Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenoblade Chronicles X: Definitive Edition

Featured Replies

• Odpowiedzi 381
  • Wyświetleń 40,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Xenoblade X nadszedł. Być może jednak nie będzie Directa, skoro gra trafiła do mediów "po cichu". Media dostały ostatnio pozwolenie na opisywanie gry do 4. rozdziału. To sporo, choć i masa elementów g

Opublikowano

Niby raid jest, tylko że ty sam swoją ekipą walczysz z tym bossem na ekranie. I to ile HP mu zabierzesz, zanim zginiesz, dolicza się do puli. Czyli inni gracze są właściwie obecni jako liczba w tabelce. Może to dawać pewne uczucie brania udziału, no ale ogólnie toczysz walkę jak walkę w celu zebrania wartościowej nagrody.

Opublikowano

Dzięki jeszcze raz za wyjaśnienie :) To raczej nic co by mnie interesowało, więc akurat konkretnie pod to nie mam co kupować NSO.

Opublikowano

Na wii u dawno temu sie odbiłem, a teraz jestem mega wkręcony i aktualnie lece 8 chapter.
Eksploracja i klimat bycia na obcej planecie, która ma jakiś sensowny ekosystem i żyła i żyje niezależnie od pojawienia się rozbitków jest super zrealizowane.
System walki jest do ogarnięcia i nie przytłacza tak jak w xeno 2 i 3 gdzie tych postaci to już najebali pod sufit w active party.
Na ten moment z rozczarowań to sposób prowadzenia fabuły(sama w sobie na ten moment jest ciekawa) i party - problem mam taki, że zasadniczo to mimo posiadania gigantycznego rosteru to w main story tak naprawdę cały czas jest Elma i Lin, a reszta to się czasem(i to doslownie sporadycznie) pojawi na jakiś szybki dialog i elo. Gdybym nie robił affinity questow, ktore sa naprawde fajne to bym kompletnie nie wiedzial kim sa ci ludzi.
No i walka w robotach jest mega meh na ten moment, liczyłem na coś fajnego, a jest zajebiście prostacka i ograniczona w stosunku do ground combat przez brak chociazby secondarny cooldownow czy niwelowania cd tymi pkt z paska.

Tatsu mnie zupelnie nie denerwuje mimo zlych opinii w necie, uwazam wrecz, ze jest super(ogolnie lubie wszystkie nopony w tej serii) i ma zajebisty glos angielski. Jedynie zart Lin o zjedzeniu go jest totalnie przeruchany i męczy bułe.

Opublikowano

Te wskazówki dotyczące rekomendowanego poziomu postaci aby podjąć się danego zadania nie zawsze dobrze działają. Miałem zadanie na 5lvl, postaci na 13lvl, a gra mnie prowadziła przez lokacje gdzie byli 32lvl przeciwnicy z ikonką oka. :/ Udało mi się, ale po drodze zaliczyłem parę razy zgon na one hit jak chciałem się "przekraść" i akurat mnie taki stwór zobaczył, od razu aggro i game over.

Teraz robię misję dla Lin i coś czuję, że zaraz będzie to samo. )

Próbowałem też ubić Tyrana na 13lvl (Sirene the Lost) i dosłownie cała drużyna została wgnieciona w ziemię. Pamiętam, że duzi przeciwnicy są dla Skelli i że poziom przeciwników nie działa 1:1, ale gra mi rekomendowała 13lvl, więc spróbowałem.

Muszę się jeszcze dużo nauczyć.

Projekty lokacji są świetne, jakby to wyszło na konsolę o mocy PS5 to bym zbierał szczękę z podłogi podziwiając widoki, bo nawet na Switchu robią wrażenie.

Opublikowano

Dużo zadań potrafi prowadzić totalnie z dupy przez teren z one shotujacymi wrogami by na końcu jaskini czy obozu ganglionów byla walka z mobami na rekomendowanych przez questa levelu typu 25, gdzie dookoła łażą typy na 50.

Wiadomo nie ma co ślepo biegać za tą kulką radarem która często pokazuje jakąś drogę totalnie z dupy, ale w wielu z nich nie da się ominąć terenu z tymi zabójczymi wrogami by dojść do celu.

Opublikowano
5 godzin temu, DarkStar napisał(a):

Te wskazówki dotyczące rekomendowanego poziomu postaci aby podjąć się danego zadania nie zawsze dobrze działają. Miałem zadanie na 5lvl, postaci na 13lvl, a gra mnie prowadziła przez lokacje gdzie byli 32lvl przeciwnicy z ikonką oka. :/ Udało mi się, ale po drodze zaliczyłem parę razy zgon na one hit jak chciałem się "przekraść" i akurat mnie taki stwór zobaczył, od razu aggro i game over.

Teraz robię misję dla Lin i coś czuję, że zaraz będzie to samo. )

Próbowałem też ubić Tyrana na 13lvl (Sirene the Lost) i dosłownie cała drużyna została wgnieciona w ziemię. Pamiętam, że duzi przeciwnicy są dla Skelli i że poziom przeciwników nie działa 1:1, ale gra mi rekomendowała 13lvl, więc spróbowałem.

Po pierwsze, level potwora w Xenoblade ma znaczenie drugorzędne. Pierwszą wskazówką co do jego mocy i tego, jakie ma statsy, jest po prostu rozmiar. To chyba ma być bardziej oczywiste dla gracza, choć dla doświadczonych RPG-owców może paradoksalnie być dziwne.

Przykładowo taki lepyx ma pewnie co najmniej 50% wyższe wszystkie statsy niż stojący obok niego ovis na tym samym poziomie, ale też daje więcej expa. A tyrani mogą być dodatkowo duuużo mocniejsi niż zwykły przeciwnik tego typu na tym poziomie. Ten tyran na 13 levelu ma pewnie mniej więcej takie statsy, jak typowy lepyx na levelu 20, jeśli nie wyżej.

Tak, w grze są mechy i one wszystko zmieniają i niektóre rzeczy będą dużo łatwiejsze z nimi. Niemniej w grze można też bardzo dużo wykombinować. Niektóre buildy są stosunkowo proste i mocne, jednak tak naprawdę jest wiele możliwości, które zadziałają. Część wymaga odpowiedniego wytrenowania i przede wszystkim ekwipunku. Mechy to prosta metoda, by po prostu walić mocniej. Wszystko się zmienia, jak się wsiądzie do mecha, odpali tę muzyczkę i fruu, latasz, rozpierdalasz laserami (polecam jednak od razu nie marnować kasy i rozbudowywać dochód pasywny na mapie, bo naprawa mechów i paliwo to są KOSZTA).

A że gra cię wrzuca z świat, który nie robi ci ścieżki życia dla gejmera, to prawda. Po pierwszym włączeniu gry na Wii U, nazwałem ją w odpowiednim temacie "Xenoblade Spierdolichles", bo czułem, że mało robię poza ciągłym spierdalaniem przed czymś. Jak to bywa z tymi bardziej "tru open worldami", początkowo naprawdę byłem wkurwiony (a "początki" na Wii to kilkadziesiąt godzin). Na Switchu z kilku powodów jest z tym właściwie lżej, ale to nadal gra w której od początku możesz niemal dowolnie robić co chcesz, świat nie jest ukryty i odkrywany po kawałku, ten świat po prostu jest, ale to będzie też dawało uczucie że się zapuściłeś w wielki świat. Jak pisałem wiele razy, to naprawdę nie jest gra, której traktowanie jak liniowej serii głównych misji do pyknięcia pokazuje o co w niej chodzi, opowieścią czy rozgrywką.