Skocz do zawartości

WC 10: półtora generacji->maximum penetracji

Featured Replies

Opublikowano

Karol nie przestaje być najlepszy. Czyli wydawanie więcej na grę z której nic nie ma producent jest lepsze (mniej rakowe, mocniej wspierającej twórców i dające im kopa) niż wydawanie mniej na grę z której producent jednak coś dostaje. Są różne klapy, boty i rycerze blachy, ale Mendrek jest jeden.

• Odpowiedzi 31,2 tys.
  • Wyświetleń 646,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Serdecznie zapraszam

• W sumie idealnie wpasowują się w markę xbox i posiadaczy tej konsoli. xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD   PS. Nie żebym coś sugerował, ale twarz Rayosa czy Mazze na tych screenach, to byłoby coś.

• https://www.youtube.com/watch?v=gaxgjT-D8G8   XD

Opublikowano

XD Mendrek w formie

Opublikowano

Jak ktoś kupi używkę to developer nic nie dostaje. Dla niego to jest to samo jakbyś ściągnął pirata. W obu przypadkach nic nie wpływa na jego konto. A jak nawet cebula kupi grę za dolara to zawsze COŚ idzie do twórcy. A lepsze coś niż nic. 

Tylko, że używkę musi ktoś najpierw kupić. I być może zrobi to, tylko dlatego że potem odsprzeda. Kupi to za 200 PLN, a żeby taki obrót zrobić na pcebuli, to musi 50 pcebulaków kupić za dolca na humble cebundle, oczywiście o ile nie spiracili lub nie podzielili się kontem Steam. Ogólnie bagno, psucie rynku i patologia.

ty głupi grubasie, shadow of mordor kupiłem w dniu premiery na steamie za pełną cenę. a ty ile wydałeś na swój egzemplarz?

Opublikowano

Jak ktoś kupi używkę to developer nic nie dostaje. Dla niego to jest to samo jakbyś ściągnął pirata. W obu przypadkach nic nie wpływa na jego konto. A jak nawet cebula kupi grę za dolara to zawsze COŚ idzie do twórcy. A lepsze coś niż nic. 

Tylko, że używkę musi ktoś najpierw kupić. I być może zrobi to, tylko dlatego że potem odsprzeda. Kupi to za 200 PLN, a żeby taki obrót zrobić na pcebuli, to musi 50 pcebulaków kupić za dolca na humble cebundle, oczywiście o ile nie spiracili lub nie podzielili się kontem Steam. Ogólnie bagno, psucie rynku i patologia.

Czyli ten jeden co kupił za 200 zł wspiera twoją ukochana firmę, a ty... ty jesteś gorszy niż blacharz, który wydaje 5 dolców na grę z wyprzedaży. Och Karol..

Opublikowano

I to jeszcze pisze gość, który do wyjścia ps3 myślał, że Verbatim to nazwa producenta 

Opublikowano

@Mendrek

Co do cebulactwa to największe było na konsoli sony. kupowanie gier na 4 , trefne konta etc. Nie oceniaj wszystkich swoją miarą. Nawet ostatnio jeden gracz playstation z naszego forum napisał do mnie na pm czy netflixem sie nie podziele i na dwóch będziemy płacić. Wy macie cebule w naturze ja nie mam. Nie oceniam cebuli dopóki ktoś nie uogólnia jak mendrek. Ja gram na pc kupiłem w tym miesiącu chociażby cywilizacje ale też fajny bundel z kilkoma grami za 5 dolców. Niektóre z nich juz miałem do dałem ZA DARMO ludziom z forumka. Czy jestem cebulą?  Według twojej definicji chyba tak ale w takim razie KIM ty jesteś?  Za tydzień kupuje na premierę tyranny, może dishonored 2 a ty co zamierzasz w listopadzie kupić?  

Patrząc tylko przez pryzmat tego forum to na pc ludzie więcej wydaja kasy na swoje hobby niż na ps4. Pamiętam wyścigi o sprzedaż u4. Szybko przejśc i sprzedać byle cena jak najmniej spadła. ONLY ON PLAYSTATION. 

@Figuś  

Tjaaaaaa :D

Edytowane przez blantman

Opublikowano

No Mendrek musi sobie jakoś wytłumaczyć, że nie kupując gier od wydawców jednak wspiera developerów :P

Opublikowano

Kupić grę na ps4 za 60 dolarów z zyskiem dla wydawcy + odsprzedać na allegro bez zysku dla wydawcy = wydawca zadowolony

Kupić grę na PC za 60 dolarów z zyskiem dla wydawcy + kupić grę w bundlu z zyskiem dla wydawcy = wydawca zły

Żelazna logika panie i panowie. 

karolek weź ty se poczytaj coś takiego

ksiazka_581249_9788301172091_mikroekonom

Edytowane przez ragus

Opublikowano

Kupić grę na ps4 za 60 dolarów z zyskiem dla wydawcy + odsprzedać na allegro bez zysku dla wydawcy = wydawca zadowolony

Kupić grę na PC za 60 dolarów z zyskiem dla wydawcy + kupić grę w bundlu z zyskiem dla wydawcy = wydawca zły

Żelazna logika panie i panowie. 

karolek weź ty se poczytaj coś takiego

ekonomia.jpg

Fixed

Opublikowano

Ahaha, niezły bulgot pctowej podrasy, którzy próbują usprawiedliwiać patologię cenową na pc-cie, twierdząc że skoro dają dolca (albo rozdają gry za darmo!) to jest to lepsze niż wspieranie rynku wtórnego, który napędza sprzedaż nówek za pełną cenę :) Sorry, ale faktów nie zmienicie. Każdy duży wydawca, czy to Ubisoft czy to nawet tak ukochany CDP Red mówi wprost - gry się zwracają dzięki sprzedaży na konsolach. I jeszcze to chwalenie się jak ktoś kupi kluczyk do gry na premierę za 120 PLN, tak oczywiście wszystko legit, a Ubisoft już raz pokazał jak widzi sprawę legalności tego procederu banując ludziom gry kupione w ten sposób. Tylko zbyt głośny kwik pcebuli spowodował, że Ubi się zlitowało.

I jeszcze blantman śmie porównywać cebulę na pc, do cebuli na konsolach, gdzie na pc ludzie rozdają pełnoprawne gry o wielomilionowych budżetach za friko, albo handlują dostępem do kont na Steam, że o piractwie nie wspomnę. Normalnie śmiech na sali. Ja też czasami kupię grę nówkę (zwłaszcza że czasami to kwestia 20 PLN różnicy w sklepie z używkami), ale przynajmniej za usługę sieciową płacę i wspieram Sony od dawna tym, więc i tak pewnie więcej daje niż ktoś kto wydaje góra pięć dolarów na kilka gier w miesiącu na pc-cie, a resztę dostaje od blantmana bo ten nakupił na zapas jak rasowy cebulak.

Ludzie którzy wspierają granie na pc-cie i co gorsza naganiają na nie innych, powinni płacić naszej społeczności jakieś odszkodowania z powodu świadomego szkodzenia branży. Tfu!

Opublikowano

Ahaha, niezły bulgot pctowej podrasy, którzy próbują usprawiedliwiać patologię cenową na pc-cie, twierdząc że skoro dają dolca (albo rozdają gry za darmo!) to jest to lepsze niż wspieranie rynku wtórnego, który napędza sprzedaż nówek za pełną cenę :) Sorry, ale faktów nie zmienicie. Każdy duży wydawca, czy to Ubisoft czy to nawet tak ukochany CDP Red mówi wprost - gry się zwracają dzięki sprzedaży na konsolach. I jeszcze to chwalenie się jak ktoś kupi kluczyk do gry na premierę za 120 PLN, tak oczywiście wszystko legit, a Ubisoft już raz pokazał jak widzi sprawę legalności tego procederu banując ludziom gry kupione w ten sposób. Tylko zbyt głośny kwik pcebuli spowodował, że Ubi się zlitowało.

I jeszcze blantman śmie porównywać cebulę na pc, do cebuli na konsolach, gdzie na pc ludzie rozdają pełnoprawne gry o wielomilionowych budżetach za friko, albo handlują dostępem do kont na Steam, że o piractwie nie wspomnę. Normalnie śmiech na sali. Ja też czasami kupię grę nówkę (zwłaszcza że czasami to kwestia 20 PLN różnicy w sklepie z używkami), ale przynajmniej za usługę sieciową płacę i wspieram Sony od dawna tym, więc i tak pewnie więcej daje niż ktoś kto wydaje góra pięć dolarów na kilka gier w miesiącu na pc-cie, a resztę dostaje od blantmana bo ten nakupił na zapas jak rasowy cebulak.

Ludzie którzy wspierają granie na pc-cie i co gorsza naganiają na nie innych, powinni płacić naszej społeczności jakieś odszkodowania z powodu świadomego szkodzenia branży. Tfu!

Miałem skomentować ale przychodzi mi do głowy tylko jeden komentarz.  

Mendrek ale ty głupi jesteś 

Opublikowano

Najprościej tłumacząc:

Przykład A: Jan Elitarny ma konsolę. Kupił nową grę za 200 PLN. Kupił ją dlatego, że istnieje rynek wtórny i może ją puścić dalej za np. 150 PLN. Inaczej by tego nie kupił. Ktoś kupuje tą używkę. Wydawca na dwóch użytkownikach zarabia 200 PLN.

Przykład B: Janusz Cebulak ma PC-ta do grania. Kupił grę za 4 PLN w humble bundle. Jego kuzyn Szczepan Blantkowski kupił ją również. Wydawca na dwóch użytkownikach zarabia 8 PLN i wydaje w przyszłości skaszanionego porta jakiejś gry z konsoli, bo ch*ja warty taki interes.

Opublikowano

Chyba mu budę z tanimi kebsami zamknęli, bo Karolek jak w jakimś rage mode wypomina, że ktoś coś przycebulił.

Edytowane przez Hum

Opublikowano

Że zacytuję klasyka: Mendrek ale ty głupi jesteś 

Jan Cebularz, posiadacz ps4 kupuje grę tylko dlatego, że może ją opchnąć dalej. Wydaje 200 zeta, producent oczywiście na tym zarabia. Potem kupuje ją Cebularz Mendrek od tego Jana Cebularza, Janowi zwraca się 150 zł, Mendrek traci 150 zł. W jakim świecie producent na tym zarabia? Potem pewnie też sprzedajesz grę i tak w kółko. No nieźle się usprawiedliwiasz. Tylko tak trochę z dupy.

Już kwestie tych gier za 4 zeta na PC pominę, bo to walka z wiatrakami. Pro tip. Civilizacja ostatnio wyniosła mnie nieco więcej niż 4 zeta i na pewno nie opchnę jej na pchlim targu po 2 dniach jak to się działo z waszym exem killerem Remasczarted 4

Opublikowano

Jan Cebularz, posiadacz ps4 kupuje grę tylko dlatego, że może ją opchnąć dalej. Wydaje 200 zeta, producent oczywiście na tym zarabia. Potem kupuje ją Cebularz Mendrek od tego Jana Cebularza, Janowi zwraca się 150 zł, Mendrek traci 150 zł. W jakim świecie producent na tym zarabia? Potem pewnie też sprzedajesz grę i tak w kółko. No nieźle się usprawiedliwiasz. Tylko tak trochę z dupy.

No zarabia w ten sposób, że ktoś kupił nówkę za te 200 PLN. To daje mu przychód całościowy 200 PLN. Żeby wygenerować taki na humble cebundle, grę nabyć musi 50 blaszek, skoro gra po 4 PLN. Rzadko kiedy używka ląduje w rękach 50 właścicieli. Ergo, producent lepiej wychodzi nawet jeśli tylko pierwszy właściciel kupi nówkę. Zresztą o czym my tu dyskutujemy, każdy wie że na pctach najlepiej sprzedają się gry free-to-play, gdzie cebulaków podchodzi się na sposób, zwany mikrotransakcjami. No cóż, jaki rynek, takie metody.

Opublikowano

Pieknie sie czyta mendrka, ktory juz druga generacje jedzie na gierkach z plusa, uzywkach kupionych po taniosci 2 lata po premierze, gierkach cyfrowych kupionych na wyprzedazy i the last of us, ktore kupil nowe i jeszcze za nim skonczyl w pospiechu wystawial na pchlim by jak najmniej stracic

Gdyby kazdy tak wspieral sony jak ty tej firmy juz dawno by nie bylo na rynku growym

Opublikowano

Switchklap XD śmiechłem

Opublikowano

No zarabia w ten sposób, że ktoś kupił nówkę za te 200 PLN. To daje mu przychód całościowy 200 PLN. Żeby wygenerować taki na humble cebundle, grę nabyć musi 50 blaszek, skoro gra po 4 PLN. Rzadko kiedy używka ląduje w rękach 50 właścicieli. Ergo, producent lepiej wychodzi nawet jeśli tylko pierwszy właściciel kupi nówkę. Zresztą o czym my tu dyskutujemy, każdy wie że na pctach najlepiej sprzedają się gry free-to-play, gdzie cebulaków podchodzi się na sposób, zwany mikrotransakcjami. No cóż, jaki rynek, takie metody.

Ale dalej mi nie wytłumaczyłeś tego co napisałeś wcześniej - jakim cudem producent zarabia dwa razy na gościu, który raz kupił grę, a potem ją odsprzedał?

To, że zarobi więcej sprzedając grę za 200 zł, niż za 4 zł chybia jasne. Obliczyłem nawet na kalkulatorze. Tylko powiedź mi chłopcze złoty skąd ty te 4 zł wziąłeś? Chcesz mi powiedzieć, że każda gra na PC tyle kosztuje?

Bo jakbym miał porównać grę na konsolę, którą kosztuje 200 zł i grę na PC, która kosztuje 200 zł to chyba proste jest to, że w obydwu przypadkach producent zarabia tyle samo. Czyż nie?

Opublikowano

ja bym chciał tą lokate mendrka na 10% ;/

Opublikowano

@gekon

Na PC na jednej grze kosztującej tyle co na konsoli producent zarabia chyba nawet więcej bo odchodzi duża prowizja dla MS/Sony. Na pewno Valve też coś pobiera, ale na pewno nie tyle co te dwa giganty. 

Opublikowano

Dzwoniłem do Kaza. 

Potwierdził, że Sony jeszcze jakoś zipie tylko dzięki mendrkowi i jego wsparciu.

Opublikowano

Switchklap XD śmiechłem

klap wyklety w switcha zaklety :hi:

Opublikowano

gry się zwracają dzięki sprzedaży na konsolach. 

Gry sie zwracaja dzieki cyfrowka :lapka:

Witcher 3:

Sales by Platform:
PC – 30%
Consoles – 70%

Physical and Digital Revenue %:
25% – Digital (50% of total revenue)
75% – Retail

@gekon

Na PC na jednej grze kosztującej tyle co na konsoli producent zarabia chyba nawet więcej bo odchodzi duża prowizja dla MS/Sony. Na pewno Valve też coś pobiera, ale na pewno nie tyle co te dwa giganty. 

Valve podobno bierze 30%. 

Edytowane przez Wolfie_

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.