Opublikowano 6 czerwca6 cze saga trwa dalej..... usunąłem corsair icue bo w końcu pojawił się jakiś błąd i było to związane z pamięcią a tą mam od korsarzy i było dobrze ..... dopóki nie updatowałem sterów od grafy. Do zasilacza jeszcze nie zaglądałem ale coraz bardziej wygląda mi to na jakiś software'owy problem. Teraz gdzieś mam mój klucz od windy ale nie pamiętam gdzie, bo może jakbym przeinstalował system co coś by to dało? Again temp w normie na idle Gpu mam w granicach 45~50 pod obciążeniem jest jakieś 75. Nie wiem czemu bardziej się boję otwierać zasilacz niż GPU ale tak mam .... Jeśli nadal będą restarty to to zrobię. Jakieś inne pomysły, zamiana kości RAM miejscami? mam obecnie 4x8 na dual channel kupowane osobno w sensie kupiłem 2x8 a potem kolejne takie same 2x8 i to wszystko mi działało do teraz te drugie kości mają takie same oznaczenia jak i wszystkie numery korespondują ze sobą. Zresztą wcześniej działało po update RAM bez zarzutu
Opublikowano 7 czerwca7 cze 18 godzin temu, Figaro napisał(a):@Chewie nasz IT ekspercie. Coś mi się dzieje z zasilaczem. Nagle zaczął hałasować, jakby upór miał. Czy to serio może być od kurzu?https://streamable.com/me75zgJaki to model zasilacza? Ja tak nie miałem nigdy niestety ale może po prostu wiatrak się o coś ociera? Wyślę filmik znajomemu może coś powie.
Opublikowano 7 czerwca7 cze Dzieki szefie. Brzmi jakby sie ocierał, jakby wiatrak byl w lekkim luzie. Chuj wie jakim cudem, skoro stoi sobie w obudowie.
Opublikowano 7 czerwca7 cze @Kaczi sprawdzałeś zasilacz? Podkręcałeś pamięci? Zmniejsz taktowanie kostek i sprawdź czy masz ten sam problem.
Opublikowano niedziela o 14:515 dni 20 godzin temu, Kaczi napisał(a):Teraz gdzieś mam mój klucz od windy ale nie pamiętam gdzie, bo może jakbym przeinstalował system co coś by to dało?Klucz sie powinno dac wyciągnąć z zainstalowanego systemu. Poszukaj w necie jak to zrobić.Ja bym obstawiał zasilacz albo plyte(a jak któreś jest od gigabyte to na pewno to! ;) ahh te uprzedzenia ;) ). Edytowane niedziela o 14:525 dni przez Kangus
Opublikowano niedziela o 14:555 dni zsilacz Fractal Design ION+ 2 80+ PLATINUM 860 WattMoBo: MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 ATX@Ukukuki nic nie podkręcałem wszystko leci na stockowych ustawieniach Edytowane niedziela o 15:165 dni przez Kaczi
Opublikowano wtorek o 18:453 dni Mój bios jest skorumpowany/uszkodzony. Zmieniłem baterie CMOS i raz udało się wejść do UEFI. Ale Biosa nadal nie odpaliło. Teraz kolejny reset z bateri i uruchomię kompa bez ssd i bez GPU ale z upadłem z USB, którego i tak nie będę mógł zrobić jeśli nie będę dojścia do BIOSu przycisk flash BIOS nawet jak przytrzymam dłużej niż 5 sek to lampka nadal się świeci i nie miga. Ewentualnie wyjmie 2 kości pamięci i spróbuję jeszcze raz i jak się uda to wtedy zainstaluje znowuOk trwa bez ssd i GPU wyświetla mi się to jakieś pomysły? Edytowane wtorek o 18:503 dni przez Kaczi
Opublikowano wtorek o 19:513 dni ok udało się wgrać najnowszego biosa rozpoznaje wszystkie 32 gb ramu, xmp profili właczony. Po podłączeniu SSd, GPU nadal nie mogę wejść do biosu albo nawet odpalić UEFI. Także ja już nie wiem może jakiś konflikt z gpu tym na procku a tym dedykowanym? Bo nawet nie widzę przy odpalaniu loga MSI. Póki co zostawiam jak jest. Bo stresuje mnie to ciągłe odłączenie GPU, przykręcanie śrubek do tych śledzi no masakra
Opublikowano wtorek o 20:283 dni Czyli co płyta główna jednak? W sumie nie zwróciłem uwagi ale kostka pamięci na płycie dzisiaj pewnie nie jest wymienna jak dawniej.
Opublikowano wtorek o 21:113 dni baterię Cmos wyjąłem na ok 15min i zamontowałem nówkę sztukę tak dla pewności. Teraz bios jest wgrany najnowszy a ram pomimo że mam 2x dual channel (4x8 gb) to po update biosu nie powinno być problemem, zresztą wcześniej (bo już mam te dodatkowe 16 gb ramu dwa lata) nie powodowało restartów, wszystkie kości ram mają takie same parametry. Nie wiem od czego to zależy ale coś ewidentnie powoduje konflikt i uszkadza bios wychodzi na to. Do zasilacza nadal nie zaglądałem..... ewentualnie zrobię to na weekend, Teraz niby restarty są rzadsze, tzn dziś miałem tylko jeden. Komputer jest wolny od kurzu, nie grzeje się na żadnych podzespołach, termopady i pastę na GPU wymieniłem i jest te kilka stopni mniej. Termopad na SSD jest w dobrym stanie i nadal miękki. Jest cicho nawet jak gram, mam standardowe ustawienia na GPU, CPU i RAM włączone XMP aby w pełni korzystać z prędkości. Wcześniej wszystko banglało normalnie, problem zaczął się tej wiosny
Opublikowano wtorek o 21:583 dni Mialem kiedys uwalona mobo od MSI i byly rozne jazdy. W tym co wszedłem do biosu to go roznie odpalał. Wymieniłem na asusa i na nim brak problemow.
Opublikowano wtorek o 22:323 dni tak tylko teraz dostać coś w sockecie lga1700 i na DDR4 coraz rzadziej jest albo można pchać się w jakieś używki lub leżaki magazynowe a z tym różnie może być. Niby jest to wydatek 100 - 140 funtów ale i tak nie ma się pewności czy problem ustąpi zwłaszcza że najbardziej dostępne są właśnie płyty MSI. I tak z wiekiem coraz mniej gram więc póki co zostaję z tym co mam, wolałbym zainwestować w nowy rower, jeśli już miałbym wydawać hajsy