mobie 9 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 A ja mam pytanie. Jako ze bede zmienial pokoj to przy 3 metrach od tv patrzec na 32 calowe czy 40 telewizory ?? Ogolnie wiecej o moich preferencjach itd napisze potem ale teraz chce tak na szybko wiedziec..bo teraz mam 26 cali i jest to dla mnie za malo..siedze jakis metr od ekranu jak gram co nie jest tak do konca wygodne bo zawsze lepiej walnac sie na wyrku:D Oczywiscie mowie o LCD HD..Generalnie teraz mam Samsunga LE 26 R51 B i jest srednio zadowolony i bede chyab czegos od Sony szukac.. Przy 3 metrach od TV musisz celować w 50 cali. Posiadam Pionka 5080XD i odległość do grania to 2.5 metra i w sumie TV nie wydaje się duży. Filmy oglądam z 3 metrów i jest tak na styk. Gdyby to był TV full HD to odległość do filmów musiała by być mniejsza żeby widzieć wszystkie szczegóły. Mowa o pełnej rozdzielczośći. http://images4.fotosik.pl/10/l0ysgwuto5a4jbjh.jpg Fajna tabelka. Cytuj Odnośnik do komentarza
Jędrek 3 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 izon - 40 cali jesli chodzi o HD, a jesli bedziesz przewazal 'analogiem' to wez 32 cale. Cytuj Odnośnik do komentarza
adi 189 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 izon - 40 cali jesli chodzi o HD, a jesli bedziesz przewazal 'analogiem' to wez 32 cale. Dokładnie, nie ma co przesadzać ,tez napaliłem sie na wielkość (42 cale przy 2- 2.5 )mi teraz załuję troszkę bo przy małej odległości to jednak wcale tak kolorowo nie jest (nawet w HD ). Cytuj Odnośnik do komentarza
krak2610 0 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Ty mnie w ogóle nie słuchasz, co? Cóż na pewno Cie nie słucham, mogłem jedynie przeczytać Twoja wypowiedź. Szukałem porady w wyborze, a nie tekstu "idź do marketu" - moje wymagania są adekwatne do ceny sprzętu. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza
Jędrek 3 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 izon - 40 cali jesli chodzi o HD, a jesli bedziesz przewazal 'analogiem' to wez 32 cale. Dokładnie, nie ma co przesadzać ,tez napaliłem sie na wielkość (42 cale przy 2- 2.5 )mi teraz załuję troszkę bo przy małej odległości to jednak wcale tak kolorowo nie jest (nawet w HD ). Ja wzialem 32 cale, ogladam/gram z 2 metrow i zaluje, ze nie wzialem 'czterdziechy'. Jesli izon bedziesz ogladal TV przez zwykla antene badz glownie programy w SD nawet przez jakas platforme to wez 32 cale. Jesli bedziesz gral i ogladal dvd/br/PC to wez 40. Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 997 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) No ja genralnie kupuje TV pod kątem gier i filmów w hd. Jakby dla mnie priorytetem byla zwykla telewizja itp to bym sie wogole za LCDkami nie rozgladal:) a Ty mobie to nie przesadzasz?? 50 cali z 2,5 metra??! Jeszcze zaznaczam ze u mnie 3 metry jest dokladnie w lini prostej poniewaz 3 tv bede miec dokladnie na wysokosci oczu a nie gdzieś po wyżej. Ta tabelka to jest jakas lipa wogole. Wychodzi z niej ze chcac cieszyc sie w domowych warunkach full hd musialbym kupic 80 cali :o :o Edytowane 24 Stycznia 2009 przez izon Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 718 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 32' cale i siedzę 1,5 metra od TV. W salonie 40', oglądamy TV z jakiś 4 metrów, ale do gier to za daleko by było (HUD, małe literki). Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 997 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 32' cale i siedzę 1,5 metra od TV. W salonie 40', oglądamy TV z jakiś 4 metrów, ale do gier to za daleko by było (HUD, małe literki). Kurde i tu sie zaczyna problem. Ja nie walne u siebie wiecej niz 42 cale i ze wzgledow finansowych i przestrzennych. No ale chyba tyle przy max 3 metrach wystarczy ??(full hd). Musze to wogole dokladnie obmierzyc i potam wam dokladnie co do cm ile ta odleglosc bedzie wynosic.. Cytuj Odnośnik do komentarza
adi 189 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Najlepiej jakbyś miał okazję gdzieś zobaczyć jak sie Ci odpowiada wielkość/odległość.Ja sie naczytałem opinii (tv nigdy nie jest za duzy....taaa jasne), tabelek z forum HDTV (k....czy oni niedowidzą że musza mieć takie wielkie panele przed oczami ) i teraz jakbym miał możliwość to bym jednak kupił trochę mniejszy tv niz 42 cale do małego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza
Jędrek 3 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ja tez sobie mierzylem 40 cali wychodzilo za duzo. Jak przynioslem do siebie TV kumpla to bylo akurat, ale to juz po tym jak kupilem 32 cale. Ja siedze gram z 2,5 metra i 32 cale to STANOWCZO za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Look4z 16 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 co myślicie o samsungu LE37A615 - 37" Full HD za 2190 zł (http://www.euro.com.pl/telewizory-lcd-i-plazmowe/dane-techniczne-samsung-le37a615.bhtml) ??? telewizora będę głównie używał do grania na PS3 Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 997 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Ok ja wymierzylem i bedzie to 2,75- 2,80 metra odleglosc oczow od TV. Tylko ze wedlug tej tabelki to full hd nawet przy 42 calach sie nie oplaca brac bo bedzie za daleko:/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Jędrek 3 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Dlatego wez 40 Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 997 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Dlatego wez 40 Ok to to juz jest pewne ze biore 40-42 cale. Tylko teraz moje pytanie brzmi czy brac Full hd skoro od tv bede siedziec we wspomnianej przeze mnie wczesniej odleglosci (2,75- 2,80 metra) ??. Czy bede w stanie z takiej odleglosci wogole zobaczyc roznice pomiedzy 720 p a Full hd ?? No i czy wogole bedzie mi sie komfortowo gralo ?? Ok powiecie idz sobie do skepu i sprawdz. Tylko ze tam mamy rozne rozmiary i 32 cale wygladaja na malutki telewiozrek przy 42 ktore z kolei wypadaja jak monitor przy takich 60 calach:) Help Cytuj Odnośnik do komentarza
SzuliK-X 0 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Siema. Mam pytania adykwatne do tego tematu. Czy kupno Sony 32W4000 do PS3 jest dobrym wyborem? Chodzi mi o to czy nie lepiej kupić coś tańszego(HD READY itd.) zamiast FULL HD którego większość gier i tak nie obsługuje(tylko 720p). Czy ktoś z was posiada ten model TV i zauważył brak 100Hz(smużenie,rozmycia przy szybszych akcjach w grze/TV itd.)? Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 997 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Siema. Mam pytania adykwatne do tego tematu. Czy kupno Sony 32W4000 do PS3 jest dobrym wyborem? Chodzi mi o to czy nie lepiej kupić coś tańszego(HD READY itd.) zamiast FULL HD którego większość gier i tak nie obsługuje(tylko 720p). Czy ktoś z was posiada ten model TV i zauważył brak 100Hz(smużenie,rozmycia przy szybszych akcjach w grze/TV itd.)? Ja jedynie z mojej wiedzy moge Ci tyle powiedziec ze przy 32 calach nie widac roznicy pomiedzy Full HD a 720p..A skoro nie widac roznicy to po co przeplacac:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 718 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Siema. Mam pytania adykwatne do tego tematu. Czy kupno Sony 32W4000 do PS3 jest dobrym wyborem? Chodzi mi o to czy nie lepiej kupić coś tańszego(HD READY itd.) zamiast FULL HD którego większość gier i tak nie obsługuje(tylko 720p). Czy ktoś z was posiada ten model TV i zauważył brak 100Hz(smużenie,rozmycia przy szybszych akcjach w grze/TV itd.)? Ja jedynie z mojej wiedzy moge Ci tyle powiedziec ze przy 32 calach nie widac roznicy pomiedzy Full HD a 720p..A skoro nie widac roznicy to po co przeplacac:) Dobra, ale ostatnio Full HD przestaje być ekstrawagancją, a staje się normą. Z nowych TV tylko tańsze modele, gorsze także w innych aspektach, go nie mają. Poza tym to, że w filmach czy grach nie zawsze widać różnicę to nie znaczy, iż owej różnicy nie ma: Full HD 32' poradzi sobie też jako monitor do komputera, z HD ready jest gorzej. No i na koniec, HD ready było formatem przejściowym, a podczas gdy coraz więcej jest źródeł i ekranów 1080p, nic jeszcze bardziej ostrego w najbliższej przyszłości się nie zapowiada (w powszechnym użytku). Cytuj Odnośnik do komentarza
kant1983pl 7 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Co sądzicie o tym telewizorze? Plazma Samsung PS42A451P1. Tylko 1024X768, ale zastanawiam się jak sprawowałby się podpięty kablem VGA do X360(w natywnej rozdzielczości matrycy) Aha mój x to "troche" starszy model: Premium bez HDMI (data produkcji 19-09-2006; kupiony w połowie 2007 i nadal bez awarii -odpukać - puk puk puk). Jutro mam zamiar go przetestować-zabiorę konsolkę ze sobą. Cena samego TV bardzo zachęcająca-1899 plnków. Na marginesie mam aktualnie na stanie LE32M87BD i generalnie spodziewam się, że plazma po podłączeniu bez trudu go zdeklasuje... Edytowane 26 Stycznia 2009 przez kant1983pl Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Ludziom to się w głowach poprzestawiało - teraz to nawet plazma 42" za 1900 zł ma być dobra... Ej, przepraszam że ja tak krytykuje, ale te ceny nie biorą się z powietrza tylko z faktycznej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza
Jędrek 3 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 32W4000 to rzeczywiscie dobry TV. Sam go mam. Zainwestowalem w niego bo: - ekstra czern - znakomite kolory - brak smuzenia A full dlatego, ze jako monitor do kompa radzi sobie wysmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza
adi 189 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 Ludziom to się w głowach poprzestawiało - teraz to nawet plazma 42" za 1900 zł ma być dobra... Ej, przepraszam że ja tak krytykuje, ale te ceny nie biorą się z powietrza tylko z faktycznej jakości. Technologia sie upowszechniła, ceny poszły w dół, plazma za 1900 ma prawo być dobra Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 To kupuj, śmiało. Ale jak za rok będziesz miał wypalony na panelu HUD z Gearsów to wtedy nie narzekaj. Technologia wcale się nie upowszechniła, zawsze pozwalała na produkcje matryc o zróżnicowanej jakości co się przekładało na cenę. LCDki i Plazmy tanieją bardzo powoli, i to głównie ze względu na wprowadzanie co roku nowych wersji dla każdej serii a nie politykę obniżania cen przez producentów. Najlepiej szukać sobie modeli sprzed roku-dwóch których na półkach już jest mało - mogą nadal brylować w jakości a cena jest relatywnie niska bo na rynku są już nowe wersje. Ja kupując swojego PFL7862 dzwoniłem po połowie krajowych hurtowni bo nigdzie ich już nie mieli. A praktycznie ten sam tv w wersji tegorocznej kosztował by mnie +800 zł. Największy sukces technologii płaskich tv to fakt że sprzedawcom udało się obniżyć standard kineskopowców i z powodzeniem sprzedawać ludziom dziadostwo. Mam nadzieje że jak już się nachapią dolarów za te dwie technologie to OLEDy nie będą już tak zróżnicowane klasowo. Cytuj Odnośnik do komentarza
kant1983pl 7 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) Ludziom to się w głowach poprzestawiało - teraz to nawet plazma 42" za 1900 zł ma być dobra... Ej, przepraszam że ja tak krytykuje, ale te ceny nie biorą się z powietrza tylko z faktycznej jakości. Technologia sie upowszechniła, ceny poszły w dół, plazma za 1900 ma prawo być dobra I jest . Na tyle dobra, że lekko mnie skręca na samą myśl, co w takim razie może KURO , ale to nie ten przedział cenowy-Oj nie. Porównując PS42A451P1 do mojego LE32M87BD muszę przyznać, że plazma bije go na głowę pod każdym względem... Będę musiał się zastanowić i to bardzo poważnie... Grigori-problem trapiący plazmy został znacznie zredukowany i właśnie dlatego rozważam zakup takiego telewizora. BTW.:42A451 jest 100Hz-tyle, że "na stałe", nie można tej funkcji wyłączyć (hmm... może w menu serwisowym, ale raczej tam nic lepiej nie grzebać...) Edytowane 27 Stycznia 2009 przez kant1983pl Cytuj Odnośnik do komentarza
gełko 0 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Planuję zakup PS3 z telewizorem 32' LG 3000. Czy ktoś z forumowiczów gra może na tym tv? ja się prezentuje obraz z PS3? Gdzieś czytałem że ktoś miał problemy z podłączeniem tego tv do konsoli przez HDMI. Cytuj Odnośnik do komentarza
Miłosz 0 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Witam. Planuję zakup telewizora wyłącznie do oglądania telewizji i filmów. Mam do wydania ok 2000 - 2200zł I teraz pytanie, co wybrać? Sto tysięcy cyferek, parametrów, a ja się kompletnie na tym nie znam, nie wiem na co zwracać szczególną uwagę i czym się kierować, przy wyborze telewizora. Wiem, że nie jest to za duży budżet i cudów nie należy się spodziewać, ale mimo wszystko chciałbym wybrać ten "najodpowiedniejszy". Myślę, że 32 cale w zupełności mi wystarczą, aha i dobrze by było jakby telewizor można było zawiesić na ścianie. Liczę na pomoc, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi