Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Mazzeo, poopowiadac ci trochę o n64, saturnie i psx? Byly takie konsole przed xboxem.

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 743,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

oj Jaczes, Jaczes...

i to wszystko dlatego, ze w lobby TLOU zostales już tylko Ty i Yeti ?

Edytowane przez easye

Opublikowano

znowu wraca bul dupy o tlou.

zal.

Opublikowano

Mendrek, kompletnie nie znasz historii i wypisujesz farmazony. NES wszedł na rynek amerykański niedługo po wielkim krachu gier video spowodowanym w dużej mierze przez Atari. Wszyscy odwrócili się od tego segmentu. Nintendo weszło z NESem w bardzo ryzykownym czasie i odbudowało wszystko, przywróciło zaufanie do gier. Gdyby nie to nie byłoby rynku gier video jako takiego. Pisanie, że NES nie zrobił rewolucji, albo wręcz pisanie, że PSX zrobił większą rewolucję jakimś za(pipi)ałym kraiku na końcu świata niż NES w Stanach jest... No nie wiem jak to nazwać nawet.

Nie neguję rewolucji PSXa. Chodzi mi o skalę

Opublikowano

NES wszedł na rynek amerykański niedługo po wielkim krachu gier video spowodowanym w dużej mierze przez Atari. Wszyscy odwrócili się od tego segmentu. 

Takie dark ages of gaming :P

Opublikowano

Albercie, nie martw się - znam doskonale historię i wiem że Nintendo weszło po krachu, i to właśnie zdeterminowało ich do zupełnie innej polityki wobec developerów. Nie chciałem byś mnie tak zrozumiał - nie ma co porównywać oczywiście skali USA do Polski, bo to z natury rzeczy nie ma sensu. USA było i jest największym rynkiem zbytu dla gier i cokolwiek tam zrobi furorę, jest ustawione na świecie. 

Chodzi mi o porównanie w kwestii pierwszego szoku, czegoś co wchodzi i od razu daje z liścia każdemu kto pierwszy raz to zobaczy. PSX kiedy wszedł na rynek zdominowany przez Segę i Nintendo i od razu zrobił świetne wrażenie. Każdy widział w tym sprzęcie ogromny potencjał i nie mylono się. PSX zjadł konkurencję :) W Polsce na pewno większe niż N64 i Saturn razem wzięte.

Nie chcę tu wchodzić w polemnikę kto więcej dla rynku zrobił - czy NES czy PSX. To tak jakby porównywać Dżyngis Hana z Napoleonem... :)

Opublikowano

A skąd wiesz jakiego liścia wypłacał NES jak wszedł na rynek? Byłeś tam wtedy?

Opublikowano

A wiec poszedlem dzisiaj do GAME skaskowac moj preorder na Destiny w wersji na PS4 (mam zamiar zamowic na Amazonie bo jest taniej). Po wejsciu do sklepu pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to makieta PS4 stojaca za lada...zapytalem sie kolesia czy to jest 1:1 i czy prawdziwa konsola wygalda tak samo....mowi ze tak wiec musze powiedziesz ze PS4 wygalda naprawde slicznie niczym sprzet premium....zapytalem sie tez czy beda mieli jakies stendy z PS4 powiedzieli ze chyba jest jeden w Reading. Pojade na dniach i sprawdze czy to prawda. Nie widzialem zadnej makiety Xbona ale sie nie dziwie w sumie to maly sklep gdzie by wsadzili ta trzydrzwiowa szafe  :teehee:

A teraz najlepsze. Pytam sie ich czy maja tez makiete pada 1:1 a ci ze tak. Po dluzszych negocjacjach ze mam PS3 a DS3 ssie pale po calosci i ze mam zamiar kupic PS4 pozwolili mi polozyc lapska na DS4. No i co moge powiedziec, nareszcie bedzie sie dalo normalnie grac  :thumbsup:  IMO pad lezy tak samo jak ten od 360 wiec nie mam juz zadnych obaw....

PS4  :wub:

Opublikowano

pre-order zostal ? Czy nawet po takim traktowaniu cebula z ciebie wyszla ? :>

@down

Chodzilo mi o Destiny :D

Edytowane przez Bansai

Opublikowano

PS4 biore jak wyjdzie beta Destiny, moglbym wziasc na start ale jakos nie usmiecha mi sie grac w Knacka, KZ czy nowego BF....

@up Preorder na Destiny skasowany, zamowilem na Amazonie i juz dostalem koda na bete  :teehee:

Edytowane przez hav3n

Opublikowano

Jak na razie wszyscy moi znajomi kupuja ps4,nie znam nikogo kto kupi xbona.Ktoś tu kupuje Xbona na premiere?

Opublikowano

Premiera za pół roku, więc spytaj za pół roku

Opublikowano

http://www.ps3site.pl/killzone-shadow-fall-od-czasu-pierwszego-pokazu-zmienil-sie-nie-do-poznania/170026

O Killzone

Od PlayStation Meeting, poprawiliśmy oświetlenie, ilość wyświetlanych klatek na sekundę, mnóstwo zmian doczekała się animacja postaci oraz streaming, do tego jakoś tekstur jest czterokrotnie większa niż na pierwszym pokazie. Jak widać - dużo się zmieniło.

GDRR5  :wub:

Edytowane przez hav3n

Opublikowano

http://www.ps3site.pl/killzone-shadow-fall-od-czasu-pierwszego-pokazu-zmienil-sie-nie-do-poznania/170026

O Killzone

Od PlayStation Meeting, poprawiliśmy oświetlenie, ilość wyświetlanych klatek na sekundę, mnóstwo zmian doczekała się animacja postaci oraz streaming, do tego jakoś tekstur jest czterokrotnie większa niż na pierwszym pokazie. Jak widać - dużo się zmieniło.

GDRR5  :wub:

1.6GHZ <3

Opublikowano

A wiec poszedlem dzisiaj do GAME skaskowac moj preorder na Destiny w wersji na PS4 (mam zamiar zamowic na Amazonie bo jest taniej). Po wejsciu do sklepu pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to makieta PS4 stojaca za lada...zapytalem sie kolesia czy to jest 1:1 i czy prawdziwa konsola wygalda tak samo....mowi ze tak wiec musze powiedziesz ze PS4 wygalda naprawde slicznie niczym sprzet premium....zapytalem sie tez czy beda mieli jakies stendy z PS4 powiedzieli ze chyba jest jeden w Reading. Pojade na dniach i sprawdze czy to prawda. Nie widzialem zadnej makiety Xbona ale sie nie dziwie w sumie to maly sklep gdzie by wsadzili ta trzydrzwiowa szafe :teehee:

A teraz najlepsze. Pytam sie ich czy maja tez makiete pada 1:1 a ci ze tak. Po dluzszych negocjacjach ze mam PS3 a DS3 ssie pale po calosci i ze mam zamiar kupic PS4 pozwolili mi polozyc lapska na DS4. No i co moge powiedziec, nareszcie bedzie sie dalo normalnie grac :thumbsup: IMO pad lezy tak samo jak ten od 360 wiec nie mam juz zadnych obaw....

PS4 :wub:

Sieć sklepów game ruszyła z akcja lock-ins (od 14/10-20/11 xbox one, a od wczoraj do 17/11 ps4) miejsca ograniczone tak czy inaczej jestem zapisany na ps4 i xbox one ale z ps4 raczej rezygnuje bo z gier do ogrania bedzie tylko fifa 14, knack, contrast xD, Super Mother Load xD Octodad xD Pinball Arcade jeszcze większe xD

Natomiast na xbox one as Forza Motorsport 5, Dead Rising 3, RYSE i Killer Instinct

Edytowane przez kubson

Opublikowano

mazeo nieźle dowalił, ale czego sie spodziewać po dzieciaku który w czasach świetności PSXa uczył się wiązania sznurówek 

dlatego też nigdy nie będzie porozumienia, bo starsi gracze ktorzy teraz mają około 30 lat pamiętają zupełnie inne czasy, niż dzieciaki w okolicach 20 lat. nawet jak jakis dzieciak pamięta PSXa to na zasadzie podobnej do ravena - czyli "to szare pudełko co brat mi dał zagrac jak mialem 4 lata" - wspomnienia dzieciaków sa zupelnie inne niż wspomnienia 15-17 latka szarpiącego w MGSa

ja też inaczej podchodze do pierwszego prince of presia bo grałem w niego mając jakies 8-9 lat.

Opublikowano

A wiec poszedlem dzisiaj do GAME skaskowac moj preorder na Destiny w wersji na PS4 (mam zamiar zamowic na Amazonie bo jest taniej). Po wejsciu do sklepu pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to makieta PS4 stojaca za lada...zapytalem sie kolesia czy to jest 1:1 i czy prawdziwa konsola wygalda tak samo....mowi ze tak wiec musze powiedziesz ze PS4 wygalda naprawde slicznie niczym sprzet premium....zapytalem sie tez czy beda mieli jakies stendy z PS4 powiedzieli ze chyba jest jeden w Reading. Pojade na dniach i sprawdze czy to prawda. Nie widzialem zadnej makiety Xbona ale sie nie dziwie w sumie to maly sklep gdzie by wsadzili ta trzydrzwiowa szafe :teehee:

A teraz najlepsze. Pytam sie ich czy maja tez makiete pada 1:1 a ci ze tak. Po dluzszych negocjacjach ze mam PS3 a DS3 ssie pale po calosci i ze mam zamiar kupic PS4 pozwolili mi polozyc lapska na DS4. No i co moge powiedziec, nareszcie bedzie sie dalo normalnie grac :thumbsup: IMO pad lezy tak samo jak ten od 360 wiec nie mam juz zadnych obaw....

PS4 :wub:

Sieć sklepów game ruszyła z akcja lock-ins (od 14/10-20/11 xbox one, a od wczoraj do 17/11 ps4) miejsca ograniczone tak czy inaczej jestem zapisany na ps4 i xbox one ale z ps4 raczej rezygnuje bo z gier do ogrania bedzie tylko fifa 14, knack, contrast xD, Super Mother Load xD Octodad xD Pinball Arcade jeszcze większe xD

Natomiast na xbox one as Forza Motorsport 5, Dead Rising 3, RYSE i Killer Instinct

Wielkie dzieki  :thumbsup:  W Sobote mam wolne a akurat w Oxfordzie jest Xbone wiec podjade i zobacze. 

Edit: Zobaczylem liste gier na PS4 i jednak obczaje tylko Xbona. Wole zobaczyc Ryse i Forze 5 niz Knacka i Octopad #beka #PS4hasnogames

Edytowane przez hav3n

Opublikowano

Właściwie na dobrą sprawę na PSX w ogóle nie grałem w czasach jej świetności, jedynie w takim sklepiku konsolkę widziałem w ruchu. Moje wychowanie na grach zaczęło się od IBM XT i Amstradów, a później to różnie było.

Co do samego grania: Test Drive na IBM XT, a później Death Track był dla mnie szczytem grafiki i gameplayu, a jak starszy brat na F16 czy Apache pomykał... wow. 

Jak teraz patrzę na te gry to wolę je zapamiętać tak, jak je ówcześnie odbierałem.

Opublikowano

Z moich kolegów pod koniec lat 90' jedna osoba miała Pegasusa, na którym w sumie dużo nie graliśmy i niektórzy pierwsze PC.

Dlatego na początku marzyłem o komputerze w domu, doczekałem się dopiero w 2002, a konsolami (wcześniej egzotyką), zainteresowałem się na poważnie dopiero kiedy się zestarzał.

Opublikowano

Mendrek, kompletnie nie znasz historii i wypisujesz farmazony. NES wszedł na rynek amerykański niedługo po wielkim krachu gier video spowodowanym w dużej mierze przez Atari. Wszyscy odwrócili się od tego segmentu. Nintendo weszło z NESem w bardzo ryzykownym czasie i odbudowało wszystko, przywróciło zaufanie do gier. Gdyby nie to nie byłoby rynku gier video jako takiego. Pisanie, że NES nie zrobił rewolucji, albo wręcz pisanie, że PSX zrobił większą rewolucję jakimś za(pipi)ałym kraiku na końcu świata niż NES w Stanach jest... No nie wiem jak to nazwać nawet.

Nie neguję rewolucji PSXa. Chodzi mi o skalę

Człowieku PSX był olbrzymia rewolucja, gdyż zapoczątkował nowa generacje, czyli pełne 3D. Natomiast NES kontynuował 2D po Atari. Był konsola 8 bitowa taka samo jak Atarynka czy Commodore. O jakiej ty rewolucji mówisz? 8 bit? To juz było,a zapoczątkował ja Atari, duzo, duzo wcześniej, a NES ja tylko kontynuował wydając kultowe gry. Bezdyskusyjnie PSX jeśli chodzi o skale i wdrożenie w zycie rewolucyjnych zmian w gamemingu przewyższa Nesa. O czym my w ogóle mówimy ;)

Edytowane przez pop

Opublikowano

Aha, czyli wszystkie czolowe xboty zaczynaly przygode z grami od Xboxa.

Khem.

pop

ok, ale zobacz jak wygladaly gry na atari a jak na nesa ;]

Edytowane przez Jaczes

Opublikowano

Jaczes dlatego napisałem, ze kontynuował erę 8 bit po Atari, ale wydając przy tym kultowe gry. Natomiast rewolucja bym tego nie nazwał jak w przypadku PSXa, ktory taka naprawdę otworzył bramy pełnego 3D w gamemingu.

Edytowane przez pop

Opublikowano

Dziwne to jest bo znajoma xbociarnia co tak nienawidzi marki Playstation też zaczynała zabawe z konsolami od x-box/x360. Oczywiście nie mówie o wszystkich.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.