Jump to content

Current-geny a HDTV

Czoperrr

Recommended Posts

Posted (edited)

Posiada ktoś LCDka Samsung LE32 S62? Cena jest niezła ale potrzebuje opinii o nim. Chyba nie posiada wejścia Component ale nie szkodzi, mam Xa z HDMi więc nie powinno być problemów.

Edit:

Do podpięcia X360 pod TV potrzebny jest jakiś specjalny kabel HDMI czy zwyczajny z marketu?

Edited by Czappi
  • Downvote 1
Posted (edited)

Sony V2500 czy może Philips 32PW9551/12 CRT?

Na czym bedą ładniej wyglądać gry?

Edited by PADo
Posted

Witam. Mam X-a 360 podłączonego przez kabel component do LCD Samsung LE32r8 i tu pojawia się mały zgrzyt, a mianowicie gdy gram w PES 2008 podczas wykopywania piłki (np. z piątki) obraz traci ostrość i robi się niewyraźny, nie spotkałem sie z tym w innych grach (GoW, Forza 2). Nie wiem czy to wina kabla, telewizora, gry. Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem i wie ewentualnie jak się go pozbyć byłbym wdzięczny. PS: gdy oglądam mecz w telewizji efekt jest ten sam, czyli przy szybkim ruchu kamery brak ostrości. :sciana:

Posted
Witam. Mam X-a 360 podłączonego przez kabel component do LCD Samsung LE32r8 i tu pojawia się mały zgrzyt, a mianowicie gdy gram w PES 2008 podczas wykopywania piłki (np. z piątki) obraz traci ostrość i robi się niewyraźny, nie spotkałem sie z tym w innych grach (GoW, Forza 2). Nie wiem czy to wina kabla, telewizora, gry. Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem i wie ewentualnie jak się go pozbyć byłbym wdzięczny. PS: gdy oglądam mecz w telewizji efekt jest ten sam, czyli przy szybkim ruchu kamery brak ostrości. :sciana:

to smuzenie i raczej nic na to z tym tv nie dasz rady nic zmienic :(

Posted

Hmmm. nie sądze aby to bylo smużenie skoro ten tv ma czas reakcji 8 ms. Wydaje mi sie że to coś innego. Tylko co?

To jest smużenie:

- czas reakcji który tu podałeś nie ma takiego poważnego znaczenia ponieważ przeważnie producenci podają czas rekacji gray to gray czyli wiec 8ms o których tu mowa to chwyt marketingowy, który realnie nie wpływa na jakoś płynności choć oczywiste jest że im niższy czas reakcji tym lepiej, większość LCD ma w tym momencie czas reakcji na poziomie 8 ms

- faktyczne znaczenie dla płynności ma funkcja Motionflow 100Hz która ma rzeczywisty wpływ na owe smużenie - owy Samsung tej funkcji nie ma więc oczywiste jest że będzie smużył

Posiadanie szybkiego czasu reakcji niczego nie gwarantuje. Dopiero szybki czas reakcji + Motionflow 100Hz daje nam nadzieje że obędzie się bez nieprzyjemnych efektów, jednak trzeba pamiętać że są wyjątki od reguły że mimo posiadania tych funkcji/parametrów LCD smużą.

A zakładającemu temat polecam zmianę TV na np. Toshibe 42z3030DG lub Sharpa XL2

Posted

Hmmm. nie sądze aby to bylo smużenie skoro ten tv ma czas reakcji 8 ms. Wydaje mi sie że to coś innego. Tylko co?

To jest smużenie:

- czas reakcji który tu podałeś nie ma takiego poważnego znaczenia ponieważ przeważnie producenci podają czas rekacji gray to gray czyli wiec 8ms o których tu mowa to chwyt marketingowy, który realnie nie wpływa na jakoś płynności choć oczywiste jest że im niższy czas reakcji tym lepiej, większość LCD ma w tym momencie czas reakcji na poziomie 8 ms

- faktyczne znaczenie dla płynności ma funkcja Motionflow 100Hz która ma rzeczywisty wpływ na owe smużenie - owy Samsung tej funkcji nie ma więc oczywiste jest że będzie smużył

Posiadanie szybkiego czasu reakcji niczego nie gwarantuje. Dopiero szybki czas reakcji + Motionflow 100Hz daje nam nadzieje że obędzie się bez nieprzyjemnych efektów, jednak trzeba pamiętać że są wyjątki od reguły że mimo posiadania tych funkcji/parametrów LCD smużą.

A zakładającemu temat polecam zmianę TV na np. Toshibe 42z3030DG lub Sharpa XL2

Jeśli chodzi o wymianę telewizora na inny to raczej odpada bo ten kupiłem miesiąc temu. Jeśli chodzi o telewizory wymienione przez Ciebie są to zapewne bardzo dobre LCD-i tylko że ponad Moje możliwości finansowe ( 6-7 tyś ), a efekt smużenia w moim Samsungu nie jest aż tak naprawdę przeszkadzający i tak jak pisałem widoczny jest tylko w PES2008.

Guest yaczes
Posted

To jest glowna wada LCD (poza czernia) i nawet na najbardziej wypasionym TV z Motion Flow obraz przy tym przykladowym wykopie pilki bedzie mniej wyrazny niz podczas nieruchomego ujecia. Niestety:( Mnie od tego leb boli w niektorych grach, innym w ogole nie przeszkadza.

Posted (edited)

Smużenie w LCD to norma, dlatego mam plazme :(

100 HZ nie eliminuje smużenia, a poprawia płynność. Zaciąganie jest takie samo przy 100 HZ jak i bez.

Jako były użytkownik sharpa 42RD2 wiem coś na ten temat.

Matryce IPS w LCD praktycznie nie smużą, mają stały czas reakcji - bez względu na wyświetlany kolor.

Najczęściej można spotkać matryce PVA czy też pochodne takie jak kolega ma w samsungu, tam czas reakcji jest zależny od wyświetlanego koloru. 8 ms to bełkot marketingowy, przy ciemnych kolorach czas ten powieksza się wielokrotnie. Zaciąganie jest bardzo duże, dla mnie nie akceptowalne.

http://pl.youtube.com/watch?v=SS5sl3tHL7E

8 ms :D

http://pl.youtube.com/results?search_query...p;search=Szukaj

powyżej filmik mojego autorstwa, każda matryca tego typu tak sie zachowuje. LCD to technologia wypromowana przez bełkotliwy i ściemniający nas marketing.

Edited by mobie
Guest yaczes
Posted

Dokladnie, pi.erd.olenie, ze LCD jest super to po prostu... pi.er.dolenie. Kolo jeden z drugim wydali mase kasy i oszukuja samych siebie dla dobrego sampoczucia.

Posted

Akurat przykład z PGR3 to też ściema, tak jest po prostu gra napisana, na telewizorze CRT(SD) i monitorze CRT(HD) też widać zaciąganie przy łażeniu po garażu.

Posted (edited)

Masz rację, teraz przypomniałem sobie, że istotnie tak miałem na TV CRT.

Poza tym LCD, to LCD, a na moim monitorze smużenie zauważyłem jedynie w Fifie, kiedy piłka jest wybijana daleko i kamera za nią podąża. Czyli tak samo jak u milu.

Edited by Wampis
Posted

witam wszystkich ! przegladajac ostatnio duzo stron poświęconych tematyce tv do konsol; zaczybam miec metlik w glowie co do kupna tv. chcialem sie zapytac o wybor tv do konsoli i dvd moj wybor padl na te dwa modele Panasonic TX-32LX70 i Toshiba Regza 32R3500PG, ktory bedzie lepszy?? a moze zaproponujecie cos lepszego? czekam na szybka odpowiedz:)

Guest yaczes
Posted

Mam Panasa z tej serii (wczesniejszy model) i jest niezly. Zwlaszcza wyglad (nie to co ruski jarmark i dyskoteka ala Szajsung). Z Xem sprawuje sie przyzwoicie. Zaleta jest dobra jakosc wyswietlanych programow z kablowki i z anteny, co jest chyba najwieksza bolaczka LCD (poza smuzeniem i czernia). Wada (nie wiem czy rowniez nowszej wersji) jest sygnal z kompa via hdmi - obraz moze nie byc idealnie dopasowany do ekranu. Ja bym teraz wzial plazme ;f

Posted

Kupiłem dzisiaj LE32S81B zamiast LE32R81B :P Czy jest duża różnica między dwoma tymi modelami? Wcześniej grałem an zwykłym tiviku 22'' teraz mam 32'' i w gierkach kolory są jakby do du**, w Dead rising wszystko stało się ciemniejsze i jakby takie zamazane, w Kameo podobnie.

Posted (edited)

Kupiłem jakiś big bena za 100zł, ale z hdmi na euro przechodzi. Jakis tryb gracza tż załanczałem, ale dużej różnicy nie ma. Duża jest różnica między tymi dwoma modelami co podałem?

A no i gram na ustawieniach "dynamiczne" i coś tam trochę podrasowałem to i owo, ale akurat na potrzebę programów w TV, ktore moim zdnaienim też wyglądajagorzej od statego tivika

Edited by sznurek
Posted (edited)
Kupiłem jakiś big bena za 100zł, ale z hdmi na euro przechodzi.

A cóż to za wynalazek? Ty w ogóle ustawiłeś HD? Jak masz konsolę z wyjściem HDMI to kup kabel HDMI.

Programy w TV rzeczywiście powinny wyglądać gorzej, ale gry na pewno nie.

Edited by Wampis
Posted

BigBen to chyab jedna z lepszych firm. Póki oc mam niestety ograniczony $$ więc przez miecha będę musiał na tym ciągnąć. Wcześniej na tym kablu chodizł stary tivi i grafa była jakby bardizej kolorowa. Ponawiam pytanie: czy jest duzą róznia między tymi modfelami TV? Bo nieiwem czy go oddawać czy sobie zostawić.

Posted

Jest różnica, podobno seria R mniej smuży, ma lepszy kontrast, jest ładniejsza...

Nie czepiam się BigBena tylko typu kabla, jeśli masz konsolę podłączoną przez Euro to nie masz prawa mieć HD, jeśli masz konsolę w wersji Premium podłącz ją kablem z zestawu, ustaw 720p, a na TV opcje Just Scan (jest w R, w S też powinna być).

Jeśli chodzi o kolory, to zmień "poziomy referencji" w menu konsoli.

I upewnij się, że wybrałeś w opcjach HD, czyli 720p, albo 1080i.