Posted May 27, 200915 yr Ostatnio wymyslilem cos takiego cos takiego: 1. Najpierw kroje kabanosy na male kawalki i wrzucam je na patelnie zeby sie podsmazyly 2. W miedzyczasie do jajek dosypuje wegety dla smaku i mieszam je 3. Jak kabanosy beda juz dobre to wlewam jajka na patelnie. Jak sie zetna to jajowa leci na talerz i tam dodaje do niej keczapu (wazny skladnik) i mieszam to 4. Do tego jeszcze tylko kilka rzodkiewek na zagryche i zarcie jest za.(pipi)iste, polecam Z czym mozna jeszcze zrobic dobra jajecznice ? Jesli ktos poda przepis na lepsza od mojej stawiam e-piwo Edited February 24, 201015 yr by Siwy_
May 27, 200915 yr Jajecznica to jajecznica. Wrzucasz co masz, zalewasz jajami, smażysz i gotowe. Jakakolwiek szynka, kiełbasa, parówki, cebula, grzyby. Wszystko pasuje.
May 28, 200915 yr Jak można (pipi)a smażyć kabanosy? to tak jakby smażyć suszone grzyby. Siwy nie chcę Cię obrażać, ale to cały Twój majstersztyk? Spróbuj wrzucić co się da na patelnię, podsmażoną kiełbasę, czosnek, warzywa na patelnię i dopiero to zalej jajkiem. Edited May 28, 200915 yr by Tori
May 28, 200915 yr a czemu nie ? sa lepsze niz niesmazone, i imo o wiele lepsze od kielbasy no majstersztyk to nie jest, chociaz mi i innym bardzo smakuje (sprobuj i ocen). ogolnie chcialem sie dowiedziec z czym inni robia bo niby danie jest jedno ale mozna je zrobic na bardezo wiele sposow (wczesniej rzadko gotowalem, a teraz jak musze sam to ucze sie robic te same dania na rozne sposoby bo ile mozna jesc to samo?). jakie warzywa sa dobre z jajowa ? czosnku nienawidze wiec to odpada. z pieczarkami bede musial sprobowac bo jeszcze nigdy nie robilem z grzybami. wiem ze szczypiorek ludzie dodaja, co jeszcze ? dla ciekawostki dodam ze moja znajoma dolewa do jajek mleka , a na patelni podsmazyla cebule - nawet dalo sie zjesc, ale wole swoja Edited May 28, 200915 yr by Siwy_
May 28, 200915 yr ja też mleka dodaje ale tylko troche, nie wiem po co. Robie tak bo mnie nauczyli tak. W jajecznicy obowiazkowo musi byc szczypior reszta obojętna ;D
May 28, 200915 yr Mleko do jajecznicy? Pierwsze słyszę. o.O Ja najpierw podsmażam cebulkę i pomidorki (pokrojone w kosteczkę), a na sam koniec jajko i tyle. Potem pieprzy i sól. Cała filozofia. Nikt jeszcze nie wybrzydzał. ; ]
May 29, 200915 yr no pomidor to musi być, inaczej jajecznica sucha zbyt jest. Tak samo nie wyobrażam sobie jajecznicy bez cebuli i mięsa.
May 29, 200915 yr Rozwalanie żółtek na początku smażenia jest największą jajecznikarską profanacją. W sensie, że trzepiesz jajka? No bo ja tak robię plus mleko bardziej puszysta jest wtedy jajówa, do tego cebula lub szczypiorek, jakaś kiełbaska czasem papryka lub kukurydza (a jak) Edited May 29, 200915 yr by _Be_
May 29, 200915 yr Rozwalanie żółtek na początku smażenia jest największą jajecznikarską profanacją. W sensie, że trzepiesz jajka? No bo ja tak robię plus mleko bardziej puszysta jest wtedy jajówa, do tego cebula lub szczypiorek, jakaś kiełbaska czasem papryka lub kukurydza (a jak ) Tak robi się omlet Odmiany omletów: * Francuskie - przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu. * Hiszpańskie - do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka. * Angielskie - żółtka i białka ubija się osobno i po częściowym usmażeniu na patelni, gdy wierzch omletu nie jest jeszcze ścięty, wstawia się całą patelnię do nagrzanego grilla lub piekarnika na 30 - 60 sekund. Najdelikatniejszą odmianą omletu są suflety - do utartych żółtek dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i i zapieka w piekarniku.
May 29, 200915 yr No racja dowolność w gotowaniu, ale spróbuj zrobić placek i podczas smażenia rozrzucić nań mięsko, ser, jakieś warzywa itp. zwiń w pół i zasmaż z dwóch stron, polecam bo za(pipi)iście dobre Edited May 29, 200915 yr by Iron
May 29, 200915 yr Ja polecam metodę wbijania całych jajek (bez mieszania czy trzepania) i następnie mieszania samych białek, bez rozbijania żółtek. Następnie po ścięciu się białek wyłączamy ogień pod patelnią, doprawiamy do smaku i rozwalamy żółtka, które smażymy dosłownie chwilkę. Potem szybko na talerz. Białko jest ścięte tak jak powinno, a żółtko się rozpływa - taką opcję lubię najbardziej.
May 29, 200915 yr Ja polecam metodę wbijania całych jajek (bez mieszania czy trzepania) i następnie mieszania samych białek, bez rozbijania żółtek. Następnie po ścięciu się białek wyłączamy ogień pod patelnią, doprawiamy do smaku i rozwalamy żółtka, które smażymy dosłownie chwilkę. Potem szybko na talerz. Białko jest ścięte tak jak powinno, a żółtko się rozpływa - taką opcję lubię najbardziej. Jedyny słuszny sposób na jajecznicę <ok>
May 29, 200915 yr Jajko z mlekiem i mąką ma swoją nazwę- omlet Ale jajecznica z mlekiem i mąką ma też swoją nazwę - jajecznica na mleku. Obowiązkowo ze szczypiorem i boczkiem.
May 29, 200915 yr Jak wolisz, możesz ja nazwać jajecznicą po wilamowsku lub chłopsku. PS. Stukasz jajko o jakiś ostry kant, łapiesz za 2 konce i oddzielasz dwie połówki skorupki od siebie, wtedy wszystko wylatuje w całości.
May 30, 200915 yr Jajecznica z mlekiem czy śmietaną jest tylko ok. Za bardzo jednak czuć później ten smak mleka. Z innych przepisów testowałem z serem, który rozpuszcza się na patelni. Też nie jestem zachwycony. Dla mnie klasyk to jajka z boczkiem albo kiełbasą czy szynką a później szczypiorek już na talerzu. Żadnych innych dodatków. W ogóle polecam też kanapkę dla biedoty. Jadłem to w Irlandii. Podsmażasz bekon na patelnii (ale taki prawdziwy), rozbijasz na to z jedno jajo i później całą zawartość ładujesz w chleb tostowy, który zginasz i jeszcze jak hamburgera. kozak!
May 30, 200915 yr Rozwalanie żółtek na początku smażenia jest największą jajecznikarską profanacją. W sensie, że trzepiesz jajka? No bo ja tak robię plus mleko bardziej puszysta jest wtedy jajówa, do tego cebula lub szczypiorek, jakaś kiełbaska czasem papryka lub kukurydza (a jak) I smakuje jak biszkopt. Do wyje.bania, c'nie.
May 31, 200915 yr Ludzie, jak rozbijać jajka żeby żółtko się nie rozciapciało - rzadko mi wychodzi. Polecam ostry nóż, którym rozbijasz (przecinasz) skorupkę jajka w połowie. Następnie wybicie jajka na patelnię powinno być z jak najmniejszej wysokości. Co do dodaktów, to zgadzam sie z lukaszem, na patelni mięso (szynka, boczek), a na talerzu szczypiorek. Klasyk
June 3, 200915 yr najlepsza jest ze świeżymi grzybami zebranymi spod modrzewi w ogrodzie, jednak taką z pomidorkiem, boczkiem i szczypiorkiem też nie pogardzę.
June 3, 200915 yr Nie wiem jak Wy robicie to z pomidorami ale jak ja kiedys tak zrobilem warzywo calkowicie sie rozgotowalo i potrawa wygladala jak rzygi
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.