Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Nie szkoda ci konsoli?

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 795,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Nawet minimalne obcięcie i skalowanie rozdzielczości na dużym tv widać jak na dłoni. Jak już muszą, to niech lepiej robią czarne pasy, żeby obraz był ostry jak żyletka. Z drugiej strony nie sądzę, żeby taka konieczność się pojawiła. Przez całą poprzednią generację tylko mały odsetek gier chodził w sub 720p i tendencja pod koniec wcale się specjalnie nie nasilała. Teraz dodatkowo PS4 zabezpiecza jedyny - bo on też jakoś te gry musi ciągnąć (720p na PS4, a na jedynym 480? lol), a blachy będą chciały grać w 4K.

Edytowane przez Iras

Opublikowano

Czy jakis posiadacz Xbox One moglby mi napisac, ktore wyowluja tyle flamu - AC4, COD, BF4, DR3 i inne - sa skalowane na One do 1080, czy wsywietlaja sie w 720p ?

Wszystkie są upscalowane tak jak na X360.

Czyli ten caly flame 1080 vs 720 (upscalowane do 1080) mozna sobie w dupe wsadzic, bo roznice sa pewnie prawie nie do wychwycenia.

Chyba nie wiesz na jakiej zasadzie to dziala.

No to ciekaw jestem czy zauwazylbys roznice w jakims COD Psie, AC4, czy BF4 miedzy PS4/Xbox One, skoro ta 2ga takze uspkaluje grafe sprzetowo do 1080p.Z tego co rozumiem, na PS4 - z 900p upscaluje do 1080, na One z 720. Taka roznica jest pewnie ledwo zauwazalna...

Edytowane przez easye

Opublikowano

Prosze bardzo - jak za 4 lata jakaś duża gra AAA będzie w 720p na PS4, to wysyłam Ci swoją konsolę ;)

juz przekrecasz - mialo byc pierwotnie ze w ogole nie bedzie jakiejkolwiek gry w 720. Ale ok...niech bedzie duza gra AAA, tylko zeby potem nie bylo cyrkow z tlumaczeniem co kto uwaza za duza gre AAA i czy dany tytul sie do niej zalicza.

Opublikowano

Czy jakis posiadacz Xbox One moglby mi napisac, ktore wyowluja tyle flamu - AC4, COD, BF4, DR3 i inne - sa skalowane na One do 1080, czy wsywietlaja sie w 720p ?

Wszystkie są upscalowane tak jak na X360.

Czyli ten caly flame 1080 vs 720 (upscalowane do 1080) mozna sobie w dupe wsadzic, bo roznice sa pewnie prawie nie do wychwycenia.

Chyba nie wiesz na jakiej zasadzie to dziala.

No to ciekaw jestem czy zauwazylbys roznice w jakims COD Psie, AC4, czy BF4 miedzy PS4/Xbox One, skoro ta 2ga takze uspkaluje grafe sprzetowo do 1080p.Z tego co rozumiem, na PS4 - z 900p upscaluje do 1080, na One z 720. Taka roznica jest pewnie ledwo zauwazalna...

Powiem krótko - Nie.

Opublikowano

Nie przekręcam, nie mówię o indykach tutaj, ale biorę pod uwagę fakt, że duży wydawca nie będzie mógł sobie pozwolić na zjechanie z rozdzielczością do 720p w 2018 roku. Nie ma takiej opcji.

Zresztą najlepszym przykładem jest GTA V - na PS3 GTA IV chodziło w 640p z tego co pamiętam i słabo wyglądało. Przy GTA V (znacznie większym i znacznie ładniejszym) już było natywne 720p.

Edytowane przez Maciomaniak

Opublikowano

Z tego co rozumiem, na PS4 - z 900p upscaluje do 1080, na One z 720. Taka roznica jest ledo zauwazalna pewnie.

O boże, easye, jednak nie rozumiesz. Wyobraź sobie obrazek 100x100 pikseli. Wyświetlamy go na matrycy o rozdzielczości 100x100, dzięki czemu obraz jest ostry, bo wyświetlamy go w natywnej rozdzielczości. Jeden piksel obrazka odpowiada jednemu pikselowi matrycy.

A potem ten sam obrazek 100x100 wyświetlasz na matrycy o rozdzielczosci 200x200. Obrazek będzie rozciągnięty, straci naturalnie na jakości obrazu. Zastosowano tutaj upscaling. Ładne słowo, nie oznaczające nic innego, jak wyświetlenie obrazu w niższej rozdzielczości na pełnym ekranie na matrycy o wyższej rozdziałce.

Kilka stron temu wstawiłem porównanie Crysisa 2 w 1080p, 720p i 729p. Jak to zrobiłem? Screeny w 720p i 792p w gimpie rozciągnąłem (czy też jak wolisz, upscalowałem) do 1920x1080.

Edytowane przez ragus

Opublikowano

czaje, chodzi mi bardziej o fakt, ze te roznice chyba nie sa az tak ogromne, by pisac, ze jedna wersja wyglada jak kupa w stosunku do innej. Chyba sam zrobie jakis test, zaprosze Juana do siebie z One, usiade 1,5m-2m przed swoimi 46calami i porownamy te rozdzielczosci.

Edytowane przez easye

Opublikowano

Jak nie jesteś przyzwyczajony do grania w 1080p, to może nie. Ale jak pograsz trochę w 1080p i przechodzisz potem na 720p, to jednak trochę boli.

lol, porównywanie z 2m na 46 calach? No to zobaczysz kolosalną różnicą.

Edytowane przez ragus

Opublikowano

720p podniesione do 1080p i natywne 1080p na 46 calach będzie cholernie widoczne. W tym pierwszym wypadku znacznie bardziej rozmazane, z większymi pikselami i z mniejszą szczegółowością obrazu.

Opublikowano

Nie przekręcam, nie mówię o indykach tutaj, ale biorę pod uwagę fakt, że duży wydawca nie będzie mógł sobie pozwolić na zjechanie z rozdzielczością do 720p w 2018 roku. Nie ma takiej opcji.

Zresztą najlepszym przykładem jest GTA V - na PS3 GTA IV chodziło w 640p z tego co pamiętam i słabo wyglądało. Przy GTA V (znacznie większym i znacznie ładniejszym) już było natywne 720p.

hahahaha i juz zedytowales post o kracie browarow, pierwotnie nic nie pisales ze mam cos kupowac jak wygrasz ;)

Opublikowano

Przecież zedytowałem go chwilę po tym jak go napisałem...

Poza tym fajnie, że odniosłeś się do przykładu z GTA V, ale jak widać, już możesz być pewien przegranej ;)

Opublikowano

Rozdzielczość robi różnicę i to znaczną, pod warunkiem, że pozostałe detale pozostają niezmienne. Wystarczy włączyć grę na PC i zmieniać jej rozdzielczość po kolei. Widać wtedy jak na dłoni.

Z tego, co pamiętam z analizy Digital Foundry, Demo Watch Dogs na PS4 działało w 1080p. To jedna z pierwszych nextgenowych gier, więc mocy powinno wystarczyć, by te 1080p zostało do końca generacji. Przykład z GTA IV i GTA V na PS3 to dobry przykład - optymalizacja robi swoje.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano

Jak nie jesteś przyzwyczajony do grania w 1080p, to może nie. Ale jak pograsz trochę w 1080p i przechodzisz potem na 720p, to jednak trochę boli.

lol, porównywanie z 2m na 46 calach? No to zobaczysz kolosalną różnicą.

A jak inaczej grają gracze :)

Opublikowano

juz raz sie wykreciles bo piertownie pisales ze jakkakolwiek gra w 720p....potem sie wycowales i pisales ze duzy tytul AAA, potem dodales cos o kracie browarow...pewnie jak przegrasz to dalej bedziesz edytowac ze nic nigdy takiego nie pisales i nic nie wyslesz

to niech bedzie zaklad o racje bo wiadomo ze w zyciu bys ps4 nikomu nie wyslal, ja obstawiam ze spokojnie w czasie trwania tej generacji na ps4 ukaze sie co najmniej jeden, a najpewniej kilka tytulow w 720p

Opublikowano

Ja mam w linii prostej - od oczu do matrycy mojego TV - równe 2m (przed chwilą zmierzyłem :P).

Opublikowano

Dwa metry od tv to tak w sam raz dla 50 cali.

Opublikowano

iY02TCZnteeIO.jpg

idMUMMLztf2pa.jpg

Porównaj sobie easye mgs'a na ps3 i ps4. Obrazek z ps3 upscalowany do 1080p (włącz je na oddzielnych zakładkach).

Jeżeli tak, to słabo trochę. Mi by było szkoda oczu.

Edytowane przez ragus

Opublikowano

juz raz sie wykreciles bo piertownie pisales ze jakkakolwiek gra w 720p....potem sie wycowales i pisales ze duzy tytul AAA, potem dodales cos o kracie browarow...pewnie jak przegrasz to dalej bedziesz edytowac ze nic nigdy takiego nie pisales i nic nie wyslesz

to niech bedzie zaklad o racje bo wiadomo ze w zyciu bys ps4 nikomu nie wyslal, ja obstawiam ze spokojnie w czasie trwania tej generacji na ps4 ukaze sie co najmniej jeden, a najpewniej kilka tytulow w 720p

Nie wykręcałem się. Nie jestem pewien indyków, bo tam inaczej wygląda system certyfikacji, ale obstawiam że też będą wymagać 1080p, więc może być, że dowolna gra na PS4... :) Kratę browarów dopisałem, bo uznałem że należy mi się coś za wygraną ;)

Natomiast co do tego, co mówisz - spoko, przekonamy się. Do tej pory każda zapowiedziana gra na PS4 jest w natywnym 1080p (Watch_Dogs, Project C.A.R.S, Thief czy MGSV), a to początek generacji. Im dalej, tym bardziej dopracują narzędzia i uzyskają lepszą optymalizację. PS4 nie zabraknie pary na 1080p.

Opublikowano

Jeżeli tak, to słabo trochę. Mi by było szkoda oczu.

LCD to nie CRT. Nie męczy oczu, a przy najmniej nie do tego stopnia co CRT. Jak miałem 32" CRT to po 8h grania ledwo widziałem :P

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

Dobrym przykładem na różnicę w rozdzielczości jest ten obrazek z Call of Duty Ghosts. Po lewej 720p, po prawej 1080p. Na PS4 widać ludzi w oddali, więcej szczegółów i generalnie znacznie lepiej to wygląda. A jedyna różnica to właśnie rozdzielczość. Teraz Easye, wyobraź sobie paćkę z lewej upscalowaną do 1080p. Z paćki robi się większa paćka.

74fq.jpg

Edytowane przez Maciomaniak

Opublikowano

ja praktycznie cala generacje na ps3 przegralem na crt hd, teraz mam plasme panasa st60 i o dziwo powiem wam, ze sa dwie rzeczy, ktore wypadaja na korzysc starego tv.

pierwsza to oczywiscie zerowy imput lag, a druga to nieszczesna rozdzialka - przez to ze ten crt hd byl 720 i mial mniej cali to praktycznie kazda gra na ps3 byla na nim ladna, nigdy nie narzekalem na nadszarpniete krawedzie, slabe tekstury, czy cos innego. KAŻDA gra z ps3 na nim sie jako tako porzadnie prezentowala. Po przesiadce na plasme st60 juz tak nie ma...te ladne i dopracowane gry zyskaly na tym tv po stokroc(np uncharted czy gowy) ale tez przy tych mniej dopracowanych od razu w uczy rzuca sie antyaliasing czy slabe tekstury

Opublikowano

Dobrym przykładem na różnicę w rozdzielczości jest ten obrazek z Call of Duty Ghosts. Po lewej 720p, po prawej 1080p. Na PS4 widać ludzi w oddali, więcej szczegółów i generalnie znacznie lepiej to wygląda. A jedyna różnica to właśnie rozdzielczość. Teraz Easye, wyobraź sobie paćkę z lewej upscalowaną do 1080p. Z paćki robi się większa paćka.

74fq.jpg

ale ten cod brzydki, na xbone to juz w ogole.
Opublikowano

Z TV najlepsze jest to, że można mieć tę samą konsolę, ale 10 osób będzie mieć różne TV i u każdej gry będą wyglądać inaczej :)

Opublikowano

74fq.jpg

ale ten cod brzydki, na xbone to juz w ogole.

Gadasz głupoty w końcu nowy silnik

oh wait

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.