Jump to content

Recommended Posts

Nie znamy daty, ani nawet platform tej małej giereczki (może nawet początkowo tylko PC). A jednak mało która zapowiedź ostatnio tak przyciągnęła moją uwagę.

Helder Pinto był czołowym grafikiem Blizzarda, kiedy w 2017 roku zaczął robić tę grę po godzinach, "od 23 do 3 w nocy". Co ciekawe, w tamtym momencie nie widział jeszcze nigdy żadnego filmu Ghibli. Ale jak widzimy po obecnym stanie gry... Pinto zobaczył ich już wiele. Bardzo szczegółowo. 

- inspirowały go Abzu, Journey, Gris - gry które dają "uczucie zen". "Ludzie rzadko robią te gry, nie widziałem, czemu. Wydawały się stosunkowo łatwe - nie ma walk, bossów. Po kilku latach próbowania zrozumiałem, że te gry są TRUDNE do zrobienia. Różnica między relaksującą a nudną grą jest bardzo trudna do uchwycenia". Gra ma wywoływać takie uczucie, jakie miał sam Pinto - że siadasz sobie w nocy, jest cisza, spokój, kojący relaks

- gra stała się bardziej zaangażowana w rozgrywce - oprócz zróżnicowanych planszy, raz korytarzowych, raz bardziej otwartych, mamy też elementy platformowania, latania (ograniczone swoistą staminą), trochę zagadek i czasem unikania przeciwników (podobno przypominających guardianów z Breath of the Wild)

- będzie to jednak ogólnie prosta gra na kilka godzin

- "analizowałem każdy detal w filmach Ghibli. Jeśli w Europie podejdziesz blisko TV, zobaczysz swoistą fakturę papieru, tak jak w filmach Ghibli widzisz wręcz pociągnięcia pędzla na ekranie"

- akcja dzieje się na tytułowym księżycu Jowisza, długo po akcji terraformowania i po wojnie robotów z ludźmi, która chyba była apokaliptyczna. Nasz bohater to swoisty Pinokio, stworzony jako jedyny chłopiec na tym świecie, szukający własnej definicji człowieczeństwa

- na ostatnim etapie prac nad grą, Pinto zatrudnił trochę osób do zespołu, nie jest to już projekt jednoosobowy

- na razie ciągle tylko niejasne "2023"

• Upvote 3

Czuć Sky: Children of the Light, które mimo, że troszkę rozwadnia doświadczenie przez bycie grą przysługą i nastawienie online, to jednak ma jeszcze trochę dawnej magii thatgamecompany. Polecam sprawdzić, bo to chyba F2P, żeby mieć pewien przedsmak. Przy okazji tego sztosiarskiego wydarzenia odkryłem równie sztosiarską piosenkarkę. Chociaż to jest poza wątkiem głównym.

Mimo iż będzie to bardziej doświadczenie niż gra to wygląda i rusza się to pięknie. Jestem fanem wszystkiego co inspirowane jest stylem wizualnym filmów Ghibli