Skocz do zawartości

DOOM: The Dark Ages

Featured Replies

Opublikowano
3 minuty temu, tjery napisał(a):

Może dlatego

What actually happens when enabling Dolby Vision for Games on Xbox consoles?

• 99% of all HDR games will be "auto-converted" (and contained) on the fly from the classic HDR signal (with no metadata) to a standard Dolby Vision signal (also with no dynamic metadata but stuck to a 1.200 nits tone mapping EOTF on LG OLEDs);

• This means that if you had to set in-game Peak HDR Luminance to 4.000 (for DTM: On based on LG series) and 800 or 1.000 or 1.500 nits (for HGIG) for best results, you need to set it around 1.200 nits (for DV) for the games to look good there (or 10.000 nits on LG 2017 OLEDs!);

• That said, the actual noticeable differences between properly setup HDR games and DV ones are very marginal. Games will look identical to HGIG in most cases, while in others may look even a bit more dim when using DV except on G3 which will look like DV Cinema Home preset

• The only game actually "native" in DV is Halo Infinite , which does seem to use some metadata...but providing even worse results than auto-converted games (with lower Peak HDR Brightness, less contrast, raised blacks and posterization artifacts). Which is even more disappointing...

• The Xbox HDR Calibration app will still launch in HDR, but the values you put in there will still be applied for the games which are supporting it and will apply also when using Dolby Vision, making it even more confusing to setup (as you should ignore what the patterns will show you there and set them to 1.200 nits too when using Dolby Vision);

• I've found that the DV Game preset may noticeably increase input lag compared to HDR Game preset too. It may not seem this way using external equipment, but when playing actual games you can also "feel it" by trying for yourself;

• I've also found additional "quirks" where Dolby Vision goes in conflict with the "YCC 4:2:2" option on Xbox Advanced Video settings, which should remain DISABLED to avoid DV luminance to tank and colors getting muted.

For all the reasons above, enabling Dolby Vision for Games on Xbox is pointless.

No w punkt, DV w grach na Windows/Xbox to emulator DV z filmów, a na PS5 to nie ma w ogóle wsparcia.

13 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Nie wiem na czym grasz, ale tam gdzie miałem problemy z HDRem z powodu mleka DV rozwiązało sprawę natychmiastowo. Takie G5 w DV to w ogóle najlepszy benchmark tej technologii i nic na PS5 czy PC się w tej kategorii nawet nie zbliżyło, a mam naprawdę mnóstwo porównań.

W ogóle dziwi mnie, że ktoś NIE korzysta z DV mając taką opcję.

Wszystko, próćz Seriesów :).

Tutaj też fajnie opisane, kiedyś oglądałem https://www.youtube.com/watch?v=gZVjaEZTlKo

Ogólnie devsi olali DV, Microsoft coś próbował, ale oni olali ogólnie swoje sprzęty :D.

Koniec offtopa.

• Odpowiedzi 364
  • Wyświetleń 18,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dla mnie strzelanka arcade pozbawiona segmentu multiplayer nie powinna zasługiwać na ocenę wyższą niż 7/10. Zrozumiałbym, gdyby Multi chcieli stworzyć kolesie od Metro czy Stalkera, którzy nie potrafi

• Ten Doom jest jedną z najbardziej oczekiwanych gier tego roku dla mnie. Uwielbiam szybki gameplay Eternala, dlatego troszkę się obawiam o spowolnienie rozgrywki i dodanie warstwy fabularnej w formie c

• Premiera 15 maja. Czysty rozpierdol. Day kurwa one!   Mechy i smok  

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Cóż, to konwersja działa lepiej niż natywne. obama Nie wiem jak pisać pointless o czymś co daje lepsze efektu niż HDR na sprzęcie konkurencji.

Jak Ci się podoba, to graj na tym, niemniej jednak to nie jest takie DV, jak w filmach. Na dobrym TV dobrze skalibrowanym wszystko da się wyprostować.

O widzę, ktoś czyta xD.

image.png

Opublikowano
3 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Jak Ci się podoba, to graj na tym, niemniej jednak to nie jest takie DV, jak w filmach. Na dobrym TV dobrze skalibrowanym wszystko da się wyprostować.

Może być jak mówisz, ale DV - niezależnie jakim sposobem to robi - rozwiązuje problem z HDRem który mają niektóre gry na PS5 (np. Residenty), dając przy tym zajebistą jakość w grach które nie mają z mlekiem problemu.

Więc mam tutaj pakiet kompletny, nie mówiąc o tym że skalibrowany TV, bez wszystkich ulepszaczy obrazu jak jakieś dynamiczne kontrasty daje mi lepsze elekty bez grzebania w ustawieniach gry z aktywnym DV niż z HDRem na PS5.

W czwartek będę testował DOOMa na XSX to będę miał porównanie, ale już wiem dzisiaj jak to będzie wyglądać bo wygląda to tak od tych 4 lat od kiedy przesiadłem się na obecną generację.

Opublikowano

Jak widzę te suwaki w ustawieniach HDR to już wiem, że będzie spierdolone sonkassie

Opublikowano
2 minuty temu, jimmy napisał(a):

Jak widzę te suwaki w ustawieniach HDR to już wiem, że będzie spierdolone sonkassie

O to po 100x. Kto nie korzystał z dobrodziejstw DV na Xboxie to naprawdę nie wie ile żmudnego grzebania w tych chujowych ustawieniach rozwiązanie Dolby oszczędza.

Opublikowano
6 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Zaraz obbadam na oledziku lg. Czy aż tak źle.

Jak będzie mleko to reshade i popraw sobie gammą/poziomem czerni. Działa na każde mleko.

Opublikowano

Czytam opinie, że 100% szybkości gry jest powolne nawet jak na dooma i dopiero na 150% prędkości dużo lepiej się gra

Opublikowano

Lecę na 100 i dla mnie jest szybko. Podoba mi się że bronie są przypisane do grup czyli można sobie ustawić pod RB zmianę broni na ostatnio używana oraz pod X z danej grupy. Tym sposobem można mieć więcej broni w rotacji bez konieczności wlaczania koła wyboru broni.

Co ta tarcza robi obama gra bardziej mi przypomina odsłonę z 2016 ale przez tarcze jest dynamiczniej. Fajnie czuć ciężkość i moc postaci. Eksploruje się tak samo przyjemnie jak w poprzednich częściach.

Edytowane przez Szymek

Opublikowano
13 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Jak ta gra śmiga

Jak każda w 60 fps

It seems like the engine is capped at 60 fps, because any frame rate around this level feels sharp and snappy. Oddly, going much higher than this doesn't feel any better—in fact, between 90 and 120 fps, Doom: The Dark Ages feels a tad disjointed. It's not lagging or stuttering in any way, and no performance metric agrees with the feeling, but at 120 fps, it doesn't feel as silky smooth as you'd expect.

https://www.pcgamer.com/hardware/doom-the-dark-ages-pc-performance-analysis-always-on-ray-tracing-isnt-a-problem-and-even-a-cheap-gaming-laptop-copes-just-fine/

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano

xD Ludzie kręcą w okolicy 100fps w 4K bez fg, ale tak, engine is capped at 60fps.

Opublikowano
14 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Jakie ustawienia i na jakiej karcie?

4k dlss jakość. Jakość ogólna ultrakoszmar. 4080 super.

9 minut temu, GearsUp napisał(a):

Jak każda w 60 fps

It seems like the engine is capped at 60 fps, because any frame rate around this level feels sharp and snappy. Oddly, going much higher than this doesn't feel any better—in fact, between 90 and 120 fps, Doom: The Dark Ages feels a tad disjointed. It's not lagging or stuttering in any way, and no performance metric agrees with the feeling, but at 120 fps, it doesn't feel as silky smooth as you'd expect.

https://www.pcgamer.com/hardware/doom-the-dark-ages-pc-performance-analysis-always-on-ray-tracing-isnt-a-problem-and-even-a-cheap-gaming-laptop-copes-just-fine/

90 - 100 + fps mam.

Będziecie pany zadowolone. Gra wymiata.

Opublikowano

Nikt nie zabrania tyle mieć. Wklejona przeze mnie część artykułu jest o czym innym, że to nie robi zbytniej różnicy.

Edytowane przez GearsUp

Opublikowano

12 minut temu, GearsUp napisał(a):

Jak każda w 60 fps

Po co Ty do normalnych tematów wklejasz takie brednie?

Edytowane przez tjery

Opublikowano

Po dwóch chapterach to jest Doom dla emerytów. Nie było ani jednego "wow" momentu, jakiego odczuwałem w Eternalu. Nie ma uników, dlatego wszystko możemy przeczekać za tarczą. No nie wiem, bardzo zachowawcza ta gra, bezpieczna. Ale może się rozkręci.

Muzyka to kompletny dramat :/

Opublikowano
5 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Będziecie pany zadowolone. Gra wymiata.

banderasniby wiadomo było od początku, ale i tak dobrze usłyszeć

Sprawdzę sobie jak śmiga to na potężnym R T X 3 0 6 0 T I .Nie mam dużych oczekiwań, ale domyślam się, że jeśli powstała jakaś gra dedykowana obecnej generacji która skaluje się na starszych sprzętach jak swojego czasu gry Blizzarda to będzie to właśnie DOOM.

Opublikowano
3 minuty temu, Rozi napisał(a):

Po dwóch chapterach to jest Doom dla emerytów. Nie było ani jednego "wow" momentu, jakiego odczuwałem w Eternalu. Nie ma uników, dlatego wszystko możemy przeczekać za tarczą. No nie wiem, bardzo zachowawcza ta gra, bezpieczna. Ale może się rozkręci.

Kurwa xd xd xd ale włącz dark ages a nie doom 2016.

Opublikowano

Ten etap z mechem xdddddd

2 godziny temu, Rotevil napisał(a):

Czytam opinie, że 100% szybkości gry jest powolne nawet jak na dooma i dopiero na 150% prędkości dużo lepiej się gra

150% szybkości wygląda komicznie, jakbyś przyspieszył działanie całej gry.

Opublikowano
26 minut temu, tjery napisał(a):

Po co Ty do normalnych tematów wklejasz takie brednie?

Ah przepraszam. Ten artykuł do PC GAMER napisał tylko jakiś tam wykładowca informatyki tworzący pliki dla 3DMarka i PCMarka

4ytgyyfjy.jpg

tjery wie lepiej jak działa framerate w DOOMiku bożym

Opublikowano
54 minuty temu, Rozi napisał(a):

Czemu, co z nią nie tak?