Skocz do zawartości

Kuchnia włoska


Rekomendowane odpowiedzi

Dobra...

 

Jedziemy z prawdziwa carbonara na 2 osoby

 

z 300g lub wiecej bekonu - im chudszy tym lepszy

opcjonalnie 1-2 cebule

50-100g parmezanu

2-3 jajka

100ml smietany tlustej 30%, lub jakiejs roslinnej ramy 15% do sosow

Makaron - wstazki lub nitki

oregano

 

Boczek na patelnie, podsmazamy, dodajemy cebule. W tym czasie wlewamy do miseczki smietane, wbijamy same zoltka z jajek i wsypujemy 2/3 parmezanu - calosc dobrze mieszamy. Bialek mozemy sie pozbyc. Gdy bekon i cebula dojda, odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnie szybko zalewajac smietanowym sosem. Podgrzewamy wszystko lekko na patelni (przyda sie wok - lub cos w tym stylu). Przez to parmezan sie rozpusci i skladniki sie wymieszaja. Wykladamy na talerze posypujac reszta parmezanu i swiezo startym w palcach oregano.

 

Szybkie i pyszne danie. Troche trzeba miec wyczucie czasu robiac 3 rzeczy jednoczesnie, by polaczyc to w jedno, ale jak sie to opanuje to trwa to naprawde szybko i efekt jest swietny.

Odnośnik do komentarza
  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 9
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

bazylia, oregano i tymianek (ilość dowolna)

1/2 paczki makaronu penne (rurki)

1/2 kg pomidorów bez skórki

2 ząbki czosnku

cebula

sól

świeżo mielony pieprz

cukier (ilość zależy od kwasoty pomidorów)

łyżka masła

oliwa z oliwek

 

 

 

Na patalni rozgrzać oliwe z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pkrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszajac zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostke, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut.

Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu.

 

 

 

znalazłam kiedyś w necie i <3333333333333333 mega danie :D

Odnośnik do komentarza
bazylia, oregano i tymianek (ilość dowolna)

1/2 paczki makaronu penne (rurki)

1/2 kg pomidorów bez skórki

2 ząbki czosnku

cebula

sól

świeżo mielony pieprz

cukier (ilość zależy od kwasoty pomidorów)

łyżka masła

oliwa z oliwek

 

 

 

Na patalni rozgrzać oliwe z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pkrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszajac zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostke, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut.

Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu.

 

 

 

znalazłam kiedyś w necie i <3333333333333333 mega danie :D

 

A gdzie mięso.

Odnośnik do komentarza
To bazylie z tych kostek ;3 Podobno nie są złe.

A tak wogóle to IMO spaghetti bez czosnku to porażka :P

Czosnek rulez! Bez czosnku żadne sałatki, kotlety, spaghetti nie istnieją :)

To co ja lubię z Włoch poza oczywiście ww. spaghetti -wisienki Amaretto - pycha :) Do lodów, deserów, albo same. Kiedyś sporo ojciec przywoził, teraz rzadko się uda trafić. Bywają chyba w bomi.

 

No i oczywiście tiramisu, ale takie prawdziwe, kremowe w miseczce :) Najlepsze jakie jadłem - nie we Włoszech, tylko w barze włoskim w Murzasichlu xD

Edytowane przez Fab3r
Odnośnik do komentarza
  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...