Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

No granie na płytach lepiej wypada na PS5 nie ma co dyskutować. To aktualnie jedyna nowa konsola, na którą większość gier wychodzi w pełni grywalna na nośniku fizycznym, jeśli komuś na tym zależy to powinien być jego wybór.

Cała reszta, ceny gier czy abonamentów wypadają bardzo podobnie.

Teraz, GearsUp napisał(a):

Wybierzcie konsolę z kilkoma sklepami bo zamiast dawać się dymać raz to można wielokrotnie!

No najbardziej to dają się ruchać peceteowcy z tym wyborem

• Odpowiedzi 36,5 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano
Teraz, Czoperrr napisał(a):

No wymiana dysku w PS5 też jest prostsza.

rotfl

w ogóle tak się zacietrzewiłeś w tym hejcie na Xboxa, że teraz 25 lat historii tej marki (i zasadność kupienia XSX) spuścisz w kiblu, bo kilka z gier z XSX wyszło na PS5 rotfl

Z resztą, czas pokaże co będzie - carpe diem, ja mam w co grać, moje ulubione gry tej generacji ograłem na XSX albo przynajmniej nie potrzebuję PS5 żeby je ograć i jakoś wątpię, że do 2027 dojdzie do nagłego załamania i twórcy masowo będą odpuszczać wydawanie gier na Xa. Mogę postawić już dzisiaj dolary przeciw orzechom, że to się (na nieszczęście usual suspects) nie wydarzy. )

Opublikowano
Just now, Paolo de Vesir said:

rotfl

w ogóle tak się zacietrzewiłeś w tym hejcie na Xboxa, że teraz 25 lat historii tej marki (i zasadność kupienia XSX) spuścisz w kiblu, bo kilka z gier z XSX wyszło na PS5 rotfl

Z resztą, czas pokaże co będzie - carpe diem, ja mam w co grać, moje ulubione gry tej generacji ograłem na XSX albo przynajmniej nie potrzebuję PS5 żeby je ograć i jakoś wątpię, że do 2027 dojdzie do nagłego załamania i twórcy masowo będą odpuszczać wydawanie gier na Xa. Mogę postawić już dzisiaj dolary przeciw orzechom, że to się (na nieszczęście usual suspects) nie wydarzy. )

Podałem tylko argumenty przemawiające za tym, że PS5 nadal jest lepsze do grania w gry na płytach i to jest fakt niepodlegający dyskusji. 25 lat nie spuszczam w kiblu, w przeciwieństwie do ciebie nadal odpalam nawet klasycznego Xboxa po prostu nie jestem ślepy na fakty. XSX też nie sprzedam nigdy. Ty tak go bronisz a pewnie za pół roku wymienisz to na PS5 a za 5 lat będziesz pisał jaki XSX był super i masz ochotę polować na używany egzemplarz.

Opublikowano
20 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Oho znów czytamy o tym jak nas będą doić, kiedy to MS ma na dzień dzisiejszy zapuszczoną największą golarkę i ograniczenia. Co tu się odpierdala xd

proponuje w takim razie przejść na sonkę albo switcha 2, skoro tam jest "mniejsze" golenie. Co tu sie odpierdala xd

Opublikowano

Podałem tylko argumenty przemawiające za tym, że PS5 nadal jest lepsze do grania w gry na płytach i to jest fakt niepodlegający dyskusji. 25 lat nie spuszczam w kiblu, w przeciwieństwie do ciebie nadal odpalam nawet klasycznego Xboxa po prostu nie jestem ślepy na fakty.

Podałeś argument z dupy, sorry. Nawet jakbyś miał brać PS5 dla gier z Xboxa to w większości ich nie ma na płycie. Jeśli będziesz chciał kiedyś mieć sprzęt do odpalania retro, wszystkich gier z Xboxa One i XSX które w dużej mierze wyszły jednak na nośnikach i działają online to będziesz mógł sobie przerobić Xboxa i za chuj nie da Ci takich opcji PS5.

Po prostu z jakiegoś powodu uznałeś, że argument wymiany napędu (lmao) i wydanie cyfrowo kilku gier z Xboxa wydanych po 2023 to jakiś powód dla którego konsola ta już nigdy nie będzie kolekcjonersko atrakcyjna. dunno

Opublikowano
1 minute ago, Paolo de Vesir said:

Podałeś argument z dupy, sorry. Nawet jakbyś miał brać PS5 dla gier z Xboxa to w większości ich nie ma na płycie. Jeśli będziesz chciał kiedyś mieć sprzęt do odpalania retro, wszystkich gier z Xboxa One i XSX które w dużej mierze wyszły jednak na nośnikach i działają online to będziesz mógł sobie przerobić Xboxa i za chuj nie da Ci takich opcji PS5.

Po prostu z jakiegoś powodu uznałeś, że argument wymiany napędu (lmao) i wydanie cyfrowo kilku gier z Xboxa wydanych po 2023 to jakiś powód dla którego konsola ta już nigdy nie będzie kolekcjonersko atrakcyjna. dunno

No ale zmieniasz teraz temat nie było mowy o atrakcyjności kolekcjonerskiej tylko o traktowaniu jej jako najlepszej opcji do ogrywania płyt kiedyś tam w przyszłości. Jest super do gier z X, X360, części gier z XO ale dla obecnej generacji już nie. Ile masz gier fizycznych na XO/XSX na swojej półce?

Opublikowano

Wartość kolekcjonerską na pewno będzie miał za względu na relatywnie niewielką ilość konsol na rynku i fakt bycia ostatnim tradycyjnym Xboxem z napędem na płyty.

Opublikowano

No ale zmieniasz teraz temat nie było mowy o atrakcyjności kolekcjonerskiej tylko o traktowaniu jej jako najlepszej opcji do ogrywania płyt kiedyś tam w przyszłości. Jest super do gier z X, X360, części gier z XO ale dla obecnej generacji już nie. Ile masz gier fizycznych na XO/XSX na swojej półce?

Byku, come on, nigdzie nie napisałem, że to będzie najlepsza opcja do ogrywania gier z płyt. :/ Napisałem tylko, że XS z czasem zyska na wartości kolejonerskiej, bo ludzie mogą po prostu chcieć mieć na niego gry i te gry można dzisiaj brać za grosze, bo ludzie nie są świadomi ich wartości. Obecnie samych gier mam niewiele, bo od niedawna zacząłem odbudowywać swoją kolekcję, ale na XSX i XO kupiłem kilkadziesiąt gier na płytach - często na premierę.

Opublikowano
15 minut temu, Czoperrr napisał(a):

No wymiana dysku w PS5 też jest prostsza. Nie każdy lubi kupować używane konsole.

Faktycznie chujnia z tym w XSX bo nie wystarczy wymienić samego napędu tylko trzeba go rozkręcać i wymontować płytkę, która jest przypisana do aktualnej konsoli

Opublikowano
Just now, GearsUp said:

Faktycznie chujnia z tym w XSX bo nie wystarczy wymienić samego napędu tylko trzeba go rozkręcać i wymontować płytkę, która jest przypisana do aktualnej konsoli

Dziwi mnie, że Sony wykonało tak prokonsumencki ruch z napędem i dyskiem twardym w PS5, no ale to dobrze dla nas.

Opublikowano
  • Autor

Odłączony napęd zrobili aby zminimalizować koszty produkcji, od tego momentu mogą już produkować jeden model konsoli.

Ogólnie pod względem tzw. oszczędności to PS5 jest lepiej zaprojektowaną konsolą, bo pozwala ciąć koszty na różnych rozwiązaniach. XSX jest bardziej awangardowy, co z jednej strony jest dla nas korzystne bo np. dzielona płyta główna pozwoliła zachować mały kompaktowy rozmiar konsoli. Ale z drugiej strony utrudnia szukanie oszczędności. Także coś za coś.

Opublikowano

Źle na to patrzysz byku - odłączany napęd który ma Sony to wielka zaleta, bo nie dość, że robi podwaliny pod agresywniejsza cyfryzację konsoli to jeszcze pozwala Sony przerzucić rosnące koszty produkcji z Sony na graczy. No i jest oczywiście łatwiejsza (czy wręcz możliwa) jest naprawa gdy ów napęd Ci padnie, a nie to co na Xboxie.

Bo wiesz, ludzie naprawiają konsole których nie produkuje się od 2 dekad i modyfikują je pod swoje preferencje, ale tylko w przypadku XSX nie będzie to możliwe i jak padnie Ci napęd po pół roku, a MS nie podejmie się naprawy to konsola literalnie nadaje się już tylko do śmieci. )

Opublikowano
2 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Źle na to patrzysz byku - odłączany napęd który ma Sony to wielka zaleta, bo nie dość, że robi podwaliny pod agresywniejsza cyfryzację konsoli to jeszcze pozwala Sony przerzucić rosnące koszty produkcji z Sony na graczy. No i jest oczywiście łatwiejsza (czy wręcz możliwa) jest naprawa gdy ów napęd Ci padnie, a nie to co na Xboxie.

Bo wiesz, ludzie naprawiają konsole których nie produkuje się od 2 dekad i modyfikują je pod swoje preferencje, ale tylko w przypadku XSX nie będzie to możliwe i jak padnie Ci napęd po pół roku, a MS nie podejmie się naprawy to konsola literalnie nadaje się już tylko do śmieci. )

No niesamowite podwaliny pod cyfryzację xdd za to Xbox zrobi to z grubej rury bo całkiem odetnie płyty. Nie wiem o jakim przerzucaniu kosztów na klienta mówisz bo ja kupiłem PS5 Slim z napędem za 2199 zł. Uwaga, jak chcesz to nadal możesz kupić taką konsolę w podobnej cenie!

Opublikowano
49 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Drozdu widzę, że teraz w tag teamie z Czoperem będziesz siał propagandę, że skoro MS załadował boty po same bile to na w pół włożony chuj Sony to w sumie jak wczasy na Korfu. rotfl

Nie, tak jak jebie z Nintendo czy Sony tak nie będę siedział cicho kiedy kochany MS od półtora roku pluje mi na mordę swoimi decyzjami.

Oddzielam Xsx jako konsolę że fajnie działa, bo taka była już w 2020. Tylko że wtedy była sprzedawana trochę inną wizją.

Teraz wizja jest taka że dyskutujemy czy konsola będzie czy nie, bo większą sprawdzalność mają randomowe plotki niż oficjalne przekazy szefów Xboxa z ostatniego roku.

Co tam Wezyr zyskałeś na tym że poszli w multiplatformy? Wymień chociaż jedną rzecz.

Opublikowano
  • Autor

nic nie zyskał i nic nie stracił. Multiplatformość dla klientów jest w główniej mierze neutralna. W przeciwieństwie do podwyżek konsol czy abonamentów na przykład.

Opublikowano
Teraz, drozdu7 napisał(a):

Co tam Wezyr zyskałeś na tym że poszli w multiplatformy? Wymień chociaż jedną rzecz.

W multiplatformowość idzie praktycznie każdy, a mam z tego tyle, że gry których bym pewnie kiedyś na Xboxie nie zobaczył są na niego dostępne.

a jeśli przerzucę się kiedyś na inną platformę to nowe gry x Xboxa będę miał pewnie na niej - ostatecznie rozbija się jedynie o gry

Opublikowano

Nie licz że zobaczysz gry Sony, bo widzę że to kolejny pewnik po Steamie i darmowym on-line.

Kurwa czuje że będzie piękny reality check za jakiś czas ;)

Opublikowano
6 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Kurwa, od kiedy podeszedłeś full PS to mam wrażenie jakbym czytał niebieskiego gearsupa.

edit: to do @Czoperrr

Nie wiedziałem, że przeszedłem na full PS5, dzięki za info philosoraptor

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

Nie licz że zobaczysz gry Sony, bo widzę że to kolejny pewnik po Steamie i darmowym on-line.

Kurwa czuje że będzie piękny reality check za jakiś czas ;)

Nigdzie tego nie napisałem, ale już Sony robi jakieś umizgi z Nintendo i wydaje swoje gry na PC coraz intensywniej - czyniąc PS platformą kompletnie zbędna dla posiadacza PC.

Chociaż znając życie ktoś napisze, że te 4 gry które nie wyszły jeszcze na PC to jest argument za PS5, zaś te kilka gier które jeszcze nie wyszły z XSX na PS5 to jest absolutnie nieistotne i tylko PlayStation, bo jesteśmy na forum PSXE więc tak jest i ch00y. lapka

Nie wiedziałem, że przeszedłem na full PS5, dzięki za info philosoraptor

Jako obrońca zdecydowanie.

Opublikowano

Oczywiście nikt nie wyjdzie żeby zlikwidować ten negatywny przekaz, zatrzymać to morze guwna które się wylewa na Xboxa. Po huj.

Spróbować nakreślić jakąś wizję, jakieś konkrety, nie w filmiku 30sekundowym. Żeby spróbować odzyskać jakieś zaufanie, wszak będą chcieli ludziom sprzedać nowe sprzęty.