Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

własnie zjadłem pyszną pizze z kurkami i sosem kurkowym, i  kurczakiem.

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 229,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

  • Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

  • Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano

ja bym tego jedzeniem nie nazwał, a co dopiero pizzą xd

Opublikowano

Przeczytawszy wiele pozytywnych opinii, oszamałem dziś pizzę w Garden Pizza (45cm na dwie osoby):

 

Plusy:

- cienkie ciasto, świetnie wypieczone (piec kamienny)

- sos pomidorowy interesujący, raczej nie zwykły koncentrat

- mozarella, a nie jakieś odpady

- ogółem wrażenia smakowe dobre, a po polaniu oliwą z oliwek i dupki od ciasta wchodzą jak masło

 

Minusy:

- cena. Wychodzi ok 45 zł z 3 składnikami :lapka::beksa:

 

Tyle za mącznego placka maźniętego sosem to dam najwyżej od święta. Pizza to danie wywodzące się z biedoty, dlatego nadal preferuję januszową studencką knajpę Leoni przy akademikach polibudy, gdzie rozmiar 42cm wychodzi średnio ~20 zł i ser z niej można łopatą jeść, tyle tego nakładają.

 

50 zł za jedną osobę to typowa cena za pizze w lepszym lokalu. Sa pizzerie, gdzie duza capriciosa kosztuje 16 zł ale jak zapytasz o mozzarelle to kelnerka zwykle odpowiada, ze takiej pizzy w menu nie ma ale jest za to numer 31 z owocami morza. Dobre skladniki w dobrej pizzerii niestety kosztuja.

Ile to razy sie spotkalem, ze za mozarelle trzeba doplacic bo pizze sa robione na zwyklym zoltym serze. Czy taka pizza jest zla ? No pewnie ze nie, w dobrej knajpie i taka jest smaczna. Jak ktos jednak chce cos innego, to trzeba zaplacic. Dobra mozzarella w sklepie to ile, 12-15 zł za małą porcje ? Pomijam oczywiscie mozarelle di bufalla ze spoldzielni mleczarskiej w skierniewicach za 2,99 zł brutto.

Opublikowano

 

Przeczytawszy wiele pozytywnych opinii, oszamałem dziś pizzę w Garden Pizza (45cm na dwie osoby):

 

Plusy:

- cienkie ciasto, świetnie wypieczone (piec kamienny)

- sos pomidorowy interesujący, raczej nie zwykły koncentrat

- mozarella, a nie jakieś odpady

- ogółem wrażenia smakowe dobre, a po polaniu oliwą z oliwek i dupki od ciasta wchodzą jak masło

 

Minusy:

- cena. Wychodzi ok 45 zł z 3 składnikami :lapka::beksa:

 

Tyle za mącznego placka maźniętego sosem to dam najwyżej od święta. Pizza to danie wywodzące się z biedoty, dlatego nadal preferuję januszową studencką knajpę Leoni przy akademikach polibudy, gdzie rozmiar 42cm wychodzi średnio ~20 zł i ser z niej można łopatą jeść, tyle tego nakładają.

 

50 zł za jedną osobę to typowa cena za pizze w lepszym lokalu. Sa pizzerie, gdzie duza capriciosa kosztuje 16 zł ale jak zapytasz o mozzarelle to kelnerka zwykle odpowiada, ze takiej pizzy w menu nie ma ale jest za to numer 31 z owocami morza. Dobre skladniki w dobrej pizzerii niestety kosztuja.

Ile to razy sie spotkalem, ze za mozarelle trzeba doplacic bo pizze sa robione na zwyklym zoltym serze. Czy taka pizza jest zla ? No pewnie ze nie, w dobrej knajpie i taka jest smaczna. Jak ktos jednak chce cos innego, to trzeba zaplacic. Dobra mozzarella w sklepie to ile, 12-15 zł za małą porcje ? Pomijam oczywiscie mozarelle di bufalla ze spoldzielni mleczarskiej w skierniewicach za 2,99 zł brutto.

 

mozarella raczej nie przekracza ceny 30 zł za kg, np. u mnie 4/10 pizzeri daje mozarelle prawdziwą do pizzy a  cena oscyluje  w cenach normalnych, tj. 32 cm za 16-22 zł

 

W Posen szczerze mowiać chyba są same kiepskie pizzerie, bo jak pamietam gdy wszystklie przerabiałem z 5 lat temu jak miałem czas to nigdzie nie było takich które osiągały cene nawet 40 za pizze, chyba ze jakis specjal pizzeri,

Edytowane przez ajebisty

Opublikowano

No ja nie mowie ze tak nie jest jak piszesz, ale sam widzisz ze uogolniajac, mniej niz polowa pizzerii daje mozarelle. Na cene wiadomo ze wplywa bardzo wiele skladnikow i nie jest tak, ze dobrej jakosci wloska mozarella ja zawyza o polowe.

Napisalem tylko, ze wiekszosc dobrych lokali to jednak wydatek 50zl na jedna osobe. Jakies dodatki, napoj, napiwek i wychodzi tyle ile red napisal.

Opublikowano

 zmyliło mnie to

 


 

50 zł za jedną osobę to typowa cena za pizze w lepszym lokalu.

 

Opublikowano

Jestem w stanie zaakceptowac taka cene za pizze pod warunkiem, ze lokal znajduje miejscu gdzie maja wysoki czynsz. Bo inaczej nie potrafie sobie tej ceny wytlumaczyc. Nawet skladnikami, ktore nawet jesli sa wysokiej jakosci, to wedlug prawidel poprawnej pizzy nie laduja na placku w ilosciach hurtowych. Chyba, ze mowimy tu o jakiejes mace z mielonej recznie zarnami czy wodzie sprowadzanej samolotem a drazonej w samym srodku lodowca.

Opublikowano

 

 zmyliło mnie to

 

 

50 zł za jedną osobę to typowa cena za pizze w lepszym lokalu.

 

 

 

W tych znanych, nazwijmy to "topowych" pizzeriach to średnio tyle wychodzi jedna pizza z jakimś 1-2 dodatkami, napój i napiwek.

W Warszawie byłem w 3 lokalach i w każdym wychodziło 50 dych średnio, w czwartym chyba coś koło 38 zł.

 

W LenArte w Katowicach też średnio wyjdzie prawie 50 zł. W Pizza Hut chyba tez z jakims napojem ale tu nie jestem pewien, dawno tam jedlismy ale chyba rachunek był na prawie stówkę.

Opublikowano

No to w posen chyba tak drogich nie ma, rzeczywiscie najdrożej wyjdzie duża w pizza hut.

Opublikowano

No to w posen chyba tak drogich nie ma, rzeczywiscie najdrożej wyjdzie duża w pizza hut.

W Pizzeri la Pezzi jeden kawałek to jakieś 9 ziko. Wszystko niby z włoskich orginalnych produktów, Od sera do warzyw. Pizza jest bardzo dobra ale jednak droga. A kawałki nie są jakiejś dużej wielkości.

Opublikowano

Nie no, pizza na lawałki to w kazdej galeri kosztuje min. 7-8 zyla i jest  z gówna.

przejrzałem ceny pizz w posen, żadna nie przekracza 30 zł, a są różne, nawet w piecach paloncyh drewnem i ciasto zagniatane przez wargi sromowe dziewic z Sycylii.

Opublikowano

No mnie skroili najbardziej na dodatkach, bo zwykle zamawiam 2 dodatki wiecej i pewnie dlatego takie ceny, bo jak ktoś zamawia z menu tylko po numerku i bez napoju, to wtedy wychodzi rzeczywiscie 20-30 zł za placek.

Opublikowano

I pusta butelka bo naleczowiance + lejek + wielka dolewka.

Opublikowano

albo rurka poprowadzona rękawem, do plecaka.

Opublikowano

A wychodzicie razem do toalety popic zjedzone kawalki coca cola trzymana za pazuchą czy butelke stawiacie za kiblem i raz jedna osoba idzie a potem druga ?

Opublikowano

Nie no, szukamy stolika za jakąś ścianką, i na kucka za krzesłem.

Opublikowano

wersja hardcore pijesz wode z  kwiatka

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

zrobilbym dzisiaj domowa pizzuche, ale nie moge znalezc przepisu na ciasto, ktore ktos tu kiedys wrzucal

 

help 

Opublikowano

ciasto 

 

drożdze

woda

mąka 

sól  

 

PROFIT?

Opublikowano

jedna pizza: 250g maki (typu 550 ale z innej tez wyjdzie), 125ml cieplej wody, drozdze (moga byc suszone, 10g swieze), ok 1/2 lyzki cukru, ok 1 lyzki oliwy, szczypta soli.

Opublikowano

kupuje gotowe za 1zł w carrefurze na tacce, lepszego sam nie zrobie i mniej yebania sie z przyrządzaniem

Edytowane przez Orzeszek

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.