Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Buahahaha, nie chce mi się szukać ale sam wulfen wrzucał ten test z 2016 modelami mówiąc, że oled na 3 miejscu, a to nawet nie biorąc pod uwagę ZD9 i XE93. No kisne po prostu xD

Ciekawe jak spin doctor to ogarnie ;P

Cytat

Up next, both the “Best Gaming TV” and “Best HDR TV” awards were won by LG’s B7 OLED television. The former result was totally unsurprising, given the OLED65B7’s very low input lag of 21ms, smearing-free motion owing to OLED’s near-instantaneous pixel response time, and general pop from true 0 cd/m2 blacks even in HDR mode.

Perhaps more unexpected was how the LG 65B7 pulled more votes than the 1800-nit Sony ZD9 in the HDR category. Three types of HDR scenes were shown, namely a dark sequence from Sicario, two 1000-nit scenes from Kingsman: The Secret Service and Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, and two 4000-nit scenes from Batman v Superman: Dawn of Justice and Pacific Rim.

The OLED televisions naturally had the upper hand in dark-scene HDR rendition, but among the three OLEDs, the LG B7 performed best with 1000-nit and 4000-nit HDR footage thanks to its reduced ABL (Automatic Brightness Limiter) restriction, not to mention dynamic tone-mapping that retained most specular highlight details. Even though we explained during the shootout that tone-mapping 4000-nit HDR content is a function of balancing brightness and highlight detail, and that there’s no standard for tone-mapping anyway, the attendees favoured LG’s retention of specular highlights over Sony’s approach of maintaining overall brightness but clipping some bright highlight detail.

LG’s triumph in the HDR category marks a spectacular reversal of fortune from last year where the company’s E6 OLED – hampered by subpar tone-mapping – was beaten by the LED LCDs (Samsung KS9500 and Panasonic DX902) in 2016’s TV shootout.

Dobra, już wiem. Zapewne testerzy to amatorzy i gdyby mieli magiczne ustawienie kukuryku inaczej by śpiewali :rofl:

PS. Ależ jestem ciekaw tego Panasa EZ1002. Niestety nie widziałem go na żywca, ale może i dobrze bo cena kosmiczna niestety.

Edytowane przez Ins

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano

Dobrze, że to się stało na samym początku, a nie po kilku miesiącach.

Teraz poważnie i bez uszczypliwości. Jak dostaniesz zwrot kasy (o ile chcesz) to nie myślałeś by wziąć oleda i sprawdzić jak to wygląda w domowych warunkach ? Nie namawiam na LG, ale sonowskie A1 to świetny sprzęt i może warto byłoby się zainteresować.

Opublikowano
7 minut temu, Ins napisał:

Dobrze, że to się stało na samym początku, a nie po kilku miesiącach.

Teraz poważnie i bez uszczypliwości. Jak dostaniesz zwrot kasy (o ile chcesz) to nie myślałeś by wziąć oleda i sprawdzić jak to wygląda w domowych warunkach ? Nie namawiam na LG, ale sonowskie A1 to świetny sprzęt i może warto byłoby się zainteresować.

Teraz to poważnie się zastanawiam nad oledem.

Chociaż myślałem też o 65 calach XE93 czy ZD9, ale jak mam po tygodniu mieć coś podobnego to jednak wole nie ryzykować.

Tego tak na demach z prezentacji obrazu nie widać, dopiero jak się włączy grę czy panel ps4 to wychodzi wszystko czy to sdr czy to hdr 10 (tutaj to masakra), nawet na hdr z gry widać.

Edytowane przez Kyokushinman

Opublikowano

IMO ja bym wybierał między A1 i ZD9. To są topowe sprzęty i tylko dwie kwestie: czy wolisz sobie sprawdzić coś innego/nowego czy może najlepszego LCD wszechczasów :) 

No i oczywiście celuj w 65 cali o ile finanse pozwalają. 

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Raczej 65 cali teraz będę brał bo 55 po tygodniu wydaje się za mały jednak.

Pewnie któryś z tych dwóch ZD9 czy A1, ale mimo wszystko stracha i tak jest brać po takich jazdach.

Opublikowano

No 65 cali to jest to, ja mam od miesiąca taki tv, a obok stoi 55" ... nie ma już powrotu do mniejszej wersji ;P

Czemu strach ? Kupujesz przez neta i nie martwisz się o nic. Zawsze można oddać. Jak kupujesz osobiście to idziesz do MM czy Saturna (pewnie Media Expert też) i nie robią problemu. Byle tylko nie brać z RTV Euro AGD bo tam mają w dupie klienta po sprzedaniu towaru.

Opublikowano

Ja brałem w MM.

Z tego co tam pisze to do 30 dni jest czas na zwrot, później do 14 dni trzeba odesłać. Można to zrobić w punktach MM i to bez podania przyczyny tj. dlaczego.

Po 10 dniach posiadania chyba problemu mi nie zrobią? :/

Co do cali to 4k na 65 będzie z pewnością jeszcze lepiej się prezentować.

Opublikowano

Jest dokładnie tak jak piszesz. Masz miesiąc na oddanie sprzętu bez podania przyczyny. Oczywiście jeżeli jest w stanie w takim jakim go zakupiłeś, czyli bez śladów użytkowania (rysy, uszkodzenia itp.). Nie będą robić problemu tym bardziej, że to sprzedaż internetowa. W przypadku zakupu w markecie jest podobnie w tej sieci . No ale jakbyś nawet zakupił bezpośrednio w markecie i robili by problemy to powołujesz się na niezgodność towaru z umową czy coś w ten deseń i tak czy inaczej dostaniesz zwrot gotówki tylko będziesz musiał trochę dłużej poczekać zanim korpo machina to ogarnie.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Co właściwie ma być na tym filmiku bo w 360p widać tylko pixele?

co jest nie tak?

czy po prostu wszystkich trollujesz w tym temacie  :D

Edytowane przez Fanek

Opublikowano

Nie widzisz chmury na połowę ekranu po lewej? 

Edytowane przez easye

Opublikowano

Kyokushin bierz 65' ja wziąłem 55' i po paru dniach zachwytu wielkością jednak jest za mały xD Tutaj też się z jednym zgodzę z tobą i aforno, że im większy tym lepszy.

Opublikowano
2 godziny temu, _Be_ napisał:

Kyokushin bierz 65' ja wziąłem 55' i po paru dniach zachwytu wielkością jednak jest za mały xD Tutaj też się z jednym zgodzę z tobą i aforno, że im większy tym lepszy.

Tak też zrobię.

Byłem chwile w media dzisiaj i problemów nie będzie ze zwrotem, jednak to pudło muszę jakoś tam dostarczyć. 

4 godziny temu, Fanek napisał:

Co właściwie ma być na tym filmiku bo w 360p widać tylko pixele?

co jest nie tak?

czy po prostu wszystkich trollujesz w tym temacie  :D

j5xyxj.jpg

Prawie takie coś jest na ekranie zamiast jednolitego koloru, tylko że do tego jeszcze wszystko w ruchu i migoce.

Opublikowano
5 godzin temu, easye napisał:

Nie widzisz chmury na połowę ekranu po lewej? 

Na początku myślałem, że to lampa się odbija.

W ogóle czemu to nagranie jest w 360p? Materiały testowe też są w takiej jakości?

Opublikowano
Godzinę temu, Kyokushinman napisał:

Tak też zrobię.

Byłem chwile w media dzisiaj i problemów nie będzie ze zwrotem, jednak to pudło muszę jakoś tam dostarczyć. 

Poproś Ukania o pomoc, przecież mieszka 35 metrów od Ciebie :dynia:

Opublikowano

Niech Wulfen opowie znowu jak to zamiast OLEDa  kupił LCD XE93, bo podobno sie tak nie psują :yao:

Kukuryku bierz tym razem OLEDa. 

Edytowane przez PIOTR8642

Opublikowano

Nie wiem czy OLED jest dla niego tak szczerze mówiąc. Jak ktoś chce mieć spawarkę i grać na milionie nitów w trybie żywym, to może lepiej niech sobie daruje OLED-a. Nie dość, że są ciemniejsze (wystarczająco jasne dla większości, ale bądźmy szczerzy, Kyokushinman jest naprawdę wyjątkowy :usmiech:), to jeszcze jak ustawisz je na maksymalną jasność to też maksymalnie je zużywasz wtedy, zwiększając ryzyko wypalenia.

Opublikowano
2 godziny temu, Kyokushinman napisał:

j5xyxj.jpg

Prawie takie coś jest na ekranie zamiast jednolitego koloru, tylko że do tego jeszcze wszystko w ruchu i migoce.

To wygląda jakby ktoś z minimum umiejętności zaciągnął ścianę goldbandem

Opublikowano
23 minuty temu, PIOTR8642 napisał:

Niech Wulfen opowie znowu jak to zamiast OLEDa  kupił LCD XE93, bo podobno sie tak nie psują :yao:

Kukuryku bierz tym razem OLEDa. 

Teraz to ciężka sprawa.

Pewnie 65 cali. Wybór to A1, ZD9, XE93:unknown:

Muszę obczaić na tv ratings i porównać. Dzisiaj podłączyłem konsole do W829 i czerń jak smoła (bez wygaszania), zero prześwitów itd.

Takiego czegoś szukam w 4k tylko z mocą XE93, oczywiście wytrzymałego na mój obraz xd

Opublikowano

weź oleda, serio. Sam długo się wahałem, i chwale dzień w którym kupiłem XE9005, bo tego samego dnia się zesrał ( bezawaryjne sony :D) a ja sobie uświadomiłem, że nie ma dużego przeskoku między nim a starym w8, ba nawet obraz w filmach i tv mnie rozczarował bo czerń była gorsza jak w lcd z 2015 roku, a samym hdr człowiek nie żyje. Oddałem wpizdu i wziąłem oleda, niebo a ziemia. Szwagier pomagał mi to rozpakować i podłączyć, a potem obaj zbieraliśmy szczęki z podłogi, nie ważne czy włączałem gry, czy filmy br czy zwykła telewizja z dekodera.

Inna jakość. 

Edytowane przez Pawliko

Opublikowano

Co do czerni to muszę się też zgodzić.

XE93 ma co prawda na wykresach lepsze wyniki, ale rzeczywistość jest inna. Przez swoją masakrycznie wysoką jasność pojawiają się prześwity, gubi to lepszą niby czerń jak jest jakiś biały obiekt na ekranie, nawet na max lokalnym wygaszeniu. Wiadomo jakbym tak stonował obraz to by tego aż tak nie było widać, no ale nie po to go kupiłem żeby się ograniczać.

Oled zmiata czernią i kontrastem, no ale ta jasność na tle XE93 jest wręcz słaba.

Ciężki wybór muszę to naprawdę przemyśleć. Iść jeszcze raz w XE93 tylko większego, zakupić tv z najlepszym obrazem jako ogółem kosztem jasności tj. A1 czy zdecydować się na najlepszy wybór, ale mający też swoje wady ZD9.

Opublikowano

a po co Ci ta jasność? oglądasz tv w dzień? słońc Ci świeci w telewizor? 

Opublikowano
2 godziny temu, Kyokushinman napisał:

Ciężki wybór muszę to naprawdę przemyśleć.

Za chwile będziesz sie żegnał z 55XE93, więc weź zamiast niego 55" OLEDA (też zamówionego przez net żebyś mógł oddać w ciągu 14dni), nawet niech będzie to LG (albo Sony A1 jeśli wolisz).  Jeśli będzie dobry to go sobie zostawisz, albo wymienisz na większy (65"). A jeśli ci nie podpasuje to weźmiesz wtedy ZD9 (albo XE93 w wersji 65"). Ale przynajmniej będziesz miał OLEDa "przerobionego" na spokojnie w domu.