Jump to content

007 Blood Stone

WildFirePL

Recommended Posts

James Bond 007: Blood Stone jest kolejną propozycją dla fanów jednego z najbardziej znanych agentów w historii światowego kina – Jamesa Bonda. Grę stworzyło studio Bizarre Creations znane przede wszystkim z produkcji bardzo dobrych wyścigów (Blur, seria Project Gotham Racing).

Opowiadana historia w żaden sposób nie nawiązuje do któregoś filmu z Bondem w roli głównej. W wyniku międzynarodowej konspiracji jedna z najbardziej tajnych broni biologiczno-chemicznych Wielkiej Brytanii wpadła w ręce organizacji mającej na celu zrobić z niej odpowiedni użytek, zagrażając tym samym bezpieczeństwu kraju. Najlepszy agent Jej Królewskiej Mości ma za zadanie powstrzymać przestępców, a żeby to uczynić, trafia między innymi do takich miejsc jak Ateny, Istambuł, Monako czy Bangkok. Scenariusz napisał sam Bruce Feirstein, autor trzech filmów o Bondzie (Golden Eye, Jutro nie umiera nigdy i Świat to za mało).

Choć gra zbiera noty ok 5/10 mi i wielu innym ludziom bardzo przypadła do gustu, dziś zamierzam ją ukończyć po 2 dniach grania - wciąga niesamowicie.

Najważniejsze że w grze non stop się coś dzieje, dynamiczna z fabułą coś w co dawno nie grałem dla mnie 8/10

• Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Recenzja IGN to masakra jakaś. Nie dość, że gość wystawiając 5 przyznaje, że gra nie jest zła, tylko niczym szczególnym się nie wyróżnia, to na dodatek w wideorecenzji (której część wizualna utwierdziła mnie w przekonaniu, że ta gra na pewno nie jest taka zła) czyta jak debil całą swoją recenzję. Myślę, że w najgorszym wypadku to gra na mocne 7. Na pewno obczaję.

Mi rowniez gra bardzo przypadla do gustu - ot gra na 7, ale klimat Bondowski bardzo fajny, misje poscigowe bardzo dobre, reszta to raczej normalna strzelanka z kowerem zza murka. Troche za bardzo uproszczone gadzety ( ot wszystko robimy smartphonem ), tak samo jak CQC ( klepnij X jak chlopek jest blisko ). Jak podobalo sie komus Quantum of Solace to w to rowniez wsiaknie.

Mniej więcej tak jak piszesz - typowy układ misji to raczej skradanka-->cutscenka-->strzelanka-->cutscenka-->maksymalna rozpierdowa-->poscig, to oczywiście tak w dużym skrócie. Gra póki co mi się podoba, cudów nieoczekiwałem - trochę zbyt mało akcentu na walkę wręcz (to co było świetne w Bournie) - ta gra w swojej konstrukcji przypomina bardziej Conviction. O dziwo strzelanie nie jest specjalnie zmulone i całkiem przyjemnie się eliminuje kolejnych wrogów. Jeszcze do końca nie oceniam bo jestem tak mniej/więcej w połowie gry, ale w moim przypadku spełnia zadanie - umila oczekiwanie na nadejście nowego Assassina :D.

• 1 year later...

Odkopię stary temat, ale dopiero co zapoznałem się z tym Bondem. Gra, o której nic wcześniej nie słyszałem (nieoparta na bazie filmu) okazała się całkiem miłą odskocznią od długich RPGów. Krótka, przyjemna wizualnie (przypomina może nieco SC: Conviction graficznie jak i gameplayowo), treściwa, upchana akcją, kosztuje niewiele. Zgubić się nie można, bo jest liniowa do bólu, na maksa oskryptowana (co jest ok, filmowa akcja), typowa na jedno przejście - mi to wystarczy (poza tym wolę TPPy od FPSów, także dodatkowy plus). Jedyne z czym zgadzam się w recenzji IGN, to faktycznie brak gadżetów poza smartfonem (ciągłe jego używanie jest niczym tryb detektywa w Batmanie - trochę odciąga uwagę, ale pokazuje przeciwników)

W zasadzie jest trochę niczym stare gry typu Ultimate Stuntman - niby robimy ciągle to samo (badanie terenu -> strzelanka -> pościg -> nowa misja), ale co etap to inny klimat (różne kraje, co daje szczególną radochę przy fragmentach pościgowych - takich długich tras to ja chyba w pierwszych Burnoutach nie widziałem), także nie czułem znużenia. Nie kupiłbym oczywiście podczas premiery za 2 stówy, ale po 2 latach za 30-40 zł tragedii nie ma. Warto.

(rzadko piszę o grach, bo po co komentować hity - a tutaj o tej mało znanej grze komentarzy jest niewiele. Może komuś się przyda;) )

Edited by Red_XIII