Opublikowano 13 godzin temu13 godz. Autor Gościa nie oglądam, ale po cytatach widzę że swego czasu bardzo wierzył ekskluzywność jak kupowali Bethesde xd. Ja już kilku lat pisałem, że Xboxa ostatecznie czeka podobny los do Surface i porzucenie sprzętowej ekskluzywności, z czym zresztą mało kto, albo nikt się wówczas nie zgadzał. Jedyne zaskoczyło mnie jak wcześnie się to wydarzyło. Co do innych rzeczy, to jak w przypadku wszystkich. Były oczywiste porażki jak Kinect w czasach Xboxa One i cała ta wizja xboxa jako akcesorium do oglądania TV, od czego na szczęście odeszli. Czy Series S jako koń trojański, czyli tania konsola która zachęci do przesiadki z Playstation. Są też rzeczy, co do których jest jeszcze za wcześnie by je ostatecznie ocenić jak granie w chmurze. I były decyzje które można traktować jako sukcesy, jak decyzja o ekspansji na PC czy Game Pass. Bo żyjemy w czasach kiedy nawet Playstation, prowadzi krok po kroku ekspansje na PC, a większość przychodów pochodzi z subskrypcji i mikrotranskacji, a nie sprzedaży gier SpoilerCzas pokaże czy kolejne kroki w tej ewolucji platformy jak integracja z PC i wydawanie gier na nowych platformach, okażą się porażką czy sukcesem. Ja osobiście myślę że zwłaszcza to pierwsze ma dużo sensu ale nie podejmę się wyrokowania, bo dużo zależy od wykonania.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. Pamiętacie jak Phil jeszcze niedawno wierzył w "game preservation"? Pewnie firma go znowu oszukała, bo nie zgodziłby się na installery na płytce, a już zdecydowanie nie na pozbycie sie wydan fizycznych dla uzytkowników swojej konsoliYIKES!
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Autor Wrzucałem to kilka stron temu. Cały nacisk idzie teraz na Play Anywhere. Płyta która zadziała tylko na Xboxach z napędem tego nie zaoferuje.To etap przejściowy zanim konsole z napędem i płyty znikną całkowicie
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Godzinę temu, Beelzeboss napisał(a):Pamiętacie jak Phil jeszcze niedawno wierzył w "game preservation"? Pewnie firma go znowu oszukała, bo nie zgodziłby się na installery na płytce, a już zdecydowanie nie na pozbycie sie wydan fizycznych dla uzytkowników swojej konsoliYIKES!No i to dosłownie jest game preservation. Kupujesz raz - grasz na czym chcesz: TV, konsole, PC, handheld. Kupujesz na PS5 to na czym ograsz? Kumasz już całe założenie?
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. 3 minutes ago, ASX said:Wrzucałem to kilka stron temu.Cały nacisk idzie teraz na Play Anywhere. Płyta która zadziała tylko na Xboxach z napędem tego nie zaoferuje.To etap przejściowy zanim konsole z napędem i płyty znikną całkowicieTak, Microsoft troszczy się w ten sposób o klienta.2 minutes ago, Paolo de Vesir said:No i to dosłownie jest game preservation. Kupujesz raz - grasz na czym chcesz: TV, konsole, PC, handheld. Kupujesz na PS5 to na czym ograsz?Kumasz już całe założenie?Nie jest prawdą bo mówisz bo kupienie gry cyfrowej nie daje ci możliwości ogrania jej na TV bez dodatkowego sprzętu. Do chmury potrzebny jest jeszcze abonament.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Autor Jest cyfrowe Game Preservetion i fizyczne Game Preservetion. O to drugie MS od lat kompletnie nie dba i olewa fanów nośników ciepłym moczem.Ale jeśli chodzi o cyfrowe, to przez Play Anywhere i dawanie za darmo w cenie gry wersji na PC, robi więcej dla zachowania biblioteki niż inni. Bo nie ma bezpieczniejszego miejsca na budowanie biblioteki niż PC, które istnieć będzie na długo po tym jak konsole przestaną być produkowane
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. To prawda, po zakupie masz więc opcję ograć to za darmo na posiadanym sprzęcie albo za drobną opłatą nie posiadając tego sprzętu. W tym drugim przypadku to nawet nie musisz przecież mieć tej gry na własność. Dla mnie niesamowita opcja i prawdziwa przyszłość.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Płyty na Xboksach nie mają już najmniejszego sensu ponieważ względem tego co oferują ich wydania cyfrowe i ekosystem, jest to po prostu upośledzona i ograniczona forma dystrybucji.Gra na konsolę, PC, a teraz jeszcze możliwość ogrywania własnych gier w chmurze i wszystko w ramach jednej licencji. Edytowane 10 godzin temu10 godz. przez SnoD
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Autor 34 minuty temu, Czoperrr napisał(a):Tak, Microsoft troszczy się w ten sposób o klienta.Na pewnie nie troszczy się o klientów którzy wciąż przywiązani się do płyt. To na pewno.Ale widocznie uznał już że ta grupa jest już na tyle mała że gotów jest ją poświęcić w ramach transformacji Xboxa w pełni cyfrową platformę, gdzie raz kupione gry są dostępne na wielu urządzeniach jak na Steamie.Jeśli komuś to przeszkadza to, o ile jeszcze tego nie zrobił, powinien przeniesc się na inną bardziej fizyczną platformę, gdzie płyty albo kartridże mają jeszcze sens. Ale ostrzegam że jest to proces który w różnym tempie postępuje na każdej platformie i prędzej czy później wszystkich to czeka.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. W nowej generacji gry będą jeszcze większe, będą zajmować jeszcze więcej miejsca na płycie i Kraken może nie dać rady... ale spokojnie, Sony już przygotowuje pojemniejsze nośniki pod ps6
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Największa przysłowiowa pipa jest jak ktoś przespał zakup gierki w esklepie. Forzy Horizon nie kupi się, ale płytkę nadal można dorwać i odpalić. Jak mi się coś przypomni, to lipa. I łatwo przespać ofertę, bo MS informował np przy FH że znika i dał fajną cenę. Ale jak ktoś nie śledzi tego, to łatwo pominąć. A sklepy też ograniczają te płyty. Widać po takim forumowym Perfect Blue- premiera, potem obniżka żeby się pozbyć i finalnie towar niedostępny i już jest problem z zakupem. A w przypadku Xboxa w naszym kraju jest jeszcze gorzej, bo do dzisiaj pamiętam jak odbierałem w dniu premiery MGS na Xboxa i koleś z magazynu przyniósł karton. Sony vs Xbox, to było 90/10. Przepaść. Polska to kraj mimo wszystko Playstation, ale tam też zaorali tych typów z YT. Kujawska odeszła i stulejarze przestali oglądać.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 27 minutes ago, ASX said:Na pewnie nie troszczy się o klientów którzy wciąż przywiązani się do płyt. To na pewno.Ale widocznie uznał już że ta grupa jest już na tyle mała że gotów jest ją poświęcić w ramach transformacji Xboxa w pełni cyfrową platformę, gdzie raz kupione gry są dostępne na wielu urządzeniach jak na Steamie.Jeśli komuś to przeszkadza to, o ile jeszcze tego nie zrobił, powinien przeniesc się na inną bardziej fizyczną platformę, gdzie płyty albo kartridże mają jeszcze sens. Ale ostrzegam że jest to proces który w różnym tempie postępuje na każdej platformie i prędzej czy później wszystkich to czeka.No spoko ale jak dla mnie to mocny cios wizerunkowy, że MS wydaje swoje gry na płycie na PlayStation a na Xboxa czyli swoją konsolę jakiś śmieszny kod w plastikowym pudełku. Żenujące.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 90/10Większy przypał jak ktoś kupi gierkę z płytą której nie odpali niż z cyfrą która zrealizuje nawet na kompiterze
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Jeżeli chodzi o to całe Game Preservation to zgadzam się w pełni z @Paolo de Vesir . Zachowywanie gier na fizycznych nośnikach jest nonsensem. Tak samo jak myślenie, że polega to na zachowaniu WSZYSTKICH gier. Po co? Nie wszystkie na to zasługują i nie wszystkie potrzebują. Niech Xbox robi to co Nintendo, czyli dodają klasyki do Gamepassa. Jeszcze lepiej gdyby zrobili jakąś usługę muzealną z klasykami do ogrywania, chociażby w chmurze
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Autor Akurat na Nintendo to niech lepiej się nie wzorują. Ideałem jest pecetowe podejście, kupiłeś grę raz 15 czy 20 lat temu i wciąż masz do niej dostęp, bez żadnych abonamentów w stylu Nintendo, do tego jak to na PC możesz sobie odpalić grę z lepszym klatkarzem czy rozdzielczością, nie musisz czekać aż developer łaskawie wypuści lub nie bezpłatnego albo płatnego patcha. Do tego konsole powinny dążyć.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 33 minutes ago, ASX said:Akurat na Nintendo to niech lepiej się nie wzorują.Ideałem jest pecetowe podejście, kupiłeś grę raz 15 czy 20 lat temu i wciąż masz do niej dostęp, bez żadnych abonamentów w stylu Nintendo, do tego jak to na PC możesz sobie odpalić grę z lepszym klatkarzem czy rozdzielczością, nie musisz czekać aż developer łaskawie wypuści lub nie bezpłatnego albo płatnego patcha. Do tego konsole powinny dążyć.No nie wiem, sporo gier z lat 90-00 ma problemy na współczesnych sprzętach i z ratunkiem przychodzi GOG ale nijak to się ma do kupionych wtedy nośników. Oczywiście na PC często problemy można rozwiązać samemu z pomocą społeczności.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 3 godziny temu, Paolo de Vesir napisał(a):Kupujesz raz - grasz na czym chcesz: TV, konsole, PC, handheld. Kupujesz na PS5 to na czym ograsz?Kupiłem kilkaset gier na xboxie. Zagram we wszystkie na pc i handheldzie? Chmurę i to jeszcze z abonamentu to sobie mogąA w gierki z ps5 zagrałbym na ps6 i ich przyszłym handheldzie
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 7 minutes ago, Beelzeboss said:A w gierki z ps5 zagrałbym na ps6 i ich przyszłym handheldzie Wróżenie z fusów.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 9 minut temu, Beelzeboss napisał(a):Kupiłem kilkaset gier na xboxie. Zagram we wszystkie na pc i handheldzie? Chmurę i to jeszcze z abonamentu to sobie mogąA w gierki z ps5 zagrałbym na ps6 i ich przyszłym handheldzie Z pewnością większy stopień swobody daje Ci rozwiązanie Microsoftu, bo patrząc na to, że Sony samo zdaje się powoli wygaszać pudła, przechodzić na GAASy (z natury cyfrowe) to zostajesz uwięziony w sumie na jednej platformie.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 39 minut temu, ASX napisał(a):Akurat na Nintendo to niech lepiej się nie wzorują.Ideałem jest pecetowe podejście, kupiłeś grę raz 15 czy 20 lat temu i wciąż masz do niej dostęp, bez żadnych abonamentów w stylu Nintendo, do tego jak to na PC możesz sobie odpalić grę z lepszym klatkarzem czy rozdzielczością, nie musisz czekać aż developer łaskawie wypuści lub nie bezpłatnego albo płatnego patcha. Do tego konsole powinny dążyć.Nie do końca. Robiłem kiedyś próbę żeby odpalić Blood i był problem. Teraz idzie odpalić, bo zrobili rozdziałki i pod ekran UW. Tu jest teraz problem, że sporo gier nie działa pod panoramę. Commandos 1 też średnio wygląda na nowym PC z UW. Chamskie paski z boku, pikseloza. Nie odpaliłem jeszcze 2 HD. Ale tak różowo jak piszesz nie jest.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. czy jest idealnie - no nie, a czy konsole mają jakąkolwiek alternatywę? odpowiedź znasz samSwoja drogą, wersje które ogrywałeś to GOG.com?
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. Steam. Gog miałem TR i wywalił po 1 misji ekran biały i koniec. Na Steam działa.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. Generalnie GOG.com to najlepsza platforma do starych gierek, do tego bez DRM, więc back up na nośnik fizyczny i masz fajrant.