Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dawne (i dzisiejsze) pisma o grach poza PE (PSX Fan, P+, OPSM, i inne)

Featured Replies

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Wyświetleń 498,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Porządkami tego nie nazwę, bo zaraz większość z powrotem wyląduje w szafie, ale wspomnienia z dzieciństwa obudziły się we mnie dość mocno. Część pism sobie zachowam, ale Secret Service czy Bajtki musz

• Marzy mi się zrobienie konkurencji dla PSX Extreme:   Tak wziąć te posty i wkleić w "pismo", zrobić 100 stron, przecież to byłby hit (dla forumowiczy na pewno). A dział "właśnie ukończ

• Odwiedzając rodziców postanowiłem posegregować moje stare magazyny: wiele Playów, trochę CD-Action, jeden egzemplarz Neo i Neo+... oczywiście szmatławca najwięcej. Gdzieś poginęły mi Mangazyny i Game

Opublikowano

Możliwe ze samo Smuggler. Ja z ciekawości wpisałem ze chciałbym „dla grzybiarza”, chociaż zastanawiałem się jak to ogarną skoro ma do podpisania 1000 książek i akurat ta jedna ma trafić do mnie.

No to na etykiecie InPost widnieje ołówkiem „dla grzybiarza” :)

Opublikowano

U mnie jest samo Smuggler ale chyba moja kopia wychodzila juz jako jedna z ostatnich i nie chcialo mu sie wziac nowego markera bo napis jest mocno wyplowialy. Ten u grzybiarza jak z drukarki laserowej.

Opublikowano

U mnie to samo, prawie wypisanym markerem się podpisał

Opublikowano

Zerknę do tego kolejnego cda na te felietony, ale nie spodziewam się nic więcej poza zachwytami. No może ktoś tam coś wspomni, że dawali czasem dupy, ale są przecież "najlepciejsi", bo tyle się ukazują.

Opublikowano

Skończyłem robić drugi numer PSX Extreme w wersji "responsywnej". Kurła marzy mi się takie archiwum, wszystkie stare numery tak zrobione. Już nie będzie trzeba schodzić do piwnicy, tylko wszystko pod ręką.

Ogólnie to te "przedruki" mają chodzić lepiej niż pdfy. Wiecie - na forum da się siedzieć mobilnie, ale mobilnie czytać pdfa? Niewykonalne.

Dodałem z boku menu ze spisem treści, gdzie szybko możemy przełączać się między działami, obczajcie:

https://gracz.2ap.pl/przedruki/

Opublikowano
W dniu 29.05.2026 o 22:59, grzybiarz napisał(a):

Skończyłem robić drugi numer PSX Extreme w wersji "responsywnej". Kurła marzy mi się takie archiwum, wszystkie stare numery tak zrobione. Już nie będzie trzeba schodzić do piwnicy, tylko wszystko pod ręką.

Ogólnie to te "przedruki" mają chodzić lepiej niż pdfy. Wiecie - na forum da się siedzieć mobilnie, ale mobilnie czytać pdfa? Niewykonalne.

Dodałem z boku menu ze spisem treści, gdzie szybko możemy przełączać się między działami, obczajcie:

https://gracz.2ap.pl/przedruki/

Podtytuł Castlevanii znika na białym tle.

Opublikowano

W najnowszym CDA sporo materiałów wspominkowych z okazji 30-lecia pisma, wiec wreszcie warto po niego sięgnąć z punktu widzenia nostalgicznego dziada, ktory wychowywał sie w gierkowym świecie razem ze starą gwardia. thumbsup

Felietony wysmażyla większość redaktorow, tworzących legendę CDA, ciekawa lektura.

Edytowane przez LeifErikson

Opublikowano

Właśnie kupiłem, bo w sumie sporo tego i za te 35zł można (pewnie ostatni raz) kupić. Fajnie się takie grube pismo w łapie trzyma.

Ocena dla Crimsona 6/10, recenzował jakiś typ którego pierwszy raz w ekszynie widzę.

Opublikowano

Ale jak masz widziec skoro nie kupujesz?

Opublikowano

Kącik wspominek świetny. Polecam każdemu kupić chociaż ten jeden numer kto wychowywał się w tamtych czasach z gierkami. Niesamowite że właśnie teraz w czerwcu stuknęło mi 25 lat jak regularnie ich kupuję. Nie pominąłem żadnego numeru a na początku było to trudne wyciągając od rodziców zawrotne wtedy 20 złotych. Ogrom wspomnień.

Opublikowano

Człowiek myślał, że to porządne forum konsolmaniaków, a tu sami przebierańcy :0

Opublikowano

W PSX Wiedźmin, w ekszynie Wiedźmin 2. To się porobiło.

Z CDA masa wspomnień, lata kupowania mniej lub bardziej regularnie, potem przerwa i powrót po zmianie loga. Długo to nie trwało, bo szybko przeszli na kwartalnik.

Sam kupowałem w ich okresie drugiej świetności, kiedy obniżyli cenę do 15zł a potem było regularnie drugie DVD i cena 16zł. A jak dali 3 płytki, to wydawało się, że kiedyś to będzie norma.

Przejście na samo DVD w 2006, głosy że stracą bo nie każdy ma taki napęd, problemy z instalatorami, gierki na Steam i Uplay. Ogólnie sporo tytułów od Ubi dawali, a o klucze też z początku się ludzie burzyli bo "po co ten steam czy inny launcher?".

Tipsomaniaki, które potem przestały nimi być a o które też się ludzie pytali, jak któregoś roku ich nie było.

Plakaty za dodatkową złotówkę? "Czemu mam płacić za coś, co wywalę do kosza?"

Miło wspominam konfiguratory z których dwa razy skorzystałem.

Wstępne przeglądanie pisma było głównie podczas instalacji gry z płytki. Czytało się całego i nie raz wracało.

A potem zniknęły covery, były zdrapki z kodami , aż zostało samo gołe pismo. Też było fajne, a okładki po zmianie loga były (nadal) eleganckie. U mnie tak się to skończyło, kwartalnika kupiłem (z obecnym) 3 numery. CDA to w sumie spory kawałek mojego gejmingu, przebity już przez PSXa. Jak mówią- kiedyś to były czasy. Czasy, kiedy czekało się na ten wtorek, kupowało nowy numer, rozrywało folię i wyciągało płytkę z kartonika/plastiku. A kiedy ta brzęczała w napędzie instalując grę, przeglądało się pismo. Albo od razu czytało recenzję danego tytułu.

To już nie wróci.

Opublikowano

No przyznam dość długo się utrzymują bez płyt - bo przecie ludzie kupowali dla pelniakow co nie?:) ja lubiłem te bonusy przeglądać, czy kąciki, ziny. Bo dla mnie pelniaki lepsze były w Playu, np gothic czy larry 7.

I kto by przypuszczał że w 2026 zostanie na rynku dalej cda ale już bez pewniaków, a także konsolowe psx extreme…

Opublikowano
4 minuty temu, grzybiarz napisał(a):

No przyznam dość długo się utrzymują bez płyt - bo przecie ludzie kupowali dla pelniakow co nie?:) ja lubiłem te bonusy przeglądać, czy kąciki, ziny. Bo dla mnie pelniaki lepsze były w Playu, np gothic czy larry 7.

I kto by przypuszczał że w 2026 zostanie na rynku dalej cda ale już bez pewniaków, a także konsolowe psx extreme…

Gothic i Larry 7 były też w cda, tam ogólnie wszystkie części były jako pełniaki łącznie z nocą kruka. CDA miało najlepsze pełniaki na rynku ale mieli też największy budżet na to. Ja lubiłem bardzo te ziny i dodatki na płytach, tam wokół niketórych kącików fajne społeczności się tworzyły.

Faktycznie siódemki nie było, był ten zestaw 5 gier z Larrym.

Opublikowano
11 minut temu, Ukukuki napisał(a):

CDA miało najlepsze pełniaki na rynku

Kurde właśnie oni dawali dużo staroci. Np kompa dostałem w 2001, gratis mi dali cda z 2000 czy 1999 a tam pelniak dosowy z 1996. Wtedy 5 letnie gry to były już niezłe oldschoole nieprzystepne, dosowe, z niską rozdzielczością, a tu człowiek już pykał w max payne’a. Czasami dali jakiś głośny tytuł typu Unreal, bloodrayne, czy konsolowe gierki jak g-police (niegrywalne dla mnie na PC) fighting force, tomb raider czy gta 1. Ale w większości to wspominam jakieś bieda wyścigi, pinballe i strategie za którymi nie przepadam.

Opublikowano
19 minut temu, grzybiarz napisał(a):

Kurde właśnie oni dawali dużo staroci. Np kompa dostałem w 2001, gratis mi dali cda z 2000 czy 1999 a tam pelniak dosowy z 1996. Wtedy 5 letnie gry to były już niezłe oldschoole nieprzystepne, dosowe, z niską rozdzielczością, a tu człowiek już pykał w max payne’a. Czasami dali jakiś głośny tytuł typu Unreal, bloodrayne, czy konsolowe gierki jak g-police (niegrywalne dla mnie na PC) fighting force, tomb raider czy gta 1. Ale w większości to wspominam jakieś bieda wyścigi, pinballe i strategie za którymi nie przepadam.

No ale cofasz się do ery gdzie tylko oni dawali pełniaki regularnie xd

Play zaczął dawać pełniaki na cd gdzieś pod koniec 2002 albo początkiem 2003.a to był rok gdzie do CDA wpadł Tony Hawk's 3, Quake 2 czy Soldier of Fortune, Rainbow Six, Majesty, PoP 3D.

O mam pełną listę

1. 01/2003 (nr 82): Civilization: Call to Power oraz Heretic II

2. 02/2003 (nr 83): Sin

3. 03/2003 (nr 84): Star Trek: Armada oraz Wnerwiony Działkowicz

4. 04/2003 (nr 85): Dark Reign 2 oraz Tony Hawk's Pro Skater 2

5. 05/2003 (nr 86): Vampire: The Masquerade – Redemption

6. 06/2003 (nr 87): Hexen II, Midnight GT oraz Rage Rally

7. 07/2003 (nr 88): Battle Zone 2: Combat Commander, Quake II oraz Saga: Rage of the Vikings

8. 08/2003 (nr 89): Dave Mirra Freestyle BMX, Kick Off 2002 oraz Turok 2: Seeds of Evil

9. 09/2003 (nr 90): Soldier of Fortune

10. 10/2003 (nr 91): Conquest: Wojny Pogranicza, Plane Crazy 2, Prince of Persia 3D oraz Wolfenstein: Enemy Territory

11. 11/2003 (nr 92): Gun Metal oraz Rainbow Six: Rogue Spear

12. 12/2003 (nr 93): Majesty: Gold Edition oraz Tony Hawk's Pro Skater 3

13. 13/2003 (nr 94): Wydanie specjalne, w którym znalazły się gry Angels vs. Devils oraz Delta Force [1, 2]

Na szybko nie pełna lista dla Magazynu play z tego roku

1. Play 08/2003 (Lipiec/Sierpień): Postal Plus, Seven Kingdoms II, Aztec, Smash Up Derby.

2. Play 09/2003 (Wrzesień): Next Generation Tennis 2003, Bomber FUN, Test Drive 6, Echelon, Hooligans: Europejska Zadyma.

3. Play 10/2003 (Październik): Supercross Kings, Knights and Merchants Gold, Red Faction, Bowling.

4. Play 11/2003 (Listopad): Moon Tycoon, Pro Beach Soccer, Sacrifice, Toon Car, Road Wage, Resurrection.

5. Play 12/2003 (Grudzień): Solaris, Airlines 2, Christmas Magic, Insane, Jack Orlando: Director's Cut. [1, 2, 3]

Opublikowano
13 minut temu, Ukukuki napisał(a):

No ale cofasz się do ery gdzie tylko oni dawali pełniaki regularnie xd

No kurde nie wiem, tak mój mózg działa że nie pamiętam nic z późniejszych czasów, może kody do gier ubi były spoko ale tak 2004/2005:

IMG_8707.png

Stare wormsy, tomb raider 3 którego ograłem na psxie w 1999…jakieś partners jakieś space hack… pierwsze słyszę

A tu tytuły z playa

IMG_8708.png

No dobra, Ace ventura może stare ale jare :) a w większości głośne, dobre tytuły

Opublikowano

W trwających od lat rozdawnictwach, grach za grosze i coraz szybszym necie, pełniaki straciły trochę sens, o czym nie raz pisano. W sumie to już przy tych kodach i tak się zawsze coś z netu dociągało. Czasem za duża gra była tylko jako kod, a na coverku dawali resztę.

Opublikowano

Z tego co pisali to wydawcy przy cyfrowej dystrybucji nie są już chętni do takich rzeczy. Wcześniej jak stare gry w sklepach były zastępowane nowymi a dodruki aż tak się nie opłacały to byli chętni zwłaszcza, że przy ich nakładach to nie był mały pieniądz.