Skocz do zawartości

The Best of Amiga, runda 2.

Która gra lepsza? 32 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaguar XJ220 vs. Chaos Engine

2. 2. Risky Woods vs. Syndicate

3. 3. Turrican vs. Soccer Kid

4. 4. Lost Patrol vs. Another World

5. 5. Shadow of the Beast III vs. Kajko i Kokosz

• Shadow of the Beast III
    • Kajko i Kokosz
  6. 6. Gloom vs. Theme Park

7. 7. Super Skidmarks vs. Walker

8. 8. Lotus 3 vs. Worms

9. 9. Alien Breed vs. International Karate

• Alien Breed
    • International Karate
  10. 10. Flashback vs. Dune 2

11. 11. Super Frog vs. Desert Strike

12. 12. North & South vs. Cannon Fodder

13. 13. Last Ninja 2 vs. Speedball 2

14. 14. Lost Vikings vs. Sensible World of Soccer

• Lost Vikings
    • Sensible World of Soccer
  15. 15. Lionheart vs. Gobliiins

16. 16. Sid Meier’s Pirates! vs. Lemmings 2

• Sid Meier’s Pirates!
    • Lemmings 2

Ankieta została zamknięta

Ankieta została zamknięta 05.11.2021 o 22:59

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Pierwsze śliwki za płoty i koty robaczywki za nami. Odpadły najsłabsze ogniwa, albo ogniwa mocne, jednak pechowe, bo trafiły na ogniwa mocniejsze. JAK W ŻYCIU. Tymczasem przechodzimy do drugiej rundy.

Aktualnie nas interesująca drabinka wygląda następująco:

amiga2r.thumb.jpg.30ffce5f87578e14eeb523f55e2377eb.jpg

A TUTAJ pełna drabinka turniejowa.

• Startowało 64 gier (obecnie pozostało już tylko 32). Całe generacje mają limit 128 gier, ale mówimy tutaj o tylko jednej platformie, więc uznałem, że połowa stawki będzie optymalna. Lista stworzona wspólnymi siłami. Kilkanaście mniej obiecujących tytułów musiało wylecieć, ale była na to ogólna zgoda (albo obojętność). Zabrakło również gier, wydawałoby się, oczywistych - np. Mortal Kombat, UFO, Civilization, Settlers i kilku innych, ale uznaliśmy, że one już niekoniecznie kojarzą się jednoznacznie z Amigą, więc wylądują albo w kolejnych generacjach konsol, albo w edycji PC. 
  • W drugiej rundzie głosujemy do piątku (05.11.2021) do 23:59.
  • W przypadku remisu uznałem, że zwyciężczynią zostanie ta gra, która w swoich głosach będzie miała więcej Senior Memberów i Adminów.  Bo to ludzie pewni i zaufani. Jeśli również w tej kategorii będzie remis, to pomyślimy nad jakąś turbo dogrywką, czy coś. Nie wiem, ale nie martwmy się na zapas.
  • Miejsca w drabince są przydzielone czysto losowo.
  • Narzucony jest limit w postaci maksymalnie dwóch gier na cykl, choć akurat tutaj staraliśmy się gry dobierać tak, by każdy cykl miał jednego reprezentanta.
  • Komentarze w stylu "a dlaczego nie ma gry xxx?" będą zlewane ciepłym moczem, bo był czas na zgłoszenia.

Poniżej gameplaye do wciąż żywych zawodników, gdyby ktoś chciał na szybko sprawdzić co dany tytuł sobą prezentuje:

Edytowane przez Kmiot

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 352
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Od razu widać, że więcej wyrównanych pojedynków, a będzie tylko ciaśniej (w przeciwieństwie do odbytu Frostiego)! Tymczasem: samochodówki pedał gazu w chłodnicy, ale to i tak nie wystarcz

• Okie from Muskogee
    Okie from Muskogee

Prosty wybór akurat. Przez rzut kością. 

• Proszę nie lobbować, bo nie    <MOONSTONE pamiętamy [*]>

Opublikowano

Całkiem fajne niektóre z tych gierek np Moonstone (którego już z nami nie ma). Takie jest jednak ludzkie życie, więc cieszmy się póki świeci słońce.

Opublikowano

North & South vs Cannon Fodder

Lost Vikings vs. Sensible World of Soccer

Lionheart vs. Gobliiins

:obama:

Opublikowano

No ale żeby głosować na Desert Strike zamiast na Super Froga? Co wy ludzie w sercu Boga nie macie? Jescze jakby to był Jungle Strike to rozumiem - poduszkowiec był zajebisty.

Opublikowano

Proszę nie lobbować, bo nie :yao:

<MOONSTONE pamiętamy [*]>

Opublikowano
2 godziny temu, Ukukuki napisał:

Aż mam ochotę kupić Amigę chociaż nigdy jej nie miałem xd tyle fajnych gierek.

Amiga Mini w drodze.

Opublikowano
6 godzin temu, balon napisał:

Proszę nie lobbować, bo się @Luqat rozpłacze

*fixed

Opublikowano
9 godzin temu, ciwa22 napisał:

Amiga Mini w drodze.

Niby tak ale to nie to samo. Lubię retro, trochę tego mam. Z drugiej strony nienawidzę dyskietek, tani i wadliwy nośnik który po 30 latach często nie działa. Chociaż wszystkie famicom disk które mam działają jeszcze a niedługo niektóre tytuły będą miały 40 lat. 

Opublikowano

Kurczę, trochę boli, że naprawdę fajne samochodówki odpadną tak szybko :(.

Swoją drogą do teraz żałuję, że zapomniałem o:

Pierwsza gra wyścigowa jaką znam, w której były powtórki i uszkodzenia na tyle konkretne, że dało się koło urwać nawet :obama:

Opublikowano

Która wersja soccer kida jest najlepsza? To chyba miało z 7 do portów i aż nabrałem ochoty żeby to znowu ograć :xboss:

Opublikowano

Poki co idzie mocno po mojej myśli. Cannon fodder i turrican <3

Opublikowano
W dniu 1.11.2021 o 12:30, frankfuter napisał:

Która wersja soccer kida jest najlepsza? To chyba miało z 7 do portów i aż nabrałem ochoty żeby to znowu ograć :xboss:

Ja ostro cisnąłem w Soccer Kid: Team na Amidze 600. Było na 4 dyskietkach :obama:

W dniu 1.11.2021 o 12:52, Boomcio napisał:

Poki co idzie mocno po mojej myśli. Cannon fodder i turrican <3

W obie się cisnęło mocno, ale to Cannon Fodder na mistrza! Aczkolwiek chyba zwycięzca będzie Another World, bądź SWOS. Osobiście nie rozumialem fenomenu Another World, więc mam nadzieję, że trafi na SWOS, bo jest szansa, że odpadnie przed Cannon Fodder :yao:

Edytowane przez Shago

Opublikowano

No ale turrican to 2ka robiła robotę. Ostatnia plansza to hardkor był i nigdy jej nie przeszedłem.

No i ta muzyka. Coś pięknego.

Opublikowano
  • Autor

Od razu widać, że więcej wyrównanych pojedynków, a będzie tylko ciaśniej (w przeciwieństwie do odbytu Frostiego)!

Tymczasem:

• samochodówki pedał gazu w chłodnicy, ale to i tak nie wystarczyło, by dostać się do TOP 16. Zarówno Lotus 3 jak i Jaguar XJ220 przyjeżdżają na metę w okolicach końca stawki (przegrały kolejno z Wormsami i Chaos Engine).
  • Faworyci nadal bezlitośnie czyszczą sobie drogę z lamusów. Another World zgwałcił Lost Patrol (który uzbierał ledwo 2 głosy), Syndicate łatwo zmiażdżył Risky Woods (26-6), równie bezproblemowo poradziły sobie Theme Park (23-9 przeciwko Gloom) i Cannon Fodder (25-7 vs. North & South).
  • Sensible Soccer trafiło na rywala nie z pierwszej łapanki (Lost Vikings), a i tak nawet się nie spociło i pewnie awansuje dalej.
  • Ale były też zacięte walki, gdzie decydowały DETALE. Lemmings 2 musiały się solidnie wysilić, a i tak do końca drżały o wynik przeciwko Piratom (17-15). Speedball 2 stoczył tylko odrobinę mniej wyczerpujący pojedynek, ale ostatecznie awansuje dalej (18-14 vs. Last Ninja 2), a warto to odnotować, bo Speedball obok SWoS pozostaje jedyną "sportówką" w oktagonie.
  • Super Żaba nie pozwoliła, by jej peleryna wkręciła się w wirnik Desert Strike'a, chociaż było kurde blisko (17-15). Równie stykową walkę stoczył Flashback z Duną 2. I moze to kogoś zaskoczy, ale wygrywa ta druga (również stosunkiem 17-15), prawdopodobnie dzięki wznoszącej fali popularności związanej z filmem, bo przecież to był Flashback, jak Wam nie wstyd?!
  • Co tam jeszcze? Ten brzydki Alien Breed nie przejmuje się swoją aparycją i spuszcza wpierdol International Karatekom (19-13). A Super Skidmarks, które "i tak odpadną w pierwszej rundzie" chyba zainspirowane wyczynami Mikro Maszyn jadą dalej zostawiając za sobą powolnego robocika robiącego piu-piu Walkera 18-14). Gobliiinsy również brną dalej, a Lionhart robi baju-baj (19-13).
  • Asterix i Obe... tfu, Kajko i Kokosz z Mirmiłowa dzielnie bronią honoru POLSKI i jako potężni wojowie nie zlękli się Cienia Bestii 3 (19-13). Po walce widziano pijanego Kokosza krzyczącego "dajcie mi przeciwnika kurwa, dajcie mi Sensible Soccer chuje!". Możemy być dumni z naszych reprezentantów!
  • A na koniec zostawiłem najbardziej zażarty pojedynek między Soccer Kidem i Turricanem. Cios za cios, wolej za przewrotką i ostatecznie mamy remis! Sędziowie spoglądają na swoje karty punktów i nie chce wyjść inaczej - głosami Senior Memberów oraz Adminów (6-5) wygrywa Turrican! Ależ EMOCJE!  

Do zobaczenia w 1/8 finału.