Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Odpowiedzi 279
  • Wyświetleń 60,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A ty jesteś pier.dol.niety nonstop 

• A spróbowałeś wypyerdolić z tematów, w których Twoja użyteczność ma wartość zerową?

• SebaSan1981
    SebaSan1981

Sorry za repost, jakby co ale wjechaliście mi na ambicję i musiałem się zreflektować.     Wydanie drugie, poprawione. Dodatkowe combo z papryczek, mniam!

Opublikowano

Każdy na swój osobisty talerzyk, widelczykiem, bułkę przez bibułkę, a chvja do buzi ;)

Edytowane przez Crazy Horse

Opublikowano
W dniu 7.09.2023 o 19:34, Crazy Horse napisał:

Każdy na swój osobisty talerzyk, widelczykiem, bułkę przez bibułkę, a chvja do buzi ;)

o__O

"Bułkę w bibułkę a chuja do ŁAPY"

Nie ma za co. :lapka:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ktoś szykuje się na zimę z kiszonkami? ja dzisiaj nastawiłem ogromny słój na giardinierę, którą za 2 tyg przeleję do mniejszych słoików i będzie starczyło na parę miesięcy.

383881883_854463499549248_25071808871753

Opublikowano

Ok, to dzisiaj kimchi póki jeszcze można znaleźć ładne kapuchy. 

384557874_980600513244827_72848092214170

Cztery głowy kapuchy kosztowały mnie prawie 50 zł. A mogłem wbić jako-- albo dobra, nieważne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gadam do siebie, ale to dobrze, miły flashback do czasów liceum. 

Nowy projekt - fermented hot sauce. Wyrosły mi papryczki chilli w ogródku, to musiałem jakoś to wykorzystać. Najpierw 2 tygodniowa fermentacja z przyprawami.

387577415_1489975641765790_8885948026842

A potem zblendowanko do małych buteleczek.

393971377_3296789627280107_1056348187301

Porozdaję znajomym w pracy, a reszta do lodówki. Smak kozacki. Ostrość papryczek, ostrość fermentacji i nuta przypraw. Połączyć z sosem sojowym i masz UMAMI. 

Opublikowano

Pierwszy sosik to był niezły sukces, ale za krótko kisiłem. Teraz zostawię na 2 miesiące, a przyprawy i dodatki dodam przy blendowaniu.

395324158_1508558776648302_4710837346986

Opublikowano

U mnie zakwas z buraków zalany ponownie na tych samych, nie będzie gęsty jak oryginał (którego wyszło ok 3 litry m in butelka w tle, ale po dłuższym kiszeniu - ok 14 dni w temp pokojowej zamiast piwnicznej powinien być ok. 

A głowa kapusty 3 kilowa zmieściła się w połowie słoja. Aktualnie pięknie w słoiczkach odpoczywa w piwniczce. Teraz będzie czosnek (z czymś pewnie), słoikowany. 

20231025_124138.jpg

20231017_190850.jpg

Opublikowano

kurczaki, nie chcę się wymądrzać, ale tak dużo wolnego miejsca w tym słoiku z kapuchą to bad news. 

2 minuty temu, Crazy Horse napisał:

Teraz będzie czosnek (z czymś pewnie), słoikowany. 

Koniecznie z dobrej jakości miodem! Mega zdrowe, mega dobre i do spożycia na wieeele miesięcy.

Opublikowano

To było wstępne kiszenie, reszta dopełni się w słoikach.

Opublikowano
3 godziny temu, Figaro napisał:

Koniecznie z dobrej jakości miodem

Masz sprawdzony przepis?  

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem, pacz na procent soli w wodzie. I dodaj gorczycę, dzięki temu będą dłużej chrupiące. Niby pomaga też włożenie przygotowanych ogórków do lodowatej wody na 15 minut przed wkładaniem do słoika. 

No i najważniejsze, to znaleźć jak najlepsze ogórki, chrum. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Dobra, sezon kiszenia w pełni. 

Kapusta:

20241016_150442.jpg

Zakwas z buraczków:

20241012_122229(1).jpg

I kimchi, nie wiem już które w tym roku:

20241016_150540.jpg

Robione są jeszcze:

suszona wołowinka

Banany

Gruszki

Jabłka

Grzyby

W planach: tyndalizowana słonina w słoikach.

Opublikowano

Zakisilem ostra papryke z wlasnej uprawy i na dole zrobil mi sie bialy osad. Zalewa z cukru, soli, pieprzu i gorczycy. Ten osad na dole sloika jest spory, miejscami na srodku bardzo maly. Siedzi to juz jakies 2 tygodnie. Co zje.balem?

Opublikowano

To niedlugo otwieram i przerabiam na jakis ostry zoz.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I jak poszło z sosikiem?

Ja dziś zrobiłem sobie giardinierę na chłodne miesiące. Będzie idealnie na kanapeczki.

image.thumb.png.f14fa4caee145e8f2ef33aae05a479d6.png

image.thumb.png.bccbfc20dda50a0b5fbbff78bd201f81.png

Opublikowano
28 minut temu, Figaro napisał(a):

I jak poszło z sosikiem?

Ja dziś zrobiłem sobie giardinierę na chłodne miesiące. Będzie idealnie na kanapeczki.

image.thumb.png.f14fa4caee145e8f2ef33aae05a479d6.png

image.thumb.png.bccbfc20dda50a0b5fbbff78bd201f81.png

Kurde muszę raz zrobić bo dobrze to wygląda. Nie wiem czy to było to, ale kiedyś byłem u rodziny na obiedzie, i wodą z pewnych kiszonek zostały polane ziemniaki. Smak nieziemski.

A kimchi też od dłuższego czasu mam w planach zrobić (pierwszy raz).

Trzeba raz się wsiąść za to.

A, no i paprykarz

Opublikowano
30 minut temu, Figaro napisał(a):

I jak poszło z sosikiem?

Troche zje.balem bo zmiksowalem wszystko co bylo w sloiku wiec wyszedl zbyt plynny (konsystencja tabasco). Przyprawienie tez mi nie wyszlo bo dodalem podsmazone marchewke, cebule i seler plus miod i cukier. Zrobila sie pulpa ale jak przecieralem przez sitko to wzialem tylko plyn (a i tak jakies resztki miazszu zostaly). Mam wiec w sumie kwasnawy sok z marynowanej papryki, ktory moze jak z czyms gestszym wymieszam to bedzie ok. Ale generalnie no fail w chuj.

Opublikowano
4 minuty temu, Mejm napisał(a):

Troche zje.balem bo zmiksowalem wszystko co bylo w sloiku wiec wyszedl zbyt plynny (konsystencja tabasco). Przyprawienie tez mi nie wyszlo bo dodalem podsmazone marchewke, cebule i seler plus miod i cukier. Zrobila sie pulpa ale jak przecieralem przez sitko to wzialem tylko plyn (a i tak jakies resztki miazszu zostaly). Mam wiec w sumie kwasnawy sok z marynowanej papryki, ktory moze jak z czyms gestszym wymieszam to bedzie ok. Ale generalnie no fail w chuj.

Chat GPT

"Z opisu wygląda na to, że masz dość rzadki sos o smaku paprykowym, ale brakuje mu odpowiedniej konsystencji i balansu smakowego. Można spróbować uratować ten sos, by stał się bardziej zbalansowany i gęstszy. Oto kilka pomysłów:

1. Dodaj zagęstnik: Możesz spróbować zagęścić sos, dodając odrobinę mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej. Wymieszaj ją najpierw z niewielką ilością zimnej wody, a potem dodaj do sosu, podgrzewając całość, aż zgęstnieje.

2. Dodaj miąższ papryki lub pomidorów: Podsmaż więcej papryki lub pomidorów i dodaj je do sosu, a następnie zmiksuj. To nie tylko poprawi konsystencję, ale również wzbogaci smak.

3. Dodaj papryczki chili: Jeśli chcesz podkręcić ostrość i smak, możesz dorzucić papryczki chili lub mieloną paprykę.

4. Doprawianie: By zbalansować smak, spróbuj dodać nieco soli, pieprzu i octu balsamicznego lub jabłkowego – to doda głębi. Jeśli sos jest zbyt słodki przez miód i cukier, możesz złagodzić słodycz szczyptą kwasu cytrynowego lub dodając więcej octu.

5. Dodaj przecier pomidorowy: Przecier może dodać smaku i tekstury, co sprawi, że sos będzie bardziej intensywny i gęstszy.

6. Przygotowanie bazy: Jeśli chcesz eksperymentować, możesz dodać do sosu bazę pomidorową lub paprykową z puszki – wzmocni smak i poprawi konsystencję.

Po takich poprawkach spróbuj podgrzać całość na małym ogniu, by składniki się połączyły. Dzięki temu Twój sos może zyskać lepszy balans smaków i odpow

iednią konsystencję."

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jak komuś się nie chce robić kimchi, to pierwszy raz sklepowe mi zasmakowało a testowałem rozne. Lidl, chyba 9zł dałem

Przechwytywanie.JPG.bad36c4a613a422f548b4ea40768581d.JPG