Skocz do zawartości

Console Wars 3(de)

Featured Replies

Opublikowano

tandeta ( grafika) co maja wlozyc do nowych konsolek ma szyne 128bit wiec nie dadza wiekszej aby nie komplikowac sprawy :P

Edytowane przez szpic

• Odpowiedzi 9,7 tys.
  • Wyświetleń 261,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Z telefona jest takie samo narzędzie do gier, jak z peceta. Żadne.

• Pogadajmy o wynikach sprzedaży M$ to takie ekscytujące...

• fix co do nowego GoW to mam nadzieję że to nie GoW4 od Epica a że coś w stylu H3:ODST/HR od PCF, no i żeby wyszło do wiosny bo jeśli jesień 2013 to przekreśla next gena MS, w sumie już patrząc na g

Opublikowano

Spółka Blizzard Entertainment, Inc. ogłosiła w dniu dzisiejszym, że w ciągu pierwszych 24 godzin od wydania gry Diablo III, sprzedano ponad 3,5 miliona egzemplarzy, ustanawiając absolutny rekord dla najszybciej sprzedającej się gry PC. Liczba ta nie uwzględnia ponad 1,2 miliona graczy, którzy otrzymali Diablo III w zamian za udział w promocji Roczna Przygoda w World of Warcraft®. W sumie, ponad 4,7 miliona graczy na całym świecie było gotowych do walki o Sanktuarium już pierwszego dniu sprzedaży Diablo III -- sprawiając, że była to największa premiera w historii, jeśli chodzi o gry komputerowe.

Po pierwszym tygodniu od premiery liczba graczy wzrosła do ponad 6,3 milionów.

Całkiem nieźle jak na martwy rynek gier na PC, c'nie?

Ofkoz zaraz przyjdzie Mendrek ze swoimi 3z5 palcy i powie że ta gra jest słaba [po czym zacznie przekonywać sam siebie że Sorcery za jedyne [tu wstaw cenę z PSS] jest grą o wiele ciekawszą, lepszą graficznie, z o wiele bardziej rozbudowaną fabułą i przede wszystkim jest dostępna dla dzieci, po czym doda że nawet gdyby Diablo 3 wyszło na PS3 to on by nie kupił, bo nie można grać kulaworękim karłem].

No ale dość o naszym wesołym skrzacie który nie potrafi poprawnie korzystać z Arcade Sticka. Co sądzicie o DIII ? To przede wszystkim hajp czy jednak coś w tej grze jest? 12 lat oczekiwania. To tylko trochę mniej niż DN: Forever, a jak skończyła tamta gra chyba przypominać nie trzeba [kupiłem ją za 0,99$ chyba 3 miechy po premierze].

Piszcie coś, bo stypa się tutaj zrobiła ;/

Aha, zawsze jakiś zawistny Xbot może napisać że sprzedało się jej tyle, bo ma dobrego DRMa którego jeszcze nie złamano [po czym sprawdzi czy mu się już zassała najnowsza gierka na X0 z internetu, bo pusta płytka DVD czeka na wypalenie].

Opublikowano

jedna jaskółka wiosny nie czyni

wystarczy spojrzeć na słupki sprzedaży gier multiplatformowych i gdzie najwięcej sie sprzedaje..KONSOLE!,a PC wersję słabo/mizernie lub "sprzedaja" się doskonale na torrentach(wystarczy spojrzeć na wiedzmina 2 sprzedaż i ile osób pobralo ta grę)

Nawet taki BF3 sprzedl się więcej na konsolach

Edytowane przez LionelPL

Opublikowano

Jako że mam wyjebane na to, co ma do powiedzenia Szprota, poczekam aż wypowie się ktoś, kogo zdanie w jakikolwiek sposób mnie interesuje :sleep:

Opublikowano

Jak to a Windows XP nie przebił Diablo ? Diabeł 6,3 mln, reszta gier przez cały rok 7mln

ps ciiiiii Szprota wie kiedy będzie spolszczenie do MP3na konsole :)

Edytowane przez balon1984

Opublikowano

To jakieś faktyczne dane, czy ssiesz sobie z pytki teraz? ;>

Tylko plz, nie vgc, bo te ich dane mają tyle wspólnego ze stanem faktycznym co wypowiedzi Mendrka.

Opublikowano

ssie z bagiety, ale fizyczne nośniki to chyba gdzieś do końca w takim nakładzie się rozjedą na PC, bo co tam jeszcze za głośne EXy PCtowe wyjdą w tym roku ?

Opublikowano

A to na PieCa są jakieś exy? ;)

Tak trochę nigdy nie potrafiłem ogarnąć Waszego [czytaj fanbojskiego] podejścia do tematu exów. Jeśli gra wyjdzie na kilka sprzętów, to znaczy że jest gorsza? Czy że co? Mam uważać że DIII jest wykruwisty ale tylko do momentu kiedy go nie zapowiedzą na kĄsole? [znaczy na X0, bo PS3 by go nie uciągnęła].

Wiedźmin 2 imho jest jednym z najlepszych erpegów tego roku i to, że przestał być PieCowym exem tego stanu nie zmieniło.

Co z tą polską?

Opublikowano

Nie nie, ja pisałem o Ex w tym wymiarze, że wiadomo, że multiplatforma to na pewno na PC się nie sprzeda.

Prosty przykład, jak by Wiesiek 1 lub 2 wyszedł, za równo na PC i kloca to zapewne proporcje sprzedaży byłby wiadome...

Czy Ex to mnie to wali RDR (PC jedyna słuszna wersja :P ) , MAX 3, M. Effect, Wiedzmiń 2 itp multiplatformy a kąsają strasznie :)

edit: no jak nie ma na PC Exów ? a Diabeł, Starcraft, WoW, Windows, Office i Wiedźmin 1 :)

Edytowane przez balon1984

Opublikowano

Gry na PC od kilku lat sprzedają się bardzo dobrze. Wystarczy przejrzeć raporty finansowe wydawców gier. Przeważnie jest tak że przychody z PC równają się przychodom z X360 lub PS3.

Opublikowano

Stona, naprawdę tobie też trzeba tłumaczyć? Za takimi wynikami stoją trzy literki - DRM.

Aha, zawsze jakiś zawistny Xbot może napisać że sprzedało się jej tyle, bo ma dobrego DRMa którego jeszcze nie złamano [po czym sprawdzi czy mu się już zassała najnowsza gierka na X0 z internetu, bo pusta płytka DVD czeka na wypalenie].

:sorcerer:

Edytowane przez Stona

Opublikowano

Gry na PC od kilku lat sprzedają się bardzo dobrze. Wystarczy przejrzeć raporty finansowe wydawców gier. Przeważnie jest tak że przychody z PC równają się przychodom z X360 lub PS3.

Zapodasz takie rpaorty, które to mówią ? bo ja nie przypominam sobie takich statystyk , chyba, że twierdzisz o jakiś mało promowanych tytułach, bo chyba CoD, GTA itp nie przynoszą podobnych przychodów ? :)

Opublikowano

Pewnie przynoszą mniejsze ale na PC nie ma czegoś takiego jak płacenie haraczy producentowi sprzętu ;)

Opublikowano

blablabla

Ofkoz zaraz przyjdzie Mendrek ze swoimi 3z5 palcy i powie że ta gra jest słaba [po czym zacznie przekonywać sam siebie że Sorcery za jedyne [tu wstaw cenę z PSS] jest grą o wiele ciekawszą, lepszą graficznie, z o wiele bardziej rozbudowaną fabułą i przede wszystkim jest dostępna dla dzieci, po czym doda że nawet gdyby Diablo 3 wyszło na PS3 to on by nie kupił, bo nie można grać kulaworękim karłem].

No ale dość o naszym wesołym skrzacie który nie potrafi poprawnie korzystać z Arcade Sticka. Co sądzicie o DIII ? To przede wszystkim hajp czy jednak coś w tej grze jest? 12 lat oczekiwania. To tylko trochę mniej niż DN: Forever, a jak skończyła tamta gra chyba przypominać nie trzeba [kupiłem ją za 0,99$ chyba 3 miechy po premierze].

Piszcie coś, bo stypa się tutaj zrobiła ;/

Wynik imponujący ale był do przewidzenia. Jednakże to raczej nie wskrzesi grania na PC. Diablo jest, jakby nie patrzeć, wyjątkowym tytułem, owianym legendą (tak jak Star- i WarCraft) i IMO sprzedaż tego tytuły raczej nie jest zwiastunem powrotu mas graczy do PieCów. Z resztą, zdaje się że na PC sprzedają tak się 3-4 marki, może 5 z czego 3 to produkty Blizz (obrośnięte kultem) - to tak jakby kondycję rynku konsol oceniać po sprzedaży CoDa, ewentualnego remake'u lub sequela FF7. Nie ma się czym podniecać.

Z tym DRM masz racje. W sensie, że jest to jeden z powodów dlaczego ta gra rozchodzi się w takim tempie (piraci są przyzwyczajeni, że grę mogą mieć najpóźniej w dniu premiery a tu już tydzień mija i wciąż brak emulacji serwerów do D3), zauważ że na PC dobrze sprzedały się gry które wymagają stałego dostępu do sieci - DRM

Co do samej gry, szału nie ma. Na pewno jest to bardzo dobra produkcja ale IMO w zeszłym tyg. grywalnością przegrała z Maxem, który jest za(pipi)isty. D3 pewnie ze dwa razy skończę kiedyś tam i tyle.

Opublikowano

Stona, naprawdę tobie też trzeba tłumaczyć? Za takimi wynikami stoją trzy literki - DRM.

:sorcerer:

Ja nie sponsoruje verbatima i esperanty więc twój cytat do mnie się nie odnosi.

Ale powiedz, nie jest tak? Dobre zabezpieczenia - dobra sprzedaż, nawet nie pisz że jest inaczej.

wyniki z ostatniego roku fiskalnego od EA

358q3qu.png

jak widać nawet z uwzględnieniem zysków z Star Wars The Old Republic, Origina i pecetowego BF3 PC nie równa się z PS3 i X360

gallery-102135438-500x500.jpg

Opublikowano

o.O rynek PC ma 20%

No to teraz faktycznie mogę zacząć wierzyć że kaska idzie podobna [brak opłat licencyjnych dla porducenta kĄsol]. Jak dla mnie, to akurat dużo i nie wiem dlaczego porównujesz PC vs wszystkie kĄsole na raz.

@Mike

DN:F - wyjątkowy tytuł owiany legendą XD

Opublikowano

Stona ale Anderw napisał, że są podobne przychody, a nie zyski, a ty piszesz o ewentualnych zyskach (odjęcie opłat licencyjnych , dystrybucji - stam itd.)

Opublikowano

Nie porównuje ze wszystkimi konsolami na raz. Przeczytaj też spoiler w tym poście. Nawet z zyskami z Old Republic i Origina nie mają z tego więcej jak z PS3 bądź X360.

A u innych wydawców proporcje pewno są jeszcze bardziej niekorzystne dla pecetów.

No i nie odpisałeś - to jak, z tym Diablo 3, DRM miał znaczenie czy nie?

Opublikowano

Szacun dla Blizza. Przed grą zero recek, zero na Metacritic. Nic. A tu w tydzień 6,5 miliona gier w ciemno poszło. Widać,że marka Blizza na rynku PC ma gigantyczną moc.

Opublikowano

@Stona

DNF był/jest słaby (wg tego co się naczytałem) więc przykład z dupy ;) Blizz robi dobre gry z mocnym DRM to się dobrze sprzedają.

Wyniki EA to też słaby przykład bo te 20% dla PC to Gwiezdne Wojny i BF (online wymagany = więcej oryginałów się sprzedało).

Wydaje mi się, że tak dobry wynik Diablo może zaszkodzić grom na PC. Jak inni wydawcy zobaczą, że online-singiel i super-DRM działają, a gra mimo to się sprzedaje to zaczną z tego korzystać. Tylko, który wydawca pokusi się o taką infrastrukturę jak Blizz (które też ma problemy B.netem). Tak więc zostaną gry z super-DRM, który będzie szwankował = nie będzie się dało grać = lepiej sięgnąć po jakiegoś cracka i torrenty. Wiem że to mocno wydumana wizja ale realna (Ubi już od dłuższego czasu kombinuje w tą stronę, EA ma słaby Origin z którym coś tam kręci), IMO jedynie Steam ratuje sytuację.

Granie na PC się jeszcze długo nie podniesie, o ile wcale. Można jedynie liczyć na to że konsole się skończą, no i grać do tego czasu w indie :)

Opublikowano

Szacun dla Blizza. Przed grą zero recek, zero na Metacritic. Nic. A tu w tydzień 6,5 miliona gier w ciemno poszło. Widać,że marka Blizza na rynku PC ma gigantyczną moc.

Akurat na metacritic to byl ostry flejm z powodu errora 37.

Opublikowano

Ale to już PO premierze. Ja mówię o sytuacji sprzed premiery, gdzie nie było recenzji, a serwisy dostały gry tak jak wszyscy.
Opublikowano

Co jak widać i tak nie ma żadnego znaczenia oprócz tego, że 13-latkowi się wydaje, że rozładuje swoje emocje w internecie.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.