Opublikowano 29 grudnia 20177 l Odsłuchanie Nowej Aleksandrii Siekiery zainspirowało mnie do stworzenia tego tematu. Na ogół ignoruje polskie zespoły, bo lubię przede wszystkim wszelkie podgatunki punku a ten choć wiadomo, ma relatywnie sporą reprezentację w PL, to większości z nich brakuje pier.dolniecia. Wokal przede wszystkim jest czesto nudny. A Nowa Aleksandria, choć agresywny ten album naturalnie nie jest, to kreuje immersyjna hehe atmosfere, no i pomaga to ze album ma jedną z najlepszych okladek w historii: Oprocz Nowej Aleksandria polecalbym jeszcze Moskwę: I Low Standarda, powerviolence/noise ze śląska: Spoiler Oczywiscie nie ukrywam ze temat zakladam z pobudek czysto egoistycznych, bo licze na to ze tak jak w przypadku mojego tematu o emoviolence znajde tutaj cos nowego dla siebie
Opublikowano 29 grudnia 20177 l Tymański, młody Możdżer, Lester Bowie... No (pipi)a, klasa. Chłopaki znowu ostro koncertują, gdyby nie ich bębniarz, nigdy nie zacząłbym przygody z perkusją. To lubię, bo cały album to zlepek totalnie bezsensownych tekstów, przy których zastanawiasz się, czy po ćpaniu mają głębszy sens, czy też może są całkowicie pozbawione logiki. Bardzo miła, choć momentami trudna w odbiorze formacja. Tymi wszystkimi nergalami i brodkami niestety nie jestem w stanie się karmić. Lukstorpedy i inne hehe śmieszne daj na wykop nocne kochanki również nie wchodzą.
Opublikowano 29 grudnia 20177 l Nie mam jak teraz powrzucac linków więc tylko palnę nazwy: the Ku.rws, wszaniec i np. Nowy album BNNT czyli Multiverse.
Opublikowano 30 grudnia 20177 l Pewnie nie będę oryginalny. Pełno tego, ciężko wybrać coś konkretnego. Edytowane 30 grudnia 20177 l przez Absolem
Opublikowano 30 grudnia 20177 l A ja serio polecam zapoznać się z materiałem Budki Suflera. każdy zna Takie Tango, czy Bal Wszystkich Świętych, bo klepali to w radiu do upadłego, ale to jest takie ich We Are The Champions - większość ludzi nie wychodzi poza to i uznaje, że to jedyne co zespół stworzył dobrego. BS ma do zaoferowania genialne, nierzadko cholernie gorzkie teksty, którym należy się przysłuchać i zrozumieć, a nie traktować jako tło, wybuchowy wokal i świetne melodie wykonywane przez doskonałych muzyków (m.in. Romuald Lipko, obok Sławomira Łosowskiego chyba największa tuza polskiego syntezatora) . Zauważyłem, że z wiekiem coraz bardziej doceniam ich twórczość i więcej przesłania do mnie dochodzi: To jest kopalnia dobrej muzyki, może poza albumem "Na Brzegu Światła", który najlepiej zostawić na koniec, bo jest dość dziwny i chyba najsłabszy w ich dyskografii.
Opublikowano 30 grudnia 20177 l Siara, zapomniałeś chyba jeszcze o jednym kawałku: Świetny tekst, muza, wokal... A odkryłem z parę lat temu W sumie tutaj jeszcze polskie rege hehe: A ten kawałek kiedyś w lokalnym radiu usłyszałem i się zastanawiałem, co to za pankrok, a to Maanam:https://www.youtube.com/watch?v=VB_nYhxrDRc
Opublikowano 30 grudnia 20177 l I w ogóle cały Tadziu, niekojarzony jedynie wieśniacko z Kiedy byłem. Dla mnie jeden z największych mózgów polskiej muzyki.
Opublikowano 30 grudnia 20177 l oj tak Nalepe szanuję jak poje.bany jedna z moich ulubionych bluesowych piosenek, w tym samym rzędzie co Since I've Been Loving You i Tea for One, Zeppów oczywiście. z nowszych rzeczy bardzo lubię The Stubs Edytowane 30 grudnia 20177 l przez maciucha
Opublikowano 30 grudnia 20177 l Nie sposób też nie wspomnieć o Perfect. Pomijam nowe płyty ale do dwóch pierwszych czyli Perfect i Unu z Hołdysem mam ogromny sentyment i lubię do nich wracać. Warto też dodać że Perfect w czasach "słusznie minionych" jak nikt inny potrafił dać ówczesnej władzy i cenzurze prztyczka w nos, a teksty pokroju Autobiografii z wiekiem nabierają bardzo.... innego wyrazu
Opublikowano 30 grudnia 20177 l Mam takie swoje małe marzenie, że kiedy skończę z tymi wszystkimi Szatanami, które kupuję to zacznę zaopatrywać się w nagrania Klenczona, Ewy Demarczyk, Ciechowskiego, Grechuty, Celińskiej i (może) przede wszystkim Marka Dyjaka.
Opublikowano 30 grudnia 20177 l Dla fanów mrocznego folku i rzeczy pokroju Death in June polecam jednoosobowy projekt mojego kolegi z Wrocławia
Opublikowano 30 grudnia 20177 l Brokuł, ale tytuł tematu to "Porządna polska (niemetalowa) muzyka", odpalam dwa pierwsze kawałki, a tam metal. Z resztą już lepiej. Edytowane 30 grudnia 20177 l przez grzybiarz
Opublikowano 30 grudnia 20177 l Ok, myślałem, że wrzucamy tu wszystko za wyjątkiem metalu i jego podgatunków
Opublikowano 30 grudnia 20177 l To nie są podgatunki metalu grzybuś. Wiem, bo jestem popier.dolony na punkcie szufladek.
Opublikowano 30 grudnia 20177 l No a od czego się wywodzi grindcore? Z elektroniki, czy popu? Może z metalu? Nie no... chyba z jazzu.
Opublikowano 30 grudnia 20177 l Bluber wypier.dalaj z tymi kucami Wiedziałem że się zaraz zlecą kutasiarze że starymi prykami W temacie, the Stubs propsuje jak poje.ban Jeszcze dodam Ewa Braun - Esion, jaki to jest kur.wa sztos <3
Opublikowano 31 grudnia 20177 l 6 godzin temu, grzybiarz napisał: Brokuł, ale tytuł tematu to "Porządna polska (niemetalowa) muzyka", odpalam dwa pierwsze kawałki, a tam metal. Z resztą już lepiej. To nie jest metal lol 5 godzin temu, grzybiarz napisał: No a od czego się wywodzi grindcore? Z elektroniki, czy popu? Może z metalu? Nie no... chyba z jazzu. z rocka przez punk rocka do hardcore przechodząc w grindcore jeszcze elegancki numer z płyty, która jest w mojej sygnaturze i solowy piernikowski i solowy 1988 z swoim dubowymi ambientami
Opublikowano 31 grudnia 20177 l @_Be_ By The Spirits fajne, widzę że cd sold out, jak masz to mógłbyś zarzucić ripa na jakiś serwerek
Opublikowano 31 grudnia 20177 l Bluber, myślałem, że tu wrzucamy coś takiego np.: Polski zespół, ale brzmi jak zagraniczny:)
Opublikowano 31 grudnia 20177 l 5 godzin temu, TheAceOfSpades napisał: @_Be_ By The Spirits fajne, widzę że cd sold out, jak masz to mógłbyś zarzucić ripa na jakiś serwerek Tylko na kasecie mam
Opublikowano 4 stycznia 20187 l takie jeszcze ciekawostki ambient/experimental/noise experimental/jazz ambient/minimal i coś dla fanów the Stubs w wydaniu mniej rock'n'rollowy a garage rockowym, bo to prawie ta sama ekipa