kold 8 Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Dobra... Jedziemy z prawdziwa carbonara na 2 osoby z 300g lub wiecej bekonu - im chudszy tym lepszy opcjonalnie 1-2 cebule 50-100g parmezanu 2-3 jajka 100ml smietany tlustej 30%, lub jakiejs roslinnej ramy 15% do sosow Makaron - wstazki lub nitki oregano Boczek na patelnie, podsmazamy, dodajemy cebule. W tym czasie wlewamy do miseczki smietane, wbijamy same zoltka z jajek i wsypujemy 2/3 parmezanu - calosc dobrze mieszamy. Bialek mozemy sie pozbyc. Gdy bekon i cebula dojda, odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnie szybko zalewajac smietanowym sosem. Podgrzewamy wszystko lekko na patelni (przyda sie wok - lub cos w tym stylu). Przez to parmezan sie rozpusci i skladniki sie wymieszaja. Wykladamy na talerze posypujac reszta parmezanu i swiezo startym w palcach oregano. Szybkie i pyszne danie. Troche trzeba miec wyczucie czasu robiac 3 rzeczy jednoczesnie, by polaczyc to w jedno, ale jak sie to opanuje to trwa to naprawde szybko i efekt jest swietny. Cytuj Odnośnik do komentarza
Lain 107 Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 bazylia, oregano i tymianek (ilość dowolna) 1/2 paczki makaronu penne (rurki) 1/2 kg pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku cebula sól świeżo mielony pieprz cukier (ilość zależy od kwasoty pomidorów) łyżka masła oliwa z oliwek Na patalni rozgrzać oliwe z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pkrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszajac zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostke, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut. Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu. znalazłam kiedyś w necie i <3333333333333333 mega danie Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 533 Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 bazylia, oregano i tymianek (ilość dowolna) 1/2 paczki makaronu penne (rurki) 1/2 kg pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku cebula sól świeżo mielony pieprz cukier (ilość zależy od kwasoty pomidorów) łyżka masła oliwa z oliwek Na patalni rozgrzać oliwe z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pkrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszajac zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostke, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut. Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu. znalazłam kiedyś w necie i <3333333333333333 mega danie A gdzie mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza
Fab3r 4 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) To bazylie z tych kostek ;3 Podobno nie są złe. A tak wogóle to IMO spaghetti bez czosnku to porażka Czosnek rulez! Bez czosnku żadne sałatki, kotlety, spaghetti nie istnieją To co ja lubię z Włoch poza oczywiście ww. spaghetti -wisienki Amaretto - pycha Do lodów, deserów, albo same. Kiedyś sporo ojciec przywoził, teraz rzadko się uda trafić. Bywają chyba w bomi. No i oczywiście tiramisu, ale takie prawdziwe, kremowe w miseczce Najlepsze jakie jadłem - nie we Włoszech, tylko w barze włoskim w Murzasichlu xD Edytowane 21 Maja 2008 przez Fab3r Cytuj Odnośnik do komentarza
Lain 107 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) Jak chcesz to sobie dopisz mięso. Jak dla mnie by za bardzo spaghetti przypominało ^_^ Ale i tak jest pychaaaaaaa ; P Czasami na końcu zapiekam to wszystko serem < 3 Edytowane 21 Maja 2008 przez Lain Cytuj Odnośnik do komentarza
ghost. 60 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 eee, ale czy to oznacza, że ten przepis, który podałaś, miał z założenia nie przypominać spaghetti? bo nie wiem czy wiesz, ale na to wygląda, a dodatkowo nazwa 'spaghetti' wcale nie wymusza obecnosci mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza
Lain 107 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 przeważnie w sosie do spaghetti jest mięso ; o Cytuj Odnośnik do komentarza
ghost. 60 Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 zależy do jakiego spaghetti ;] Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 514 Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 niech ktos poda dobry przepis na risotto ;] chodzi o to zeby ten ryz byl taki zlocisty wiecie ;] Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość MasterShake Opublikowano 3 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2008 jak chcesz ryz zolty to styknie vegety czy innego warzywka wsypac podczas gotowania. I w smaku bedzie lepszy i kolor zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.