Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lektury szkolne

Featured Replies

Opublikowano

To przeczytaj tą "Zbrodnie...", za(pipi)ista kniga - klasyka literatury światowej, człowieku.men! Jeszcze "Mały ksiąze" mi sie podobał.

Z tych co przeczytałem.

• Odpowiedzi 45
  • Wyświetleń 17,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

"Mistrz i Małgorzata" i "Pan Samochodzik" :)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

O dziwo lektury z 2 klasy większość miło mi się czyta. Póki co u mnie na 1-ym miejscu to "Akademia Pana Kleksa" Brzechwy i "Lalka" Prusa.

Opublikowano

TO BYŁO O SŁOWACKIM, NIEUKI!!

Nerdzie, jak ja mam takie szczegóły po ok. 8 latach od przeczytania książki pamiętać? Najważniejszy jest ogólny kontekst. Jak sam Gombrowicz by to ujął: Słowacki, Mickiewicz - jeden ch.uj xD

Opublikowano

Ferdydurke, Mistrz i Małgorzata, Folwark Zwierzęcy, Faust, Mitologia gracka, Dialogi Platona to ze średniej

Robinson Kruzoe,Hobbit, Szatan z 7 klasy i oczywiście Pan Samochodzik - od któego zaczęła się moja fascynacja książką - to z pedałówy

Opublikowano

Kamienie na Szaniec - fakt, bohaterowie zostali poddani skrajnej idealizacji ale to nie zmienia faktu, że ci młodzi ludzie dokonywali wspaniałych rzeczy w tak trudnych czasach. Odnoszę wrażenie, że dzisiaj nikomu by się nie chciało d*py ruszyć...

Opowiadania Borowskiego - warto sięgnąć do lektury kiedy nam się czasem wydaje, że "życie jest bez sensu"...

Edytowane przez stoodio

Opublikowano

Nerdzie, jak ja mam takie szczegóły po ok. 8 latach od przeczytania książki pamiętać?

Jeśli nerdem jest dla ciebie ktoś, kto zna 2-3 najsłynniejsze cytaty w historii polskiej literatury, no to ostry zawodnik jesteś.

Opublikowano

Nerdzie, jak ja mam takie szczegóły po ok. 8 latach od przeczytania książki pamiętać?

Jeśli nerdem jest dla ciebie ktoś, kto zna 2-3 najsłynniejsze cytaty w historii polskiej literatury, no to ostry zawodnik jesteś.

Racja. Pojechałeś mnie.

Opublikowano

Latarnik; Stary człowiek i morze i Robinson Kruzoe. Szczególnie te 2 pierwsze mają jakiś taki klimat ;).

Opublikowano

No nie :D a ktoś Filonka bezogonka czytał, ja czytłem 4 razy, fajna lektura, sam Filonek przypomina mojego kotka co też tak się wabił, ale kurcze gdzies uciekł i nie wrócił do dziś, podejrzewam że mogły go podwędzić dzieciaki z bloku kilkaneście KM od mego domu.

No jeszcze lubiłem chłopców z placu broni :P, do dziś mam w oczach teatralną wersję :P.

Opublikowano

Jedyna lektura, którą przeczytałem z własnej woli (i to trzy razy), to "Niemcy" Kruczkowskiego. I to do tego jest tradycyjny dramat (coś a la scenariusz). W zasadzie nie wiem, co jest takiego fascynującego w tej książce, ale czyta mi się ją b. dobrze i wciąga mnie niesamowicie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

zbrodnia i kara, chlopi ( tak sie zaczytalem ze mimo ze trzeba bylo przeczytac tylko 1 pore roku to odrazy lyknalem calosc)

oraz medaliony oraz inny swiat

te wyzej to te najlepsze moim zdaniem

ale dzuma,maly ksiaze, jadro ciemnosci tez nie sa zle :)

Opublikowano

Plastusiowy Pamiętnik :P , Dzieci z Bullerbyn, Chłopcy z Placu Broni i Krzyżacy. Ogólnie to czym starszy tym coraz mniej mnie ciągneło do lektur. Wolałem kupić jakąś książke którą poczytam z własnej chęci a nie dlatego że nauczyciel mi kazał.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Weile osób uważa, że są to "denne" lektury lecz mi podobały się najbardziej a chodzi o Dziady Mickiewicza i Kordiana Słowackiego.

Opublikowano

Opowieść Wigilijna :] Może ciut infantylna, ale jakoś najmilej ją wspominam. Oprócz tego wszelakie historyczne, Potop(dobra, książki nie czytałem, ale film i streszczenie :(), Krzyżacy itp.

Opublikowano

Przed Nieznanym Trybunałem

Rozmowy z Katem

Reszta książek w liceum wywoływała we mnie obrzydzenie (było to wynikiem niedorosłości umysłowej lub tego że nie potrafię czytać na przymus). Obecnie czytam dużo i chętnie wracam do autorów takich jak Dostojewski, Shakespare i innych których dzieła poznałem ze streszczeń.

Opublikowano

Inny świat Grudzińskiego oraz Zbrodnia i kara Dostojewskiego

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja wsiąkłem w "Kamienie na szaniec".Pewnie gdybym Hobbita miał za lekturę to on byłby moim ulubieńcem.

Opublikowano

Przygody Huck'a Finn'a, super książka przygodowa, polecam nawet osobom starszym:good: