STRETCH 30 Posted April 23, 2008 Share Posted April 23, 2008 wczoraj jadlem boczniaki. jakie sa wasze ulubione potrawy z grzybow i jak je przyrzadzacie? Quote Link to comment
ojejcu 86 Posted April 23, 2008 Share Posted April 23, 2008 grzyby z jajkiem kroisz grzyby, smażysz, zalewasz jajkiem, solisz, (pipi) i jesz. Quote Link to comment
Obsolete 973 Posted April 23, 2008 Share Posted April 23, 2008 Smazona kania. Taki schabowy z tego wychodzi. No i spoko. Pieczarki tez sa ok. Raczej nie trawie grzybow w konsystencji gluta. 1 Quote Link to comment
Iron 18 Posted April 23, 2008 Share Posted April 23, 2008 Z grzybów to trawię tylko pieczarki w sosie lub jak wyżej. Ale moje ulubione wyglądają tak : Quote Link to comment
Lain 107 Posted April 23, 2008 Share Posted April 23, 2008 kanie w serowym cieście xD mleko wymieszać z jajkami, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, mąką i do tego ser starty. kanie w tym maczamy i smażymy. pychota ;f Quote Link to comment
Fab3r 4 Posted April 23, 2008 Share Posted April 23, 2008 Boczniaki rulzują zdecydowanie. IMO do zupy najlepsze borowiki/pieczarki. Quote Link to comment
Mastachi 75 Posted April 23, 2008 Share Posted April 23, 2008 Kazdy rodzaj Uwielbiam Trufle sa spoko ze smietana i makaronem. Albo cubensisy na pizzy Quote Link to comment
M4c 23 Posted April 23, 2008 Share Posted April 23, 2008 KANIE!!11 Najlepsze grzyby świata . Quote Link to comment
jaroz 0 Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 kurki z patelni,przesmazone krotko na masle z sola i pieprzem. pieczarki duszone w calosci,tez na masle.boczniaki w bulce i mace zastepuja mi schabowe a z reszty lesnych grzybkow-borowiki i podbrzybki marynowane oraz zupa grzybowa Quote Link to comment
bebopboy 0 Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał Quote Link to comment
Guest Grzehoo Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał Lubię wpierdalać takowe na sucho. Znaczy się prosto ze słoika, broń Boże z alkoholem! Quote Link to comment
Lain 107 Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 ta. i potem się rzyga dalej niż widzi ;f Quote Link to comment
jaroz 0 Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał slepy jestes?spojrz na post powyzej swojego. ta. i potem się rzyga dalej niż widzi ;f sobie robisz?po grzybkach marynowanych rzygasz? Quote Link to comment
Lain 107 Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 ogórki lubi grzybki + vódka, to nie jest zbyt dobre połączenie. przynajmniej w moim wypadku. ; ] Quote Link to comment
jaroz 0 Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 myslalem ze po samych ;] Quote Link to comment
Fab3r 4 Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 http://www.youtube.com/watch?v=ffDPTKn7HiY - to jest smaczne Quote Link to comment
kold 8 Posted April 24, 2008 Share Posted April 24, 2008 Sos grzybowy z dowolnych grzybow... Pokroic grzyby i cebulke, wrzucic do rondelka ze sluszna iloscia maska, dusic pod przykryciem, az sie zrobi taka troche pulpa, zalac gesta smietana - moze byc dietetyczna i posolic/popieprzyc. Aromat grzybkow zostaje wycisniety do ostatniej kropelki. Rewelka - szczerze polecam. Np. z borowikow mozna zrobic tak cudownie aromatyczna zawiesine, ze polane tym miecho po prostu nie znajduje dna w zoladku . Ale moje ulubione grzybki to te na zdjeciu. Musze troche wiecej ich nazbierac w nastepnym sezonie i sprobuje przyrzadzac z nich potrawy . Generalnie jestem wielbicielem grzybow. Uwazam, ze to wyjatkowo wdzieczna i calkiem niezwykla... niezwykle krolestwo istot zywych. Wiele z nich, np. shiitake ma dzialanie antyrakotworcze, lecza tez inne trudne choroby, wiele z nich jest smaczna, a czesc magiczna. Grzybki rula :]. Quote Link to comment
jaroz 0 Posted April 25, 2008 Share Posted April 25, 2008 psychonaut,nastepnym razem jak bedziesz zbieral grzyby,to zostawiaj grzybnie w ziemi bo pozniej nie ma z czego sie taki grzybek odrodzic ;] Quote Link to comment
Iron 18 Posted April 25, 2008 Share Posted April 25, 2008 psychonaut,nastepnym razem jak bedziesz zbieral grzyby,to zostawiaj grzybnie w ziemi bo pozniej nie ma z czego sie taki grzybek odrodzic ;] O tym wie chyba każdy grzybiarz, więc Psycho na pewno też Pamiętam wiele wypadów do lasu na grzybu u dziadków podczas wakacyjnych pobytów, świeże powietrze inny klimat naprawdę pozwala odpocząć od miejskiego zgiełku i internetu. Grzyba są OK a ich różnorodność przytłacza, cały ich ekosystem jest tematem na parę książek. Sama naturka, a nie jakieś żarcie z puszek Quote Link to comment
kold 8 Posted April 25, 2008 Share Posted April 25, 2008 Prawde mowiac grzyby nalezy delikatnie 'ukrecac', a nie wyrywac, czy scinac. Tzn. Nalezy je wyrywac z kawalkiem grzybni, gdyz jezeli kawalek owocnika zostanie w ziemi, jest on narazony na gnicie i infekcje, w efekcie czego cala grzybnia moze pasc. Grzybnia to jeden organizm, z tym ze rosnac w trawie, sciolce etc. jest caly przykryty i niewidoczny, a czesto jego siec bywa wyjatkowo rozlegla. Zerwanie jednego owocnika to zaden problem. Wazne jest, by nie wyrzadzac krzywdy grzybni . Quote Link to comment
Guest Haibane Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 smażone w panierce czubajki kanie, orgazm dla zmysłów 1 1 Quote Link to comment
TeBe 142 Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 Pieczarki w cieście piwnym są za(pipi)iste. Quote Link to comment
Guest Grzegosz Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Do schabowego genialne są pieczarki przetworzone w jakiś niesamowity sposób w garnku (nie wiem dokładnie, bo mamusia robi), w każdym razie mają cudowny, słonawy smak i aromat cebulki. Szkoda tylko, że bardzo się kurczą podczas przygotowania i potem z całego garnka grzybów wychodzą najwyżej dwie szklanki. Quote Link to comment
Kazuo 134 Posted December 24, 2009 Share Posted December 24, 2009 Na święta babcia przygotowała trochę marynowanych grzybków. pychota Quote Link to comment
Harbuz 952 Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 CHodzi ktoś z Was na grzybobrania do lasu? Ja uwielbiam wstawać wcześnie we wrześniowe poranki i chodzić po mokrej od rosy gęstwinie w poszukiwaniu tych owoców lasu. Szczególnie gdy promienie słoneczne przebijają się przez korony drzew i malują na białej mgle świetliste słupy, budząc do życia leśną zwierzynę. Mam nadzieję, że w tym roku grzybnie przetrwały letnie upały i coś się nazbiera. Szczególnie, że mam kilka świetnych przepisów na potrawy z suszonymi grzybami. Na szybko jedna z nich: polędwica wieprzowa, suszone podgrzybki, pieczarki, czosnek, cebula, suszone pomidory, winkot wytrawne, świeża natka pietruszki, parmezan. Wszystko smażymy i podajemy z szerokim makaronem. Pyszota! W ogóle zbierał już ktoś, coś w tym roku? 4 Quote Link to comment
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.