Bud 12 Posted September 13 Share Posted September 13 Witam, Mam taką niemiła sytuację tj. wynajmuje mieszkanie dziewczynie, która niedługo ma się wyprowadzić i stwierdziła że nie zapłaci mi ostatniego miesiąca bo sobie mam to odebrać z kaucji (pokrywa się 1:1 kwotowo). Problem w tym że robi to wbrew mojej woli, kaucja jest po to abym jej ja zwrócił po zdaniu mieszkania a obecnie interesuje mnie czynsz. Co więcej za obecny miesiac czyli ten drugi od końca ma już 7 dni zwłoki z wpłata i po jej nastawieniu nie wiem czy spodziewać się wpłaty. Co miesiąc wpłacała regularnie, ale z 1-2 dniami poślizgu co tolerowałem póki teraz nie okazała się niewychowana... Ktoś może poradzić co mogę z nią zrobić w takiej sytuacji? Napewno będę musial sprawę zgłosić do komornika/sądu aby odebrać zaległe mi pieniądze, sprawdzic bardzo dokładnie mieszkanie ws. kaucji i zapewne to tyle? Zapewne prawo nie stoi po mojej stronie znając życie a typiara mocno zaszła mi za skórę również wypowiedziami i odpowiedziami w tej kwestii. Może ktoś pomoże? Dzieki Quote Link to comment
Kris Blake 39 Posted September 13 Share Posted September 13 Często kaucja jest rozliczana z ostatnim czynszem. Zresztą taka rola kaucji, że zabezpiecza należności z najmu, w tym czynsz jeżeli najemca Ci nie zapłaci. Możecie się nie dogadać, jasne, niemniej zaległości możesz dochodzić tylko na drodze sądowej. Co potrwa oczywiście. I nie ma sensu w ten sposób dochodzić czynszu jeżeli go możesz potrącić z kaucji. Skoro najem niedługo się kończy to odbierz lokal, rozlicz kaucję, a jeżeli jakieś zaległości zostaną to pozostaje Ci droga sądowa. Powyższe oczywiście przy założeniu, że w umowie najmu nie ma jakichś bzdur. 1 Quote Link to comment
Meanthord 324 Posted September 15 Share Posted September 15 Podsumowując: 1. Nie chce/nie zapłaciła Ci czynszu (odsetki lecą). 2. Rozlicz mieszkanie i zwróć jej kaucję (przy założeniu, że w mieszkaniu wszystko będzie OK, w końcu po to jest kaucja). 3. Na drodze sądowej wystąp o zaległy czynsz + odsetki. Wiem, że będziesz miesiąc w plecy, ale podejrzewam, że ten jeden miesiąc i tak Cię nie zbawi i życia finansowo nie uratuje, a satysfakcja z dojechania takich podludzi wybitna. 1 Quote Link to comment
Kris Blake 39 Posted September 15 Share Posted September 15 Pomysł, żeby zwracać kaucję zamiast rozliczyć ją z czynszem jest co najmniej dziwny. Ile tych odsetek się nazbiera? Parę złotych? Więcej się pewnie wyda na opłaty sądowe. Dojechanie dojechaniem, ale po co puszczać kasę jak się ma ją w ręku. A zawsze jest ryzyko, że potem nic się nie ściągnie od dłużnika albo będzie to trwało wieki. A jak się bardzo chce to o odsetki i tak można pozywać (przy braku dobrowolnej wpłaty oczywiście), bo jak rozumiem już są opóźnienia w płatności. Zawsze też można kaucję w pierwszej kolejności na odsetki zaliczyć, a o resztę pozywać. No ale to zależy z jakimi kwotami mamy do czynienia, żeby sens działania ocenić. Quote Link to comment
Josh 3960 Posted September 15 Share Posted September 15 https://czarnalistanajemcow.pl nie wiem czy to najlepszy sposób dojebania takim cwelom, ale jakiś na pewno jest Quote Link to comment
Chewie 118 Posted September 15 Share Posted September 15 (edited) 2 godziny temu, Josh napisał(a): https://czarnalistanajemcow.pl nie wiem czy to najlepszy sposób dojebania takim cwelom, ale jakiś na pewno jest Fajny leaderboard, ciekawe kto ma pierwsze miejsce Pan Rafał z Warszawy 292k Edited September 15 by Chewie Quote Link to comment
_Red_ 11937 Posted September 15 Share Posted September 15 Ale to troche gownostronka, każdy może tam oczernić każdego bez żadnych dowodów, z tego co widzę. Quote Link to comment
Josh 3960 Posted September 16 Share Posted September 16 Niby tak, ale za oczernianie też grozi jakaś kara, więc nie wiem czy znalazłoby się wielu takich ryzykantów. Quote Link to comment
mugen 1905 Posted September 17 Share Posted September 17 Wyobraźmy sobie taką sytuację, Pan Rentier nie ma za bardzo hajsu, kaucja dawno przep*erdolona, zaplanował, że weźmie czynsz, kaucje potrąci pod jakimś pretekstem, na przykład ściany są mniej białe z winy wynajmującego i sorry, kaucja pójdzie na przemalowanko. Gówniara zaczyna mu bruździć w planie, jak to chce zapłacić hajsem który już dawno został wydany na gierki na Switcha. Pan Rentier zaczyna się robić nieprzyjemny, grozić sądem i komornikiem, w reakcji na przecież dość rozsądną propozycję najemcy. Najemca się naturalnie wkur*ia i niestety reaguje nazbyt emocjonalnie na złość Rentierowi. 1 Quote Link to comment
Meanthord 324 Posted September 17 Share Posted September 17 (edited) Sytuacja opisana powyżej nie ma tu miejsca - przecież wynajmujący na oczy nie widział mieszkania, ma się w ciemno zgadzać na potrącenie czynszu z kaucji nie wiedząc w jakim stanie jest lokum po kilku latach wynajmu? Edited September 17 by Meanthord Quote Link to comment
mitra 1789 Posted September 20 Share Posted September 20 (edited) Dokładnie. Kiedyś, dawno temu jak wynajmowałem mieszkanie z dziewczyną u jej kolegi (już od początku wydawała się dziwny) to z kaucji potrącił nam za wymianę całej wykładziny w mieszkaniu, choć tak naprawdę zużycie wynikało z używania rozkładanego łóżka. Więc jakby sam tam mieszkał to też by to było widać. Według mnie trochę bezpodstawnie, bo mieszkanie oddawaliśmy po gruntownym sprzątaniu, właśnie żeby się nie dojebał. A policzył za wykładzinę w całym mieszkaniu bo mimo że były dwie kreski mało widoczne od kółek łóżka to sobie wymyślił, że jak wymieni w jednym pomieszczeniu to nie będzie mu się zgadzać w całym mieszkaniu. Ta wykładzina to była najtańsza jaka mogła być i ogólnie dostępna, więc nie było powodu, a no i jeszcze sobie tak policzył, że nasza kaucja by przepadła. No to, ojczym tej mojej byłej wkroczył do akcji jako "prawnik" i gość się zesrał na miękko. Policzył sobie później chyba że dwie czy trzy stówy i git. A jak ona chce rozliczać czynsz z kaucji to najpierw przy zdawaniu mieszkania należy sprawdzić mieszkanie i ją odpowiednio policzyć za zniszczenia itp. jeśli oczywiście są, odjąć z kaucji i niech wyrówna to do czynszu. Wtedy chyba by było git. Edited September 20 by mitra 1 Quote Link to comment
Recommended Posts