Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Pijecie? Lubicie? Robicie? :)

Tylko takie domowe a nie te wynalazki sklepowe typu wódka z aromatem. 

 

Ja od kilku lat robię coraz więcej i szukam dalszych inspiracji. W tym roku padł rekord, bo mam nastawione 12 rodzajów a teraz czekam jeszcze na sezon na derenia i jarzębinę :banderas:

  • Odpowiedzi 27
  • Wyświetleń 7,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Okie from Muskogee
    Okie from Muskogee

    Nie śliwowica, tylko nalewka śliwkowa.

  • Rudiok do pracy zamiast kanapek potem je nosi.

  • Ile ludzi tyle przepisów. Ale generalnie są dwie szkoły: 1) owoce zasypujesz cukrem, czekasz aż puszczą sok i cukier się rozpuści nie dopuszczając do sfermentowania, następnie zalewasz +/- 70% spirytu

Opublikowano

Jak nie jak tak, w tym roku pierwszy raz robię morelówkę a leżym i w domu ze 3kg śliwek węgierek i też się zastanawiam czy nie zalać spirytusem.

Opublikowano
  • Autor

O polecam zalać śliwki samym spirytem, wychodzi mega dobra śliwowica. 

Opublikowano

Z czego robiłeś?Ja w tym roku śliwkówkę-z moich śliwek.Mam zobaczę co z tego wyjdzie bo mam takie nietypowe śliwki.Na weekendzie będę robił z jabłek.

W poprzednich latach robiłem z derenia,wiśni,malin,pestek z wiśni,czereśni,dyni.Polecam dereniówkę,pigwówkę i wiśnie z kawą.Jabłkowa też nie jest zła-owoce mieszam z cynamonem i imbirem.Na zimę całkiem fajna.

Z dyni i czereśni  wyszła kiepska.Ale dynie później łączyłem z jabłkiem i już lepiej smakowała.

Czereśniówka wyszła mdła,chciałem ją z czymś później połączyć ale...

Przygotowałem filtry,położyłem sitko i wylałem wszystko do zlewu, bo pod sitko nic nie podłożyłem.Zostały tylko czereśnie na sitku.

 

Opublikowano
  • Autor

Śliwka (4 rodzaje - mirabelka, renkloda, węgierka, zwykłe), wiśnia, leśna jagoda z poziomką, agrest, jeżyna, zielony orzech włoski, aronia, pestkówka, malina. Na derenia sobie ostrzę zęby. 

Opublikowano

W tamtym roku teściowa kupiła mi derenia.Takiego rozpaćkanego bo tańszy.Dzięki temu wiem żeby go nie brać.Musi być twardy.Kiepska mi wyszła z takiego czegoś.

W ogrodzie posadziłem sobie krzaczek dla owoców.Powoli rośnie.Ogólnie polecam owoc.Podobno dżem też dobry z niego.

 

Opublikowano
  • Autor

Dopóki nie znalazłem dobrego dojścia do domowego (1 l za 50 zł, w ogóle nie czuć bimbrem, na cukrze) to brałem sklepowy na promocjach (+/- 35 zł za pół litra). Teraz się mocno przymierzam do własnego zestawu do destylacji przy rosnącym zapotrzebowaniu. 

Opublikowano

@Rudiok

Sporo tego robisz :)

Ja nie pijam trunków wysoko procentowych.

Ale mam pytanie, czy masz może doświadczenie w robieniu sake?

Jakieś 10 lat temu robiłem i wyszło dobre.

Miałem przepis od znajomego i jakaś saszetke/bakterie które powodowały ten specyfinczy smak oraz że sake miało ponad 15%

 

Przepis przepadł a tego specyfiku nie mam:(

Opublikowano
  • Autor

@Tynio nie, za tego typu trunki się w ogóle nie zabierałem. W tym roku będę pierwszy raz domowe wino nastawiał żeby coś oprócz tych nalewek było ;)

 

 

Opublikowano

Wielkie dzięki za info. 

 

Opublikowano

Napisał, że nie robił więc to dla mnie informacja. 

Opublikowano
  • Autor

Polecam uderzyć lokalnie do sklepów z akcesoriami do produkcji wina/piwa/nalewek, oprócz dobrego zaopatrzenia w butelki, destylatory, dodatki najczęściej siedzą tak ludzie co się naprawdę znają i zawsze doradzą. 

Opublikowano

@Rudiok

Dorwałeś derenia?Bo mi się nie udało w tym roku.

Zasypałem pigwę cukrem właśnie.Zobaczymy co z tego będzie.

Opublikowano

Hurtem idziesz :D Ja po kilogramie robię.I to ciężko mi wypić  wszystkie wyroby w ciągu roku.

Opublikowano

Rudiok do pracy zamiast kanapek potem je nosi.

Opublikowano
  • Autor

A jak, w ramach 5 porcji warzyw i owoców. 

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ludki, możecie podać przepis jak robicie wasze nalewki?

Opublikowano
  • Autor

Ile ludzi tyle przepisów. Ale generalnie są dwie szkoły: 1) owoce zasypujesz cukrem, czekasz aż puszczą sok i cukier się rozpuści nie dopuszczając do sfermentowania, następnie zalewasz +/- 70% spirytusem i odstawiasz na kilka miesięcy. 2) owoce zalewasz spirytusem (jakiej mocy to zależy od owoców), odstawiasz na kilka miesięcy, potem zlewasz, owoce zasypujesz cukrem i czekasz aż się rozpuści, potem łączysz jedno z drugim. 

 

Po tych etapach jest czas na dosmaczanie (syrop cukrowy, miód, przyprawy, zioła) i odstawienie na kolejne kilka tygodni po czym zlewasz do butelek. 

 

Najważniejsza jest jakość owoców (dojrzałe, te cierpkie po pierwszych przymrozkach, najlepiej zbierane rano). 

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź.
Pytam o wasze przepisy, bo zrobiłem moją pierwszą nalewkę, z przepisu znalezionego w sieci. Nie planowałem tego, dostałem masę czereśni i nie wiedziałem co z tym zrobić. Robiłem to drugim sposobem, ale nie użyłem spirytusu, tylko wódki.
Czym warto taki czereśniowy roztwór dosmaczyć?

Opublikowano
  • Autor

Wódka aż tyle aromatu nie wyciągnie, no i żeby był dobry smak to trzeba dłużej potrzymać. Czereśnie są ciężkie na nalewkę, bo są mało wyraziste, ale wanilia się wg mnie sprawdzi dobrze i odrobina miodu. 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.