Figaro 8446 Posted October 18, 2015 Posted October 18, 2015 (edited) Czemu ludzie kupują bułki z mrożonek? Dlaczego przepłacają za gorszą jakość? Czemu nie pójść do prawdziwej, polskiej piekarni po prawdziwe bułki? A najgorsze, że wielu tego nie wie i potem takie pieczywo ponownie zamraża, przez co może się otruć. Ja wiem, że w Tesco można jeszcze przy okazji kupić proszek do prania i muszyniankę, ale może jednak warto się przejść te kilka kroków dalej dla dobrych bułek i chlebka? A nie jakieś niezdrowe gunwo z Węgier z niewiadomym składem i datą. (pipi)a Edited October 18, 2015 by Figaro Quote
Guest osiol Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Biała śmierć. Tylko chrupkie ekstrudowane (cokolwiek to znaczy) Sonko, naładować na to towaru (serki, pomidorki) i zjadać ze smakiem. Quote
Okie from Muskogee 2860 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Co to są bułki z mrożonek? oO Takie coś jest? Quote
Shen 10406 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Te wszystkie bulki co pieka w takich biedrach czy lidlach to mrozone wczesniej byly przeciez. Quote
Metoda 1325 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Staram się nie jeść pieczywa w ogóle, bo mi puchnie bębzon od niego. Quote
Figaro 8446 Posted October 19, 2015 Author Posted October 19, 2015 (edited) Gardze tymi wszystkimi ludzmi co kupuja te kajzerki po (pipi)a 20 sztuk no bo (pipi)a jedna za 18 groszy, jeszcze sie ciesza ze na prosto z pieca (pipi)a trafili, jakby serio mysleli ze to normalne bulki. Kiedys pracowalem w takiej udawanej piekarni w carrefourze, gardze (pipi)aaaaa Edited October 19, 2015 by Figaro Quote
Guest Orzeszek Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Potwierdzam historię o mrożonym pieczywie. Odkąd odkryłem pieczywo chrupkie zwykle dla mnie nie istnieje. Robienie wlasnego pieczywa tez niejest jakims wyczynem Quote
assassine 1724 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Nie umiałabym tak zupełnie zrezygnować z bagietki z serem pleśniowym, ale prawda, marketowe (nie tylko! piec do pieczenia tych mrożonych bułek jest już w każdej żabce i niektórych spożywczakach) pieczywo jedynie w ostateczności. Niestety w niektórych piekarniach nie jest o wiele lepiej, ciężko znaleźć jakąś konkretną. Przy wynajmowaniu poprzedniego mieszkania miałam pod domem taką super. W środku czas się zatrzymał i wisiały jeszcze nalepki "głosuj na Wałęsę", ale tak dobrego pieczywa nie jadłam od podstawówki. Quote
krupek 15537 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Największa beka jak zbliża się tłusty czwartek, a na kilka dni przed już pączki zamrożone w lodówach leżą w Biedrze. Quote
Mejm 15591 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Niestety w niektórych piekarniach nie jest o wiele lepiej, ciężko znaleźć jakąś konkretną. Przy wynajmowaniu poprzedniego mieszkania miałam pod domem taką super. W środku czas się zatrzymał i wisiały jeszcze nalepki "głosuj na Wałęsę", ale tak dobrego pieczywa nie jadłam od podstawówki. Otoz to. Chetnie zaplace za dobrej jakosc bule ze "starej" piekarni o ile jest gdzies w poblizu i nie musze gonic przez pol miasta. Nie zawsze tez takie piekarenki sprzedaja cos co chcialoby sie jesc na sniadanie. Quote
grzybiarz 10415 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 (edited) W Biedrach/Lidlach pieką z mrożonych ciast, to wiem. A babki sie cieszą, że świeże i ciepłe kupią;/ Ale w Tesco to chyba jest normalna piekarnia? Carefour też mi się wydawało, że ciasto robią od zera, zresztą nawet sprzedają tam od razu ciasto na pizzę za zeta (przecież nie robią tego z zamrożonego:). To Figaro, napisz coś więcej o tej pracy w Carefourze, w piekarni. Ja kupuję chleb w małej budce (lokalna piekarnia), ale jest to chleb świeży, chrupiący, dość drogi i na miejscu kroją. Chleb z Biedry - ten krojony, to najgorszy pipipi, a w PoloMarkecie na krajalnicy napisali, żeby samemu se kroić - no ciekawe, czy to bezpieczne. PS. Aha, kuzyn kiedyś peta znalazł w chlebie Edited October 19, 2015 by grzybiarz Quote
Guest Orzeszek Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Skoorwysyny tetaz bym pączka zjadł przez was :[ Quote
Figaro 8446 Posted October 19, 2015 Author Posted October 19, 2015 (edited) Ale w Tesco to chyba jest normalna piekarnia? Carefour też mi się wydawało, że ciasto robią od zera, zresztą nawet sprzedają tam od razu ciasto na pizzę za zeta (przecież nie robią tego z zamrożonego:). To Figaro, napisz coś więcej o tej pracy w Carefourze, w piekarni. Tesco, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka... Wszyscy biorą pieczywo od tego samego producenta z Węgier. Zawsze macie prawo spytać pracownika, czy jest mrożone. Możecie też sami sprawdzić - mrożonki cech.ują się tym, że są bardzo do siebie podobne kształtem/kolorem. Mają też matową skórkę. Te prawdziwe mają różne kształty, kolory. To samo z chlebikiem. Edited October 19, 2015 by Figaro Quote
krupek 15537 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Niestety w niektórych piekarniach nie jest o wiele lepiej, ciężko znaleźć jakąś konkretną. Przy wynajmowaniu poprzedniego mieszkania miałam pod domem taką super. W środku czas się zatrzymał i wisiały jeszcze nalepki "głosuj na Wałęsę", ale tak dobrego pieczywa nie jadłam od podstawówki. Otoz to. Chetnie zaplace za dobrej jakosc bule ze "starej" piekarni o ile jest gdzies w poblizu i nie musze gonic przez pol miasta. Nie zawsze tez takie piekarenki sprzedaja cos co chcialoby sie jesc na sniadanie. Tylko, że takich prawdziwych piekarni jest coraz mniej. W Gdańsku, niedaleko mnie, w zeszłym roku zamknęli piekarnię, która działała non stop od lat 60, był to rodzinny biznes. Quote
Shen 10406 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 mam taka na dzielni, zawsze kolejki takie ze ludzie sie nie mieszcza w srodku. Quote
M.Bizon24 2612 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Wiekszość małych/średnich piekarni też robi już niestety na chemii ale tak czy siak, smak bułki z takiej piekarni a marketu to są dwa rózne światy. Quote
Mejm 15591 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 Niestety w niektórych piekarniach nie jest o wiele lepiej, ciężko znaleźć jakąś konkretną. Przy wynajmowaniu poprzedniego mieszkania miałam pod domem taką super. W środku czas się zatrzymał i wisiały jeszcze nalepki "głosuj na Wałęsę", ale tak dobrego pieczywa nie jadłam od podstawówki. Otoz to. Chetnie zaplace za dobrej jakosc bule ze "starej" piekarni o ile jest gdzies w poblizu i nie musze gonic przez pol miasta. Nie zawsze tez takie piekarenki sprzedaja cos co chcialoby sie jesc na sniadanie. Tylko, że takich prawdziwych piekarni jest coraz mniej. W Gdańsku, niedaleko mnie, w zeszłym roku zamknęli piekarnię, która działała non stop od lat 60, był to rodzinny biznes. W pl ciagle rzadzi cena. Niestety. 29gr vs 70gr to dla ludzi latwy wybor, no bo panie ja z lidla to mam az DWIE bulki. Quote
grzybiarz 10415 Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 renta 800 zł czynsz, opłaty 400 zł leki 100 zł przeżyj za 300 ;/ kupuj karpia na promocji, czy buty na promocji, o bułkach nie wspomnę. Quote
Guest osiol Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 W Biedrach/Lidlach pieką z mrożonych ciast, to wiem. A babki sie cieszą, że świeże i ciepłe kupią;/ Ale w Tesco to chyba jest normalna piekarnia? Carefour też mi się wydawało, że ciasto robią od zera, zresztą nawet sprzedają tam od razu ciasto na pizzę za zeta (przecież nie robią tego z zamrożonego:). To Figaro, napisz coś więcej o tej pracy w Carefourze, w piekarni. Ja kupuję chleb w małej budce (lokalna piekarnia), ale jest to chleb świeży, chrupiący, dość drogi i na miejscu kroją. Chleb z Biedry - ten krojony, to najgorszy pipipi, a w PoloMarkecie na krajalnicy napisali, żeby samemu se kroić - no ciekawe, czy to bezpieczne. PS. Aha, kuzyn kiedyś peta znalazł w chlebie W Auchan nie mają odpieku mrożonek, a ich pieczywo na następny dzień nadaje się co najwyżej jako klinek pod koło. Quote
Figaro 8446 Posted October 19, 2015 Author Posted October 19, 2015 renta 800 zł czynsz, opłaty 400 zł leki 100 zł przeżyj za 300 ;/ kupuj karpia na promocji, czy buty na promocji, o bułkach nie wspomnę. Jest wielu, wielu ludzi, których stać na te kilka groszy więcej. W Auchan nie mają odpieku mrożonek, a ich pieczywo na następny dzień nadaje się co najwyżej jako klinek pod koło. Kto Ci to powiedział? Quote
Guest osiol Posted October 19, 2015 Posted October 19, 2015 (edited) Sam widziałem, jak to (pipi) lepią i ładują do pieców. Chyba że mają odpiek częściowy i tylko bułki/bagietki robią. Edited October 19, 2015 by Grze(pipi) Quote
Figaro 8446 Posted October 19, 2015 Author Posted October 19, 2015 A to ciekawe. Aż muszę się przejść do jakiegoś i zobaczyć. Quote
Figaro 8446 Posted October 19, 2015 Author Posted October 19, 2015 Chyba że mają odpiek częściowy i tylko bułki/bagietki robią. Dla przykładu, Carrefour robi na miejscu tylko margaretki. Więc może Auchan też coś częściowo robi u siebie, ale bułki już ma mrożone. Zapewne tak. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.