Opublikowano 1 sierpnia1 sie Jak ktoś chce sobie "odświeżyć" Winga bez oglądania całości:Chyba większość zachodu zaczęła właśnie od Winga. Pamiętam emisję najpierw na Cartoon Network, a później na rodzimym Hyperze. Okres gimbazy, więc wpadły również gierki na SNES oraz PSX, zaczęło się szukać innych serii, a następnie trafiło się w sieci na SEEDa, który już całkiem mnie pochłonął. Mechy/roboty lubiłem od dziecka, ale Gundamy szczególnie sobie cenię.A ta animacja rocznicowa z kreską w stylu oryginału, jak i sam remix Rhythm Emotion, mega:Ale jednocześnie cała seria była strasznie "edgy", czy "emo", czym się pewnie też mocno wpasowała w tamte czasy. Do mnie akurat bohaterowie serii poza Duo nie przemawiali, ale doceniam to, co seria zrobiła dla całej marki.
Opublikowano 8 września8 wrz Nie wiem, ile osób będzie zainteresowanych, ale wrzucam. Cena dobra, arty fajne (jak z pudeł gunpli). Zamówione. https://azylkomiksu.pl/p/74/668145/hidetaka-tenjins-artistry-of-gundam-hc-9781772944020--tomy-z-innych-wydawnictw-.htmlGUNDAM.INFO | The official Gundam news and video portalUDON Entertainment to Release New Art Book: “Hidetaka Ten...The special U.C. edition is now available for pre-order exclusively from UDON Entertainment!
Opublikowano 10 października10 paź Na YT można przez jakiś czas obejrzeć całość Iron Blooded OrphansCzołówkiNatomiast drugi film Hathaway na przełomie roku:
Opublikowano 24 października24 paź Jeśli kogoś interesuje gacha, to G Generation Eternal jest dostępny na PC przez Google Play.https://play.google.com/pc-store/games/details?id=com.bandainamcoent.gget_WW
Opublikowano poniedziałek o 12:085 dni Jestem kretynem i oczywiście grę sprawdziłem "z ciekawości"... Nie mam jednak zamiaru oddawać się kolejnej gachy, bo to jest nieludzkie, te wszystkie live-serwisy...Smutna kwestia jest taka, że gra jest dobra mechanicznie... Jest to nieco uproszczony G Generation, ale ma też trochę fajnych rozwiązań i poprawek względem Cross Rays. Szczególnie walka na mapie taktycznej jest dużo lepiej animowana i dynamiczna. Mnie osobiście najbardziej interesowała kampania fabularna i ta zdaje się dobrze wykonana, jak na razie. To pierwszy raz od nie wiem jak dawna, że np. G Gundam, czy Gundam X jest w pełni przedstawiony. A już na pewno po raz pierwszy po angielsku. Oprócz tego jest trochę historii pobocznych, które z tego co widzę będą dodawane stopniowo w formie Eventów, a następnie jako samodzielne mini-kampanie. Np. w tej chwili widzę część Astray oraz Thunderbolt, plus trwa event z kampanią 0083. Jest też cała dodatkowa kampania Gundam Seed z historyjką ekskluzywną dla gry.Minus, że oczywiście levelowanie czegokolwiek to katorga. EXP zdobywany z misji jest znikomy, więc trzeba polegać na dniówkach i przedmiotach. Jak na gachę przystało, wszystko zrobione jest w taki sposób, aby graczy przyciągnąć na długo, zmusić do grindu, codziennego logowania, najlepiej co ileś godzin.Wygląda na to, że jak już się grze poświęci, to dużo jednostek, postaci itp. można zdobyć za darmo, więc gacha aż tak potrzebna nie jest. Na razie przeszedłem kampanie MSG oraz Zety oraz 0083 i prawdę mówiąc sporo misji można spokojnie przejść na Auto. Nie wiem jak dalej, ale pewnie zobaczę. Kampanie ciekawe o tyle, że wykorzystują kadry z anime, a nie tylko "gadające głowy" jak w poprzednich odsłonach.Na moim PC gra działa chujowo, ale mam wrażenie, że w ogóle GPU nie jest wykorzystywane. Da radę pograć w 60fps, ale są momenty, że gra się przycina, lub mocno gubi klatki - szczególnie w Base.W sumie gdybym w końcu zainwestował w telefon, który takie gry pociągnie, to może bym chętniej w to grał, niż na PC. A może właśnie dlatego nie powinienem zmieniać telefonu... Poza tym oglądam ponownie po latach G Gundama i bardzo mi się podoba, jak się do niego podejdzie z przymrużeniem oka. Koncept naciągany, ale zarówno fajni bohaterowie, jak i niektóre wątki. Walki Gundamów też niczego sobie, pomimo wykorzystywania często tych samych animacji. Jak ktoś nie widział, a ma ochotę na coś luźniejszego, to serio polecam.
Opublikowano piątek o 07:522 dni Wiem, że gadam o grach w dziale anime, ale nie sądzę, żeby ktokolwiek inny na forum się grą potencjalnie interesował.Mechanicznie dobry ten Eternal, stety-niestety. Fajne do pogrania jako mobilka, ale nie mogę pozbyć się wrażenia, że jako pełnoprawna gra byłoby to jeszcze lepsze. Duży plus za animacje jednostek na mapie taktycznej - niektóre ataki specjalne nawet są animowane, a nie tylko "błysk-dmg-błysk-dmg".Minus, że jest grind i to w formie dniówek. Nagrody za przechodzenie zwykłych misji są znikome. Wszystko wpada z nagród, dniówek, misji hard, eventów. Na szczęście jest opcja Skip, jeśli ukończymy misję z trzema gwiazdkami, więc potem już można dwoma kliknięciami zaliczyć misję dla nagród.Nie da się raczej przejść kampanii jednym ciągiem. Ja gram kilka dni i się trochę wstrzymałem chwilowo, także ze względu na czas. Ale zebranie świecidełek za logowanie jest spoko, szczególnie jeśli ktoś na telefonie na kibelku sobie odpali na przerwie w robocie. I chyba tak jest gra stworzona, żeby utrzymać graczy na długo. Oczywiście odnawiająca się energia też jest obecna i tylko niektóre eventy jej nie wymagają.Muzyka z anime jest płatnym DLC za sporo ponad 100zł i to sprzedawana w pakietach. Tylko część muzyki jest dostępna za darmo, głównie z side-stories. Bez DLC podczas gry odtwarzane są w kółko te same utworki. Gdybym planował przy grze spędzić więcej czasu, to nawet bym kupił, ale jest tam jakaś adnotacja, której nie do końca rozumiem - że zakup dotyczy tylko danej platformy. I przez to nie wiem, czy jak kupię na PC, to na Androidzie też będę miał dostępne te BGM, czy nie.Mimo wszystko gra wydaje się przyjazna F2P. Większość, jak nie wszystkie jednostki można zdobyć z drzewka technologicznego. Z gachy są wersje Ultra Rare, które mają ciut lepsze statystyki i dodatkowy atak. Jest to swego rodzaju przewaga, ale myślę, że kampanie fabularne spokojnie powinno się dać skończyć. Cała reszta jest dla eventów, jakichś rankingów i pierdół. Pomimo grania kilka dni udało mi się skończyć event z okazji pół-rocznicy i wpadło mi kilka jednostek UR i ich pilotów. Większy problem, to brak materiałów na ich ulepszenie, ale to kwestia czasu i dziennego klikania.Standardowo podchodziłem z dystansem do gry, ale no mechanicznie gra jest fajna. Mnie jeszcze nostalgia działa trochę, bo pamiętam wieki temu grałem właśnie jesienią w G Generation F na emulatorze PSX i jakoś mi się przypomniało.Jak komuś mało SEEDa, to w grze jest specjalna kampania Gundam Seed Recollections, rozgrywająca się pomiędzy Seed i Destiny. Całkiem nowa historia z animowanymi scenkami i voice-actingiem oryginalnych aktorów, więc w sumie ciekawa sprawa. Jak komuś się nie chce grać, to można obejrzeć na YT.Jak coś, to mój ID: BRS8LKDAQKMK94