Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Mendrek ja sobie zdaję sprawę, że niektórzy chcą grać w wipeouty i inne, najlepiej jeszcze, żeby specjalnie się nie różniły od tych z dużych konsol. Dokładnie temu hołduje FAKTYCZNA polityka wydawnicza SONY (a nie ta którą zapowiadali), ale tłumaczę dlaczego VITA słabo się sprzedaje.

Co z tego że PS3 kupiło 80 mln osób, co z tego, że część z nich ma ochotę pograć w te same gry na przenośniaku? Czy każdy z tych 80 mln klientów kupi ekran za 600-700 zł do grania w kiblu? Sami przyznajemy, że przenośniaki są używane najczęściej w domu, więc nie dziwota, że mimo tej dogodnej opcji ktoś nie chce wydawać na ten bajer praktycznie tyle co na samą konsolę.

Pewnie, że nie każdemu odpowiada specyfika gier przenośnych, ale niech się nie dziwi, że VITA się sprzedaje, tak jak na załączonym obrazku. To jest błąd SONY i powód dla którego nie są w stanie nawiązać walki z Big N na tym poletku. Zmieniają politykę względem tej platformy i robią z niej niej teraz przystawkę do PS4 oraz konsolkę pod TV (oczywiście forumek jest tym o "dziwo" zachwycony ;) ), a to już jest przyznanie się do błędu (patrz XONE)

Czym tak naprawdę różnią się Wipeouty, Unchartedy, LBP, Persony, Killzoney z VITY od tych z PS3/PS4?

A czym się różnią gry na nową generację prócz grafy od tych z ps3 czy nawet psx?

No kur.wa są to osobne części, inne trasy, nowe historie, nowe lokacje, inni bohaterowie, wykorzystują panele dotykowe, kamerki itp - nagle mają z tych gier zrobić symulatory lotnicze lub gry szachowe bo były godne handhelda?

Ficuś, wiesz, że ja nie pisałem o różnicach w grach względem generacji, ale różnicach względem gier przenośnych a stacjonarnych?

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 749,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

W zeszłym roku na XBLA wyszło chyba więcej takich gier niż na PS Vita od dnia premiery tej konsoli.

No ale to gry indie, one nikogo! A, zaczekaj, połowa gier na Vitę to gry indie. I nie ma w tym nic złego, ale liczebnością tutaj też odpada w przedbiegach.

Ja odpadam z tej dyskusji, koleś jak wół najpierw porównuje Vitę do X360, a później się dowiaduje, że tak naprawdę chodziło mu o gry tylko Sony vs tylko M$*. Zaraz się dowiem jeszcze, że Halo nikogo, XBLA nikogo i biorąc pod uwagę gry wydane tylko w piątki, to Vita jest lepsza!

*gdzie szczerze mówiąc znowu Sony przegrywa, bo Windows to też platforma M$, a on sam bez X360 by łyknął obie maszynki Sony bez popity

Ale on porównuje x360 z vitą na przestrzeni ostatnich prawie dwóch lat kiedy vita jest dostępna na rynku czy do całego okresu kiedy x360 jest na rynku? Jesli porównamy co ekkluzywnego wyszło w ciągu ostatnich 2 lat i przeanazliujemy co na chwilę obecną lepiej kupić to może fakt...vita to może faktycznie lepszy wybór ale przez cały cykl 8 letni xbox wyprodukował o wiele wiele więcej lepszych i ekskluzywnych pozycji, aż wstyd to porównywać do jeszcze ubogiego repertuaru tytułów na vitę.

Aha, porównujemy świeżą konsolę do takiej, która ma za sobą już sześć świetnych lat? Jaki to ma sens? Porównać pierwsze dwa lata obu konsol, no spoko. Ale dwa ostatnie? A to co, nie wolno mi już grać w starsze eksy, nie są już wtedy ekskluzywne czy co? Jezus, jaka chora dyskusja. Nie mówiąc o tym, że znowu się myli, bo gdyby wziąć wszystkie gry z 2012, 2013 które wyszły w pudełkach i na XBLA to X360 też by pewnie bez większego problemu wygrał z Vitą (bez PS3).

się dziwicie....easye pewnie na x360 ograł przez całą tą generację wszystkie tytuły jakie były warte uwagi więc dla niego konsola jest juz martwa. Z du.py kupił vitę - konsolę, którą hejtował bo myślał, że ma 2 gry na krzyż, które są jeszcze portami z ps3 w gorzej grafie bo przecież vita jest słabsza od ps3. Odpalił i nagle go olśniło...dostał świetnie wykonany kawał sprzętu z kapitalnym ekranem, system, który nie dość, że działa z 3 razy lepiej niż xmb na ps3 to jeszcze jest multitaskowy, a na deser okazało się, że gier jest więcej niż dwie i nawet te dwie to nie porty, a dedykowane i fajne odsłony znanych i szanowanych marek. Napalił się chłopak, pozytywnie zaskoczył i teraz może trochę koloryzuje rzeczywistość :)

Jakbym pochopnie sprzedał (już) pastgeny, został w domu z samą Vitą, mając w perspektywie polską premierę PS4 z mocno przeciętną ofertą, to chyba też bym trochę koloryzował. Można zrozumieć chłopaka ;)

Opublikowano

Po bardzo dobrym odbiorze tego co się działo na standach Playstation 4 w 4 miastach w Polsce z ciekawością sprawdziłem co się dzieje w konkurencyjnym obozie (Playstation 4 Polska daje radę).

Tutaj dorwałem ciekawą wymianę zdań:

To a propos tytułowego "ruchania" w tym temacie. Taka postawa wystarczy mi, żeby nie kupować obu konsol (nawet jak Xbox pojawi się w PL wcześniej niż za rok) :P

Opublikowano

słowa Mattricka zaczynaja miec sens, x one rozni sie od 360 funkcjami ktore sa dostepne tlyko  w niektorych krajach, oraz rozdzielczoscia w jednej grze, wiec 360 nie jest az tak skrajna alternatywa dla one.

Sądze ze zolnierze w lodziach podwodnych dlugo nie wymienia 360tek.

Opublikowano

Ktoś tu się popisał "inteligencją" pytając czy POLSKI odział MS zorganizuje konkurs gdzie można wygrać konsolę, która u nas nie miała premiery.

Tylko nie mów, że to Ty XD

Edytowane przez Pacquiao

Opublikowano

Zawsze to jakiś powód do toczenia beki, zwłaszcza, wiedząc jaką odpowiedź się otrzyma ;)

Opublikowano

xD Nie wiedziałem, że cod ma taką małą ocenę na metacritic ;o

Opublikowano

Mnie bardziej zszokowała ocena użytkowników na metacriticu przy Forzie 5 - 4.8 :/

Tak się przypadkowo składa, że to ex na Xbone.

Opublikowano

Ktoś tu się popisał "inteligencją" pytając czy POLSKI odział MS zorganizuje konkurs gdzie można wygrać konsolę, która u nas nie miała premiery.

Tylko nie mów, że to Ty XD

Nie to nie ja :D Ja dobrze wiem, że by tego nie zrobili, bo za każdym razem jak wchodzę na stronę http://www.xbox.com/pl-pl/ to czuje się że jestem ruchany ;)

Tak czy siak nie mam pretensji do tego Pana. To sam Microsoft chwali się tzw. "GLOBAL" launch.

Opublikowano

Mnie bardziej zszokowała ocena użytkowników na metacriticu przy Forzie 5 - 4.8 :confused:

Zapewne to ocena jest podyktowana tą aferą z mikrotransakcjami i bardzo dobrze.

Opublikowano

Ale juz GT6 nie będzie miało takiej akcji pewnie. Hehe obluda klapersow piękna sprawa.

Opublikowano

Mnie bardziej zszokowała ocena użytkowników na metacriticu przy Forzie 5 - 4.8 :confused:

Jak pisałem że to Forza 2,5 HD Prologue Edition to byłem mieszany z gnojem, straszny mam teraz ubaw z tych botów które mnie mieszały z błotem.

Opublikowano

M$ to co zawsze, SONY to co zawsze. Niny nikogo.

Opublikowano

Jak pisałem że to Forza 2,5 HD Prologue Edition to byłem mieszany z gnojem, straszny mam teraz ubaw z tych botów które mnie mieszały z błotem.

Heheh ty to jesteś geniuszek normalnie.

Opublikowano

Poprosze o podsumowanie tematu wojen z ostatnich 4 dni :)

X1 < PS4

Vita > X360....

Uncharted Vita Edition > Wszystkie Uncharted na stacjonarne konsole

Forza 2.5 HD Prologue Edition - nikogo

Edytowane przez eX4cT_PL

Opublikowano

Heheh ty to jesteś geniuszek normalnie.

Wiem

Swoją drogą Europa lepiej ocenia Killzone niż Ameryka, pewnie chodzi o tego Auto Aima którego nie ma i to przeszkadzało Amerykanom.

Edytowane przez eX4cT_PL

Opublikowano

Remedy używa do Quantum Break nowej technologii w mimice twarzy

http://www.oxm.co.uk/66199/quantum-break-will-offer-the-highest-fidelity-of-facial-motion-capture-thats-available-on-the-market/

iHmzBKQ6dxSOL.gif

osom

jeszcze większy osom z faktu że to ex na xbone. #possibleonlyonxboxone

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

Tak, pewnie dlatego, że nie ma auto aima, najbardziej skillowy FPSem rodem z konsol, sprzedaje się najlepiej w... USA.

Opublikowano

Mam nadzieję, że jeśli chodzi o platformę podzieli los AW. :thumbsup:

Opublikowano

Zależy od umowy jaką Remedy ma z MS. A tak swoja drogą, Apple kupiło twórców Kinecta. Sia lalalal XD

Tak, pewnie dlatego, że nie ma auto aima, najbardziej skillowy FPSem rodem z konsol, sprzedaje się najlepiej w... USA.

Weź (pipi)a rusz baniakiem i spytaj sam siebie gdzie PS4 miało premierę ?

Tak w USA/Kanadzie.

Odnośnie kłótni PS Vita vs X360 - Vita miała więcej exów w pierwszych 2 latach istnienia na rynku niż X360, i to jest fakt. Jakie to były gry nie wnikam. Za bardzo niektórzy spieszą się też z grzebaniem PSV - wielu PS4owców ją kupi, nawet taki hejter przenośnego grania jak ja. Serio, po tych filmikach z RP, mając samą PS4 czułbym się jakbym kupił pół konsoli. Bundle PS4/Vita uderza w grudniu, do czasu premiery TO1866 powinno spaść. Downgrade z 1080 na ekraniku OLED zrobi rozpyerdol, zapamiętajcie moje słowa.

Jedyne co boli w Vicie to brak zachodnich dużych gier ale to się szybko zmieni ( DIablo III RoS, DriveClub, Killzone - I'm comin :D )

Doskonale rozumiem też easye'a w tej kwestii - sam uważałem kiedyś że konsola to zbyteczny wydatek dla szpanu, i wogóle jak można grać na padzie, a teraz -  na półce już ponad 40 tytułów, wiele po 200 zł :D Tak jak z autem - 18 lat żyłem bez i dawałem radę, usiadłem za kierą pierwszy raz i wiem że do końca życia będę jeździł.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

MeSSer apeluję do twojej młodzieńczej buty, żebyś przystopował z takimi tekścikami, bo to nie pierwszy raz. Zwłaszcza, jak nie rozumiesz o czym ktoś pisze-kolejny raz. Killzone to najbardziej skillowy FPS rodem z konsol?

Opublikowano

Tak, pewnie dlatego że nie ma auto aima, najbardziej skillowy FPS rodem z konsol sprzedaje się najlepiej w ... USA.

1. PS4 miało premierę do tej pory tylko w USA/Kanadzie, gdzie u diabła to ma się najlepiej sprzedawać.

1.5 - w świetle powyższego brak auto aima o niczym nie świadczy, bo USA i tak zgarnie circa 100 % sprzedaży.

2. Nie mnie oceniać co kto nazwie ,, najbardziej skillowym FPS " rodem z konsol. Dużego wyboru nie ma, Halo albo Killzone. Biorąc pod uwagę takie smaczki jak ciężkość postaci w K2 skłonny jestem uznać, że KZ mogło być kiedyś najbardziej skillowym FPS rodem z konsol ( teraz, niestety już nie ).

Nie przystopuję z tekścikami. Zawsze mam odwagę powiedzieć komuś że nie ma racji, albo mówi niewłaściwie. Dopóki mogę pisać, będę to robił. no chyba że ciemna ulica i jest 2x większy.

Tak btw, nie tylko ja tu czasem sobie pozwolę na mocniejsze słowo.

Z twojego tekstu zrozumiałem, że brak auto aima nie przeszkodził K SF najlepiej sprzedać się w US. No właśnie nie, musimy poczekać na Europę.

Edit - no chyba że bawimy się w porównywanie rynku gier Kanada vs USA, ale to już przekomicznie brzmi.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Jakbym pochopnie sprzedał (już) pastgeny, został w domu z samą Vitą, mając w perspektywie polską premierę PS4 z mocno przeciętną ofertą, to chyba też bym trochę koloryzował. Można zrozumieć chłopaka ;)

Zawsze sprzedawalem wszystkie pastgeny przed startem nowej generacji, nigdy nie zalowalem.

Xboxa sprzedalem przed 360tka, PSXa przed PS2, PS2 przed PS3 itd.

Dla mnie start Xbox One i PS4 nie az taki slaby, jak niektorzy twierdza, no ale akurat tytuly startowe trafiaja w moje gusta (3/4 czasu spedzam grajac ze znajomymi online. Kupie 3 tytuly i z moja gra najblizsze pol roku mam zawalone.

Opublikowano

Ale juz GT6 nie będzie miało takiej akcji pewnie. Hehe obluda klapersow piękna sprawa.

a PEWNIE będzie miała ? zawiść iksbotuf nie zna granic

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.