Jump to content

przepisy na dobra jajecznice


Guest Siwy_

Recommended Posts

Guest Siwy_

Ostatnio wymyslilem cos takiego cos takiego:

 

1. Najpierw kroje kabanosy na male kawalki i wrzucam je na patelnie zeby sie podsmazyly

 

2. W miedzyczasie do jajek dosypuje wegety dla smaku i mieszam je

 

3. Jak kabanosy beda juz dobre to wlewam jajka na patelnie. Jak sie zetna to jajowa leci na talerz i tam dodaje do niej keczapu (wazny skladnik) i mieszam to

 

4. Do tego jeszcze tylko kilka rzodkiewek na zagryche i zarcie jest za.(pipi)iste, polecam :)

 

 

Z czym mozna jeszcze zrobic dobra jajecznice ? Jesli ktos poda przepis na lepsza od mojej stawiam e-piwo

Edited by Siwy_
Link to comment

Jak można (pipi)a smażyć kabanosy? to tak jakby smażyć suszone grzyby.

 

Siwy nie chcę Cię obrażać, ale to cały Twój majstersztyk? Spróbuj wrzucić co się da na patelnię, podsmażoną kiełbasę, czosnek, warzywa na patelnię i dopiero to zalej jajkiem.

Edited by Tori
Link to comment
Guest Siwy_

a czemu nie ? sa lepsze niz niesmazone, i imo o wiele lepsze od kielbasy

 

no majstersztyk to nie jest, chociaz mi i innym bardzo smakuje (sprobuj i ocen). ogolnie chcialem sie dowiedziec z czym inni robia bo niby danie jest jedno ale mozna je zrobic na bardezo wiele sposow (wczesniej rzadko gotowalem, a teraz jak musze sam to ucze sie robic te same dania na rozne sposoby bo ile mozna jesc to samo?). jakie warzywa sa dobre z jajowa ? czosnku nienawidze wiec to odpada. z pieczarkami bede musial sprobowac bo jeszcze nigdy nie robilem z grzybami. wiem ze szczypiorek ludzie dodaja, co jeszcze ?

 

dla ciekawostki dodam ze moja znajoma dolewa do jajek mleka :D, a na patelni podsmazyla cebule - nawet dalo sie zjesc, ale wole swoja :)

Edited by Siwy_
Link to comment
Guest _Be_
Rozwalanie żółtek na początku smażenia jest największą jajecznikarską profanacją.

W sensie, że trzepiesz jajka?

 

 

 

No bo ja tak robię plus mleko bardziej puszysta jest wtedy jajówa, do tego cebula lub szczypiorek, jakaś kiełbaska czasem papryka lub kukurydza (a jak)

Edited by _Be_
Link to comment
Rozwalanie żółtek na początku smażenia jest największą jajecznikarską profanacją.

W sensie, że trzepiesz jajka?

 

 

 

No bo ja tak robię plus mleko bardziej puszysta jest wtedy jajówa, do tego cebula lub szczypiorek, jakaś kiełbaska czasem papryka lub kukurydza (a jak :P)

 

 

Tak robi się omlet ;)

 

Odmiany omletów:

 

* Francuskie - przyrządza się z masy jajecznej, a gorące dodatki np. szparagi, ziemniaki, wkłada się do środka usmażonego już i złożonego omletu.

* Hiszpańskie - do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka.

* Angielskie - żółtka i białka ubija się osobno i po częściowym usmażeniu na patelni, gdy wierzch omletu nie jest jeszcze ścięty, wstawia się całą patelnię do nagrzanego grilla lub piekarnika na 30 - 60 sekund.

 

Najdelikatniejszą odmianą omletu są suflety - do utartych żółtek dodaje się ubitą na sztywno pianę z białek i i zapieka w piekarniku.

Link to comment

No racja dowolność w gotowaniu, ale spróbuj zrobić placek i podczas smażenia rozrzucić nań mięsko, ser, jakieś warzywa itp. zwiń w pół i zasmaż z dwóch stron, polecam bo za(pipi)iście dobre :)

Edited by Iron
Link to comment
Guest Kasandra

Ja polecam metodę wbijania całych jajek (bez mieszania czy trzepania) i następnie mieszania samych białek, bez rozbijania żółtek.

Następnie po ścięciu się białek wyłączamy ogień pod patelnią, doprawiamy do smaku i rozwalamy żółtka, które smażymy dosłownie chwilkę.

Potem szybko na talerz.

Białko jest ścięte tak jak powinno, a żółtko się rozpływa - taką opcję lubię najbardziej.

Link to comment
Ja polecam metodę wbijania całych jajek (bez mieszania czy trzepania) i następnie mieszania samych białek, bez rozbijania żółtek.

Następnie po ścięciu się białek wyłączamy ogień pod patelnią, doprawiamy do smaku i rozwalamy żółtka, które smażymy dosłownie chwilkę.

Potem szybko na talerz.

Białko jest ścięte tak jak powinno, a żółtko się rozpływa - taką opcję lubię najbardziej.

Jedyny słuszny sposób na jajecznicę <ok>

Link to comment

Jak wolisz, możesz ja nazwać jajecznicą po wilamowsku lub chłopsku.

 

 

 

PS. Stukasz jajko o jakiś ostry kant, łapiesz za 2 konce i oddzielasz dwie połówki skorupki od siebie, wtedy wszystko wylatuje w całości.

 

 

Link to comment
Guest lukasz

Jajecznica z mlekiem czy śmietaną jest tylko ok. Za bardzo jednak czuć później ten smak mleka. Z innych przepisów testowałem z serem, który rozpuszcza się na patelni. Też nie jestem zachwycony. Dla mnie klasyk to jajka z boczkiem albo kiełbasą czy szynką a później szczypiorek już na talerzu. Żadnych innych dodatków.

 

W ogóle polecam też kanapkę dla biedoty. Jadłem to w Irlandii. Podsmażasz bekon na patelnii (ale taki prawdziwy), rozbijasz na to z jedno jajo i później całą zawartość ładujesz w chleb tostowy, który zginasz i jeszcze jak hamburgera. kozak!

Link to comment
Rozwalanie żółtek na początku smażenia jest największą jajecznikarską profanacją.

W sensie, że trzepiesz jajka?

 

 

 

No bo ja tak robię plus mleko bardziej puszysta jest wtedy jajówa, do tego cebula lub szczypiorek, jakaś kiełbaska czasem papryka lub kukurydza (a jak)

I smakuje jak biszkopt. Do wyje.bania, c'nie.

Link to comment
Guest Kasandra
Ludzie, jak rozbijać jajka żeby żółtko się nie rozciapciało - rzadko mi wychodzi. :/

 

Polecam ostry nóż, którym rozbijasz (przecinasz) skorupkę jajka w połowie.

Następnie wybicie jajka na patelnię powinno być z jak najmniejszej wysokości.

 

 

Co do dodaktów, to zgadzam sie z lukaszem, na patelni mięso (szynka, boczek), a na talerzu szczypiorek.

Klasyk :)

Link to comment
Guest Beka Wnusiu

Nie wiem jak Wy robicie to z pomidorami ale jak ja kiedys tak zrobilem warzywo calkowicie sie rozgotowalo i potrawa wygladala jak rzygi

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.