Skocz do zawartości

Console Wars 2.0

Featured Replies

Opublikowano

tak, uwazam, ze konsol na ktorych smigac bedzie taki Battlefield 3 jest wiecej niz kompow ktore to uciagnal.

Chyba, ze liczysz kazdy domowy komputer na swiecie to jakby spoko. Każdy ma swojego po(pipi)a.

Poziom tej wypowiedzi jest zaprawdę żenujący. Kłania się się ortografia, interpunkcja, składnia ... panie z GSR. Nie wspomnieć już o znikomej wartości merytorycznej tego postu.

EOT: Wkurza mnie, że za kilka dni czeka mnie dłuższa rozłąka z PS3 (dobrze, że chociaż PSP biorę i prawdopodobnie przeżywać będzie drugą młodość, bo mam spore zaległości na tej konsolce).

• Odpowiedzi 9,9 tys.
  • Wyświetleń 241,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No i dobra, może Sony po tej aferze zablokuje możliwość tego typu kupowania rzeczy z PSN.   Aha, mam nadzieję że ta afera przyczyni się do zatrzymania ekspansji różnego rodzaju usług sieciowych. Kup

• eheheh, myślałem że to kółeczko wzajemnej adoracji tak plusuje Zwyrola, zawsze mu zazdrościłem tych pinćset plusów a tu sie okazuje co innego     wszystkie te konta po 0 postów, lol   wniosek:

• I chvj. Na żadnym PC nie zagrasz w Gran Turismo, Forze, God of War, Uncharted, Heavy Rain, Red Dead Redemption, Killzone, Alana Wake.   Fuck PC gaming

Opublikowano
  • Autor

Stona zaczynasz kozaczyć jak Gooral. Sam w ogole nie trzymasz sie zasad panujacych na forum, bedac modem. W ogole. WTF.

+ Dodał MODERATOR
Jak chcecie się przypierdalać do moderacji, to zapraszam do odpowiedniego tematu w odpowiednim dziale. Miauczenie tutaj jest równie mądre, jak krzyczenie na przejeżdżający obok pociąg pośpieszny. EOT

Wysmiewasz teze, ze PC wstrzymuje rozwoj, odczytujac to tylko w taki sposob jaki chcesz. Orson nie odniosl sie do technologii, ty tak, bo tak to chcesz postrzegac. Technologicznie PC absolutnie nie wstrzymuje rozwoju gier, pod kazdym innym wzgledem tak. Sam jestes tego swiadom, a bedziesz bronil tej platformy jakby zalezalo od niej zycie.

Opublikowano

Ale o czym Ty mówisz? Mnie nie w(pipi)ia to, że na kĄsole sprzedaje się Xrazy więcej gier niż na PC, mnie w(pipi)ia to, że porty gier z kĄsol są tak (pipi)owo zrobione. Dlaczego? Bo kĄsolki nie nadążają za zmianami i są robione przez jakichś niedokochanych projektantów, dla których duża ilość pamięci RAM/vRAM to zbędna rozrzutność. Dlatego odnoszę się do technicznego aspektu gier.

Opublikowano

mnie natomiast wqrwia, ze sprzedaje sie wiecej gier, a sa drozsze. Niby dlaczego - te same pudelko, ta sama plyta, ta sama gra, a musi byc min. 5 dych drozsza. Przeciez gdyby nowosci kosztowaly tyle co na PC to bylby raj.

I tak - zgadzam sie z Toba, ze ludzie mniej piraca, bo nie maja takich mozliwosci, jak na PC, inna sprawa, ze nikomu sie teraz nie chce, bo raz, ze sa gry na zadanie, lewe punkty, skladki na dodatki i pozniej wychodzi, ze 4 gry mozesz miec za 30 zl, tyle ze bez pudelka, bezposrednio na dysku.

Zapiszesz sie do kampani graczy, masz nowosc za 130 zl, jedynie wciaz zwykle sklepy irytuja niemilosiernie - ceny z dupy po 249 zl, na dodatek gier z przed 3 lat. Chcialbym kiedys pojsc do empiku, saturna, MM i zobaczyc ceny gier podobne do tych z PC, a tak niestety - kazda nowosc to szukanie, na allegro, w promocjach, w sklepach wysylkowych. <_<

Edytowane przez easye

Opublikowano
  • Autor

Ale o czym Ty mówisz? Mnie nie w(pipi)ia to, że na kĄsole sprzedaje się Xrazy więcej gier niż na PC, mnie w(pipi)ia to, że porty gier z kĄsol są tak c(pipi) zrobione. Dlaczego? Bo kĄsolki nie nadążają za zmianami i są robione przez jakichś niedokochanych projektantów, dla których duża ilość pamięci RAM/vRAM to zbędna rozrzutność. Dlatego odnoszę się do technicznego aspektu gier.

Nieprawda. Konsole są projektowane zawsze tak samo i każda nowa generacja wyprzedza PC pod względem możliwości. I żeby nie było, odnoszę się do tego jakie średnio gracze mają PC, a nie do najmocniejszych kompów bo wiadomo że w dniu premiery jakiejść konsoli nowej generacji jest gdzieś równie wydajny PeCet.

Kolejna generacja odskoczy z RAMem i vRAMem na kilka lat, PC to doścignie, przegoni i znowu będzie gadanie, że jakim cudem konsole mogą mieć tak mało RAMu, że projektował je debil. Znowu będzie wyczekiwanie na kolejną generacje i schemat się będzie powtarzał.

Opublikowano

mnie natomiast wqrwia, ze sprzedaje sie wiecej gier, a sa drozsze. Niby dlaczego - te same pudelko, ta sama plyta, ta sama gra, a musi byc min. 5 dych drozsza. Przeciez gdyby nowosci kosztowaly tyle co na PC to bylby raj.

Microsoft, Sony i Nintendo sporą sumkę z każdego egzemplarza biorą dla siebie, to m.in. dlatego.

Opublikowano

Macie racje. Zreszta, patrzac na roznice w nadchodzacym Battlefieldzie, Crysisie i innych produkcjach, widac, ze w cale nie trzeba miec jednak 8GB Ramu by dobrze zoptymalizowac gre. Konsole MS mam juz 6 lat, a nadal daje rade. Na PC nikomu sie nie chce, bo i po co ? lepiej by producencji kart graficznych zarobili swoje.

Edytowane przez easye

Opublikowano

Kolejna generacja odskoczy z RAMem i vRAMem na kilka lat, PC to doścignie, przegoni i znowu będzie gadanie, że jakim cudem konsole mogą mieć tak mało RAMu, że projektował je debil. Znowu będzie wyczekiwanie na kolejną generacje i schemat się będzie powtarzał.

Wybacz, ale bredzisz.

94' PSX 2MB ram, 1MB vRAM / Na PC standard to 8MB /1-2MB

00' PS2 32MB ram, 4MB vRAM / Na PC standard to 64MB /8MB vRAM

06' PS3 256MB ram, 256MB vRAM / Na PC standard to 512MB /256MB vRAM

Na podstawie gier dostępnych na obie platformy. Dziwnym zbiegiem okoliczności zawsze na kĄsolach jest tej pamięci 2x za mało. Choć dobrze wiadomo, że potrzeby developerów będą ROSNĄĆ, a nie MALEĆ. Śmiem twierdzić że trzeba być debilem, żeby podczas projektowania kĄsoli wkładać do niej MNIEJ ramu, niż aktualnie jest potrzebne devom.

@fan małej ilości RAM i optymalizacji. Popatrz sobie na tekstury w grach na PC i na kĄsolach. Nie wiem jak Ty, ale ja lubię widzieć że biegnę po chodniku, a nie po plamie kisielu :F

Opublikowano

mnie w(pipi)ia to, że porty gier z kĄsol są tak c(pipi) zrobione.

Nikomu nie chce sie robic silnika specjalnie pod PCta, tylko po to, zeby gra sprzedala sie nascie razy gorzej.

Bo kĄsolki nie nadążają za zmianami i są robione przez jakichś niedokochanych projektantów, dla których duża ilość pamięci RAM/vRAM to zbędna rozrzutność.

Teraz to doyebales jak malo kto. Zacznij jezcze obwiniac PCta z 2005 kupionego za ok. 1400zl, ze nowe gry nie chodza w 1920x1080 w max detalach. Heh taki PC nie uciagnie tego co konsole w tej chwili maja do zaoferowania.

Tez zawsze irytowala mnie mala ilosc ramu, ale bez przesady (pipi). Jeczysz jak stara baba.

PS. Jezeli nowy X/PS nie beda miec 4GB RAMu to bedzie mozna sie naprawde wqrwic. Teraz taka pamiec jest strasznie tania i jak kiedys jeszcze bylem w stanie zrozumiec, ze chca na tym przyoszczedzic tak teraz nie bedzie przebacz.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Ale co mnie obchodzi PC z 2005 roku, skoro w nim MOŻNA zwiększyć ilość RAM. Od zawsze RAM jest problemem w kĄsolach. Pamiętacie N64 i śmieszny rambox czy jak to tam się nazywało? Od zawsze producenci kĄsol dają dupy jeśli chodzi o RAM. Dla mnie to niepojęte. I stąd wzięła się cała dyskusja.

Opublikowano

No zwiekszysz ilosc RAMu, a i tak w goowno pograsz ;P

Wiem wiem, mozna jeszcze procka plus plyte i grafike wymienic przecie xD

Edytowane przez Ins

Opublikowano
  • Autor

Może 512 to standard dzisiaj, ale nie 5 lat temu. Tamte kompy nie są w stanie udzwignąć takiego Batmana na Unrealu w detalach i rozdzialce jak obecnie wyglada to na konsoli.

Poza tym, zgodze sie z Insem. Roznica w cenie RAMu dzisiaj jest zdecydowanie inna niz na poczatku tej generacji. Teraz to tania rzecz.

Opublikowano

Już to widzę jak PC z 2005 roku odpala np Crysisa 2 na poziomie PS3/Xboxa360. Pewnie nawet taka 6 letnia konfiguracja nie łapie się na minimalne wymagania.

Na kompie zawsze do tych samych gier z konsol trzeba mocniejszego sprzętu, bo tutaj nikt nie przejmuje się optymalizacją kodu. Jak komuś nie działa, albo karta nie obsługuje np najnowszych shaderów, to niech ją sobie wymieni.

Opublikowano

Może 512 to standard dzisiaj, ale nie 5 lat temu. Tamte kompy nie są w stanie udzwignąć takiego Batmana na Unrealu w detalach i rozdzialce jak obecnie wyglada to na konsoli.

Poza tym, zgodze sie z Insem. Roznica w cenie RAMu dzisiaj jest zdecydowanie inna niz na poczatku tej generacji. Teraz to tania rzecz.

Jak nie? Chyba wiem jakiego kompa miałem 5lat temu, nie? Jeśli dla Ciebie DZIŚ standardem jest 512MB [i pewnie win XP] , to w sumie nie mamy o czym dyskutować. Z lepszego kompa aktualnie piszę Z PRACY XD

PS. No to zobaczymy ile nowe kĄsolki będą miały ramu? Najśmieszniej będzie jeśli żaden dev na czas nie zareaguje [tak jak to miało chyba miejsce przy developingu GoW1 na X0] i wsadzą znowu żałosną ilość [bo dane można przesyłać strumieniowo, a gry mogą przecież mieć kisiel zamiast tekstur, kĄsolomaniakom to nie przeszkadza].

Opublikowano

Wszyscy się tak znają i wiedzą o co chodzi...ale nikt nie wie, że 512 MB Ram w konsoli to więcej niż 512 Ram w Pjececie....whistling.gif

Opublikowano

no i na pc mozna robic na od(pipi).

Po co sie starac przeciez klient ma 4gb ramu.

zwolni sie na sam koniec. Optymalizacja jest zbyt droga;p

PS. przeciez dla niego ideal to Metro2033

gdzie jak sie odpali jego wymarzony 4aa i 16 Af w fullhd aby widziec tekstury jak zyleta

gdzie highendowa grafika wyciaga w porywach 30fps :D

tak sie powinno robic gry

Edytowane przez szpic

Opublikowano

Jak nie? Chyba wiem jakiego kompa miałem 5lat temu, nie?

Kogo obchodzi ile miales RAMu w 2005? Ja mialem wlasnie 512 jak i wiekszosc moich znajomych. No ale przeciez Stona mial wiecej i tylko to sie liczy - przeciez on wyznacza standardy :teehee:

Dzis mozna miec spokojnie 16GB RAMu ale chocby skaly sraly nie bedzie to standardem.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Przestań pieprzyć stona, 5-6 lat temu wychodził Battlefield 2, standardem był 1GB ramu (bogacze mieli 2gb ram), a jak ktoś miał 6800GT 256mb ram to mógł chojraczyć w internecie. Ja na początku 2005 roku kupiłem 6600GT 128mb ram za prawie 1000zł był kozakiem, bo HL2 chodził elegancko na maxa w 1280x1024. 1000zł za high endową kartę praktycznie, standardem o którym tak często mówisz to karty za 400-500zł, nikogo nie obchodzi co ty miałeś, nie ty wyznaczasz standardy ;/

Śmiech z tym ramem, w ciągu tych 5 lat już 2 razy typy pamięci się zmieniały (DDR --> DDR2 --> DDR3), przez co nie da się mówić o "zwykłej wymianie ramu". Chciałeś mieć nowy ram - od razu musiałeś platformę zmieniać.

Zaczynam za to doceniać wysiłek fizyczny w używaniu shift + alt w pisaniu kĄsola. Nie doceniam za to poziomu beki, który to słowo ma niby tworzyć.

Edytowane przez MaZZeo

Opublikowano

Jak nie? Chyba wiem jakiego kompa miałem 5lat temu, nie?

Kogo obchodzi ile miales RAMu w 2005? Ja mialem wlasnie 512 jak i wiekszosc moich znajomych. No ale przeciez Stona mial wiecej i tylko to sie liczy - przeciez on wyznacza standardy :teehee:

Dzis mozna miec spokojnie 16GB RAMu ale chocby skaly sraly nie bedzie to standardem.

Czekaj czekaj, napisałem że standardem było 512, napisałem że tyle miałem, potwierdzasz że tyle miałeś Ty i koledzy.. ale to cały czas nie jest standard :mellow:

Ja nie musiałem 3 razy zmieniać, bo jadę na DD2 :potter:

A skoro standard był jeszcze wyższy niż 512, to tym bardziej wychodzi na moje :whistling:

Opublikowano

No napisz jeszcze, ze 2GB bylo standardem ...

Opublikowano

Widzisz stona, bo dla ciebie 1GB > 512MB ramu na konsolach, a zapominasz, że ram na konsolach służy tylko do gier, podczas gdy na pececie połowę, no może trochę mniej, tego ramu zjada system i wszelkie programy działające w tle. Tak samo jak będzie w nowych konsolach, gdzie zapewne będzie 4GB ramu, efektywność będzie większa niż 8miu GB na pececie.

I w ogóle jaka beka z ciebie, nazywasz projektantów i developerów "niedoyeahbanymi" bo szkoda im hajsu na platformę jaką jest PC? I czemu ty się na nich wku.rwiasz? Czemu się nie w(pipi)iasz na swoich kolegów pecetowców, którzy grają w gry ale ich nie kupują? Bo faktem jest, że to właśnie przez nich jest jak jest i irytujesz się.

Opublikowano

O czym Ty mówisz? Czytasz w ogóle posty? Cały czas mówię o niedoborze RAMu w kĄsolach. Piszę po chińsku czy jak?

vRAM nie jest zjadany przez system. A 4GB RAMu w kĄsoli nie będzie porównywalną ilości z 8GB RAM na PC.

Opublikowano

I w ogóle jaka beka z ciebie, nazywasz projektantów i developerów "niedoyeahbanymi" bo szkoda im hajsu na platformę jaką jest PC? I czemu ty się na nich wku.rwiasz? Czemu się nie w(pipi)iasz na swoich kolegów pecetowców, którzy grają w gry ale ich nie kupują? Bo faktem jest, że to właśnie przez nich jest jak jest i irytujesz się.

bo tworzenie gier powinno byc charytatywne ;)

Dajmy najlepsza wersje na PC bo oni sa jedynie godni grac a potem dajmy jakis port na konsole i zarabiajmy na nich :P

Edytowane przez szpic

Opublikowano

Z tego co wiem to konsola dzieli RAM z kartą graficzną, więc właśnie tak jest. I nie jest tak, że twórcy uważają większą ilość za zbędną rozrzutność (ROTFL), nie wiem czy wiesz że istnieje coś takiego jak koszta produkcji, przez które takie Sony dopiero od niedawna zaczęło zarabiać na PS3 a na PSVita przez 2 lata w ogóle nie będą zarabiać. Ale oczywiście, liczą się twoje widzimisię że konsole wstrzymują rozwój, bo to ich wina że kilka razy lepiej sprzedają się brzydsze wersje gry (ta wydana na konsole), od uber wersji z AA i super texturami na PC :thumbsup:

Czytałem już nie raz o braku rozwoju w grafice, może to i racja, tylko dlaczego jak okazało że BF3 nie będzie supportował XP to od razu w internecie raban się zrobił? Te same narzekanie znowu widzę teraz jak do Crysisa 2 wydali DX11, że olaboga jak to chodzi, że 25 fps ledwie mają na HD 6950 :/ Sam gram na pececie, z resztą kupiłem teraz prawie nowego, ale uważam że spora większość pecetowców jest popjerdolonych zdeka i nie wiedzą czego chcą.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.