Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Kibel 4zl?

Najdroższa komunikacja. Remont goni remont- TRAGEDIA.

Jako mieszkaniec z 40 letnim stażem, to najlepszy czas te miasto ma za sobą jak dla mnie.

Jak zrobili stary browar było ok, potem zaczęła się era betonu. Jak ktoś wpadnie, to spoko. Dla mnie jako mieszkańca Wrocław np lepszy.

Głogowska wymarła, Św. Marcin nie wróci do swoich złotych lat. Kostka na rynku akurat dla mnie na plus. Za dużo galerii zrobili i tam wszyscy idą, nikt już nie wędruje po tych ulicach w celu zakupów jak kiedyś. Dlatego mimo remontów nie wrócą do swoich złotych czasów.

Palmiarnie zaraz zamykają i grubszy remont się szykuję.

Cytadela to twierdza ogólnie, ZSRR gwiazdę ściągnęli. To pomnik bohaterów ZSRR poległych podczas walk o Poznań.

Sama cytadela posiada centralny fort.

image.png

Ktoś się musi zainteresować Festung Posen i walk o Poznań żeby coś z tego miejsca wyciągnąć. Sporo hektarów, ale nie ma miejsc żeby zwiedzać. Dwa muzea, 3 teciaki i tyle. Reszta to pomniki, cmentarze.

Już lepiej zaliczyć Muzeum pancerniaków.

Stare zoo funkcjonuję jako park i tylko kilka atrakcji i coś tam płatne. Dlatego wejście za darmo.

Nowe Zoo, to trzeba mieć kondycję, dużo czasu wolnego. Nie ma pierdolnięcia jak Afrykanarium itp, więc sporo łażenia i nie ma pewności że się zobaczy zwierzęta. Byliśmy na dzień dziecka, to większość była niewidzialna. Jeden tygrys w tle gdzieś leżał, niedźwiedzia też nie widzieliśmy. Kozy, flamingi, małpy, żyrafa, nosorożec i słonie. Na tyle łażenia mocno średnio.

• Odpowiedzi 131
  • Wyświetleń 33 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A propos ramenu, to Yetztu jak najbardziej dobra opcja, jesli chcesz zjesc zeuropeizowany ramen. Jak mielibyscie ochote na robiony przez Japonczyka, bardziej tradycyjny (i wg mnie lepszy) to zaraz obo

• Jak bede chcial opinie randomow z neta to skorzystam. 

• Korzystając z dwudniowego okienka pogodowego w trakcie naznaczonego deszczem i pizgawicą tygodnia, ruszyłem na zwiedzanie Poznania, w którym byłem do tej pory tylko przejazdem i raz na meczu, gdzie es

Opublikowano

Wiadomo, że jako mieszkaniec patrzy się inaczej, np jedyna komunikacja z jakiej korzystałem to maltanka;) wszędzie chodziliśmy z buta, więc nie jestem w stanie ocenić. Byłem pierwszy raz, dwa dni w sumie takiego szwędania się po centrum i okolicach, i było to bardzo pozytywne zaskoczenie, imo miasto dużo ładniejsze niż taki Wrocław który jest mocno przereklamowany.

Fajny klimat, fajna, zadbana architektura (choć przeróżnych galerii trochę dużo, fakt), czyste uliczki, dużo zieleni, parków, na rynku wieczorem sporo ludzi, ale bez takiej ilości żulerstwa jak w podobnej porze w krk. Nie wiem czy chciałbym mieszkać, ale wpaść jeszcze raz na trochę dłużej jak najbardziej.

Opublikowano

Wiadomo, nie mogę napisać że miasto chujowe, bo taka Wilda czy Jeżyce dzisiaj, to zupełnie inne dzielnice. Jeżyce już w ogóle i do tego te knajpy tam.

Długi weekend zrobił swoje, bo generalnie stary rynek i okolice tętnią życiem w week.

Maltanka na plus do zoo, bo zaliczyć z buta malte i potem zoo, to overkill dla nóg.

EDIT

Ale jak byłeś w Palmiarni, to na Jeżyce i Stare zoo już był rzut beretem :) Potem Św Marcinem w dół zaliczyć ulicę i Zamek, a tam już kolejny rzut beretem do Starego Rynku.

Opublikowano

W starym zoo byłem;)trasę o której piszesz zrobiliśmy w drodze na pociąg, w odwrotną stronę, z hotelu przy rynku, Św Marcinem koło Zamku, stare zoo, na koniec Palmiarnia. Na nowe zoo brakło czasu, maltanką wróciliśmy ze spaceru wzdłuż jeziora

Opublikowano
1 godzinę temu, iluck85 napisał(a):

Kibel 4zl?

Najdroższa komunikacja. Remont goni remont- TRAGEDIA.

Jako mieszkaniec z 40 letnim stażem, to najlepszy czas te miasto ma za sobą jak dla mnie.

Jak zrobili stary browar było ok, potem zaczęła się era betonu. Jak ktoś wpadnie, to spoko. Dla mnie jako mieszkańca Wrocław np lepszy.

Głogowska wymarła, Św. Marcin nie wróci do swoich złotych lat. Kostka na rynku akurat dla mnie na plus. Za dużo galerii zrobili i tam wszyscy idą, nikt już nie wędruje po tych ulicach w celu zakupów jak kiedyś. Dlatego mimo remontów nie wrócą do swoich złotych czasów.

Palmiarnie zaraz zamykają i grubszy remont się szykuję.

Cytadela to twierdza ogólnie, ZSRR gwiazdę ściągnęli. To pomnik bohaterów ZSRR poległych podczas walk o Poznań.

Sama cytadela posiada centralny fort.

image.png

Ktoś się musi zainteresować Festung Posen i walk o Poznań żeby coś z tego miejsca wyciągnąć. Sporo hektarów, ale nie ma miejsc żeby zwiedzać. Dwa muzea, 3 teciaki i tyle. Reszta to pomniki, cmentarze.

Już lepiej zaliczyć Muzeum pancerniaków.

Stare zoo funkcjonuję jako park i tylko kilka atrakcji i coś tam płatne. Dlatego wejście za darmo.

Nowe Zoo, to trzeba mieć kondycję, dużo czasu wolnego. Nie ma pierdolnięcia jak Afrykanarium itp, więc sporo łażenia i nie ma pewności że się zobaczy zwierzęta. Byliśmy na dzień dziecka, to większość była niewidzialna. Jeden tygrys w tle gdzieś leżał, niedźwiedzia też nie widzieliśmy. Kozy, flamingi, małpy, żyrafa, nosorożec i słonie. Na tyle łażenia mocno średnio.

Z tymi fortami to ogólnie poyebana sprawa. Jak człowiek sobie uzmysłowi jak ważną miastem-twierdzą był kiedyś dla Prus Poznań, to głowa mała. Gdyby zadbać o całą infrastrukturę twierdzy to by było jedno z najlepszych muzeów na świecie.

Opublikowano

Jeszcze jest MRU w takich klimatach. Rowerem można zrobić podziemna trasę.

Co do Poznania, część fortów otwarta, część otwierają na konkretne okoliczności, ale sporo zasypana albo zapomniane magazyny.

Dużo niemieckiego sprzętu poszło z dymem. Ogolnie jest co robić, bo jakby odtworzyć wszystko, to konkretna kasa. VII chyba najlepiej stoi pod względem zwiedzania, bo to muzeum.

Tu potrzeba przewodnika który to dobrze opowie. Inny temat to „Pietnastacy” 15 Pułk Ułanów. Ale to muszą otworzyć stare koszary, ponownie dobry przewodnik który opowie jaki to był samowystarczalny organizm na terenie Poznania.

To dawne koszary na ulicy Ułańskiej- ale dojście od Matejki. Normalnie zamknięte wszystko.

IMG_5027.jpeg

IMG_5030.jpeg

IMG_5032.jpeg

IMG_5033.jpeg

Opublikowano

Michał Andrzejak- ten gość nam wtedy opowiadał o tym pułku. Akurat była impreza modelarska w tych koszarach i po godzinach wystawy siedział z nami i opowiadał.