canuks 63 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Po kiego piszesz to "wpis"? O co chodzi? Bioshock był straszny? Jeśli już, to chyba nie w taki sam sposób, jak Alan. Ogólnie Alan jakoś bardzo nie straszy. Jak las zaczyna "ożywać", to wprowadza lekki niepokój, ale później się do tego przyzwyczajasz. Do straszących momentów można jeszcze zaliczyć te przebłyski z czarną babą. Bioshock nie tyle co był straszny ,ale niezwykle klimatyczny i akcja budowała napięcie w grze ,do tego świetna muzyka .Alan nie ma praktycznie żadnej z tych cech . Jak już napisałeś jedyny klimat to ta baba i las nocą ale udziela się to tylko przy pierwszym przejściu . Więc Alan na tle Bioshocka wypada blado ,podobnie do Dead Space . Widzę ze cene DLC obniżyli do 560msp z 800 msp krok desperacji aby jeszcze co kolwiek zyskać i sprzedać kilka kopi AW ... Cytuj Odnośnik do komentarza
Zwyrodnialec 1 714 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zwyrodnialec: Tylko Alan Wake jest wtórny, reszta gier akcji gdzie w 95% tłuczesz hordy identycznych przeciwników są ultra finezyjne Dokładnie, poza tym nie wiem czemu tyle osób narzeka, że strzelania jest za dużo. Według mnie ten element jest dobrze wyważony i nie miałem nawet przez chwilę uczucia, że gram w kolejną prostacką strzelankę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
qb3k 946 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 Dead Space to zupełnie inna półka. Potwory, mutanty, itd.- wiadomo. Natomiast podobieństwo Bio do Alana wg mnie jest ogromne. To, co będzie za parę miesięcy/lat charakteryzować te tytuły to przede wszystkim klimat. Gęsty, dominujący, niepowtarzalny, wysuwający się na pierwszy plan. Bohaterami tych dwóch gier są oczywiście sterowane przez nas postaci, ale w bardziej metaforycznym sensie za bohaterów możemy uznać otoczenie. Z jednej strony oszalałe Rapture, z drugiej- szeroko pojęty Mrok. I to właśnie zapamiętuje gracz od pierwszych chwil spędzonych z tymi produktami- specyficzną, kompletnie zaprojektowaną, przytłaczającą, ale przez to charakterystyczną atmosferę. Dopiero dużo później przychodzi refleksja nt. przedstawionej historii. Cytuj Odnośnik do komentarza
Nitrom 38 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2010 A w jakiej innej grze musiałeś najpierw "naświetlić" delikwenta snopem światła, by później go dobić? Dla mnie w tym systemie nie ma nic wtórnego. nie wiem ziom, chyba kwestia gustu, mnie to bieganie przez las zaczeło męczyć, moze dalej gra sie rozkręci:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
canuks 63 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zrobiłem alan poraz drugi na poziomie koszmarnym i po raz trzeci na najniższym poziomie i to wszystko w jedne weekend . Moja ocena po pierwszym przejsciu gry była na poziomie 7/10 .. . ,ale po przejsciu ponownie gry na KOSZMARNYM poziomie myślę ze faktycznie AW zasługuje na te 8/10 ale nic więcej . Ale .. nie widzę róznicy między poziomem najniższym a najwyższym ? na poz. KOSZMARNYM nie ma żadnego momentu gdzie by było naprawdę cieżko i trudno , przeciwnicy wcale nie są mocniejsi , ilościowo także chyba jest tak samo jak na zwykłym poziomie ... lekki zawód bo poziom KOSZMARNY to żadne wyzwanie ,wystarczy unikać walki i na pałę do przodu ,a jak już chcemy walczyć to i tak amunicji w opór .Nie miałem ani jednego momentu aby brakło mi amo... szkoda . Kolejna sprawa która mnie irytuje to te wszystkie znajdziki termosy ,kartki ,puszki ... o ile mamy spis wszystkich maszynopisów na każdym etapie/ odcinku ( chwałą za to producentom ) to dla czego nie ma spisu termosów i tych cholernych puszek .... ? brakło mi jednego termosu do aczika i tak samo jednej piramidy z puszek ... czwarty raz gry nie będę przechodził i szukał tego cholerstwa . Nast. sprawa to rozdział 6 gry i bugi ( nie wiem czy to tylko u mnie może ) Przechodzę go na poziomie KOSZMARNYM , przed zabiciem finałowego bosa sprawdzam w statystykach czy mam wszystkie maszynopisy z rozdziału szóstego . SĄ Wszystkie za równo z poz. normalnego jak i koszmarnego . Kończę grę ,creditsy ,menu . wchodze w statystki sprawdzam co mi brakuję ,maszynopisy rozdział szósty ,nie ma żadnego maszynopisu z poziomu KOSZMARNEGO i dwóch ost. z normalnego WTF !!!! CO do samej fabuły to całkiem nieźle ale aby ją zrozumieć to trzeba grę ukończyć chociaż 2 razy . P.S. DLC dodają jakieś acziki ? Wprawdzie grę sprzedałem już ( brak mi cierpliwości ) ale może kiedyś się pokuszę ponownie o zaranie w nią i calaka . Cytuj Odnośnik do komentarza
qb3k 946 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 No faktycznie jak ktoś gra dla acziwów to wystawi tej grze 8 Cytuj Odnośnik do komentarza
kubson 3 189 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 skonczylem alana 2 razy ( co rzadko mi sie to zdarza) i dalej utrzymuje ze gra daje rade,choc moze faktycznie najwyzszy poziom trudnosci moglby byc bardziej wymagajacy bo pod koniec troche mnie nuzlyo ;P chcialbym zeby bylo wiecej akcji za dnia no nic pozostaje czekac na dlc Cytuj Odnośnik do komentarza
Zwyrodnialec 1 714 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 No właśnie za dnia nie było akcji, tylko gadki i eksploracja. Trochę szkoda, bo oprawa za dnia wygląda jeszcze lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
marcin0903 1 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Przeczytałem kilka stron wcześniej, że nie ma znaczenia skąd mam grę, liczy się to jaki mam język w dashu, taki mam w grze (w moim przypadku polski dash=polska wersja Alana i nie ma znaczenia to, że kupię grę w UK?) Cytuj Odnośnik do komentarza
canuks 63 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Nie ma znaczenia skąd masz grę może być z Francji ,UK, Niemiec ... bedziesz miał polskie napisy Cytuj Odnośnik do komentarza
zloto 737 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Sześć minut nowego GamePlay'u z pierwszego DLC, klik! Cytuj Odnośnik do komentarza
Zwyrodnialec 1 714 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 W samym gameplayu nie ma w zasadzie żadnych zmian podświetlanie napisów, jak z końcówki gry . Mogli chociaż jakieś nowe pukawki dodać. :] Dobrze, że jest Barry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość donsterydo Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Ostatnio w sieci pojawiły się dwie ciekawe informacje: A) Jeden z członków studia Remedy w wywiadzie zdradził, że produkcja Alan Wake 2 zajęłaby 18 miesięcy. B) Remedy szuka pracownika na stanowisko Senior Producer do "kolejnej" gry. A + B = Alan Wake 2 na gwiazdkę 2011 Łat da ja fink ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Zwyrodnialec 1 714 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Sequel nie jest potrzebny. Już lepiej niech zrobią coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość donsterydo Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Ja też nie mam parcia na sequel bo Alan Wake mógłby się skończyć tak jak się skończył, ale ciekaw jestem co wymyślili ze scenariuszem bo moim skromnym zdaniem nie da się utrzymać poziomu pierwszej gry, ale chciałbym się mylić :-) Cytuj Odnośnik do komentarza
zloto 737 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Wszystko się da, to jest Remedy, ja liczę na AW2, bo chce poznać wszystkie tajemnice, nom i niech Finowie poprawią pewne nie doróbki i będziemy mieli genialną grę, przynajmniej mam nadziej na to, ale ta sprzedaż nie napawa optymizmem... Cytuj Odnośnik do komentarza
Keymaker 25 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Przy okazji: jak wygląda sprzedaż Alana na świecie i jak się da, to w Polsce ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość donsterydo Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Ciężko powiedzieć. Wedle VGChartz ok. 500 tys. Na swoim forum Remedy podaje 700-800 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza
zloto 737 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Gdzie czytałeś o tych 700k, podaj link, śledzę forum Remedy, ale nigdzie nie doczytałem o takiej sprzedaży, przy 800k na 99% zobaczymy sequel. A sprzedaż w PL, może z 500 sztuk, na więcej bym nie liczył, piractwo...chociaż przez tydzień-dwa, gdy AW miał premierę, byl na szczytach sprzedaży w ultimie, gram.pl i tp. PS: Muszę się pochwalić, wpadł calak, nigdy nie calakuje, gier, ale dla Alan'a zrobiłem wyjątek Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość donsterydo Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Ktoś na forum VGChratz pisał, że Remedy tak podało Zresztą nie ważne. Nawet jak się słabo sprzeda to też zobaczymy sequel bo będzie duuuużo tańszy w produkcji, a przychody pewnie większe będą niż przy jedynce. Cytuj Odnośnik do komentarza
Di 834 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Czy sa gdzies dostepne w dobrej jakosci wszystkie odcinki Night Springs i wszystkie fragmenty maszynopisu (w formie audio)? Cytuj Odnośnik do komentarza
Zwyrodnialec 1 714 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Ciężko powiedzieć. Wedle VGChartz ok. 500 tys. Na swoim forum Remedy podaje 700-800 tys. No Sony chociaż raz może być zadowolone, bo jakaś ich gra (Heavy Rain) lepiej się sprzedała od tej na XO. Cytuj Odnośnik do komentarza
lodziarz 0 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Witam panowie zwracam się do osób posiadające kolekcjonerską wersję gry czy ta książka która się tam znajdóje jest przetłumaczona na Polski? Cytuj Odnośnik do komentarza
MakaPL 31 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Nie. Ksiazka nie jest przetlumaczona na polski, choc inne ("rozwiniete") kraje europejskie maja swoja wersje w jezyku ojczystym. Cytuj Odnośnik do komentarza
lodziarz 0 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 dzieki za odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi