Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Jak niby nie podparte? Przecież kilka samsungów sprawdziłem przez lata.

W każdym z nich obraz był nijaki. Myślisz, że po co sprawdzaliśmy z Ukanio ks 7000? Oczywiście w calu zakupu, ale na jego nieszczęście z boku stał XE85, przy którym obraz z samsunga jest niestety mierny. Fakt ma dobrą jasność oraz poziom czerni, ale to nie czyni go tv nawet dobrym bo reszta leży. 

Rozumie, że kupiłeś i w ogóle, każdy chwali swoje, wiadomo, ale jeżeli chodzi o obraz, płynność to ten tv nadaje się tylko i wyłącznie do filmów, telewizji itp. 

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano
Godzinę temu, Kyokushinman napisał:

Cały czas chodzi mi o to, że mam po włączeniu hdr w opcjach gry tak jak na tym filmiku poniżej w 1:54 a nie jak w 4:46.

Ale ten koleś z tego filmiku tak naprawde dopiero w 3:50 WŁĄCZYŁ w tv HDR, a do tego czasu grał bez HDRu, wiesz o tym co nie?

Pytanie może z czapy, ale...ty napewno właczyłeś w swoim tv Ustawienia -> Zewnętrzne złącza "ULEPSZONY FORMAT" na tym złaczu HDMI do którego masz podłaczoną konsole ?

Edytowane przez PIOTR8642

Opublikowano
43 minuty temu, Kyokushinman napisał:

W każdym z nich obraz był nijaki. Myślisz, że po co sprawdzaliśmy z Ukanio ks 7000? Oczywiście w calu zakupu, ale na jego nieszczęście z boku stał XE85, przy którym obraz z samsunga jest niestety mierny. Fakt ma dobrą jasność oraz poziom czerni, ale to nie czyni go tv nawet dobrym bo reszta leży. 

Rozumie, że kupiłeś i w ogóle, każdy chwali swoje, wiadomo, ale jeżeli chodzi o obraz, płynność to ten tv nadaje się tylko i wyłącznie do filmów, telewizji itp. 

Nie jestem sprzedawcą telewizorów, więc niczego nie muszę zachwalać, to tak gwoli wyjaśnienia. Sam mam w domu KS7000 i XE93, więc nie będąc żadnym ekspertem, a jedynie użytkownikiem, mam pewne doświadczenie z telewizorami obu marek.

Piszesz o cudownym wręcz obrazie na Sony XE85 (przypomnę, że to model stojący dwie klasy niżej niż XE93). Porównajmy wiec suche fakty, bez osobistych wycieczek. Wszystkie dane za za serwisem Rtings, bo chyba zgodzimy się obaj, że nie można im odmówić profesjonalizmu.

Maksymalna jasność w trybie SDR (czym więcej, tym lepiej):

XE85         373 nity

KS7000    1332 nity

Maksymalna jasność w trybie HDR (czym więcej tym lepiej):

XE85         429 nitów

KS7000    1472 nity

Lokalne wygaszanie:

XE85       całkowity brak

KS7000   tak (niezbyt rewelacyjne, ale jest)

Poziom czerni (im bliżej wartości 0, tym lepiej):

XE85        0.685 %

KS7000   0.432 %

Pokrycie barwy kolorów DCI P3 xy,  DCI P3 uv , Rec 2020 xy , Rec 2020 uv   (im więcej, tym lepiej)

XE85         88.81 %   92.53 %   67.48 %  74.81 %

KS7000    91.95 %   95.54 %   66.79 %  73.68 %

Input lag w trybie Gra, 4k @ 60Hz + HDR (czym mniej, tym lepiej):

XE85       34.3 ms

KS7000   21.1 ms

Edytowane przez Atos

Opublikowano
9 minut temu, Atos napisał:

Nie jestem sprzedawcą telewizorów, więc niczego nie muszę zachwalać, to tak gwoli wyjaśnienia

Pewnie zaraz się okaże że i te wyjaśnienia nie będą konieczne bo Ziarenko i Ukanio jak "testowali" KS7000 to nie potrafili nawet właczyć HDRu w tym tv (Ustawienia eksperckie/HDMI UHD Color) :D

Opublikowano
3 godziny temu, raven_raven napisał:

to nie problem z TV a z operatorem pilota. 

I ja tak myśle, bo pewnie zaraz sie okaże że miszcz Kukuryku i jeszcze większy miszcz Ukanio w całej swej mądrości poszli testować HDR na XE83 i KS7000, a nawet nie potrafili go włączyć w tv. Ależ bedzie wtedy z nich beka :D

Nawet na tym filmiku od 3:38 widać w U4 że kolory w HDR nie są w żaden sposób wyblakłe w stosunku do trybu SDR (a już napewno nie tak jak to opisuje Ziarenko) 

Opublikowano
4 minuty temu, PIOTR8642 napisał:

Pewnie zaraz się okaże że i te wyjaśnienia nie będą konieczne bo Ziarenko i Ukanio jak "testowali" KS7000 to nie potrafili nawet właczyć HDRu w tym tv (Ustawienia eksperckie/HDMI UHD Color) :D

29 minut temu, PIOTR8642 napisał:

Ale ten koleś z tego filmiku tak naprawde dopiero w 3:50 WŁĄCZYŁ w tv HDR, a do tego czasu grał bez HDRu, wiesz o tym co nie?

Pytanie może z czapy, ale...ty napewno właczyłeś w swoim tv Ustawienia -> Zewnętrzne złącza "ULEPSZONY FORMAT" na tym złaczu HDMI do którego masz podłaczoną konsole ?

Tak, wszystko mam włączone. Pisze jak byk hdr w info na hdmi 2 czy 3 (czujnik światła z automatu jest wyłączony), ale koloru brak po włączeniu hdr w opcjach gry.

Dopiero po kilku zmianach w tv uzyskałem to co chciałem. Zrobię 3 zdjęcie w tej samej scenie to będzie wszystko jasne o co mi chodzi.

@Atos

Ja regularnie zaglądam na tv ratings (świetna strona) i też tak samo te tv porównywałem.

Dlatego w szoku byłem, że aż taka jest przepaść na korzyść XE85 w obrazie.

Nie mówię o parametrach bo testy nie kłamią bo niby jak. 

Opublikowano
10 minut temu, Kyokushinman napisał:

Dopiero po kilku zmianach w tv uzyskałem to co chciałem

To co zmieniłeś w ustawieniach tv ? Opisz dokładnie, bo aż umieram z ciekawości jakaż to inna opcja oprócz "ulepszonego formatu" (czyli właściwego WŁĄCZENIA HDR w XE93) mogła spowodować to, że nagle HDR zaczął wyglądać tak jak powinien (a do tej pory przypominał wypraną z kolorów szmate).

Opublikowano
Godzinę temu, Kyokushinman napisał:

Ty ale ty dalej z tym Ukanio bajki opowiadasz? czy ty nie masz za grosz szacunku dla samego siebie? musisz się podpierać jakimś wyimaginowanym kolegą? Już kilka osób pisało, wstaw zdjęcie swoje i tego całego Ukanio, nikt ci nie wierzy koleś, zarówno w testy które robisz jaki i to że twoje rozdwojenie jaźni ma materialną formę. Idź ty lepiej do okulisty to pomoże w kolejnych testach a potem do psychiatry może zaczniesz postrzegać rzeczywistość w bardziej realny sposób. 

Opublikowano

HDR (kolor, kontrast, oświetlenie, czerń)

2uswxva.jpg

SDR (kolor, kontrast)

2uhs8zq.jpg

Pseudo HDR (mleko)

20t3tef.jpg

Na tych szotach wszytko jest o czym mówię. Wystarczy obczaić.

Po włączeniu hdr w grze mam niestety, ale obrazek nr 3. Sprawdzałem wszytko kilka razy co do ustawień hdr w tv, konsoli i się zgadza.

Pytanie co mam nie tak lub też inaczej czy prawdziwy hdr to ten z obrazka nr 1 czy 3?

Dla mnie nr 1 to faktycznie nowa jakość a nr 3 dramat i sdr zdjęcie nr 2 go kładzie jak chce.

23 minuty temu, Absolem napisał:

Ty ale ty dalej z tym Ukanio bajki opowiadasz? czy ty nie masz za grosz szacunku dla samego siebie? musisz się podpierać jakimś wyimaginowanym kolegą? Już kilka osób pisało, wstaw zdjęcie swoje i tego całego Ukanio, nikt ci nie wierzy koleś, zarówno w testy które robisz jaki i to że twoje rozdwojenie jaźni ma materialną formę. Idź ty lepiej do okulisty to pomoże w kolejnych testach a potem do psychiatry może zaczniesz postrzegać rzeczywistość w bardziej realny sposób. 

Ukanio to rzeczywista postać a nie moja wyobraźnia.

U okulisty byłem akurat 2 tygodnie temu. Jak na razie wzrok świetny.

Edytowane przez Kyokushinman

Opublikowano

Wizyta u okulisty przed testami i wyborem nowego TV. TO JEST SPECJALISTA!

Opublikowano
10 minut temu, Kyokushinman napisał:

Po włączeniu hdr w grze mam niestety, ale obrazek nr 3. Sprawdzałem wszytko kilka razy co do ustawień hdr w tv, konsoli i się zgadza.

Pytanie co mam nie tak lub też inaczej czy prawdziwy hdr to ten obrazek nr 1 czy 3?

Dla mnie nr 1 to faktycznie nowa jakość a nr 3 dramat i sdr zdjęcie nr 2 go kładzie jak chce.

To co niby w tych opcjach tv pozmieniałeś? Napiszesz w końcu?

I co to za brednie w tych zdaniach...nr 1 to nowa jakość, ale mam nr 3...To jak masz nr 3 , to jak ustawiłeś obraz nr1 ? A skoro ustawiłeś nr 1, to co cie obchodzi nr3. 

Opublikowano

Teraz to już mam wy(pipi)ane.

Chodzi mi tylko o to, że włączając hdr z poziomu gry można w bardzo prosty sposób dostać hdr nieadekwatny z tym czym ma tak naprawdę być.

Opublikowano
2 minuty temu, Kyokushinman napisał:

Teraz to już mam wy(pipi)ane.

Chodzi mi tylko o to, że włączając hdr z poziomu gry można w bardzo prosty sposób dostać hdr nieadekwatny z tym czym ma tak naprawdę być.

To doczekam sie wyjaśnienia które to magiczne opcje w tv przestawiłeś że aż HDR zaczął wyglądac tak jak powinien ?

Opublikowano

Niech sobie lepiej przestawi w głowie szare komórki w tryb myślenia.

Albo niech sobie lepiej kupi LG 43uh6100 zamiast tego XE93, skoro na tym LGku według niego sam tryb SDR (pokazywany do 4:40)  wygląda co najmniej tak jak na Sonówce HDR :D

Cytat

Cały czas chodzi mi o to, że mam po włączeniu hdr w opcjach gry tak jak na tym filmiku poniżej w 1:54 a nie jak w 4:46.

Opublikowano

Portugalskiego się nie nauczyłem.

Filmik miał pokazać tylko i wyłącznie jak wygląda u mnie hdr po przestawieniu w opcjach gry. Jest identycznie jak ten screen po prawej.

Edytowane przez Kyokushinman

Opublikowano
27 minut temu, Kyokushinman napisał:

Filmik miał pokazać tylko i wyłącznie jak wygląda u mnie hdr po przestawieniu w opcjach gry

To co przestawiłeś w opcjach gry, że nagle HDR zaczął wyglądać tak jak powinien ?

Opublikowano

Szkoda ze w innych telewizorach nie da rady ustawić HDR by nie wyglądał jak mleko -  jak na XE93. 

Opublikowano

Kukuryku i Ukanio chyba poszli znowu do marketu testować HDR na KS7000 po tym jak sie wczoraj dowiedzieli ode mnie  jak do włączyć w tv :D

Opublikowano
11 minut temu, Kyokushinman napisał:

HDR co jest w opcjach gry to drama i to wszystko na ten temat.

No to jakie opcje w grze pozmieniałeś, skoro w grach można tylko włączyć i wyłaczyć HDR i ustawić jego jasność (a nie nasycenie kolorów) ? No słucham, oświeć nas wszystkich. Bo jeśli tego nie zrobisz, to będzie jasne jak słońce, że ty razem z tym całym ukanio to nie potraficie nawet włączyć HDRu w tv (co dobitnie pokazał ten filmik z YT gdzie twierdziłeś że masz taki HDR jak ten ktoś na LGku przy wyłaczonym HDR). Ośmieszenie level master.

A z tego co widze to nawet na gejonly powstawiałeś ten filmik żaląc sie że u ciebie jest taki wyblakły HDR jak na LG bez HDRu :D

To teraz wyjaśnij jakie to cudowne opcje w grze poprzestawiałeś że HDR zaczał wyglądać tak jak powinien, bo coś czuje że inaczej i tam zrobią z ciebie i z tego ukanio pośmiewisko stulecia (jeszcze do spólki z wulfenem który twierdził nawet że w Horizonie HDR zrobili na odpierdziel bo Kukuryku nie potrafił go uruchomić jak sie okazało).

Opublikowano

Przecież, co on kupił tv ma dobry, tylko popiedolić trzeba jakie to hdr lipa i w ogóle oledy to śmiecie. Cały ten wątek to czyste złoto, które musi zostać na internetach dla potomnych, co by ludzie mogli poczytać ułomnych debili.

Opublikowano
8 minut temu, Faka napisał:

Przecież, co on kupił tv ma dobry, tylko popiedolić trzeba jakie to hdr lipa i w ogóle oledy to śmiecie

Najpierw to on i ukanio muszą sie nauczyć uruchamiać HDR zanim zaczną wylewać żale jaka to lipa :D

Założe sie że sprzedawca w MM miał z nich niezłą beke, gdy tak przyglądał sie z boku jak testowali tego KS7000 i XE83 i wygłaszali swoje złote myśli o tym "jaki to obraz w HDR to wyprana szmata", a tego HDRu nie mieli nawet włączonego :yao: 

Opublikowano
22 godziny temu, Kyokushinman napisał:

Ukanio to rzeczywista postać a nie moja wyobraźnia

No to wrzucacie tutaj fotke we dwóch na tle telewizora i zamykacie usta hejterom, proste nie?

Bo jakimś dziwnym trafem obaj macie profile na psnie takie, że ty grałeś w BF 4 w 2014 https://psnprofiles.com/Sajmon85Kyo a ukanio również w 2014 https://psnprofiles.com/Ukanio81 i do tego Far Cry 4, AC Unity, Mortal Kombat X dziwnym trafem macie dokladnie takie same gry, no ale można sobie wytłumaczyć, że jeden drugiemu pożyczał albo kupiliście żeby grać razem, wiadomo. 

Ale to, że w BFie o przed 6 rano zdobyta trofka na jednym profilu żeby potem to samo zrobić o 11 na drugim tego samego dnia - ku,rwa niesamowita telepatia jak rano sobie graliscie w te same misje w BF 4 w singlu :pawel: 

Edytowane przez _Be_