Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Namiotem przez Polskę i świat…

Featured Replies

Opublikowano

No hej podróżnicy. Może jest ktoś na forum interesujący się wypadami pod namiot i znający się ogólnie na campingu?
Przyznam szczerze, że trochę nudzą mi się różne hotele i Family spa latem i szukam małego urozmaicenia oraz opcji na krótkie szybkie wyjazdy. Pomyślałem o kupnie rodzinnego namiotu. Po konsultacji z jednym znajomym obecnie mam takiego na oku  

https://www.morele.net/namiot-turystyczny-coleman-oak-canyon-4-2000030287-1257399/

Pytanie na start co powinien mieć namiot aby nie było lipy na start? Z tego co wiem z netu to:

- ciemne sypialnie, dzięki którym nie budzisz się o świcie i jest chłodnej w gorące dni 

- wodoszczelność na poziomie min 3000l, a dobrze jakby było 4000l

Co jeszcze? Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? Pamiętam, że Walduś Cyc był campman, może ktoś jeszcze z forumka? 

Docelowo chciałbym abyśmy polecali sobie w tym temacie pola namiotowe, campingi w Polsce i na świecie, różne nowości czy akcesoria kempingowe. Jak ogarnę namiot i zacznę jeździć 

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Polecam zainteresować się ogólnie ideą bushcraftu, szczególnie jak masz syna. 

• Myśmy w weekend zamknęli już sezon kempingowy nocą na dziko nad zbiornikiem Pogoria IV w Dąbrowie górniczej. W nocy już lekka pizdziawa ale poranna mgła i przebijające się słońce wynagrodziły niedogod

• Mi to się marzy takie podróżowanie ale samemu nie lubię za bardzo A znajomi to same leniwe chuye. Teraz jeszcze się naoglądałem na jutubku jak chłop sobie jeździ kamperem po Japonii i teraz mam fazę n

Opublikowano

Mi to się marzy takie podróżowanie ale samemu nie lubię za bardzo A znajomi to same leniwe chuye. Teraz jeszcze się naoglądałem na jutubku jak chłop sobie jeździ kamperem po Japonii i teraz mam fazę na kampery :pawel:

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Pupcio napisał:

Mi to się marzy takie podróżowanie ale samemu nie lubię za bardzo A znajomi to same leniwe chuye. Teraz jeszcze się naoglądałem na jutubku jak chłop sobie jeździ kamperem po Japonii i teraz mam fazę na kampery :pawel:

No kampera mam też w notesie aby wypożyczyć, ale to na dłuższe wczasy i jak córa będzie starsza. Chcę trochę Polskę pozwiedzać.  Na pierwszy ogień perły południa. Energylandia > Kraków > Tatry > Bieszczady + co tam jeszcze wpadnie do kajetu. Mam w planach jeszcze zrobić północ od Mazur i powrót wybrzeżem ba zachód.  

Opublikowano

Rok temu kupiliśmy namiot i od tamtej pory byliśmy z 7 razy na kempingu z dzieciakami.  Właśnie dla urozmaicenia żeby nie siedzieć zawsze w pok. hotelowym. Nigdy nie dłużej niż 3-4 dni. Zabawa mega - zwłaszcza dla dzieci. To co polecam kupić na start to:

- namiot:sapek: wzieliśmy w Decathlon arpenaz 4,1 fresh and black (ok 700 pln), na start zajebisty, szybko się rozkłada i składa. Duży przedsionek i sypialnia.

- materac i pompke elktryczną (koniecznie na 230V) bo materac zawsze musisz już w środku dopompować bo nie wchodzi

- śpiwory

- lampke wiszącą

- naczynia

- składany stolik i przynajmniej taborety

- podręczna apteczka

I lecisz. Na kempingach bylismy głównie nad jeziorami w wielkopolsce (Sława, Boszkowo, Rudno). Raz nad morzem (Pustków). 

Opublikowano

Ja to w namiocie nienawidzę spać, nie kręcą mnie takie warunki. Za to spałem raz na kampingu w przyczepie i było spoko, a przyczepa to była ta z tych najmniejszych jajowatych. Marzy mi się podróżowanie kamperem, ale mam trochę dylemat. Jest to drogi zakup, nawet takie leciwe 15-20 letnie nie są tanie, a nie czułbym się komfortowo jeżdżąc w dalekie trasy takim starym autem. Nie jestem typem mechanika, która naprawi to i owo w trasie. Druga sprawa, nie pracuję zdalnie, więc dłuższy urlop mam 2 razy w roku, w tym raz zimą. Kupować kampera dla takich wyjazdów to średnio. Z drugiej strony, można byłoby też sobie jechać na weekend gdzieś bliżej - kaszuby, otwarte morze, mazury, no fajna sprawa. Oczywiście, jest też opcja wypożyczenia, ale nie czułbym się jakoś w pełni na luzie podróżując wypożyczonym autem. Co swoje, to swoje.

No tutaj prosty przykład, kamper za 70k, a jest to auto z 95 roku, trochę już leciwe. Poza tym, nie wiem, czy dobrze myślę, ale miejsc do spania jest 4-5, a podróżować nim mogą 2 osoby, bo tylko 2 fotele z pasami są.

https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-ducato-kamper-navi-klima-jak-nowy-serwis-okazja-ID6DAT85.html

Opublikowano

Ja przez te wakacje spałem na 3 campingach nad jeziorem (Niedzica, zalew Rożnowski i Chechło) Spanie w samochodzie na materacu w 2 osoby. Imo wiele wygodniej i bezpieczniej. Zero robactwa itp. Jedyne co muszę dokupić to śpiwory. Same campingi wyszukane w necie z dobrymi opiniami i zapleczem sanitarnym. Nocleg za 30-45zł.

IMG_20210815_101213.thumb.jpg.8f6ed69190ecf17776f082d8b9434332.jpgIMG_20210724_203538.thumb.jpg.f65dc171d51111c1b602de73e554c8be.jpg

Opublikowano
17 hours ago, krupek said:

Oczywiście, jest też opcja wypożyczenia, ale nie czułbym się jakoś w pełni na luzie podróżując wypożyczonym autem. Co swoje, to swoje.

A dlaczego? Jedyny problem, jak się coś uszkodzi, bo nie można po prostu machnąć ręką i zostawić. Mam wspaniałe wspomnienia z wakacji wypożyczonymi autami i nie miałem jeszcze żadnego przypału.

Z posiadaniem kampera, jak piszesz, trzeba jeździć regularnie na weekendy albo pracować z niego zdalnie, żeby to miało sens. Dlatego takie pojazdy są najlepsze dla majętnych emerytów lub rentierów, którzy mogą sobie po prostu co chwilę gdzieś wyjeżdżać. W przeciwnym razie przez większość roku trzeba gdzieś go trzymać ubezpieczonego, a potem z kolei wypada używać w czasie urlopu - tylko wtedy ograniczasz się do Europy, a jadąc dalej marnujesz dni na przejazd, zamiast polecieć często taniej i szybciej samolotem.

Droga zabawa i finalnie kompletnie odchodząca od oryginalnego pomysłu z namiotem. A może na razie wybierz się kiedyś Focusem z materacem w bagażniku i czymś do zasłaniania okien jak Dudek (na filmiku poprzedni Focus ofc)? W sumie elektryki będą fajne do spania, bo można będzie zostawić klimę albo grzanie na noc.

Opublikowano
  • Autor
17 godzin temu, krupek napisał:

No tutaj prosty przykład, kamper za 70k, a jest to auto z 95 roku, trochę już leciwe. Poza tym, nie wiem, czy dobrze myślę, ale miejsc do spania jest 4-5, a podróżować nim mogą 2 osoby, bo tylko 2 fotele z pasami są.

https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-ducato-kamper-navi-klima-jak-nowy-serwis-okazja-ID6DAT85.html

Ma więcej miejsc. Nawet na foto nr 16 widać pasy.

Co do campera to tak jak Mustang pisał. Jest to mega nieopłacalny i spadające na wartości temat dla normalnych śmiertelników, co jadą 1-2 na urlop jak jest ciepło. Tylko wypożyczenie płacisz 5-7 tys i masz wylane na wsio. 

Wracając do tematu namiotów wybrałem taki. Problem, że nigdzie go nie ma, nawet za dużo drożej jest niedostępny.

Przedsionek 8m2 :yao: 

https://www.obelink.pl/coleman-mackenzie-4-blackout-namiot-tunelowy.html?fbclid=IwAR3qx5u1Ii83u3D9GfCIl8aPvX5TdWN65Q6e8ZSFDbJ0dgd1QTQlKAwBrIo

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Dud.ek napisał:

Imo wiele wygodniej i bezpieczniej. Zero robactwa itp.

Super to wygląda.

Jednak to jedynie opcja dla dwójki , nie pograsz sobie wieczorkiem w planszówkę  z całą ekipą. 
No i robactwo może być tak samo w namiocie jak i samochodzie. Dobre namiotu mają moskitiery oraz są mega szczelne. Jedynie mogą wejść przez otwarte drzwi, ale w sumie w samochodzie też je się otwiera. 

Trzeba na noc, szczelnie zamknąć, wybić komary (ma to swój campowy urok:) ) i elo.

Opublikowano

Jak ktoś pracuje na etacie to sensowne jest wypożyczenie kampera. Za 500 zł dziennie ma się nowoczesnego kampera z gazem i solarami. Licząc rodzinkę 4-5 osobową to nie wychodzi to drogo za wyjazd na dwa tygodnie. Kupić kampera żeby go używać maks 3 tygodnie w roku to średni interes.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Myśmy w weekend zamknęli już sezon kempingowy nocą na dziko nad zbiornikiem Pogoria IV w Dąbrowie górniczej. W nocy już lekka pizdziawa ale poranna mgła i przebijające się słońce wynagrodziły niedogodności z nawiązką.

IMG_20210904_073002.jpg

IMG_20210904_063343.jpg

IMG_20210903_195602.jpg

• 2 lata później...
Opublikowano

Nawet juz jest taki temacik to lecimy...

IMG-20240720-194248.jpg

IMG-20240720-194338.jpg

IMG-20240720-205324.jpg

IMG-20240720-203340.jpg

IMG-20240720-230547.jpg

Jednym slowem wypas!

Namiot ogromny, pompowany, rozklada sie w 5 minut. Materace i spiwory mega wygodne. Grill malutki z lidla byle cos u pichcic. Przy takim wietrze tez sam sie rozpala, ale jak by co to mam palnik gazowy do rozpalki a potem pompka podsycic ogien i jest bajer malina. Pogoda slaba, ale to Irlandia, lepiej nie bedzie. Lece na sniadanko z grilla :miner: Piona.