Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

wczoraj jadlem boczniaki.

 

jakie sa wasze ulubione potrawy z grzybow i jak je przyrzadzacie?

  • Odpowiedzi 71
  • Wyświetleń 5,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • CHodzi ktoś z Was na grzybobrania do lasu? Ja uwielbiam wstawać wcześnie we wrześniowe poranki i chodzić po mokrej od rosy gęstwinie w poszukiwaniu tych owoców lasu. Szczególnie gdy promienie słoneczn

  • smażone w panierce czubajki kanie, orgazm dla zmysłów

  • Hehe, najlepszy kurs miałem z dziadkami. Dziadek był leśniczym i pierwsze 3 lata życia spędziłem na leśniczówce. W środku lasu. Potem przyjeżdżałem tam na wakacje, nawet ostanio wpadłem na chwilę, zob

Opublikowano

grzyby z jajkiem

 

kroisz grzyby, smażysz, zalewasz jajkiem, solisz, (pipi) i jesz.

Opublikowano

Smazona kania. Taki schabowy z tego wychodzi. No i spoko.

 

 

Pieczarki tez sa ok. Raczej nie trawie grzybow w konsystencji gluta.

Opublikowano

Z grzybów to trawię tylko pieczarki w sosie lub jak wyżej.

Ale moje ulubione wyglądają tak :

grzybek4.jpg

:D

Opublikowano

kanie w serowym cieście xD

 

mleko wymieszać z jajkami, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, mąką i do tego ser starty.

kanie w tym maczamy i smażymy.

pychota ;f

 

 

 

Opublikowano

Boczniaki rulzują zdecydowanie. IMO do zupy najlepsze borowiki/pieczarki.

Opublikowano

Kazdy rodzaj :) Uwielbiam

 

Trufle sa spoko ze smietana i makaronem. Albo cubensisy na pizzy

Opublikowano

KANIE!!11

Najlepsze grzyby świata ^^.

Opublikowano

kurki z patelni,przesmazone krotko na masle z sola i pieprzem.

pieczarki duszone w calosci,tez na masle.boczniaki w bulce i mace zastepuja mi schabowe ;)

a z reszty lesnych grzybkow-borowiki i podbrzybki marynowane oraz zupa grzybowa :)

Opublikowano

A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał :P

Opublikowano
A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał :P

Lubię wpierdalać takowe na sucho. Znaczy się prosto ze słoika, broń Boże z alkoholem!

Opublikowano
A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał :P

slepy jestes?spojrz na post powyzej swojego.

ta. i potem się rzyga dalej niż widzi ;f

sobie robisz?po grzybkach marynowanych rzygasz?

Opublikowano

ogórki lubi grzybki + vódka, to nie jest zbyt dobre połączenie. przynajmniej w moim wypadku. ; ]

Opublikowano

myslalem ze po samych ;]

Opublikowano

Sos grzybowy z dowolnych grzybow...

 

Pokroic grzyby i cebulke, wrzucic do rondelka ze sluszna iloscia maska, dusic pod przykryciem, az sie zrobi taka troche pulpa, zalac gesta smietana - moze byc dietetyczna i posolic/popieprzyc. Aromat grzybkow zostaje wycisniety do ostatniej kropelki. Rewelka - szczerze polecam. Np. z borowikow mozna zrobic tak cudownie aromatyczna zawiesine, ze polane tym miecho po prostu nie znajduje dna w zoladku :D.

 

Ale moje ulubione grzybki to te na zdjeciu. Musze troche wiecej ich nazbierac w nastepnym sezonie i sprobuje przyrzadzac z nich potrawy :).

dsc02289gf2.th.jpg

Generalnie jestem wielbicielem grzybow. Uwazam, ze to wyjatkowo wdzieczna i calkiem niezwykla... niezwykle krolestwo istot zywych. Wiele z nich, np. shiitake ma dzialanie antyrakotworcze, lecza tez inne trudne choroby, wiele z nich jest smaczna, a czesc magiczna. Grzybki rula :].

Opublikowano

psychonaut,nastepnym razem jak bedziesz zbieral grzyby,to zostawiaj grzybnie w ziemi bo pozniej nie ma z czego sie taki grzybek odrodzic ;]

Opublikowano
psychonaut,nastepnym razem jak bedziesz zbieral grzyby,to zostawiaj grzybnie w ziemi bo pozniej nie ma z czego sie taki grzybek odrodzic ;]

O tym wie chyba każdy grzybiarz, więc Psycho na pewno też :)

 

Pamiętam wiele wypadów do lasu na grzybu u dziadków podczas wakacyjnych pobytów, świeże powietrze inny klimat naprawdę pozwala odpocząć od miejskiego zgiełku i internetu. Grzyba są OK a ich różnorodność przytłacza, cały ich ekosystem jest tematem na parę książek.

Sama naturka, a nie jakieś żarcie z puszek :D

Opublikowano

Prawde mowiac grzyby nalezy delikatnie 'ukrecac', a nie wyrywac, czy scinac. Tzn. Nalezy je wyrywac z kawalkiem grzybni, gdyz jezeli kawalek owocnika zostanie w ziemi, jest on narazony na gnicie i infekcje, w efekcie czego cala grzybnia moze pasc. Grzybnia to jeden organizm, z tym ze rosnac w trawie, sciolce etc. jest caly przykryty i niewidoczny, a czesto jego siec bywa wyjatkowo rozlegla. Zerwanie jednego owocnika to zaden problem. Wazne jest, by nie wyrzadzac krzywdy grzybni :P.

  • 1 rok później...
Opublikowano

smażone w panierce czubajki kanie, orgazm dla zmysłów

Opublikowano

Pieczarki w cieście piwnym są za(pipi)iste.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Do schabowego genialne są pieczarki przetworzone w jakiś niesamowity sposób w garnku (nie wiem dokładnie, bo mamusia robi), w każdym razie mają cudowny, słonawy smak i aromat cebulki. Szkoda tylko, że bardzo się kurczą podczas przygotowania i potem z całego garnka grzybów wychodzą najwyżej dwie szklanki.

Opublikowano

Na święta babcia przygotowała trochę marynowanych grzybków.

 

Kurki-marynowane-8798-big.jpg

 

 

pychota

  • 5 lat później...
Opublikowano

CHodzi ktoś z Was na grzybobrania do lasu? Ja uwielbiam wstawać wcześnie we wrześniowe poranki i chodzić po mokrej od rosy gęstwinie w poszukiwaniu tych owoców lasu. Szczególnie gdy promienie słoneczne przebijają się przez korony drzew i malują na białej mgle świetliste słupy, budząc do życia leśną zwierzynę.

 

Mam nadzieję, że w tym roku grzybnie przetrwały letnie upały i coś się nazbiera. Szczególnie, że mam kilka świetnych przepisów na potrawy z suszonymi grzybami.

 

Na szybko jedna z nich:

polędwica wieprzowa, suszone podgrzybki, pieczarki, czosnek, cebula, suszone pomidory, winkot wytrawne, świeża natka pietruszki, parmezan. Wszystko smażymy i podajemy z szerokim makaronem. Pyszota!

 

W ogóle zbierał już ktoś, coś w tym roku?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.