Skocz do zawartości

Console Wars 4 (TROLLING NAJLEPRZA RZECZ INTERNETACH IKSDE)

Featured Replies

Opublikowano

Multi w GOW będzie tak samo wrzucone na siłę jak w Dead Space 2,Assassins Creed Brotherhood

• Odpowiedzi 10 tys.
  • Wyświetleń 291,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• 15 exów na PS3 w tamtym roku, zobaczmy ile ograł mendruś   http://psnprofiles.com/ComaPL   wychodzi na to że ledwie 4 exy, i to wliczając Dead Nation z PSN.   Ile exów z tego roku?        

• podsumujmy:   - Mendrek chwali exy Sony - ale w nie nie gra - Mendrek cieszy się darmowym multi - ale nie gra w multi bo mu szkoda czasu - Mendrek uważa statystyki MC za wiarygodne - ale tylko wt

Opublikowano

Mendrek, ostatni raz Ci pokazuję dlaczego nie chce już mi się z Tobą gadać:

A ja Ci pokaże, jak bardzo mylisz się i przez to bardzo nie szanując mojej osoby, zarzucając mi subiektywizm a priori.

Więcej ex'ów na najwyższym poziomie

Opinia, a nie fakt

Doprawdy? Przypominam że kwestia rozchodzi się o konfrontację PS3 i X360. Korzystając z Metacritic, całkiem niedawno zliczyłem liczbę tytułów exclusive (wszystkich) na PS3 i X360 na Metacritic z powyżej 79 średnią ocen. I wychodzi: PS3: 61 (z Persona 4 Arena jest już 62) X360: 52 (teraz doliczając Forzę Horizon i Halo jest 54) . Nie wliczyłem produkcji typowo Move/Kinect, za to wziąłem pod uwagę również mniejsze produkcje (w tym porty ze starych konsol) i remake'i HD. Nawet jeśli gdzieś tam jest różnica 1-2 (starałem się jednak być ostrożny), to i tak różnica jest widoczna. Co więcej korzystając z Metacritic, porównując X360 i PS3, to PS3 ma najwyżej oceniony tytuł exclusive i jest to Uncharted 2 (96) i najwyżej ocenionego ex'a z cyfrowej dystrybucji - Journey (92).

Tak więc pomówienie z twojej strony, z mojej strony FAKT oparty o ŻRÓDŁA.

wspaniały mix różnorodności w parze z mainstreamem

Opinia

Doprawdy? Sprawdźmy MC. Mamy tam najwyższe oceniane gry. Na PS3 mamy wspanialy mix - z jednej strony innowacyjna gra-devkit (LittleBigPlanet seria), dojrzałe gry-filmy (Heavy Rain), niezwykłe dzieła sztuki (Journey, Flower, Unfinished Swan), dema artystyczne (Linger in Shadows), gry z innowacyjną logiką (serie PixelJunk), a z drugiej gry dla mainstreamu - Killzone (seria), Motorstorm (seria), czy Resistance (seria). Patrząc na Metacritic jasno widać, nawet na gry powyżej 89, że jest większa różnorodność gatunkowa, gdyż na X360 jest to strzelanka fps, strzelanka tpp i wyścigi. 3 gatunki, w zasadzie 2.5 gatunku, bo strzelanka to strzelanka.

ciekawe inicjatywy

Opinia

Doprawdy? Więc co powiesz m. in. na GT Nissan Academy, gdzie zwycięzcy zasilają drużynę Nissana w prawdziwym świecie ćwicząc na torze Silverstrone by, móc pojechać w 24 godzinnym wyścigu (np. w Dubaju). Co powiesz na Life with Playstation jako inicjatywa wykorzystania konsoli w walce z nieuleczalnymi chorobami? Co z inicjatywą Playstation Shoot! , gdzie młodzi reżyserzy mogli wykazać się stworzeniem filmu w HD (m. in. fenomenalne "Hands" Xaviego Jose'a czy zjawiskowe "Prison Food" Uwe Flade'a), a co powiesz na growe reality show The Tester gdzie zwycięzca np. łapie pracę w Santa Monica, co z castingiem na głos do God of War 3 w polskiej wersji, co z ciężarówką PS3 na premierze, czy castingiem na "Nadkierownika ds, Rozwoju Przenośnej Rozgrywki"? Co z MMO Playstation Home, Summer With Playstation, Playstation Polska TV i turniejami w naszym kraju? Nie ma sensu chyba bym wymieniał dalej ciekawe inicjatywy. Innymi słowy:

najlepsza usługa cyfrowa w historii konsol

Opinia

Doprawdy? Więc która usługa daje więcej niż Playstation Plus, tj. w ramach niedrogiego abonamentu (niecałe 200 PLN za rok):

- co najmniej 3 dobre gry w miesiącu, zwykle powyżej 80 na MC

- więcej gier, jako bonusowe

- godzinne wersje testowe pełnych gier, gdzie przez godzinę grasz w pełną grę, by po godzinie zachować na przyszłość trofea czy zapisy i móc kontynuować po zakupie (lub też nie, jesli gra się nie spodoba).

- dostęp do wcześniejszych beta wersji gier

- darmowe multimedia (avatary, theme'y, aplikacje np. Sony Memories)

- zniżki gier i nawet "zniżki zniżek"

- save'y w chmurze

- automatycznie aktualizacje

- wspólny abonament dla wszystkich urządzeń - PSP, Vita i PS3.

I niestety, chcesz czy nie - w pierwszej kolejności jest grafika

Opinia

Doprawdy? Więc dlaczego większość producentów konsol dba o to by iść w najnowsze graficzne trendy - czemu MS i Sony ma grafikę HD, czemu firmy produkujące karty graficzne do PC-tów są takie bogate i w zasadzie dyktują warunki? Dlaczego tak wielu ludzi pyta i docieka w pierwszej kolejności jaka będzie rozdzielczość w następnej generacji? Czemu nawet Nintendo stworzyło Wii U i dało jej grafikę HD, skoro nie grafika? Czemu każda generacja przynosiła graficzny skok?

I jak pisałem rynek nie jest wyznacznikiem

Wspaniałe wyjęcie z kontekstu. Kontekst był taki, że rynek w tym konkretnym przypadku nie jest wyznacznikiem czy Wii jest current czy past genem. Wyznacznikiem są cechy tego produktu, bo inaczej mógłbym na zasadzie sprzedażowej twierdzić że PS2 było przez jakiś czas current genem obok PS3 i X360, które nimi nie były (bo sprzedawały się gorzej). Non sens, ale Ty wolisz w nim tkwić...

Ah, jeszcze wyjaśnij mi to:

rynek jest syntetyczny

Chodzi o to, że rynek nie ma takich sztywnych klasyfikacji i podziałów. Produkt jest dobry/dobrze zareklamowany/innowacyjny - jeśli chwyta, to nie ma znaczenia do której klasyfikacji się zalicza. To my - gracze klasyfikujemy konsole i przypisujemy je wedle określonych cech do danej grupy. PS2 jest świetnym przykładem - jest tak dobre, że nie ma znaczenia że było past genem - sprzedawało się. Dla graczy past gen - oczywista sprawa, dla rynku - niezbyt. Wii jest takim samym przykładem - w większości tkwi w poprzedniej generacji, ale nie przeszkadza to milionom Smithów kupować je dla swych pociech czy też by sobie poskakać na Wii Fit. Niemniej dla nas gołym okiem widoczne jest, że Wii jest gdzieś za X360 i PS3 jeśli chodzi o postęp technologiczny.

Opublikowano

Multi w GOW będzie tak samo wrzucone na siłę jak w Dead Space 2,Assassins Creed Brotherhood

To zależy, w DS2 od razu widziałem padakę, ten w GOW zapowiada się całkiem ciekawie.

Edytowane przez Moldar

Opublikowano

streszczając przydługawy post Mendrka: Dusia ma rację, a January blefuje

Opublikowano

To zależy, w DS2 od razu widziałem padakę, ten w GOW zapowiada się całkiem ciekawie.

I jest fajne. Fajnie zrobione, ale niestety pewno na chwilę, bo wątpię, że w to ktoś na dłuższą metę będzie grał.
Opublikowano

Mendrek, wszystko to piszesz zakładając, że Wii nie jest currentgenem. Dla mnie kryterium jest data premiery i bezpośrednie konkurowanie. Dla Ciebie postęp technologiczny, jednocześnie z postępu technologicznego wyłączasz sterowanie ruchem. Jak tam chcesz. Postęp technologiczny =/= grafika

To wszystko o czym pisałeś w swoim długim poście to nie są fakty, tylko opinie. Journey jako dzieło sztuki to nie jest fakt, bo mogę napisać, że nie jest dziełem sztuki. Jak mi udowodnisz, że jest? Heavy Rain - dojrzały film. Ja napiszę, że nie jest dojrzały. I co, będziesz mi udowadniał? To samo jeżeli chodzi o ilość exów. Dlaczego 79? Dla mnie limitem jest 97. I co? I nic. Bo moje 97 jest tak samo dobre jak Twoje 79. I kolejne rzeczy. Eventy organizowane przez Sony określane jako ciekawe. Dla mnie, na przykład, nie są. I co, udowodnisz mi, że są? No w jaki sposób? Pisząc jakie są fajne? Kolejna opinia.

Jarzysz już o co mi chodzi? Jak piszę datę premiery to to jest fakt. Nie podważysz tego. Jak piszę o sprzedaży to to jest fakt i nie podważysz tego. Jak piszesz, że Journey to dzieło sztuki to jest to opinia. Absolutnie nie ma znaczenia tutaj, czy się z Tobą zgadzam, czy nie (a w bardzo dużej mierze akurat zgadzam, z tym, że nie ma to znaczenia).

Syntetyczny znaczy sztuczny. Może miałeś na myśli elastyczny? Stary, nie dyskutuj ze mną na tematy ekonomiczne, bo za długo w tym siedzę.

Nie potrafisz dyskutować biorąc pod uwagę tylko fakty, a mi się nie chce dyskutować z czyimś gustem i udowadniać co jest lepsze: Uncharted, czy Zelda.

Opublikowano

Dlaczego 79? Dla mnie limitem jest 97. I co? I nic. Bo moje 97 jest tak samo dobre jak Twoje 79.

Możesz mi przypomnieć na jakiej zasadzie wyszło Ci 97? Bo to już są kwestie liczbowe, a tutaj nie ma widzimisię.

Heavy Rain - dojrzały film. Ja napiszę, że nie jest dojrzały.

Jasne, ale to będzie dosyć niepopularne. To trochę jakbyś napisał, że wiosenna trawa jest twarda i smaczna. No fakt, może i dla Ciebie będzie, ale to... Sam chyba widzisz, że głupio wygląda.

Dla mnie kryterium jest data premiery i bezpośrednie konkurowanie.

I to też jest SUBIEKTYWIZM. Bo niby na jakiej zasadzie data premiery wymierza cokolwiek? Bo Wii wyszło już po X360 - pierwszej konsoli current genowej? No ok, a co jakby wyszło Wii w 2004, to byłaby nowa czy stara generacja? Bo cechami byłaby bliżej PS2 niż X360. I ironią będzie moje pytanie o Wii U. Wieloma czynnikami jest to konsola siedząca w current genach, czy więc zamierzasz mówić o niej next gen? Więc czemu next gen ma się zacząć od roku premiery Wii U a nie od np. kolejnego Xboxa/PS ?

Jak piszę o sprzedaży to to jest fakt i nie podważysz tego.

No tak, ale kierowanie się wyłącznie sprzedażą, to typowe dla casuali. "Kupię bo więcej ludzi kupiło, milion mu... ludzi nie może się mylić". Sorry, ale czasami trzeba wyjść poza ekonomię. Fakt faktem, ale sam w sobie niewielką ma wartość jak widzisz.

Opublikowano

Chodzi o Twój limit 79 na Metacritics, który określa grę jako dobrą. A na przykład moim limitem jest 97. Albo 85. Albo 43. I dlaczego Twój limit jest lepszy niż mój? Subiektywizm. To samo z Heavy Rain. Określenie: dojrzały nie jest określeniem obiektywnym. To czy jest prawdziwe, czy nie jest nieistotne

Data premiery określa bezpośrednią konkurowalność. Wii zabiera klientów Sony. Więc jest konkurentem dla PS3. Jak więc można twierdzić, że to nie jest ta sama generacja konsol. Bo grafika jest gorsza? No proszę Cię...

Co do WiiU. Nintendo w tym roku wydało jako pierwsze konsolę nowej generacji. Przez jakiś czas będzie konkurować z currentgenami. Ale jest to konsola nowej generacji. Dlaczego mam ją nazywać next-genem? Bo to lider rynku dyktuje warunki. Pamiętasz co Sony mówiło po premierze X360? "Nowa generacja zacznie się kiedy my tak powiemy". No i mieli rację, byli liderami, mieli prawo tak twierdzić. Ale jednak nikt nie negował tego, że X360 jest next-genem. Teraz Ty to próbujesz robić z WiiU. Dlaczego? Bo grafika? To co z tego. Grafika już nie jest wyznacznikiem. A co z tabletem? Innymi ficzerami? Może właśnie to jest teraz wyznacznikiem postępu technologicznego? Nie można ignorować jednego, a wynosić na piedestał drugiego. Sam napisałeś, że rynek jest elastyczny (no, napisałeś, że syntetyczny, ale wiadomo o co chodziło). To, że kiedyś wyznacznikiem postępu była grafika nie oznacza, że zawsze tak będzie. Wii złamało tą zasadę, a Nintendo świetnie na tym wyszło. Sony przeciwnie i wyszli na tym fatalnie. Jeżeli Sony się uczy na błędach (modlę się o to) to nie wypuści kolejnego, trudnego do okiełznania, technologicznego potwora, tylko konsolę przyjazną developerom i graczom. Nie tak potężną, ale za to przyjazną właśnie

Casuale nie kierują się sprzedażą, bo się nią nie interesują. Kierują się promocją. Co jest promowane to jest sprzedawane. Widać to wszędzie. W Japonii promowane jest Nintendo, więc 3DS miażdży. W Stanach Xbox, w Europie, a szczególnie w Polsce, Playstation. Skończ myśleć stereotypowo, bo to Cię nigdzie nie zaprowadzi.

O subiektywnych odczuciach można porozmawiać, pewnie. I w kategorii subiektywnych odczuć będę miał bardzo podobne zdanie do Twojego w większości spraw. Ale jeżeli dyskutujemy o faktach, to niestety, ale ekonomia i cyferki. Reszta do piachu. W każdym razie widzę, że wreszcie się zaczynamy rozumieć i dochodzić do pewnych wniosków. To mnie cieszy, i piszę to szczerze :)

Opublikowano

Albert, odpuść. Znasz takie powiedzonko "Mów do słupa a słup jak d*pa"? :P

Nie mogę patrzeć jak się produkujesz w iście syzyfowej pracy :)

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano
Korzystając z Metacritic, całkiem niedawno zliczyłem liczbę tytułów exclusive (wszystkich) na PS3 i X360 na Metacritic z powyżej 79 średnią ocen. I wychodzi: PS3: 61 (z Persona 4 Arena jest już 62) X360: 52 (teraz doliczając Forzę Horizon i Halo jest 54). Nie wliczyłem produkcji typowo Move/Kinect, za to wziąłem pod uwagę również mniejsze produkcje (w tym porty ze starych konsol) i remake'i HD.

Czyli licząc normalnie (dlaczego nie liczyć Forzy Horizon i Halo 4 O_o?):

PS3 - 62

X360 - 54

ALE! Wliczyłeś w to wszystkie kolekcje HD, których na PS3 jest od ch,uja, sami ostatnie o tym trąbiliście, jak dobrze w te wszystkie raczety i God of Łory sprzed 10 lat pograć sobie w HD. Jak sami wiemy, X360 niestety (albo i stety) takich kolekcji nie ma (w zamian ma wsteczną kompatybilność). Czyli odliczając te rimejki i kolekcje HD, wyjdzie na to, że...

UWAGA

O KU,RWA

Xbox 360 ma T Y L E S A M O albo i nawet WIĘCEJ exów niż PS3

O_o

Sonyboty, przegraliście. Poddajcie się :(.

Opublikowano

ale oprócz menrdka już nikt tak fanatycznie nie broni ps3, masakraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Opublikowano

Ile razy to już Mendrek robił z gier multiplatformowych ex'y na PS3? Teraz padło na Persona 4 Arena :P

No i nie liczmy gier na Kinecta, bo tu wygrywa X360 i liczmy rimejki bo Sony wycięło wsteczną kompatybilność i to teraz super plus :P

Nie ma na forumku większego casuala niż on, który jednocześnie uważa się za najwiekszego hardkora :D

Opublikowano

A wy z Mass Effecta ex na xboxa? ;)

Edytowane przez LionelPL

Opublikowano

A wy z Mass Effecta ex na xboxa? ;)

No tylko, że w ME1 na PS3 nie mogłeś zagrać.

Opublikowano

Ile razy to już Mendrek robił z gier multiplatformowych ex'y na PS3? Teraz padło na Persona 4 Arena :P

Prawie jak ten Wiedźmin, co to niby jest exem na X360... ;-P

Opublikowano

Prawie jak ten Wiedźmin, co to niby jest exem na X360... ;-P

Wiedźmin 2:

X360 - Tak

PS3 - nie

Persona 4 Arena:

X360 - Tak

PS3 - Tak

Proste jak drut. Że też trzeba to tłumaczyć.

Opublikowano

No ale Mass Effect i Wiedzmin 2 wyszly też na pc...

Opublikowano

Wiedźmin 2:

X360 - Tak

PS3 - nie

Wiedźmin 2:

PC - Tak

X360 - Tak

PS3 - nie

[EDIT]

Nie edytuj tak, bo cytuję co innego niż masz w poście. ;)

Edytowane przez Accoun

Opublikowano

Serio jesteś taki ograniczony, że nie widzisz różnicy pomiędzy grą, która wyszła na obie konsole jak Modern Warfare czy Fifa, a grą, która wyszła tylko na jedną z nich?

Wiedźmin 2:

X360 - Tak

PS3 - nie

Wiedźmin 2:

PC - Tak

X360 - Tak

PS3 - nie

To tylko potwierdza wielkość X360 - PS3 musi się podpierać grami z PC, żeby móc stanąć w szranki z X360. Trochę to smutne.

Opublikowano

Serio jesteś taki ograniczony, że nie widzisz różnicy pomiędzy grą, która wyszła na obie konsole jak Modern Warfare czy Fifa, a grą, która wyszła tylko na jedną z nich?

Mam nadzieje że to było pytanie retoryczne... xD

Edytowane przez Kyo

Opublikowano

Mam nadzieje że to było pytanie retoryczne... xD

Dopuściłem możliwość, że nie wie o jakich grach mowa ;p

Opublikowano

To tylko potwierdza wielkość X360 - PS3 musi się podpierać grami z PC, żeby móc stanąć w szranki z X360. Trochę to smutne.

No chyba odwrotnie - PS3 ma swoje exy, a Xbox ratuje się konwersjami z PC... :P

Opublikowano

@Don

Widzę,ale ty z Mass Effecta czy Wiedzmina 2 które wyszły też na inna platforme niż X360 robisz exa X. Exami na x360 są Halo,GOW,Forza a nie ME czy W2...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.