Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostatnio widziałem/widziałam...

Featured Replies

Opublikowano
On 3/24/2026 at 9:57 PM, kotlet_schabowy said:

Świeżo po Project Hail Mary mogę dołączyć do propsów. Żadne arcydzieło, ale naprawdę bardzo dobry film, taki feel-good movie, ale na poziomie i z rozmachem, cieszę się, że

nie postawili na smutne zakończenie i tanie wyciskanie łez (choć te i tak mogą popłynąć, bo są tu klasyczne zagrywki w stylu "przeżył czy nie przeżył?"), lubię happy endingi i chuj.

Kto nie śledził wcześniej materiałów lub jakichś opinii, może mieć lekkiego zonka, bo to w zasadzie komedia/buddy movie w kosmosie, z dużą stawką w tle. Dla mnie spoko, choć momentami tego humoru chyba faktycznie było aż za dużo (ważne, że jego poziom jest odpowiednio wyważony,mimo, że czasem jest to prosty slapstick). Ogólnie druga połowa trochę zbyt przymuliła w jednym miejscu, film w ogóle jest długi (a końcówka już w ogóle rozwleczona) i w kinie już byłem trochę zmęczony, ale bynajmniej nie znudzony. Rocky jest świetny

choć miał troszkę vibe przesadnie podekscytowanego nastolatka z ADHD, a to bądź co bądź geniusz należący do ichniejszej elity.

Wizualnie cacy, choć nie zaszkodziłoby trochę więcej epickich ujęć kosmosu, film mimo wszystko jest dosyć kameralny, może poza sekwencją kulminacyjną. Całość ma w sobie trochę Interstellar, trochę Cast Away, trochę Marsjanina. Dla mnie świetna zabawa i oczywiście polecam. A Gosling jest wręcz stworzony do takich ról.

Podbijam.

Dawno w kinie nie bylem wiec odbior byl nieco pchany tesknota za popcornem i gazowanka, ale ten, nomen omen, projekt udal sie znakomicie. Film dobrze wykorzystuje retrospekcje, nie tylko do rozjasnienia jak i dlaczego Gosling znalazl sie tam gdzie jest, ale podkreslaja emocjonalny rollercoster i potencjalny zal i tesknote glownego bohatera.

Jest jeden moment kiedy bohater nuci motyw komunikacyjny z Bliskich Spotkan Trzeciego Stopnia. Bylem jedynym smiejacym sie w tym momencie, ale to pewnie z powodu peselozy. Bylem z kolega, ktory czytal wszystko autora ksiazki, na podstawie ktorej zrobiono ten film. Powiedzial mi, ze koncowka byla nieco inna niz w ksiazce i czesc mnie chciala, zeby tak wlasnie film sie skonczyl, ale jest tez kierowany do mlodej widowni wiec moze tak jest lepiej.

Zabawa jest przednia wiec spokojnie mozna wbijac do kina.

• Odpowiedzi 16,1 tys.
  • Wyświetleń 1,9 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Mad Max (2015) nie rozumiem zachwytu nad tym filmem, fabuła kiepska jak cholera, niektóre efekty tak tragiczne, że aż w oczy razi (wątpię, aby taki był zamiar reżysera), główny bohater tragiczny jak

• Mad Max: Fury Road/Mad Max: Na Drodze Gniewu (2015) - Pierwsza bomba prawdy: To nie jest film 10/10. Dlaczego? O tym w rozwinięciu.   Przychodzi taki moment w życiu człowieka, że ma już dość tych ws

• Gran Torino - o ja je.be co to ma być. Przekoloryzowana twardość Clinta, chińczyk z downem (scena jak tłucze w drzwi od piwnicy to jest maciek jak malowany), zamulasta historia. Jedyny plus to chyba k

Opublikowano

Angel's Egg można wspomnieć na forumie z jednego powodu. Rysował tu Yoshitaka Amano. Współtwórcą filmu był Mamoru Oshii (znany też m.in. z filmu "Ghost in the Shell"). Pod wrażeniem rysunków Amany, Oshii zmienił plan z bardziej standardowej komedii (wyciągniętej z jego planu na niezrealizowany film "Lupin III") na coś... bardzo niestandardowego. Opowiadanego obrazem i klimatem, a nie słowem, bardzo biblijnego, symbolicznego, psychologicznego, jungowskiego.

Po 40 latach bycia kultową, trudno dostępną legendą, niepuszczaną w kinach, film został odnowiony w wysokiej jakości i widziałem go dziś w kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu, pewnie jest też cyfrowo w 4K z tej racji.

Film jednocześnie jest niesamowicie dziwny i kryptyczny, jak i można by opowiedzieć jego główną historię w dwóch zdaniach. Nie zrobię tego oczywiście w razie czego. Niemniej, jest to bardziej nastrojowa jazda dla fanów japońszczyzny. Z reguły przez 10 minut postaci nic nie mówią, potem mówią szybko coś niesamowicie głębokiego i kluczowego dla opowieści, a potem znowu 10 minut są ogólne obrazy mrocznego świata. Bardziej chodzi o uczucie stworzonego świata, niż narrację - choć ta podejmuje mocne uczucia w swojej prostocie i jest bardzo wieloznaczna co do oceny, jak to rozumiemy (fani w necie mogą dyskutować). Oglądając, jasne jest, czemu film był wielką klapą w momencie wydania, ale z czasem i staje się jasne, czemu jest tak kultowy wśród fanów określonego typu sztuki.

Nie tylko rzadka okazja zobaczyć w dużej jakości, ilości i rozmiarze grafiki Amano, ale też praca uważana chyba za najlepszą w jego dorobku.

Angel's Egg (1985) ▷ KINO

Opublikowano

Skarby Wyspy Wielkanocnej (2018), NG Channel - obejrzane z cyku... ,,watchingu" dokumentów. 45 min, krótko, ale... teoretycznie konkretnie. Możliwe, że do dostania gdzieś na Disney+ albo w TV; Ja widziałem go w nieco inny sposób, xD.

Tak, to było dość specyficzne 45 minut - 45 minut, które potrafiły mocno zaintrygować i zachęcić do zagłębiania się w temat zagadek i tajemnic fenomenu Wyspy Wielkanocnej. Odpowiednia dynamika, ciekawe dane, no i ten mocny polski akcent na deser! Brakowało... większej ilości minut oraz ,,konkretów" - świetna sprawa, jednak to dokument dla tych, co chcą się w ten temat dopiero wkręcić, a nie dla bywalców tego typu treści. Mocne: 7/10 w ocenie! :D

Skarby Wyspy Wielkanocnej (2018), NG Channel - obejrzane z cyku... ,,watchingu" dokumentów. 45 min, krótko, ale... teoretycznie konkretnie. Możliwe, że do dostania gdzieś na Disney+ albo w TV; Ja widziałem go w nieco inny sposób, xD.

17 godzin temu, ogqozo napisał(a):

Angel's Egg można wspomnieć na forumie z jednego powodu. Rysował tu Yoshitaka Amano. Współtwórcą filmu był Mamoru Oshii (znany też m.in. z filmu "Ghost in the Shell"). Pod wrażeniem rysunków Amany, Oshii zmienił plan z bardziej standardowej komedii (wyciągniętej z jego planu na niezrealizowany film "Lupin III") na coś... bardzo niestandardowego. Opowiadanego obrazem i klimatem, a nie słowem, bardzo biblijnego, symbolicznego, psychologicznego, jungowskiego.

Po 40 latach bycia kultową, trudno dostępną legendą, niepuszczaną w kinach, film został odnowiony w wysokiej jakości i widziałem go dziś w kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu, pewnie jest też cyfrowo w 4K z tej racji.

Film jednocześnie jest niesamowicie dziwny i kryptyczny, jak i można by opowiedzieć jego główną historię w dwóch zdaniach. Nie zrobię tego oczywiście w razie czego. Niemniej, jest to bardziej nastrojowa jazda dla fanów japońszczyzny. Z reguły przez 10 minut postaci nic nie mówią, potem mówią szybko coś niesamowicie głębokiego i kluczowego dla opowieści, a potem znowu 10 minut są ogólne obrazy mrocznego świata. Bardziej chodzi o uczucie stworzonego świata, niż narrację - choć ta podejmuje mocne uczucia w swojej prostocie i jest bardzo wieloznaczna co do oceny, jak to rozumiemy (fani w necie mogą dyskutować). Oglądając, jasne jest, czemu film był wielką klapą w momencie wydania, ale z czasem i staje się jasne, czemu jest tak kultowy wśród fanów określonego typu sztuki.

Nie tylko rzadka okazja zobaczyć w dużej jakości, ilości i rozmiarze grafiki Amano, ale też praca uważana chyba za najlepszą w jego dorobku.

Angel's Egg (1985) ▷ KINO

Akurat mam zamiar obejrzeć ,,Angel's Egg" - film mam na liście ,,MUST see!". Mam do niego dostęp, albo jest możliwość oglądnięcia go w kinach, bo chyba niektóre sieci go jeszcze emitują.