Rudiok 3396 Posted September 5, 2018 Posted September 5, 2018 Pijecie? Lubicie? Robicie? Tylko takie domowe a nie te wynalazki sklepowe typu wódka z aromatem. Ja od kilku lat robię coraz więcej i szukam dalszych inspiracji. W tym roku padł rekord, bo mam nastawione 12 rodzajów a teraz czekam jeszcze na sezon na derenia i jarzębinę Quote
szejdj 2804 Posted September 5, 2018 Posted September 5, 2018 Jak nie jak tak, w tym roku pierwszy raz robię morelówkę a leżym i w domu ze 3kg śliwek węgierek i też się zastanawiam czy nie zalać spirytusem. Quote
Rudiok 3396 Posted September 5, 2018 Author Posted September 5, 2018 O polecam zalać śliwki samym spirytem, wychodzi mega dobra śliwowica. Quote
Okie from Muskogee 2859 Posted September 5, 2018 Posted September 5, 2018 Nie śliwowica, tylko nalewka śliwkowa. 2 Quote
keyzee 87 Posted September 5, 2018 Posted September 5, 2018 Z czego robiłeś?Ja w tym roku śliwkówkę-z moich śliwek.Mam zobaczę co z tego wyjdzie bo mam takie nietypowe śliwki.Na weekendzie będę robił z jabłek. W poprzednich latach robiłem z derenia,wiśni,malin,pestek z wiśni,czereśni,dyni.Polecam dereniówkę,pigwówkę i wiśnie z kawą.Jabłkowa też nie jest zła-owoce mieszam z cynamonem i imbirem.Na zimę całkiem fajna. Z dyni i czereśni wyszła kiepska.Ale dynie później łączyłem z jabłkiem i już lepiej smakowała. Czereśniówka wyszła mdła,chciałem ją z czymś później połączyć ale... Przygotowałem filtry,położyłem sitko i wylałem wszystko do zlewu, bo pod sitko nic nie podłożyłem.Zostały tylko czereśnie na sitku. Quote
Rudiok 3396 Posted September 5, 2018 Author Posted September 5, 2018 Śliwka (4 rodzaje - mirabelka, renkloda, węgierka, zwykłe), wiśnia, leśna jagoda z poziomką, agrest, jeżyna, zielony orzech włoski, aronia, pestkówka, malina. Na derenia sobie ostrzę zęby. Quote
keyzee 87 Posted September 5, 2018 Posted September 5, 2018 W tamtym roku teściowa kupiła mi derenia.Takiego rozpaćkanego bo tańszy.Dzięki temu wiem żeby go nie brać.Musi być twardy.Kiepska mi wyszła z takiego czegoś. W ogrodzie posadziłem sobie krzaczek dla owoców.Powoli rośnie.Ogólnie polecam owoc.Podobno dżem też dobry z niego. Quote
grzybiarz 10368 Posted September 9, 2018 Posted September 9, 2018 a spirol kupujecie ze sklepu, czy od znajomego 15zł za pół litra? Quote
Rudiok 3396 Posted September 9, 2018 Author Posted September 9, 2018 Dopóki nie znalazłem dobrego dojścia do domowego (1 l za 50 zł, w ogóle nie czuć bimbrem, na cukrze) to brałem sklepowy na promocjach (+/- 35 zł za pół litra). Teraz się mocno przymierzam do własnego zestawu do destylacji przy rosnącym zapotrzebowaniu. Quote
Tynio 1021 Posted September 9, 2018 Posted September 9, 2018 @Rudiok Sporo tego robisz Ja nie pijam trunków wysoko procentowych. Ale mam pytanie, czy masz może doświadczenie w robieniu sake? Jakieś 10 lat temu robiłem i wyszło dobre. Miałem przepis od znajomego i jakaś saszetke/bakterie które powodowały ten specyfinczy smak oraz że sake miało ponad 15% Przepis przepadł a tego specyfiku nie mam:( Quote
Rudiok 3396 Posted September 9, 2018 Author Posted September 9, 2018 @Tynio nie, za tego typu trunki się w ogóle nie zabierałem. W tym roku będę pierwszy raz domowe wino nastawiał żeby coś oprócz tych nalewek było Quote
grzybiarz 10368 Posted September 9, 2018 Posted September 9, 2018 Ale co to za info, skoro się nic nie dowiedziałeś? Quote
Tynio 1021 Posted September 9, 2018 Posted September 9, 2018 Napisał, że nie robił więc to dla mnie informacja. Quote
Rudiok 3396 Posted September 10, 2018 Author Posted September 10, 2018 Polecam uderzyć lokalnie do sklepów z akcesoriami do produkcji wina/piwa/nalewek, oprócz dobrego zaopatrzenia w butelki, destylatory, dodatki najczęściej siedzą tak ludzie co się naprawdę znają i zawsze doradzą. Quote
keyzee 87 Posted September 13, 2018 Posted September 13, 2018 @Rudiok Dorwałeś derenia?Bo mi się nie udało w tym roku. Zasypałem pigwę cukrem właśnie.Zobaczymy co z tego będzie. Quote
Rudiok 3396 Posted September 13, 2018 Author Posted September 13, 2018 @keyzee tak, dereń zalany, 6 kg pigwy też Quote
keyzee 87 Posted September 13, 2018 Posted September 13, 2018 Hurtem idziesz Ja po kilogramie robię.I to ciężko mi wypić wszystkie wyroby w ciągu roku. Quote
krupek 15534 Posted September 13, 2018 Posted September 13, 2018 Rudiok do pracy zamiast kanapek potem je nosi. 2 Quote
Rudiok 3396 Posted September 13, 2018 Author Posted September 13, 2018 A jak, w ramach 5 porcji warzyw i owoców. Quote
basbot11 177 Posted October 3, 2018 Posted October 3, 2018 Ludki, możecie podać przepis jak robicie wasze nalewki? Quote
Rudiok 3396 Posted October 3, 2018 Author Posted October 3, 2018 Ile ludzi tyle przepisów. Ale generalnie są dwie szkoły: 1) owoce zasypujesz cukrem, czekasz aż puszczą sok i cukier się rozpuści nie dopuszczając do sfermentowania, następnie zalewasz +/- 70% spirytusem i odstawiasz na kilka miesięcy. 2) owoce zalewasz spirytusem (jakiej mocy to zależy od owoców), odstawiasz na kilka miesięcy, potem zlewasz, owoce zasypujesz cukrem i czekasz aż się rozpuści, potem łączysz jedno z drugim. Po tych etapach jest czas na dosmaczanie (syrop cukrowy, miód, przyprawy, zioła) i odstawienie na kolejne kilka tygodni po czym zlewasz do butelek. Najważniejsza jest jakość owoców (dojrzałe, te cierpkie po pierwszych przymrozkach, najlepiej zbierane rano). 1 Quote
basbot11 177 Posted October 3, 2018 Posted October 3, 2018 Dzięki za szybką odpowiedź.Pytam o wasze przepisy, bo zrobiłem moją pierwszą nalewkę, z przepisu znalezionego w sieci. Nie planowałem tego, dostałem masę czereśni i nie wiedziałem co z tym zrobić. Robiłem to drugim sposobem, ale nie użyłem spirytusu, tylko wódki. Czym warto taki czereśniowy roztwór dosmaczyć? Quote
Rudiok 3396 Posted October 3, 2018 Author Posted October 3, 2018 Wódka aż tyle aromatu nie wyciągnie, no i żeby był dobry smak to trzeba dłużej potrzymać. Czereśnie są ciężkie na nalewkę, bo są mało wyraziste, ale wanilia się wg mnie sprawdzi dobrze i odrobina miodu. Quote
Recommended Posts