Jump to content

Kuchnia włoska


kold

Recommended Posts

Dobra...

 

Jedziemy z prawdziwa carbonara na 2 osoby

 

z 300g lub wiecej bekonu - im chudszy tym lepszy

opcjonalnie 1-2 cebule

50-100g parmezanu

2-3 jajka

100ml smietany tlustej 30%, lub jakiejs roslinnej ramy 15% do sosow

Makaron - wstazki lub nitki

oregano

 

Boczek na patelnie, podsmazamy, dodajemy cebule. W tym czasie wlewamy do miseczki smietane, wbijamy same zoltka z jajek i wsypujemy 2/3 parmezanu - calosc dobrze mieszamy. Bialek mozemy sie pozbyc. Gdy bekon i cebula dojda, odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnie szybko zalewajac smietanowym sosem. Podgrzewamy wszystko lekko na patelni (przyda sie wok - lub cos w tym stylu). Przez to parmezan sie rozpusci i skladniki sie wymieszaja. Wykladamy na talerze posypujac reszta parmezanu i swiezo startym w palcach oregano.

 

Szybkie i pyszne danie. Troche trzeba miec wyczucie czasu robiac 3 rzeczy jednoczesnie, by polaczyc to w jedno, ale jak sie to opanuje to trwa to naprawde szybko i efekt jest swietny.

Link to comment
  • 2 months later...
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

bazylia, oregano i tymianek (ilość dowolna)

1/2 paczki makaronu penne (rurki)

1/2 kg pomidorów bez skórki

2 ząbki czosnku

cebula

sól

świeżo mielony pieprz

cukier (ilość zależy od kwasoty pomidorów)

łyżka masła

oliwa z oliwek

 

 

 

Na patalni rozgrzać oliwe z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pkrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszajac zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostke, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut.

Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu.

 

 

 

znalazłam kiedyś w necie i <3333333333333333 mega danie :D

Link to comment
bazylia, oregano i tymianek (ilość dowolna)

1/2 paczki makaronu penne (rurki)

1/2 kg pomidorów bez skórki

2 ząbki czosnku

cebula

sól

świeżo mielony pieprz

cukier (ilość zależy od kwasoty pomidorów)

łyżka masła

oliwa z oliwek

 

 

 

Na patalni rozgrzać oliwe z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pkrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszajac zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostke, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut.

Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu.

 

 

 

znalazłam kiedyś w necie i <3333333333333333 mega danie :D

 

A gdzie mięso.

Link to comment
To bazylie z tych kostek ;3 Podobno nie są złe.

A tak wogóle to IMO spaghetti bez czosnku to porażka :P

Czosnek rulez! Bez czosnku żadne sałatki, kotlety, spaghetti nie istnieją :)

To co ja lubię z Włoch poza oczywiście ww. spaghetti -wisienki Amaretto - pycha :) Do lodów, deserów, albo same. Kiedyś sporo ojciec przywoził, teraz rzadko się uda trafić. Bywają chyba w bomi.

 

No i oczywiście tiramisu, ale takie prawdziwe, kremowe w miseczce :) Najlepsze jakie jadłem - nie we Włoszech, tylko w barze włoskim w Murzasichlu xD

Edited by Fab3r
Link to comment
  • 1 month later...
Guest MasterShake

jak chcesz ryz zolty to styknie vegety czy innego warzywka wsypac podczas gotowania. I w smaku bedzie lepszy i kolor zmieni

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.