STRETCH 30 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 wczoraj jadlem boczniaki. jakie sa wasze ulubione potrawy z grzybow i jak je przyrzadzacie? Cytuj Odnośnik do komentarza
ojejcu 86 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 grzyby z jajkiem kroisz grzyby, smażysz, zalewasz jajkiem, solisz, (pipi) i jesz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Obsolete 973 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Smazona kania. Taki schabowy z tego wychodzi. No i spoko. Pieczarki tez sa ok. Raczej nie trawie grzybow w konsystencji gluta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Iron 18 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Z grzybów to trawię tylko pieczarki w sosie lub jak wyżej. Ale moje ulubione wyglądają tak : Cytuj Odnośnik do komentarza
Lain 107 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 kanie w serowym cieście xD mleko wymieszać z jajkami, proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, mąką i do tego ser starty. kanie w tym maczamy i smażymy. pychota ;f Cytuj Odnośnik do komentarza
Fab3r 4 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Boczniaki rulzują zdecydowanie. IMO do zupy najlepsze borowiki/pieczarki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mastachi 75 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Kazdy rodzaj Uwielbiam Trufle sa spoko ze smietana i makaronem. Albo cubensisy na pizzy Cytuj Odnośnik do komentarza
M4c 23 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2008 KANIE!!11 Najlepsze grzyby świata . Cytuj Odnośnik do komentarza
jaroz 0 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 kurki z patelni,przesmazone krotko na masle z sola i pieprzem. pieczarki duszone w calosci,tez na masle.boczniaki w bulce i mace zastepuja mi schabowe a z reszty lesnych grzybkow-borowiki i podbrzybki marynowane oraz zupa grzybowa Cytuj Odnośnik do komentarza
bebopboy 0 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzehoo Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał Lubię wpierdalać takowe na sucho. Znaczy się prosto ze słoika, broń Boże z alkoholem! Cytuj Odnośnik do komentarza
Lain 107 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 ta. i potem się rzyga dalej niż widzi ;f Cytuj Odnośnik do komentarza
jaroz 0 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 A o marynowanych grzybkach idealnych do wódeczki nikt nie wspomniał slepy jestes?spojrz na post powyzej swojego. ta. i potem się rzyga dalej niż widzi ;f sobie robisz?po grzybkach marynowanych rzygasz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Lain 107 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 ogórki lubi grzybki + vódka, to nie jest zbyt dobre połączenie. przynajmniej w moim wypadku. ; ] Cytuj Odnośnik do komentarza
jaroz 0 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 myslalem ze po samych ;] Cytuj Odnośnik do komentarza
Fab3r 4 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 http://www.youtube.com/watch?v=ffDPTKn7HiY - to jest smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza
kold 8 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Sos grzybowy z dowolnych grzybow... Pokroic grzyby i cebulke, wrzucic do rondelka ze sluszna iloscia maska, dusic pod przykryciem, az sie zrobi taka troche pulpa, zalac gesta smietana - moze byc dietetyczna i posolic/popieprzyc. Aromat grzybkow zostaje wycisniety do ostatniej kropelki. Rewelka - szczerze polecam. Np. z borowikow mozna zrobic tak cudownie aromatyczna zawiesine, ze polane tym miecho po prostu nie znajduje dna w zoladku . Ale moje ulubione grzybki to te na zdjeciu. Musze troche wiecej ich nazbierac w nastepnym sezonie i sprobuje przyrzadzac z nich potrawy . Generalnie jestem wielbicielem grzybow. Uwazam, ze to wyjatkowo wdzieczna i calkiem niezwykla... niezwykle krolestwo istot zywych. Wiele z nich, np. shiitake ma dzialanie antyrakotworcze, lecza tez inne trudne choroby, wiele z nich jest smaczna, a czesc magiczna. Grzybki rula :]. Cytuj Odnośnik do komentarza
jaroz 0 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 psychonaut,nastepnym razem jak bedziesz zbieral grzyby,to zostawiaj grzybnie w ziemi bo pozniej nie ma z czego sie taki grzybek odrodzic ;] Cytuj Odnośnik do komentarza
Iron 18 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 psychonaut,nastepnym razem jak bedziesz zbieral grzyby,to zostawiaj grzybnie w ziemi bo pozniej nie ma z czego sie taki grzybek odrodzic ;] O tym wie chyba każdy grzybiarz, więc Psycho na pewno też Pamiętam wiele wypadów do lasu na grzybu u dziadków podczas wakacyjnych pobytów, świeże powietrze inny klimat naprawdę pozwala odpocząć od miejskiego zgiełku i internetu. Grzyba są OK a ich różnorodność przytłacza, cały ich ekosystem jest tematem na parę książek. Sama naturka, a nie jakieś żarcie z puszek Cytuj Odnośnik do komentarza
kold 8 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Prawde mowiac grzyby nalezy delikatnie 'ukrecac', a nie wyrywac, czy scinac. Tzn. Nalezy je wyrywac z kawalkiem grzybni, gdyz jezeli kawalek owocnika zostanie w ziemi, jest on narazony na gnicie i infekcje, w efekcie czego cala grzybnia moze pasc. Grzybnia to jeden organizm, z tym ze rosnac w trawie, sciolce etc. jest caly przykryty i niewidoczny, a czesto jego siec bywa wyjatkowo rozlegla. Zerwanie jednego owocnika to zaden problem. Wazne jest, by nie wyrzadzac krzywdy grzybni . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Haibane Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 smażone w panierce czubajki kanie, orgazm dla zmysłów 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
TeBe 142 Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 Pieczarki w cieście piwnym są za(pipi)iste. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Grzegosz Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Do schabowego genialne są pieczarki przetworzone w jakiś niesamowity sposób w garnku (nie wiem dokładnie, bo mamusia robi), w każdym razie mają cudowny, słonawy smak i aromat cebulki. Szkoda tylko, że bardzo się kurczą podczas przygotowania i potem z całego garnka grzybów wychodzą najwyżej dwie szklanki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kazuo 134 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Na święta babcia przygotowała trochę marynowanych grzybków. pychota Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 CHodzi ktoś z Was na grzybobrania do lasu? Ja uwielbiam wstawać wcześnie we wrześniowe poranki i chodzić po mokrej od rosy gęstwinie w poszukiwaniu tych owoców lasu. Szczególnie gdy promienie słoneczne przebijają się przez korony drzew i malują na białej mgle świetliste słupy, budząc do życia leśną zwierzynę. Mam nadzieję, że w tym roku grzybnie przetrwały letnie upały i coś się nazbiera. Szczególnie, że mam kilka świetnych przepisów na potrawy z suszonymi grzybami. Na szybko jedna z nich: polędwica wieprzowa, suszone podgrzybki, pieczarki, czosnek, cebula, suszone pomidory, winkot wytrawne, świeża natka pietruszki, parmezan. Wszystko smażymy i podajemy z szerokim makaronem. Pyszota! W ogóle zbierał już ktoś, coś w tym roku? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.