Sarge 6 Posted January 26, 2008 Posted January 26, 2008 Dostałem wczoraj tego MGS-a i dzisiaj mam już go zaliczonego . Jako osoba, która przeszła oryginał przeszło 20-30 razy, jestem mimo wszystko zadowolony, choć momentami miałem mieszane uczucia... Chodzi oczywiście o scenki. Niektóre "Matrixowe" akcje niekoniecznie muszą się podobać fanom serii, ale z drugiej strony jak patrzę na trailery MGS4 to widzę, że tak już w tej serii może zostać i trzeba się zacząć przyzwyczajać . Mimo wszystko fajnie zobaczyć te wszystkie scenki i levele w nowej oprawie, z usprawnioną animacją postaci dzięki technice motion capture itd. Do tego dochodzą jeszcze wszystkie możliwości Snake'a znane choćby z MGS2 i mamy fajnie rozwinięty tytuł względem PSX'owego odpowiednika. Mimo wszystko czuję pewien niedosyt jeśli chodzi o ilość poczynionych nowości w tym remake'u. Niby mamy do czynienia z kultowym tytułem i drastyczne jego zmienianie nie wyszło by na dobrze, ale jednak RE na GCN bardziej pozytywnie mnie zaskoczył, jeśli chodzi o nowinki w stosunku do oryginału. Quote
J.D 0 Posted January 27, 2008 Posted January 27, 2008 Chodzi oczywiście o scenki. Niektóre "Matrixowe" akcje niekoniecznie muszą się podobać fanom serii, ale z drugiej strony jak patrzę na trailery MGS4 to widzę, że tak już w tej serii może zostać i trzeba się zacząć przyzwyczajać . Mimo wszystko fajnie zobaczyć te wszystkie scenki i levele w nowej oprawie, z usprawnioną animacją postaci dzięki technice motion capture itd. Do tego dochodzą jeszcze wszystkie możliwości Snake'a znane choćby z MGS2 i mamy fajnie rozwinięty tytuł względem PSX'owego odpowiednika. Mimo wszystko czuję pewien niedosyt jeśli chodzi o ilość poczynionych nowości w tym remake'u. Niby mamy do czynienia z kultowym tytułem i drastyczne jego zmienianie nie wyszło by na dobrze, ale jednak RE na GCN bardziej pozytywnie mnie zaskoczył, jeśli chodzi o nowinki w stosunku do oryginału. Niektórzy fani MGSa nie zaliczają nawet TTS do kanonu serii, a remake nie mógł być po prostu lepszy od oryginału. Gameplay i grafika trzymająca poziom MGS2, wciąż tak samo świetna historia, ale... spartolone sterowanie pod pada od gamecuba dla osób którzy nigdy w MGSa nie grali, nic nowego dla weteranów, niektóre cutscenki z kosmosu scena z Hindem, ale np. świetnie dodana scena pomyłki Ocelota w żonglowaniu rewolwerem podczas sceny tortur, a wszystkie te matrixowe cutscenki to sprawka Kitamury reżysera japońskich filmów znanego z widowiskowości. A seria nie idzie w tym kierunku bo sceny walki Raidena z Vampem czy Gekko to nie Matrix to MGS Jeszcze żeby wszystkie te matrixowe cutscenki zarezerwowali w TTS dla Grey Foxa to by było OK. Voice acting również o wiele gorszy niż w oryginale. Po prostu TTS wydano bo Kojima i Miyamoto sie znają, a panowie sie dogadali coby wypuścić "exclusive'a" na NGC, w cudzysłowie bo gdzieś widziałem i czytałem o tym że TTSa uruchamiano i na PS2. Quote
Sarge 6 Posted January 27, 2008 Author Posted January 27, 2008 A seria nie idzie w tym kierunku bo sceny walki Raidena z Vampem czy Gekko to nie Matrix to MGS A ja mam wrażenie, że to jednak Matrix . I moim zdaniem scenki z TTS to "pikuś" przy tym, co wyprawia Raiden z Vampem na jednym z trailerów . Zresztą nie chcę jakoś tej gry bronić, bo nadal mam największy szacunek do oryginału - po prostu nie uznawałbym TTS za jakąś porażkę w skali serii - ot, po prostu realia pierwszego MGS-a przeniesiono na nową platformę sprzętową, dodano zmieniono troszkę gameplay i "udziwniono" scenki. Nie jest to jednak nic, co by na przykład mnie odrzucało od gry. Wręcz przeciwnie - pomimo wielokrotnego ukończenia oryginału, wersję na GCN przeszedłem w ciągu dwóch dni ... Quote
J.D 0 Posted January 27, 2008 Posted January 27, 2008 A ja mam wrażenie, że to jednak Matrix . I moim zdaniem scenki z TTS to "pikuś" przy tym, co wyprawia Raiden z Vampem na jednym z trailerów . To że walki w MGS4 sa widowiskowe nie oznacza, że mamy odrazu matrix, brakuje w nich choćby efektu slow motion i całe szczęscie, bo to ... MGS a nie matrix :wink: Racja jest że na zawsze w sercach fanów pozostanie oryginał z PSXa, a TTS nie jest taki zły, zasługuje akurat na 8+/ nie wiecej nie mniej, dla ludzi którzy nigdy w MGSa nie grali w sam raz Quote
Solidny (pan) 3 Posted January 27, 2008 Posted January 27, 2008 (edited) A ja mam wrażenie, że to jednak Matrix . I moim zdaniem scenki z TTS to "pikuś" przy tym, co wyprawia Raiden z Vampem na jednym z trailerów . To że walki w MGS4 sa widowiskowe nie oznacza, że mamy odrazu matrix, brakuje w nich choćby efektu slow motion i całe szczęscie, bo to ... MGS a nie matrix :wink: Racja jest że na zawsze w sercach fanów pozostanie oryginał z PSXa, a TTS nie jest taki zły, zasługuje akurat na 8+/ nie wiecej nie mniej, dla ludzi którzy nigdy w MGSa nie grali w sam raz Zasługuje na 8+ jako remake, a "nowych" może wkręcić o wiele bardziej niż zrzędzących fanów MGS na PSX, bo to ich pierwsza styczność z jednym z najlepszych scenariuszy w historii gier. Edited January 27, 2008 by Solidny (pan) Quote
AumaanAnubis 1 Posted February 12, 2008 Posted February 12, 2008 (edited) To jakie wy kuzwa byscie chcieli sceny walki?Te w TTS sa bardzo dobre(Gray Fox wymiata ).Scena jak snake wrzuca granat do czolgu i jak odbija sie od rakiety po pokonaniu Hind'a sa troche przesadzone.Muzyka-jest bardzo dobra,ani gorsza ani lepsza od oryginalu.Brakuje tylko enclosure.Grafika chyba troche lepsza jest niz ta w MGS2Sol i Substance(popatrzcie na twarze zolnierzy chocby). Edited February 12, 2008 by AumaanAnubis Quote
bart-blank 10 Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Mam pytanko, znalazłem drugą płytkę tej gry - wybrałem new game i gra się odpala! Zaczyna się w dokach...czy to po prostu błąd w nadruku na płycie ??? Quote
Lesiu_adi 1 Posted December 19, 2008 Posted December 19, 2008 Nie wszystko jest oki, mając druga płytę możesz co jedynie wjechać windą do góry potem trzeba zmienić płytkę na ta z oznaczeniem disc 1 Quote
Gromi 10 Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Uff. właśnie skończyła się lictycja na allegro. Musiałem wyłożyć aż 305 zł ale myślę ,że było warto. Quote
Peter. 1 Posted February 23, 2009 Posted February 23, 2009 Uff. właśnie skończyła się lictycja na allegro. Musiałem wyłożyć aż 305 zł ale myślę ,że było warto. Sorki, nie mogłem się powstrzymać: ja kupiłem jeden z moich dwóch egzemplarzy (których już nie mam, bo sprzedałem) za 50 zł o0 wyprowadzę cię z błędu - nie było warto... Widziałem konsole GC w zestawie z MGS właśnie gdzieś w granicach 300zł, więc wyrzuciłeś w błoto conajmniej połowę tego co zapłacisz za tą grę. No ale jak się napaliłeś i jesteś mało cierpliwy to płać (i płacz ) Quote
Gromi 10 Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Uff. właśnie skończyła się lictycja na allegro. Musiałem wyłożyć aż 305 zł ale myślę ,że było warto. Sorki, nie mogłem się powstrzymać: ja kupiłem jeden z moich dwóch egzemplarzy (których już nie mam, bo sprzedałem) za 50 zł o0 wyprowadzę cię z błędu - nie było warto... Widziałem konsole GC w zestawie z MGS właśnie gdzieś w granicach 300zł, więc wyrzuciłeś w błoto conajmniej połowę tego co zapłacisz za tą grę. No ale jak się napaliłeś i jesteś mało cierpliwy to płać (i płacz ) Właśnie skapowałem się w porę i zrezygnowałem z zakupu. Quote
dexx 0 Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 (edited) Coś tu nie gra , aukcja się skończyła , wyłożyłeś kasę i skapowałeś się i zrezygnowałeś z zakupu ?? jedno drugiemu zaprzecza Ale tak poza tym to gra pierwsza klasa Edited February 25, 2009 by dexx Quote
Gromi 10 Posted February 26, 2009 Posted February 26, 2009 Wygrałem licytacje ale nie wpłaciłem pieniędzy. Teraz są dwie aukcje z Twin Snakes mam nadzieję ,że jakąś mi się uda kupić za mniej niż 150 zł. Quote
Shango 0 Posted December 4, 2010 Posted December 4, 2010 Daje coś zbieranie dog tagów w tej części? W dwójce były za to bonusy. Quote
Guest Kasias Posted November 2, 2014 Posted November 2, 2014 (edited) Po dziesięciu latach od premiery były pracownik Silicon Knights opowiada IGN o tworzeniu The Twin Snakes dla Nintendo: Kurczę, szkoda, że trochę zapomniany to remake. Wyszedł chyba za wcześnie od premiery oryginału na PSone, no i baza posiadaczy kultowego GaCka była jaka była. Gdyby nie kooperacja Konami z Nintendo, byłaby szansa na edycję HD w cyfrowej dystrybucji, ale w przeciwieństwie do REmake, Nintendo brało czynny udział w powstawaniu gry, więc poza świat GaCka TTS już raczej nigdy nie wyjdzie... Edited November 2, 2014 by Kasias 1 1 Quote
Andżej 2268 Posted November 6, 2014 Posted November 6, 2014 myslalem ze to bedą jakies materiały z warsztatów SK, modele, animacje, skrypty itd a tu perdolenie 3 gosci przez 15 minut. nie polecam Quote
golab 1678 Posted November 6, 2014 Posted November 6, 2014 szkoda przesadzonych cutscenek (pomijając te z Grey Foxem, tam te bajery pasowały), zmian w dialogach i nagranego od nowa dubbingu poza tym spadki animacji i design lokacji, który ogranicza możliwości mechaniki z MGS2, też nie robią wrażenia nie jest to remake takiej klasy jak pierwszy Resident Evil Quote
Nemesis 1291 Posted November 7, 2014 Posted November 7, 2014 Dla mnie TTS i REmake to dwa najlepsze remastery wszechczasów. Quote
oFi 2538 Posted November 23, 2014 Posted November 23, 2014 TTS jest takim crapem że majtki opadają. Mam MGS classic na ps3. Grałem w TTS i stwierdzam, że nagrywanie wszystkich głosów i scenek od początku jest tragicznie wykonane. Grafika może jest przed potopowa ale litości....muzyka + orginalny codec + historia przedstawiona na cutscenkach zamiata wszystko. Gre nienależące do kanonu serii: -Metal gear acid 1, 2 -Metal gear Rising : Revengence -Metal gear ghost babel Metal gear solid portable ops jest wciąż sprawą dyskusyjną Quote
Recommended Posts