December 5, 200817 yr O ile pamiętam był to Robinson Kruzoe ... jak do każdej wtedy książki podchodziłem z niechęcią...ale po kilku stronach zanurzyłem się w ten świat i na bok poszli kumple i piłka nożna
December 5, 200817 yr Malowany Ptak nie wiem czy nadal jest to lektura, wiem ze ksiazka mnie zmiazdzyla.
December 5, 200817 yr Zbrodnia i Kara. Postaci stworzone w tej książce są za(pipi)iście "psychologicznie" żywe. Te bitwy psychologiczne Raskolnikova i tego policjanta kuzyna (?) Razmuchina. Mniam Lalka też jest fajna
December 5, 200817 yr Mistrz i Małgorzata, Hobbit, Potop, Pan Tadeusz, Nie boska Komedia, Transatlantyk, Ferdydurke, Przedwiośnie, Mitologia- kolejność nie ma znaczenia
January 5, 200917 yr Zbrodnia i Kara, Lalka, Wesele, cierpienia Młodego Wertera, Kordian, w ogóle, romantyzm boski. Edited January 5, 200917 yr by Xylia
January 5, 200917 yr "upupa epops" Ferdydurke & "jeśli nie chcesz mojej zguby, krokodyla daj mi, luby" Zemsta w LO, przedtem tylko wszelkie książki z Panem Kleksem.
April 2, 200916 yr 1.Mistrz i Małogrzata 2.Ludzie Bezdomni 3.Lalka 4.Chłopi 5.Mitologia 6.Zbrodnia i kara No i z podstawowki Robinson i Mały Książę Edited April 2, 200916 yr by Hide999
April 9, 200916 yr Faust, Mistrz i Małgorzata, Potop, Lalka, Giaur, Jądro ciemności, Zbrodnia i Kara i na koniec jeszcze Tango Mrożka i Ferdydurke Gombrowicza Edited April 9, 200916 yr by Ak0nia
April 10, 200916 yr Zbrodnia i kara, Proces, Akademia pana Kleksa, Dżuma, Chłopcy z placu bronii, Doktor Dolittle,Robinson Kruzoe i kilka innych
April 10, 200916 yr Pani Bovary,Dzuma, Opis Obyczajów za Panowania Augusta III (jesli macie okazje,zerknijcie),Lord Jim. Wiecej nie pamietam,dawno to bylo:) Ale "zboczenie zawodowe" pozostanie na cale zycie,ukonczylem fil. polska )) Edited April 10, 200916 yr by Ken Marinaris
April 11, 200916 yr Ja polecam "Kordian i cham", kiedys to było lekturą szkolną. Teraz niestety nie jest a książkla jest jako tako ciekawa.
April 14, 200916 yr Cham, to najlepsza powieść Orzeszkowej. Zastanawiające jest to, że od lat tłucze się syfiaste Nad Niemnem w szkole (nawet nauczyciele tym g... rzygają), zamiast "wrzucić" historię Pawła i żony- latawicy, Franki.
April 27, 200916 yr No to nie będę oryginalny - "Mistrz i Małgorzata" oraz "Prestuplienije i nakazanije".* Z przyjemnością się to czytało. No i jeszcze "Chłopcy z placu broni" - ale to już zamierzchłe czasy. Pewnie coś by się jeszcze znalazło, ale te trzy książki mi się zawsze najpierw przypominają * "Zbrodnia i Kara"
April 29, 200916 yr Do Trylogii Sienkiewicza wracam równie często jak do ulubionych gier czy filmów. Ot jeden losowy rozdzialik na poprawienie humoru.
October 11, 200916 yr Hobbit w gimnazjum bo od niego zaczęła się moja fascynacja fantastyką (a potem był Martin, Webb, Piekara, Sapkowski etc. ) a na studiach "Książę" Machiavelli'ego - po tej książce odkryłem zamiłowanie do filozofii
October 20, 200916 yr Mistrz i Małgorzata oraz Zbrodnia i Kara - klasyka rosyjskiej literatury. Reszta to chała w wiekszości
December 6, 200916 yr "Ferdydurke" Witolda Gombrowicza. Za ukazanie wartości bycia niekonwencjonalnym("przyprawianie gęby") i stwierdzenie, że Polski kanon literacki jest do du py ("Mickiewicz wielkim poetą był").
December 7, 200916 yr Z tych, które przeczytałem to: Makbet, Mitologia, Chłopcy z Placu Broni, Robinson Kruzoe, Konrad Wallenrod. Prócz tego chciałbym jeszcze przeczytać "Zbodnię i karę" ( swego czasu czytałem tylko opracowanie ). Edited December 7, 200916 yr by ciwa22