Opublikowano 16 marca16 mar Autor Wszystko jest do ogarnięcia z doświadczeniem. Pamiętaj że na A10 będzie double boss, więc szansa wylosowania królowej jeszcze wzrośnie
Opublikowano 16 marca16 mar 9 godzin temu, Observer napisał(a):Wszystko jest do ogarnięcia z doświadczeniem. Pamiętaj że na A10 będzie double boss, więc szansa wylosowania królowej jeszcze wzrośnie Posłuchałem Zbigniewa i na spokojnie A10! 27 runów ale byłoby mniej jakby za każdym razem szedł w to co chodzi, niepotrzebnie próbowałem innych rzeczy, A9 to nie miejsce na testy Ulepszone Infernox2, do tego ulepszone Rapture + 2 siły za każdą utratę zdrowia, Crimson i parę ataków i skilli z traceniem życia i nie dość, że 18 hp co rundę biernie to jeszcze po paru turach siła 30 zajebiście też siadło ze starożytnym, bo dostałem Wishx3 to jak Inferno od razu nie siadło to mogłem sobie wziąć z draw pile. No nic, teraz A10, ale jak mi siądzie na Inferno + bossy to Eksperyment i Pan Drzwi to się nie boję
Opublikowano 16 marca16 mar @Observer TRZYMAJ MNIE DZIŚ PODWÓJNIEPierwszy run na A10, siadło pod Inferno, bossy Eksperyment i Drzwi, kurwa wszystko idealnie i do HUJA PANA jestem takim zjebem, że zaraz sam się jebnę. Pana Drzwi jebłem, w drugiej walce na końcu miałem 3 HP, ostatnia faza Eksperymentu miał HP ileś tam ponad 200, miałem 3 Giant Rocki, miałem 3 energii, jeden Giant Rock bił za 64, a Eksperyment miał wrażliwość i się zdrawował też mi.in. Bloodletting co bierze 3 HP, i powtarzam, DO HUJA jestem takim debilem, że z podjarki od razu walnąłem Bloddletting, bo mówię dodatkowa energia i go mam i kurwa zginąłem, bo mi te 3 hapsy wzięło... A 3 Giant Rocki za 64 na wrażliwego to masz 96 za jeden, czyli 288 i zamiast to policzyć, może by weszło tym, bo już nie pamiętam ile on dokładnie miał HP, czy 230, czy 260, czy 280, czy 290. Ale nawet nie spojrzałem tylko z podjarki, że już to mam, se kliknąłem i zginąłem........Dosłownie zaraz skaczę z łokna Edytowane 16 marca16 mar przez tjery
Opublikowano 16 marca16 mar Autor Potraktuj to jako chrzest, kto się chociaż raz sam nie zabił kartą odbierajacą życie, ten nie może się nazywać graczem Slay The Spire Edytowane 16 marca16 mar przez Observer
Opublikowano 19 marca19 mar Stało się dokładnie to, czego się bałem wiedziałem wtedy, że to jest ten run, wszystko pięknie zagrało, wiedziałem, że jak zjebałem to teraz będzie ciężko no i kilkanaście następnych runów na A10 i tylko 2 razy do bossów 3. aktu się udało dojść i 2 razy padłem na pierwszym Edytowane 19 marca19 mar przez tjery
Opublikowano 20 marca20 mar Autor No mam nadzieje że się nacieszyłeś łatwą grą, bo widzę że balance patch juz sporo upierdala Ironclada Slay the Spire 2 – Beta Patch Notes - v0.100.0 – Aktualno...Welcome to the first BIG post-launch patch, Slayers!! This one has a huge balance pass, the main aim of which is to make infinites harder to achieve. We're also introducing a Phobia Mode with bespokeWiele kart które umożliwialy łatwe infinite zostaly pozmieniane. Również moja ulubiona karta dla Silent czyli prepared, która była bazą mojego silnika który mnie przewiózł bez problemu do A10 - została całkiem zmieniona. Do tego Doormaker dostał potężnego w sumie buffa:
Opublikowano 20 marca20 mar 4 godziny temu, Observer napisał(a):No mam nadzieje że się nacieszyłeś łatwą grą, bo widzę że balance patch juz sporo upierdala IroncladaSlay the Spire 2 – Beta Patch Notes - v0.100.0 – Aktualno...Welcome to the first BIG post-launch patch, Slayers!! This one has a huge balance pass, the main aim of which is to make infinites harder to achieve. We're also introducing a Phobia Mode with bespokeWiele kart które umożliwialy łatwe infinite zostaly pozmieniane. Również moja ulubiona karta dla Silent czyli prepared, która była bazą mojego silnika który mnie przewiózł bez problemu do A10 - została całkiem zmieniona.Do tego Doormaker dostał potężnego w sumie buffa:Nie no dla mnie mega spoko, ani razu nie grałem pod któryś infinite (albo pod taktykę na dobieranie wielu kart), bo tak jak pisałem, do końca jeszcze sam nie wykminiłem jak to stosować w praktyce, więc te zmiany dla mnie to na mega plus, bo buffują karty, których używam, Tremble daje więcej wrażliwości i Homokinesis więcej dmg robi (chociaż tylko o 1), no i Dominate i Fight Me zajebiste buffy, a często gram pod siłę, w sumie często mi wychodzi taki miks siła/wrażliwość jak nie siądzie pod Inferno albo pod blok. Jedyny minus, że Spite już nie dociąga karty, ale w sumie teraz daje ulepszony 15 dmg jak się straciło życie, a ja tego używałem razem z Inferno, więc może to nawet buff będzie, muszę pograć, żeby sprawdzić. Także od razu dziś startuje na becie, bo same zmiany in plus no jedynie Doormaker będzie mocniejszy, więc to akurat hujowo chociaż z drugiej strony z nim i tak się zawsze napierdalam na mega ostro bez przeciągania tur, więc za dużo tych kart nie dobieram Edytowane 20 marca20 mar przez tjery
Opublikowano 20 marca20 mar UUU przed chwilą weszła rekordowa karta, Tear Asunder 15 dmg x 31, na wrażliwego 15 x 46, 690 dmg ehh, pierdole tą królową, bez kitu, chyba źle cały czas robię, bo najpierw bije miniona, teraz go rozwaliłem i królowej pierwszy atak za 16x5 i huj, nara. Muszę inaczej robić, od razu wjeżdżać w nią, a przed minionem się bronić, chociaż on też bije mocno, ale w drugą stronę jak akurat nie siądzie jakaś kosmiczna karta od razu w pierwszej turze jak się zostaje z nią 1 na 1 to miazga Edytowane 20 marca20 mar przez tjery
Opublikowano 21 marca21 mar @Observer rozjebie mnie ta gra, przed chwilą na nowym patchu poszedłem pod blok, 20 kart, body slam robił pożogę, rozjebałem królową i nowemu Doormakerowi zostało 100 hp....jedna jebana tura, miałem 55 hp plus blok, on bił 3x20, jakbym to przeżył to bym to miał, kurwaaa. I to pod blok tak pięknie i to jeszcze bez Barricade, jakby się udało jeszcze Barricade tam dodać to bym ich tam zmiażdżył i na A20 mógł od razu iść. Ale pierwszy raz zamiast zbierać zacząłem kosić karty, wszystkie strike poszły nara i na 20 kartach było pięknie. Co to jest za gra, lecę znowu, już 3 razy było o krok, raz na Inferno, raz siła+wrażliwość, raz blok. Ale jebać, królowa na A10 dostała, no jak jestem dumnyyy, do tej pory na tyle runów chyba z 2 razy ją jebłem, a tu na A10 poszła i jeszcze ponad połowa hp zostało. Ale jakby nie ten nowy Doormaker to bym to miał, bo zeżarł mi jebany bodyslama jako 10 kartę, jakby było po staremu to by nie było co zbierać. Edytowane 21 marca21 mar przez tjery
Opublikowano 21 marca21 mar Autor 19 godzin temu, tjery napisał(a):UUU przed chwilą weszła rekordowa karta, Tear Asunder 15 dmg x 31, na wrażliwego 15 x 46, 690 dmg Widzę że wskoczyłeś w tą betę od razu, ja to się spodziewałem że pierwszy balance patch będzie tak po dwóch miechach, jeszcze pierwszej wersji w całości nie poznałem. Na razie uczę się nowych postaci, ale nie powiem żeby mi jakoś za bardzo podeszły - Regent mi trochę Watcher z jedynki przypomina bo trzeba planować bardziej do przodu niż pozostalymi, a Necrobinder to trochę Silent, ale ta cała mechanika doom nie podoba mi sie tak jak poison.
Opublikowano 23 marca23 mar Jeszcze niedawno na steamie gra miała przytłaczająco pozytywne opinie, teraz ma w większości pozytywne, o co chodzi, twórcy coś zepsuli?
Opublikowano 23 marca23 mar 25 minut temu, Rotevil napisał(a):Jeszcze niedawno na steamie gra miała przytłaczająco pozytywne opinie, teraz ma w większości pozytywne, o co chodzi, twórcy coś zepsuli?Zmienili karty do glitchowych infinite'ów (i to na razie tylko w becie) i już nie można se obejrzeć jakiegoś tutoriala od kogoś kto ogarnia grę i naśladować buildy pod infinte'y (bo na bank nie płaczą ci gracze, którzy sami ogarnęli te infinite'y i sobie zdawali sprawę, że i tak zostaną zbalansowane, bo "psują" grę) i się spłakali, że za trudno, z tego co czytałem to chińczycy głównie, dlatego tak ocena spadła, bo w kraju z taką liczbą ludności odsetek płaczków-lamusów jest odpowiednio większyJak ja tego nie czaję, czytam posty, że ludzie po 30h nie mogą ani razu A0 zrobić, nawet tacy co niby dużo grali w STSa jedynkę i jęczą, że za trudno, że trzeba zmienić. Kurwa, sorry, ale nic nie jest za trudne, gra po prostu nie jest dla Ciebie i tyle, znajdź sobie coś dla siebie, a nie swoim płaczem próbujesz zepsuć grę. Edytowane 23 marca23 mar przez tjery
Opublikowano 24 marca24 mar @Observer JESTTTTTTTTTTTTTTTTTT KURWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tear kurwa Asunder na pysk Taktyka na omijanie wszystkich elit się sprawdziła i akurat mapka idealnie weszła, trzeci akt jak już wszystko siedziało to dosłownie przefrunąłem, na ostatnim ognisku nawet się leczyć nie musiałem, większość walk 1-3 tura, ta mysz czy co tam w tym statku kosmicznym co przywołuje latające miniony w pierwszej turze dostała, a ma koło 170 hpNajpierw dostał nowy Doormaker (zeżarł mi dwa Bloodwalle w czasie walki, więc git), ale go rozniosłem z planszy, ten Break zamiast Basha ulepszony daje 7 wrażliwości, do tego dostał 2 Molten Fisty co podwoiły x2 wrażliwość + 2 razy Dominate i miałem koło 70 siły, już nie zrobiłem screena z wrażenia, ale jak na niego siadł Tear Asunder to chyba ponad 1000HP było, Subject już z górki, ale ogon mnie poratował, bo się odrodziłem z 50% HP, bo akurat na pierwszą turę 3 fazy jak ma nieśmiertelność ciulowe karty mi siadły, ale potem zamieciony pod dywan.Masakra, a wczoraj i dziś tak mi ciulowo szło, tyle razy na papę w pierwszym/drugim akcie, a tu nagle poprzedni run padłem na królowej w pierwszej walce z bossem no i ten Nie zasnę, bez kitu, już nie pamiętam, ale A9 zrobiłem chyba coś koło 150 porażek, więc koło setki prób na A10 nie mam pytań, niesamowita jest ta gra i ogólnie takie trudne i wymagające gry, co to jest za satysfakcja jak się w końcu uda, masakra. Teraz chyba czas na kogoś innego chociaż kusi dalej Ironem, bo w końcu wykminiłem jak ten build powinien wyglądać i chodzić, wcześniej pod Inferno trochę źle budowałem, bo bez wrażliwości, a tylko na tracenie życia i blok, a to połączenie Inferno-karty na wrażliwość-Dominate-Tear Asunder to jest kosmos, chociaż wiadomo, niby się wie, a tak ciężko żeby to siadło wszystko na A10. I tak jeszcze trochę za dużo kart miałem, bo poza sklepami nic się na trafiło na wykoszenie większej ilości strike i defend. A no i Bully jaką robi robotę, karta za zero, a jak nastakujesz wrażliwości to bije niemiłosiernie. Niepotrzebnie też to Anointed wziąłem, bo za 1 energii przywołuje rare karty do ręki, myślałem, że się do Tear Asunder przyda, ale w sumie ani razu nie użyłem, ale z drugiej strony, jak już wiem, że się nie przydało, to łatwo się mówi, a mogło się przydać.Dobra, idę spać, ja pierdole, co za uczucie, po tylu godzinach i próbach, pojebane, że gry mogą tyle satysfakcji dać Edytowane 24 marca24 mar przez tjery
Opublikowano 24 marca24 mar Autor Gratulacje Polecam teraz Defecta. Ja też właśnie skończylem grać hehe Timeline cały odblokowany, zaczynam powoli rozumieć jak robić buildy pod Necrobindera. Dawno nocek przy gierkach tak nie zarywałem, a tu się inaczej nie da, włączasz jeden run przed snem i nagle zleciało kilka godzin.
Opublikowano 24 marca24 mar 6 godzin temu, Observer napisał(a):Gratulacje Polecam teraz Defecta.Ja też właśnie skończylem grać hehe Timeline cały odblokowany, zaczynam powoli rozumieć jak robić buildy pod Necrobindera. Dawno nocek przy gierkach tak nie zarywałem, a tu się inaczej nie da, włączasz jeden run przed snem i nagle zleciało kilka godzin.Hehe, to samo, ale się dziś wyspałem, z wrażenia wczoraj zasnąłem chyba o 5, na 8 dzieci do szkoły i przedszkola, zombie mode dziś pełną gębą. Łeb mnie boli na maksa, ale już myślę kim teraz, chyba sobie jednak polecę po kolei, od lewa do prawa, więc Silent teraz pójdzie w ruch. Defect to jest kosmos z tym wszystkim co on ma, jak sobie pomyślę kombinowanie nim buildu pod A10 to zostawię to na później Silent zagrałem już parę razy, coś tam czaje, więc próbujemy.Nie czaję tylko czemu nie mam jednej karty cały czas odblokowanej na Ironie, myślałem, że się odblokuje po przejściu A10, ale nie, jak się weźmie przegląd jego kart to jest przy samym dole, jakiś power o ile się nie mylę, nie wiem, czy to jeszcze jakoś inaczej się odblokowuje, czy to placeholder pod EA. Byś zerknął czy też tak masz?
Opublikowano 24 marca24 mar Autor Godzinę temu, tjery napisał(a):Nie czaję tylko czemu nie mam jednej karty cały czas odblokowanej na Ironie, myślałem, że się odblokuje po przejściu A10, ale nie, jak się weźmie przegląd jego kart to jest przy samym dole, jakiś power o ile się nie mylę, nie wiem, czy to jeszcze jakoś inaczej się odblokowuje, czy to placeholder pod EA. Byś zerknął czy też tak masz?Może to karta multiplayerowa do wzmacniania kompanów?
Opublikowano 24 marca24 mar 7 godzin temu, Observer napisał(a):Może to karta multiplayerowa do wzmacniania kompanów?Może i tak, bo jedna jest cały czas zakryta.Przed chwilą A0 zrobione Silent pod poisona w drugim podejściu, kosmos jest ta mechanika, co tu można nastakować to bania mała. Jeny, jak inaczej się teraz gra niż początki Ironem, jak już wiem o co tu loto.
Opublikowano 24 marca24 mar Ło, teraz to idzie, już A2 za drugą próbą, w końcu królowa w ogóle nie straszna, po 3 turach nastakowane 60 poisona z ulepszony Accelerantem, co go wyzwala x2 i w kilka tur po królowej bez najmniejszego spocenia, bo poison bierze HP, a nie daje damage, więc te 20 tarczy nic jej nie daje, nawet nie blokowałem w ogóle ataków miniona, tylko je na klatę przyjąłem. Ale spoko to jest, inna postać i całkowicie inna gra, inni przeciwnicy sprawiają większe problemy, inni nagle prości. Jak już to wielokrotnie pisałem, piękna gra.
Opublikowano 24 marca24 mar W dniu 23.03.2026 o 12:02, Rotevil napisał(a):Jeszcze niedawno na steamie gra miała przytłaczająco pozytywne opinie, teraz ma w większości pozytywne, o co chodzi, twórcy coś zepsuli?Review bombing w liczbie pięciocyfrowej, bo zmienili balans w tym patchu. Gracze jak wiadomo to rzetelne źródło opinii, kierujące się czystą nauką, nie tak jak okropni recenzenci IGN-u.Developerzy poczuli aż potrzebę napisać serię tweetów tłumaczącą, że to jest wczesna wersja, i przez "następne 1-2 lata" czeka ich sporo zmian jeszcze, i będą one nieraz eksperymentalne.Czy zmiany były na minus, to nie będę oceniał, bo ludzie piszą o tym całe książki tam na Steamie obecnie lol. Ale jako developer bym czuł dumę, że ludzie tak rozkminiają moją grę, to sukces. Jeden typ pisze książkę o tym czemu to zła zmiana, a ktoś mu odpowiada "nie umiesz grać, git gud" i tyle, sam nie umiem grać więc nie wiem kto ma rację. Ludzie zresztą i samym twórcom piszą, że nie rozumieją gry hehe.
Opublikowano 25 marca25 mar Autor Dawać minusy grze, bo w OPCJONALNEJ WERSJI BETA gry Early Access wprowadzili testowe zmiany balansu, to już trzeba mieć nierówno. Nie musisz nawet odpalać bety, możesz grać w podstawowy Early Access bez zmian.Dodać warto że pierwsza część miała koło 40 zmian w Early Access, więc jeszcze będzie sporo powodów do oburzenia. A po drugie jedynka jest znana z bycia trudną, to część jej uroku, więc pacz uwalający łatwiejsze sposoby na łatwe wygrywanie to podstawa. Jeszcze sporo takich będzie jak ludzie znowu znajdą jakieś przegięte synergie.Poza tym już wróciło do do overwhelming positive chyba że coś źle patrzę Edytowane 25 marca25 mar przez Observer
Opublikowano 25 marca25 mar A5 na Silent, wszystko pod poison, Doormaker rozwalony w 4 tury, na szczęście nie zżarł mi Accelerant Albo ona jest tak dobra albo Iron był tak ciężki, ale w sumie jak nim grałem to nic nie ogarniałem, a teraz ogarniam. Zapewne o wiele bardziej to drugie. I w sumie większość wspomnień mam Ironem z A10, a tak naprawdę od A9 zaczyna się zabawa. Nie licząc tych 6 porażek co Silent grałem na początku jak kupiłem grę to mam win-lose ratio 5-15, nawet nieźle, 1/3, każdy run, poza chyba dwoma, trzema, do bossa 3. aktu był, tam dopiero padałem. Teraz 3 akt przeszedłem prawie hitless, dopiero ostatni zwykły przeciwnik, robot i te dwie lodówki czy coś tam mi trochę narobili kłopotów, bo mają wszyscy kontrę na poisona, bo mają buffer na debuffy. Jaka to jest w ogóle inna gra niż Ironem, poison płynie potokiem, w ogóle nie używam ataków, nic, tylko blok i poison, w 3. akcie to dosłownie taka młócka, że Ironem mogłem tylko pomarzyć. Edytowane 25 marca25 mar przez tjery
Opublikowano 27 marca27 mar A8, nowy Doormaker świetny po dzisiejszej aktualizacji bety, ma 3 fazy - co turę inna, w każdej robi coś innego (chyba 3, bo tyle widziałem - w sumie 4, bo pierwsza to te "skałki", dopiero w drugiej się wyłania, mega to kontruje mój build, gdzie w pierwszej turze mam 7 energii i 7 kart+draw, a to tura stracona). Ale na szczęście dostał, dla mnie pod poison lepszy w sumie, bo nie napierdala takiego dmg co turę jak wcześniej. I to bez Accelerate się udało, ale ogólnie build pod poisona jest zdradliwy, odrzucasz wszystko co niepotrzebne, ale jak cały czas nic nie wpada pod posion to nara, po runie. Ale jak już wejdzie to jest miazga. Chociaż trochę się waham, Ironem próbowałem wszystkiego, a tu cały czas pod poison, chyba tylko z raz spróbowałem pod sly i pod shivy, bo już wchodzi to ciśnienie, żeby jak najmniej przegrywać i jak najszybciej zrobić A10, a w taki sposób w sumie nie poznam postaci dobrze, bo Irona znam na wylot, praktycznie każdym buidlem win (poza ininite'ami), a tu tylko poison, kuszą te shivy, bo widzę jak odrzucam mega karty pod to. Edytowane 27 marca27 mar przez tjery
Opublikowano 28 marca28 mar A9, zaczęło się parę wpierdoli z rzędu Edytowane 28 marca28 mar przez tjery
Opublikowano sobota o 15:055 dni Autor 17 godzin temu, tjery napisał(a):A8, nowy Doormaker świetny po dzisiejszej aktualizacji bety, ma 3 fazy - co turę inna, w każdej robi coś innego (chyba 3, bo tyle widziałem - w sumie 4, bo pierwsza to te "skałki", dopiero w drugiej się wyłania, mega to kontruje mój build, gdzie w pierwszej turze mam 7 energii i 7 kart+draw, a to tura stracona). Właśnie się z nim spotkałem Ale i tak padł. I to na A8, bo kontynuowałem wspinanie jako Necrobinder. Formy Doormakera są zdecydowanie ciekawsze niż ta pierwsza wersja, może ten debuff co zjada karty mnie zaskoczył, ale jakoś poszło zwłaszcza jak miałem builda pod power i miałem pierwsza turę na setup. Widzę że po tym jęczeniu publiki zlikwidowali trochę utrudnień z pierwszego patcha i szczerze mowiąc jakoś wydawało się... łatwiej? Zwłaszcza mniejsze ceny reliktów w sklepie sporo zmieniają. Co prawda mam za sobą tylko jeden run, ale A8 jako Necrobinder padło jakoś na luzie. Czas na A9.