Masorz 13 040 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 No elo mordeczki, zakładam temat, żeby w kiełkach nie śmiecić. Sam dopiero miesiąc temu kisiłem buraki: i podobno wyszło bardzo dobrze. Dzisiaj natomiast poszedłem za ciosem i kupiłem 3 selery, czego starczyło na 6 słoików i już kurła nie mogę się doczekać efektów. Jak i tego nie spier,dzielę to będę kisił WSZYSTKO. Pozdrawiam w tym momencie @Figaro 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
maciucha 11 343 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 stardew valley z gorolskim dlc? grałbym 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 7 951 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) co za ku.rwa kozaq a z ciekawości jakiej koniec końców użyłeś soli? ja dziś otworzyłem słoik z rzodkiewką i idealnie wchodzi na kanapeczki Edytowane 25 Stycznia 2020 przez Figaro Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 940 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 I te kiszone rzeczy smakują każda inaczej, czy wszystkie tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza
Yakubu 3 039 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 A zastanów się nad tym :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 7 951 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 to zależy od wielu czynników Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 040 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 50 minut temu, Figaro napisał: co za ku.rwa kozaq a z ciekawości jakiej koniec końców użyłeś soli? Jakiejś bankowo lepszej, bo jak ją kupowałem z pół roku temu to się mocno zdziwiłem patrząc na paragon Jutro jak nie będzie zbyt dużego katza to nakórwiam marfefki! Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 062 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 A co Ty tam Masorz dałeś do tych buraków? Chrzan? Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 grzybiarz ty to czasami jesteś głupi Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. grzybiarz 10 062 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) A ty jesteś pier.dol.niety nonstop Edytowane 25 Stycznia 2020 przez grzybiarz 4 1 1 16 Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 040 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 5 godzin temu, grzybiarz napisał: A co Ty tam Masorz dałeś do tych buraków? Chrzan? Dokładnie. Nie było świeżego, to dałem taki tarty sklepowy Cytuj Odnośnik do komentarza
Lipa 503 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Jadłem jakiś czas temu kiszonego arbuza. Dziwny smak, drugi raz bym się chyba nie skusił Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 7 951 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 (edytowane) Na redditku jest dużo fajnych inspiracji ja chyba jutro ukiszę kalafiorka Edytowane 27 Stycznia 2020 przez Figaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 700 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 U mnie duża część rodziny lub znajomych robiła kiszone combo z buraków, czosnku, marchwi, kalafiora i dodatków roślinnych. Ogólnie to miazda. Polecam każdemu Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 040 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Ja dzisiaj musiałem te selery w słoikach poodkręcać wieczka, bo gazują jak skórwensyn. Jeszcze parę dni i wstawiam do chłodnego pomieszczenia. A w sobotę chyba kolejne kiszonko Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 7 951 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Większość kiszonek potrzebuje jakichś 4 tygodni poza lodówką, aby wyrosły w nich dobre bakterie. Choc to zalezy od ilosci i typu soli jak i temperatury. Ja jutro ide kupić od gościa scoby do zrobienia kombuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 040 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Cztery tyźnia? Przeca to chyba spleśnieje w chój Na burakach już po 5 dniach była pora do zimnego, bo piana zaczynała się robić zielonkawa. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 7 951 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 No niestety zależy to od wielu czynników. Ale da się i należy do tego dążyć Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 040 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Jeszcze jak. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 21 686 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 A jak z wartosciami? Dwa gryzy (50g) surowej marchewki to dzienne zapotrzebowanie na wit A . Jak to jest po kiszeniu. Zostaje tak samo. Zmalau urus? Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 398 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Wczoraj w tv natrafiłem na odcinek Kiepskich o ogórkach kiszonych i do razu mi się ten temat przypomniał xd Złoto odcinek. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 040 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 8 godzin temu, kanabis napisał: A jak z wartosciami? Dwa gryzy (50g) surowej marchewki to dzienne zapotrzebowanie na wit A . Jak to jest po kiszeniu. Zostaje tak samo. Zmalau urus? To samp plus cenne probiotyki zyskujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 7 951 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 4 minuty temu, Masorz napisał: To samp plus cenne probiotyki zyskujesz. No właśnie, fermentacja jedynie odblokowuje skryte właściwości warzywek. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 398 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Dokładnie, np kiszenie ogóra odblokowuje skryte fantazje. A takie kimchi, albo marchew to ile czasu potrzebuje do stanu jadalności? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 7 951 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Kimchi jest od razu jadalne. 24h po rozpoczeciu fermentacji zle bakterie przegrywają wojne z dobrymi bakterami, a ci drudzy rozpoczynaja budowanie swojego lactokrólestwa, co zajmuje im z tydzień, zaleznie od pogody, ilosci soli itd. Ale powinno sie trzymać w pokojowej temperaturze jak najdluzej im dłużej tym zdrowiej. Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Figaro Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.