Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

@mate5

No ba. Ojciec przysłał mi w paczce taki oto zestaw:

$(KGrHqNHJEwFHitH,!GYBSBnFQV,o!~~48_35.J

5170_front.jpg

g02391c8d1c.jpg

Pokemon_Yellow.png

GameBoyColorCarryingCase.jpg

A nawet nie prosiłem. Pamiętam tylko, że oglądając angielski Cartoon Network często widziałem reklamy Colora i nawet nie marzyłem, że będę go miał. Ehh. Lepsze niż koledzy. Do dzisiaj pamiętam zapach tej torby na gry. Albo jak uzbierałem pieniądze na srebrnego Advance'a. Albo jak mi potem ojciec wylicytował na allegro niebieskiego SP.

;_;

Edytowane przez ragus

• Odpowiedzi 21 tys.
  • Wyświetleń 592,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• waldusthecyc
    waldusthecyc

hav3n - to nie jest klepanie po plecach, to nie jest szeptanie "brawo kolego", to nie jest mrugnięcie okiem - to jest radość z prawdy. Ludzie od lat wiedzeni taśmowymi kłamstwami o tym co ich otacza,

• waldusthecyc
    waldusthecyc

śmiech na sali to jest Twoje pyerdolenie jak to niby w USA jest tak samo ciężko jak w Polsce. Nie wiem kiedy ostatnio byłeś w Polsce, matematyka jest taka sama na całym świecie więc otwórz oczy:   j

Opublikowano

A tak bardzie serio co jest lepszym wyznacznikiem? Opinie iksbotów na tym forum?  :rolleyes:

Tylko opinie GRACZY w odpowiednich tematach.

To nie było trudne, mogłeś sam na to wpaść. Żeby mi to było ostatni raz.

Chociaż i tak nie będzie. :teehee:

Opublikowano

A tak bardzie serio co jest lepszym wyznacznikiem? Opinie iksbotów na tym forum?  :rolleyes:

a po co komu wyznacznik, czujesz się lepiej jak powiesz - gram w grę, która ma 96 procentów na metacriticu?

Edytowane przez _Be_

Opublikowano

@ suteq, bluber, mazz

Zdaje się że komuś z was poluzowal się tu detektor ironii.

Dobrze wiem jakie macie podejscie do metacritic, z ktorego sam za miarodajne uznaje jedynie wyszczególnione tam oceny periodyków i witryn jak oceny IGN, Edge, Destructoid, GameTraillers itp. - i dlatego o nim wspomniałem.

T.j. i ocenę Kaliego, który przy calym szacunku dla jego persony zwykł popadac w smieszny zachwyt (vide słynna sprawa bijatyk 2d na 9-).

Wspomienie mej opinii przy akompaniamencie trolującej emotki chyba dosadnie powinno wytłumaczyć że post był nawet mniej niż pół serio. To tak apropo twoich sporadycznych jednozdaniowych pyskówek MaZZeo. Ty który sam nie dawno jechałeś za traktowanie Cię zbyt serio przez maciomaniaka.

Opublikowano

A tak bardzie serio co jest lepszym wyznacznikiem? Opinie iksbotów na tym forum? :rolleyes:

Tylko opinie GRACZY w odpowiednich tematach.

To nie było trudne, mogłeś sam na to wpaść. Żeby mi to było ostatni raz.

Chociaż i tak nie będzie. :teehee:

Z opiniami graczy Suteq jest czasem taki problem że w odróżnieniu od recenzentów za bardzo daje im o sobie znać czysto subiektywny gust, a nawet uprzedzenia, bo jak inaczej nazwać opinię o tytule którego najczęstszą oceną jest "9+" - dnem i wodorostami, lub zwyczajnie choojową grą?

Ja sam największą wagę przywiązuje zresztą do starej ekipy zgredów, czyli przede wszystkim: Kosa, Myszaka, Ściery, Mazziego, Zaxa, Dżuja i trochę w mniejszym stopniu także HIVA, Muttiego, Majka.

I to w przypadku większości - od ponad 15 lat.

Edytowane przez nobodylikeyou

Opublikowano

A czym Twoim zdaniem jest recenzja jak nie subiektywną opinią o danej grze?

Rozyebują mnie czasem komenty na pssite gdzie ludki piszą "TA RECENZJA JEST NIEOBIEKTYWNA". xDDDD

To, że jednostki mówią o grze dno i wodorosty nie znaczy, że taka gra jest. Jeżeli to Twój/mój gatunek gry i wiele osób grę poleca to wolę się bardziej kierować opinią ich niż jakiś recenzentów, zwłaszcza gdy pytam o co chcę i dostanę solidną odpowiedź. W recenzji nie zawsze dostanę odpowiedź na moje pytania.

A jeszcze jak wypytam na żywo kogoś czy chociażby na TS jak wrażenia to już w ogóle recki i inne gówna jak MC nie są mi potrzebne.

Edytowane przez suteq

Opublikowano

Bardzo proste;

Ja na ten przykład nudzę się grając w tytuły symulacyjno arcade w postaci GT i Forzy. Ta pierwsza seria jest dla mnie na 8 max i podobnie jak GT ocena dla Forzy byłaby podobna. Jesli ktos taki jak ja dostał by okazję napisania recki GT6, czy Forzy 4, slusznie posypały by się gromy za zbyt niską ocenę.

Przykład kolejny; pojedynek przedstawicieli tego samego gatunku, np. GOW3 vs DMC4. Ten pierwszy na metacriticu ma hipotetycznie 100 recenzji na "9" i więcej. Ten drugi na tyle samo zaledwie ocenę 8. Dla pierwszego tytułu oceny 9 wystawił IGN, Edge, GameTrailers i Destructoid - podkreslam, hipotetycznie.

Dla drugiego te same 4 periodyki dały 8. Aby uniknąć zarzutów o przekupstwo porownajmy śr. ocen od graczy. Ten sam tytuł nadal jest o klasę wyżej. Zajrzyjmy do opinii recenzentów i graczy jakich znamy i dzięki ich wieloletnim praktykom rzadko się zawiedlismy (większość starej ekipy zgredow, część recenzentów NEO Plus, oraz Poligami) i tutaj nadal dominuje przeswiadczenie: GOW3 > DMC4.

Czy jesli na tym forum zbierze się powiedzmy 10 osob dla ktorych DMC4 to tytuł na 9, a GOW3 max 7+ automatycznie uczyni ten miażdżący ogół recenzji i opinii znanych nam graczy recenzentów bez znaczenia?

Jeszcze inna grupa graczy dotyczy tych, którzy ocenia tytuł tylko i wyłącznie przez pryzmat jego poprzedników. Czy SH4 został by tak zjechany gdyby ukazał się pod zupełnie innym tytułem?

Czy zjechany nawet przeze mnie RE6 to tytuł na 3/10, czy może sprawiedliwie należało by wystawić mu te choć 6+?

Czy z tego samego tytułu można z czystym sumieniem dać obiektywnie 5 lub 6/10, mając w świadomości że dany tytuł stanowi prawdziwą rzadkość pod względem designu, nastawienia na fabułę i ciekawe postacie, kiedy rynek wprost zalany jest przez kilzono-cod/bf-medalofhonorowe militarne szutery na 6h z równie bezplciowymi bohaterami?

No i ostatnia, najzabawniejsza grupa graczy, która najwyraźniej przespała informacje o scasualizowaniu branży, gdzie obecny normal jest dawnym easy, a co za tym idzie skradanki pokroju Hitman i MGS4 mogą być na nim potraktowane jak kolejne shootery, a action adventure/survival horrory jako zbyt proste i nie wrzucające większego zaszczucia, "No bo panie, gdzie tu jakiekolwiek kombinowanie i suspens, jak przez 3/4 przygody mam zestaw apteczek i full ammo?" - najdobitniejszy przykład: Dead Space 2, czy TLOU.

A nie wystarczyło zasięgnąć przed obczajeniem trochę opinii?

Podsumowując: Oceny miażdzącej większości recenzji > opinie graczy w tym z forum CW, a nawet metacritica. Z jednego powodu, ci drudzy często nie znają stanów posrednich i ich hipotetyczne 2/10 dla takiego np RE6, czy COD Ghost nikt normalny nigdy by nie opublikował.

Edytowane przez nobodylikeyou

Opublikowano

Fajnie, że się naprodukowałeś, ale zdradzę ci sekret.

Oceny nikogo.

Opublikowano

A Ty Bluber czym się kierujesz chcąc zagrać w gre?

Na podstawie czego stwierdzisz że będziesz chciał może zagrać np. w Watch Dogs?

Opublikowano

No w Watch Dogsa napewno nie będę chciał zagrać to już wiem dzisiaj, ale ogólnie to kieruje się róznymi aspektami, ale najcześciej to jest przeczytanie recenzji (tak przeczytanie a nie cyferki) bo na zasadzie takiej jak pokazał to nobodylikeyou czyli 9 dla GoW czy 8 dla DMC to dla mnie jest komiczne bo czy jedno oczko w tę czy drugą strone mają zaważyć na tym czy zagram w daną grę to jakaś abstakcja. Oglądam też kanał np TotalBiscuita, który zawsze mówi o nowych grach indie plus czytam sajty growe i tak buduje sobie zainteresowanie daną grą. Czasy piractwa (psx, ps2) ukształtowały mnie jako gracza i sprawdzając naprawdę masy tytułów kiedy miałem pełno czasu w gimbazie spowodowało, że każdy gatunek jest w moim targecie, ale niestety czasu nie starcza na sprawdzanie każdej gry więc jakąś selekcje stostuje.

Edytowane przez _Be_

Opublikowano

Oceny miażdzącej większości recenzji

Idąc takim tokiem myślenia to wszyscy powinni grać w CoD :sick:

Mnie tam ocena średnio interesuje. Kupując gierkę dobrze wiem w co inwestuję więc czy tytuł dostanie od jakiegoś randoma 7 czy 9 to średnio mnie to interesuje.

No ale rozumiem, że dla niektórych średnia z Metacritics czy innych zbiorowych "oceniaczek" to wyznacznik jakiejś jakości gierki. Może kiedyś to się sprawdzało. Ale teraz co druga przehajpowana gierka dostaje 9.

Opublikowano

Podniecanie się cyferkami, tj. ocenami, rozdzielczością, taktowaniem procesora itd. to raczej domena osób, które nie wiedziały, że przed rokiem 2000 też wychodziły gry.

Opublikowano

Podniecanie się cyferkami, tj. ocenami, rozdzielczością, taktowaniem procesora itd. to raczej domena osób, które nie wiedziały, że przed rokiem 2000 też wychodziły gry.

Albo ich pierwszą konsolą był Xbox :confused:

Opublikowano

Albo ich pierwszą konsolą był Xbox :confused:

Albo PS4  :whistling:

Opublikowano

Albo PS4  :whistling:

Sam nie wiem co gorsze.

Choć w przypadku PS4 to i tak chwilowa zapaść. Jak z każdą maszynką Sony wszystko rozkręca się powoli ale grać będzie w co, tylko teraz taka mega bieda jest.

Opublikowano

Mnie wystarczy gatunek gry, kilka screenow i czasem developer zeby wiedziec czy chce w cos zagrac. Np. nie chce zagrac w watch dogs, bo ubisoft nie zrobil zadnej dobrej gry od wielu lat.

Opublikowano

Mnie wystarczy gatunek gry, kilka screenow i czasem developer zeby wiedziec czy chce w cos zagrac. Np. nie chce zagrac w watch dogs, bo ubisoft nie zrobil zadnej dobrej gry od wielu lat.

Blood Dragon był genialny więc raz na parę lat potrafią zrobić coś dobrego.

Opublikowano

Moim zdaniem nuda taka sama jak FC3 tylko diznajem się broni.

Opublikowano

az tak dobry? bo mnie sam fc3 nie zachwycil choc to moze spowodowane tym, ze wersja na ps3 strasznie gubila klatki i nie moglem sie wciagnac. Mimo wszystko Ubi to do mnie tylko Raymany, reszta ich gier jest dla mnie tragiczna, w WD tez nie wierze nawet w gramie

Opublikowano

No w Watch Dogsa napewno nie będę chciał zagrać to już wiem dzisiaj, ale ogólnie to kieruje się róznymi aspektami, ale najcześciej to jest przeczytanie recenzji (tak przeczytanie a nie cyferki) bo na zasadzie takiej jak pokazał to nobodylikeyou czyli 9 dla GoW czy 8 dla DMC to dla mnie jest komiczne bo czy jedno oczko w tę czy drugą strone mają zaważyć na tym czy zagram w daną grę to jakaś abstakcja. Oglądam też kanał np TotalBiscuita, który zawsze mówi o nowych grach indie plus czytam sajty growe i tak buduje sobie zainteresowanie daną grą. Czasy piractwa (psx, ps2) ukształtowały mnie jako gracza i sprawdzając naprawdę masy tytułów kiedy miałem pełno czasu w gimbazie spowodowało, że każdy gatunek jest w moim targecie, ale niestety czasu nie starcza na sprawdzanie każdej gry więc jakąś selekcje stostuje.

Mam podobnie z wyborem. Grałem w wiele gier gdzie na WYROCZNI osiągały 60 meta score a ja bawiłem się przy nich świetnie

Opublikowano

Ja nie wiem Mateusz, ale jak czytam Twoje posty to co byś nie napisał to wydają mi się one tak oczywiste że aż mnie (pipi)ica bierze xd Sam nie wiem czemu. Eh.

Opublikowano

Mateusz to ukryty xbot,szykanuje plejstejszyn przy każdym poście:<

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.