Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

@Ps4Player - dla mnie S.T.A.L.K.E.R.y zdecydowanie lepsze i piszę to jako ktoś, kto nie ma do nich sentymentu, bo pierwsza moja styczność to właśnie te porty na współczesne konsole.
Chernobylite jest spoczko, ale zajeżdża takim symulatorem chodzenia czasami i mimo, że mamy to strzelanko i akcje to jakoś tak ciągle czuje się, że nie jest to zbyt naturalne.
Przeszedłem, a nawet splatynowałem S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chornobyl i jestem gdzieś pod koniec Clear Sky, więc jakieś porównanie mam i zdecydowanie wolę klimat, eksplorację i walkę w tych starociach.
Chernobylite to taki "S.T.A.L.K.E.R. w domu" - jako przystawka chwilowo zaspokajająca stalkerowy głód może być, ale danie główne jest tylko jedno.

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 102
  • Wyświetleń 11,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Miałem połakomić się na ten tytuł już dawno temu, ale patrząc na moją "kupkę wstydu" nie chciałem brać kolejnej gry. Tym bardziej, że czasu mało, a szpilanie już mnie tak nie rajcuje. No, ale że promk

• W dniu wczorajszym ukończyłem w 100% grę Chernobylite PS5. Takich gier już się nie robi, czuć ducha starych PCtowych szpili i choć gra nie jest jakimś blockbusterem to ma coś w sobie, że kolejne godzi

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Opinie są mieszane ale sam muszę przyznać że dość fajnie się bawiłem, po metro exodus i dodatkach miałem dalej głód na te tematyka i zastanawiałem się czy ogrywać STALKER-y , które nie miałem nigdy ok

Opublikowano

Ukończyłem giereczke, ale nie zaliczyło mi jednego pucharkach, "Spisek", za pierwszą symulacje. No to lecę od nowa speedruna na easy, i tak chciałem pyknąć wstęp jeszcze raz. Czasami tak mam, że jak giera mi się bardzo podoba, to chce zobaczyć początek z już nieco innej perspektywy, po ukończeniu, i bywa że doceniam grę jeszcze bardziej niż przy pierwszym kontakcie. Tak też było w tym wypadku. Dodam, że pucharków zazwyczaj nie robie, uważam to za stratę czasu, lepiej rozpocząć jakąś inną grę(jak same wskakują to lubie), ale zdaje sobie sprawę że bywają pucharki/platyny sprawiające frajdę, a nie takie na siłe. Po około 4h dotarłem do symulacji... i znowu brak pcharka. Szczęście w nieszczęściu, nie tylko ja miałem ten problem, i ktoś znalazł rozwiązanie. Gdyby ktoś potrzebował to wrzucam: 

Solution: tap repeatedly the home button while you are in the loading screen at the end of the simulation.

xd jak chłop na to wpadł?! Czy to standardowa procedura wspomagająca u platyniarzy? No, Chernobylite dobry symulator stalkera, anomalie można obejść i pokonać, i platyna siada.

Mega giera, dobre story, postacie, dialogi. Przyjemna grafika, dobra nastrojowa muzyka, co razem daje świetny klimat. Z ciekawością będę śledził info o następcy, chłopaki mają potencjał, trzymam kciuki żeby im ta kontynuacja wypaliła i odniosła sukces. Dziwi mnie małe zainteresowanie tą grą, kawał porządnego szpila, już sam początek jest mega zachęcający, na steamie bardzo dobre opinie. Takie gierki z mniejszym budżetem to ja rozumiem. Polecam.

Ciekawi mnie Wredny to co napisałeś wyżej - to chyba będzie kwestia gustu, bo jeśli trylogia Stalkera byłaby aż tak dużo lepsza od Chernobylite, to prawdopodobne że u mnie rozyebie skalę. Może będzie ex aequo.

Nie byłbym sobą, gdybym nie pochwalił krytykowanego ps plusa, dzięki któremu miałem okazję grę przetestować, ukończyć, i docenić. Pamiętam że kiedyś gdzieś wlazłem, pewnie na portalu ppe, ktoś tam coś tam wspomniał o 6/10, przeglądnąłem parę screenów, i wrzuciłem grę do wora z napisem "produkt niskiej jakości, nie jestem zainteresowany". Błąd. Też jak wrzucili to do plusa, to z jednej strony się ucieszyłem, że będzie można przetestować, a z drugiej śmiałem się pod nosem, że sonkowcy dostali bieda odpowiedź na jesienną premierę Stalkera 2 w GP. Żadna bieda, żadna!

Opublikowano

No dla mnie jest "bieda", bo to faktycznie taki "dobry średniak" - te 6/10 jak najbardziej rozumiem, choć sam chyba 7/10 dałem.
Stalkery dużo lepsze, bo to trochę inne gry - choć bardziej strzelanki, bo nie masz craftingu czy jakiegoś zarządzania bazą.
Chernobylite nastawione jest mocno na fabułę, a Stalker na swobodę i akcję, ale lubię jedno i drugie i czas spędzony z polską gierką będę miło wspominał, a być może kiedyś to powtórzę, jak zdobędę się na zerwanie folii z wersji PS5, którą od dawna mam na półce.