Jump to content

Kino Azjatyckie

Recommended Posts

Ostatnio obejrzałem kilka bardzo dobrych filmów azjatyckiej produkcji:

-A Bittersweet Life

-I Saw the Devil

-Memories of Murder

-Infernal Affairs Trylogia

-The Chaser

-Man from Nowhere

-The Raid

Jedne lepsze inne gorsze, jednak wszystkie trzymają poziom i różnią się od typowego kina Amerykańskiego. I tutaj moja prośba. Znacie więcej filmów w tym klimacie, które warto obejrzeć?

Sprawdź te:

- Yellow Sea

- Mad Detective

- Neighbour No. 13

- Revenge: A Love Story

- Tell Me Something

- Confessions

- A-i-deul...

- Cure

- Handphone

- Cold Fish

- Ichi The Killer

- Paradise Murdered

- J.S.A.

- Madeo

+ trylogia zemsty (Oldboy, Pan Zemsta, Pani Zemsta) :)

• Upvote 1

Komedie jasne, że tak. The Host nie widziałem. Obejrzałem Mad Detective też bardzo fajny. Polecam. Wuxia widziałem prawie wszystko a Martial Arts widziałem wszystkie.Akurat jeśli chodzi o Wuxia(nie wiem czy to ten sam gatunek), ale Pijany Mistrz(te stare części) bardziej do mnie przemawiają. Nie ma takiej przesady. A Ip Man oraz Ong Bak po prostu miotą(polecam pierwsze części)

no patrz, tak się składa, że jestem odbiorcą z zachodu. 

hero i przyczajony tygrys to największa chu,jnia w gatunku ? ogarnij się 

seto - jeżeli podobały ci się ong baki i raid, to obczaj koniecznie protectora z tonym jaa 

pijany mistrz to klasyka martial arts. wuxia nawiązuje do chińskiej literatury i historii, opowiadane historie mają baśniowy i poetycki charakter, bohaterowie posługują się starymi stylami wushu, często z wykorzystaniem broni białej i ostro naginają prawa grawitacji.

Edited by Kazub

Protectora też widziałem tylko pod nazwą Ong Bak 2, ale spoko:) Miałem wrażenie, że była jeszcze trzecia część w dżungli, taka dziwna strasznie była. 

Hero i Przyczajony bardzo dobre filmy.Często jak się nie mylę na TV 4 lecą azjatyckie filmy sztuk walki.

no patrz, tak się składa, że jestem odbiorcą z zachodu. 

hero i przyczajony tygrys to największa chu,jnia w gatunku ? ogarnij się 

seto - jeżeli podobały ci się ong baki i raid, to obczaj koniecznie protectora z tonym jaa 

pijany mistrz to klasyka martial arts. wuxia nawiązuje do chińskiej literatury i historii, opowiadane historie mają baśniowy i poetycki charakter, bohaterowie posługują się starymi stylami wushu, często z wykorzystaniem broni białej i ostro naginają prawa grawitacji.

Wez skoncz pier,dolic glupoty :D Wuxia to powiesc przygodowa z elementami fantasy, zadne poetyckie, zadne basniowe, zadne stare style, a po prostu wymyslone przez autora, z czego wiekszosc autorow zylo w 20 wieku :D Poczytaj sobie o Jin Yongu, bo widze ze uslyszales slowko i teraz chcesz powtarzac:D

A po Hero i tygrysie jedzie kazdy, bo zamiast zrobic ciekawa historie o bohaterach, zrobili jakas lzawa historyjke:D

Kolego od filmow azjatyckich, obejrzyj Arahan, Swordsman, City of Violence, Shadowless Sword, the Unjust, a od tego, co daje ci Kazub, trzymaj sie jak najdalej :D

http://wuxiapedia.com/About/The-Wuxia-genre/What-is-Wuxia

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Wuxia

http://www.heroic-cinema.com/eric/xia.html

http://www.imdb.com/list/22V6cRukUAc/

http://www.rottentomatoes.com/m/hero/

7.9 na imdb, 7.4 na filmweb

najwygodniej napisać, że gniot i każdy jedzie i chcieć uchodzić za znawcę o wysublimowanym guście. 

Edited by Kazub

filmografie 

Takeshi Kitano

Takashi Miike

Kim Ki Duk

Wong Kar Wai

Ming Liang Tsai

Shinya Tsukamoto

z klasyki

obowiązkowo

Akira Kurosawa

Masaki Kobayashi (Kwaidan to niesamowite doznania wizualne)

Kon Ichikawa

Shuji Terayama( dla lubujących się w temacie okultyzmu)

Seijun Suzuki (gangsterskie kino klasy B, na nim wzorował się m.in Tarantino)

Nagisa Oshima

Shohei Imamura

• Upvote 1

Dzięki _M_ sądząc po tytułach i nazwiskach w większości jest to Japońskie kino,a  tego akurat mało mam. Mój kolega ostatnio podchwycił temat jednak go interesują typowo filmy gdzie jest dużo sztuk walki. Coś polecacie?

Edited by SetoPL
  • 1 year later...

Skończyłem Raid 2 i jestem trochę zawiedzony, za długi i przegadany.

W jedynce był jasny cel, wejść na ostatni level i pokonać bossa, dalej tylko ostra młócka.

Mimo wszystko solidne kino akcji, azjaci sa w tym najlepsi.

Edited by Guernica
  • 7 months later...