Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pokémon Champions

Featured Replies

Opublikowano
1 minute ago, Szwed said:

No zawsze tak było i w sumie cała koncepcja walk Pokemon polega na tym, że możesz sobie je wytrenować i przenieść z gry do gry, żeby dalej ich używać. Te darmowe rekrutacje i inne bajery to tylko dodatek tak naprawdę na zachętę dla casuali, a pro gracze będą opierali się dalej na pokemonach z gier, w których je zdobyli i wytrenowali najpewniej. Pamiętaj, że to co było Championsami, kiedyś po prostu odbywało się w samej grze głównego nurtu (do SV), więc był ostry paywall, bo trzeba było mieć konsolę i grę (niedługo każdy zagra na telefonie).

Ja jednak dalej jestem team karcianka :D

Tak jak mówisz - zdobywanie poksów w Champions to ukłon w strone może nie tyle casuali, co w stronę graczy nieposiadających konsol Nintendo w przeszłości. To jest mój przypadek. Taka mechanika to też nieodłączna część gier f2p ale również mus dla świeżaków z Androida i iOS. Aczkolwiek balans jest taki se, kumpel z doskoku przesłał sobie kilka stworów i spuścił mi łomot z palcem w nosie, gdzie myślałem, że mój team jest już całkiem niezły :D

• Odpowiedzi 33
  • Wyświetleń 2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Tak, w karciankę też trochę pograłem, byłem tym "off meta" jako świeżak, skończyło się na tym, że byłem w miarę zadowolony z swojej talii i odpuściłem sobie grę całkiem w momencie gdy zacząłem co mecz

Opublikowano

Niestety, tak jak w karciance i generalnie grach z deckbuildingiem czy teambuildingiem: zawsze trafisz na prosików, którzy na tej serii gier zjedli zęby, więc z jednej strony liczy się skill i doświadczenie, a z drugiej masz utartą metę w danym momencie i grając czymś off meta zazwyczaj jesteś na straconej pozycji. W karciance też możesz sobie złożyć deck jaki chcesz z dostępnych kilku tysięcy kart, a tak naprawdę gra się 10 archetypami talii, z których każdy ma solidną bazę, którą stosuje się w każdej talii tego archetypu, bo po prostu dobrze działa.

Opublikowano
7 minutes ago, Szwed said:

Niestety, tak jak w karciance i generalnie grach z deckbuildingiem czy teambuildingiem: zawsze trafisz na prosików, którzy na tej serii gier zjedli zęby, więc z jednej strony liczy się skill i doświadczenie, a z drugiej masz utartą metę w danym momencie i grając czymś off meta zazwyczaj jesteś na straconej pozycji. W karciance też możesz sobie złożyć deck jaki chcesz z dostępnych kilku tysięcy kart, a tak naprawdę gra się 10 archetypami talii, z których każdy ma solidną bazę, którą stosuje się w każdej talii tego archetypu, bo po prostu dobrze działa.

Tak, w karciankę też trochę pograłem, byłem tym "off meta" jako świeżak, skończyło się na tym, że byłem w miarę zadowolony z swojej talii i odpuściłem sobie grę całkiem w momencie gdy zacząłem co mecz trafiać na chłopaków z mety grających każdy tak samo. Stwierdziłem, że więcej osiągnąć nie mogę, a iść w metę nie chcę. Było miło, no ale cóż.

Z Championsami czuję, że zbliżam się do podobnego punktu w swojej karierze trenera pokemonów. Mam fajny setup, jeszcze go delikatnie modyfikuję ale nie jestem w stanie wiele więcej wycisnąć a dostępu do meta pokemonów nie mam. Spróbuję trochę powalczyć w lidze Ultra Ball i jeśli utknę, to chyba na dobre.

Edytowane przez Masamune

Opublikowano

Ja najpiękniejszy okres w TCG miałem, kiedy grałem offmeta deckiem, ale takim, który nieźle sobie radził na te metowe. Był fajny, szybki, aggro i był po prostu fun z samego grania nim. Ech, od 2 lat nie mogę znaleźć żadnej talii dla siebie :/

Opublikowano

Na tcg to najgorszy setup jaki byl najczęściej to talia charizardow i boostowanie im atakow kartami mocy.

Jak mi karta na blokowanie speciala nie weszla w danym meczu to od razu poddawalem mecz w polowie.

Opublikowano

Teraz Charizard od ponad roku już słabo sobie radził, aż ostatecznie wyrotował 10 kwietnia (mowa od Darkness Tera Charizardzie ex) ;) Ja akurat kulką dobrze w niego miałem jak grałem tamtym deckiem.

W sobotę zaczynają się Regionalsy w Pradze, pewnie będą jakieś side eventy na Championsach, ciekaw jestem jak dużo ludzi przyciągną.

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z "brakiem dostępu do pokemonów". Ta gra daje tak dużo od razu, jak mało która, jaką znam. Aż się zastanawiam, jaka ma być dalsza motywacja.

Pokemona można praktycznie od razu wyposażyć w statsy, ataki i ability, jakie chcemy. Można je regularnie wybierać, ja nie płacąc nic mam punktów na masę wyborów, a lista nie jest przecież jakoś strasznie długa.

Jasne, nie mam dosłownie wszystkich pokemonów do wyboru od pierwszego dnia, ale szczerze to wolałbym jeszcze świeższe doświadczenie, bo to chyba najciekawszy element tej gry. Walki jak walki - no są podobne jak były zawsze. Ale ta formuła, że na początu nie mam nic i trochę nie panuję nad tym, co mi się wybierze, sprawiła, że podszedłem do tego inaczej - np. wpadł im Venusaur, no to myślę co z nim zrobić, i pojawia się plan na chlorofil i sunny day. Czy mam całą ekipę idealną pod sunny day? Nie, ale właśnie tutaj pojawia się myślenie, jak mogę taką wykuć z tego, co mam.

Niemniej, jakbym codziennie grał i zbierał te punkciki, to dość niedługo miałbym chyba wszystkie albo prawie wszystkie pokemony, jakie bym chciał. Ich jest tylko niecałe 200, a sporo z nich nie jest w ogóle mocnych. Tych istotnie mocnych jest może 30 do zebrania. Jeden dziennie za darmo, ale też wypada sporo tych punkcików, by wiele ich wybierać dziennie.

Kompetytywny skład to kwestia dni, najwyżej tygodni, nawet bez płacenia - czy coś przegapiam?

Opublikowano

@ogqozo brak dostępu do pokemonów - jasne zwykłego pewnie prędzej czy później wylosujemy, sęk w tym, że w grze funkcjonują chyba różne wersje tych samych pokemonów z delikatnie wyższymi bazowymi statami - masz wersje normalne, wersje z fikuśnym pokeballem, wersje z tytułem, wersję shiny. Nie sprawdzałem tego ale Ai twierdzi, że one maja różne bazowe statystyki. Niektórzy gracze mają w drużynie 6 z 6 stworów w wersjach shiny, nie wiem czy to tylko kwestia kosmetyki.

Opublikowano

Nie słyszałem o czymś takim. Wydaje mi się, że każdy pokemon ma po prostu statsy z gry z levelu 50 i z maksymalnymi IV. Jedyne zmiany to wariacje z tą samą sumą w postaci natury oraz dystrubucji SP.

Te wszystkie pokeballe, shiny i teraz tytuły są raczej używane jako estetyka, pokazanie co to się ma. W głównej serii specjalne pokeballe nigdy nic nie dawały poza szpanem, a prawdziwi zapaleńcy szaleli na ich punkcie.