Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Octopath Traveler 0

Featured Replies

Opublikowano

Konsolowa gra na bazie darmowej mobilki. Mobilke olałem, ale pełną wersje sie sprawdzi.

Przechwytywanie.JPG

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 366
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Obie części Octopatha kupiłem z wielkimi nadziejami, ale w obu okazało się, że gra zachowuje kompletnie nie te elementy starych jRPG-ów, które czynią mnie ich fanami. A jednak... zeróweczka nieco intr

• Co ciekawe, w wersji na Switcha 1 będzie można umieścić znacznie mniej obiektów budując miasto.

Opublikowano

Obie części Octopatha kupiłem z wielkimi nadziejami, ale w obu okazało się, że gra zachowuje kompletnie nie te elementy starych jRPG-ów, które czynią mnie ich fanami. A jednak... zeróweczka nieco intryguje zmianami. Sporo mówi wywiad z Famitsu.

『オクトパストラベラー0』は“創る”ことに重きを置いたゲーム。ゲームプレイの約半分が『大陸の覇者』とは違う新しい体験! 鈴木Pインタビュー | ゲーム・エンタメ最新情報のファミ通.com

• "mobilka zawsze była robiona z ideą "dostarczyć grę typu konsolowego na komórki", więc port na konsole wydawał się pewny, a i gracze wyrazili nim zainteresowanie. ALE, pojawiła się kwestia - jeśli tylko sportujemy to samo, to gracze mobilki nie będą widzieli powodu kupić tej gry. Ponadto przeniesienie postaci z mobilki nie pasowałoby do gry nie-gaas. Dlatego stanęło na rozwiązaniu, które ma "spodobać się i fanom Octopatha, i fanom mobilki"

• gra ma inne podstawowy temat niż mobilka - jest nim "tworzenie". Swojej postaci i bazy. Nie mam ustalonej postaci, tworzymy swojego avatara i "gracz jest bohaterem", ponado tworzenie bazy to istotny element gry

• zero w tytule ma więc kilka znaczeń. Nasza postać zaczyna od zera, nasza baza zaczyna od zera, no i opowieść to prequel. Ponadto w logo wygląda jak pierścień, bo to też istotny element opowieści [nareszcie fantasy o pierścieniu!]

• nowe jest gotowanie, jakie można uprawiać w bazie. Posiłek może np. dać nam bonus w walce na 15 tur (przenosi się między walkami), albo więcej expa

• 8 postaci walczy. 4 tylne postaci regeerują sobie HP i SP. Za to każda postać zyskuje BP. To w sumie odpowiada na jedną z moich mniej lubianych rzeczy w serii. To może mocno pozbawić walki przestojów z BP

• z racji na inne umiejętności i gotowanie, lokacje też zostały mocno zmienione wobec mobilki. Dodano też dialogi postaci, questy, narysowano nawet nowe portrety by pasowały do nowego stylu gry...

• jako że postaci są od razu dostępne a nie dodawane z czasem jak w mobilce, można było umieścić bardzo silne postaci, z którymi rozwalenie bossa nie będzie problemem

• system umiejętności nieco zastępuje system klas. Ok. 30 postaci (z własną jedną osobistą umiejętności) i zdobywane nowe umiejętności (za bossów, podczas eksploracji), które można zakładać postaciom, pozwolą na różne taktyki

• nawet w głównym wątku, 30-40% to rzeczy, których nie było w mobilce. Sporo jednak z tej opowieści zostało, bo był to element chwalony

• główny wątek ma zająć ze 100 godzin do przejścia. "Ale mamy tyle poziomów, by przechodzić grę po prostu idąc do przodu, więc myślę, że się nie znudzicie. Oczywiście, chcemy zrobić fajne aktywności poboczne, głównie do budowania bazy, więc możliwe są inne podejścia"

• główny wątek będzie miał w pełni czytane dialogi, z "bardziej realisycznymi" głosami niż miała mobilka

Opublikowano

Co ciekawe, w wersji na Switcha 1 będzie można umieścić znacznie mniej obiektów budując miasto.

image.png