Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koncerty - terminy, relacje, wrazenia

Featured Replies

• Odpowiedzi 4,2 tys.
  • Wyświetleń 348,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Brutal Assault 2019   Byłem po raz dziesiąty albo jedenasty, nie pamiętam już, najlepsza edycja od lat. Zestaw kapel pancerny, uniknęli problemów z dźwiękiem , jak w latach poprzednich, jak

• Black Sabbath (+Rival Sons) w Leeds, dwa dni temu. RS takie se, po trzech piosenkach zastanawiałem się, czy zaczęli grać je od nowa, bo wszystko takie same. Gitarzysta zmieniający gitary co kawałek, d

Opublikowano

Kylesa spoko, teraz dopiero zauważyłem, że od 10 lat nic nie wydali.

Mastodon rozjebał okrutnie, aż wstyd przyznać, ale byłem na nich pierwszy raz.

Opublikowano

meh oczywiście po fakcie człowiek żałuje, że nie ruszył dupy. @Masorz zakładam, że jechałeś z Zakopca, miałeś może miejsce w aucie ? :)

Opublikowano

No nie bardzo, bo o ile do Katosów jechaliśmy we trzech, to z powrotem było full auto zapakowane do Krakowa, a potem i tak czterech chłopa na Podhale.

Opublikowano
5 hours ago, puszkin said:

jak tam Kylesa?

Kylesa była tak chujowo nagłośniona, że nie dało się wytrzymać.

Mastodon rozjebał fest, byłem całkiem z przodu. Publika też dała radę przy Blood and Thunder.

Opublikowano

Ciekawe wydarzenie. Jak na 5 kultowych kapel za bodaj niecałe 300 zł, to nie było tłumów. Nawet na Mastodonie dość luźno sobie stanęliśmy blisko sceny, a inne koncerty wyglądały trochę jak studenckie potańcówki na Jarocinie, z "młynem" wyglądającym bardziej jak grupka 50-letnich Holendrów celebrujących urodziny cioci Femke robiąc wężyka, ot ludzie bardziej sobie podbiegiwali dokoła niż kogokolwiek dotykali.

Jak zaczynali grać "Megalodona", to na bieżąco omawiałem z Pajgim, czy idę w młyn. Wiadomo, że kawałek się zaczyna. Potem jest ten moment, że gitara robi ten country riffiki i wiesz, że zaraz będzie brutality. Tyle że nie widziałem w żadnym momencie specjalnie żadnego ruchu dokoła. Może coś było gdzieś dalej. Ogólnie mało ludzi i mocno wyluzowany nastrój.

Scena "B" (nie ta, na której grał Mastodon) była jakby dużo większa, i dużo głośniejsza. Też zaskakujące. Mastodon - stałem blisko sceny i wcale nie było głośno, a z kolei na niektórych koncertach nawet jak się było za drzwiami (co dość sporo osób uprawiało hehe) to głowa trochę bolała.

Zwłaszcza na Mastodonie trudno było uwierzyć, że ta kapela nie przyciąga tłumów. Jest coś niewiarygodnego w tym, jacy oni są dobrzy, jak dobra jest perkusja, riffy, gitary, jak dwie gitary współgrają ze sobą w TYCH momentach. Świetne przebojowe refreny jak na metal - i nie przeszkadzało mi na żywo, że kolesie nie wyciągają wokalnie (no i nowy gitarzysta nie śpiewa, zostawiając wszystko Troyowi), bo przecież samemu sobie można te refreny japą doryć. Ponadto na żywo robi ogromne wrażenie, że kolesie odpierdalają tę muzykę bez żadnego wysiłku, z wielkim luzem, a także ciesząc się dużą ilością miejsca na scenie, jaką zapewnił katowicki obiekt.

No, dziwne uczucie doświadczać tej muzyki nie na piszczącym Narodowym, tylko tak o, jakby byli jakąś tam kapelą. Ale ogólnie to chyba lepiej.

Nowy gitarzysta to jakościowo nie Hinds, wiadomo (nikt nie jest), ale w tej ścianie dźwięku nie miało to też aż tyle znaczenia.

Widok dwóch gitarzystów opartych plecami i napierdalających solówkę do "Blood and Thunder" to po prostu legendarny moment metalu. Cudownie też brać w nim udział, bo to naprawdę prosty kawałek do "śpiewania", z chyba najprostszym przebojowym refrenem w historii ludzkości (po prostu drzyj ryja do tych słów najgłośniej jak umiesz i działa - nawet Bill umie go wykonywać!).

Jest coś ciekawego w tym nowym składzie Mastodona - uczucie, że wszyscy członkowie się lubią. To może być nawet fajne. Brent nigdy nie był zbyt zainteresowany takim pociesznym showmaństwem, jakie lubią pozostali członkowie. Pewnie mocno przesadzam patrząc wstecz, ale mam wrażenie, że jeśli Brent machał jak szalony gitarą na koncercie, to chyba zazwyczaj dlatego, że był wkurwiony że coś mu nie działa dobrze technicznie, a zazwyczaj miał raczej taki vibe "no nie zesrajcie się z podniecenia". Ciekawie było widzieć zamiast tego kolesia, który trochę się boi wczuwać, żeby nie było, że szpanuje nieswoją muzyką, ale ewidentnie jest podjarany możliwością brania w tym wszystkim udziału, napierdalając wesołe solóweczki do tych legendarnych kawałków na fioletowym stracie.

Setlista chyba nieco jest dostosowana do braku Brenta, brakowało np. kawałków z Crack the Skye, które były najbardziej "zespołowe", a kilka z nich to były topowe hiciory na żywo (Oblivion, Czar czy Last Baron), ale sumarycznie to bardzo dobry Mastodon live i coś żyje w tej kapeli.