Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kino Azjatyckie

Featured Replies

Opublikowano

Ostatnio obejrzałem kilka bardzo dobrych filmów azjatyckiej produkcji:

-A Bittersweet Life

-I Saw the Devil

-Memories of Murder

-Infernal Affairs Trylogia

-The Chaser

-Man from Nowhere

-The Raid

Jedne lepsze inne gorsze, jednak wszystkie trzymają poziom i różnią się od typowego kina Amerykańskiego. I tutaj moja prośba. Znacie więcej filmów w tym klimacie, które warto obejrzeć?

• Odpowiedzi 25
  • Wyświetleń 10,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Sprawdź te: - Yellow Sea - Mad Detective - Neighbour No. 13 - Revenge: A Love Story - Tell Me Something - Confessions - A-i-deul... - Cure - Handphone - Cold Fish - Ichi The Killer - Parad

• filmografie  Takeshi Kitano Takashi Miike Kim Ki Duk Wong Kar Wai Ming Liang Tsai Shinya Tsukamoto     z klasyki obowiązkowo   Akira Kurosawa Masaki Kobayashi (Kwaidan to niesamowite dozn

Opublikowano

Sprawdź te:

- Yellow Sea

- Mad Detective

- Neighbour No. 13

- Revenge: A Love Story

- Tell Me Something

- Confessions

- A-i-deul...

- Cure

- Handphone

- Cold Fish

- Ichi The Killer

- Paradise Murdered

- J.S.A.

- Madeo

+ trylogia zemsty (Oldboy, Pan Zemsta, Pani Zemsta) :)

Opublikowano
  • Autor

Oldboy i Pani zemsty wczoraj wieczorem obejrzałem akurat:)Dzięki za info.

Opublikowano

Proponuje spytać reda albo jego dziewczyny

Opublikowano
  • Autor

Pierwszy tytuł widziałem i jest genialny. Za resztę dziękuje. Na razie mam już trochę tytułów do obejrzenia. Jak zobaczę zdam relację. 

Opublikowano

Tylko kino akcji wchodzi w gre? Maja tez spoko komedie.

Opublikowano

koreański the host widziałeś ? 

z gatunku wuxia 

hero

przyczajony tygrys ukryty smok

dom latających sztyletów

cesarzowa

przysięga 

martial arts

ong bak 1 i 2 

protector (tom yum gun)

ip man 

fearless

Opublikowano
  • Autor

Komedie jasne, że tak. The Host nie widziałem. Obejrzałem Mad Detective też bardzo fajny. Polecam. Wuxia widziałem prawie wszystko a Martial Arts widziałem wszystkie.Akurat jeśli chodzi o Wuxia(nie wiem czy to ten sam gatunek), ale Pijany Mistrz(te stare części) bardziej do mnie przemawiają. Nie ma takiej przesady. A Ip Man oraz Ong Bak po prostu miotą(polecam pierwsze części)

Opublikowano

Dobre wuxia mu poleciles, najwieksza chu,jnie jaka jest w tym gatunku zrobiona specjalnie pod odbiorcow z zachodu :D

Opublikowano

no patrz, tak się składa, że jestem odbiorcą z zachodu. 

hero i przyczajony tygrys to największa chu,jnia w gatunku ? ogarnij się 

seto - jeżeli podobały ci się ong baki i raid, to obczaj koniecznie protectora z tonym jaa 

pijany mistrz to klasyka martial arts. wuxia nawiązuje do chińskiej literatury i historii, opowiadane historie mają baśniowy i poetycki charakter, bohaterowie posługują się starymi stylami wushu, często z wykorzystaniem broni białej i ostro naginają prawa grawitacji.

Edytowane przez Kazub

Opublikowano
  • Autor

Protectora też widziałem tylko pod nazwą Ong Bak 2, ale spoko:) Miałem wrażenie, że była jeszcze trzecia część w dżungli, taka dziwna strasznie była. 

Hero i Przyczajony bardzo dobre filmy.Często jak się nie mylę na TV 4 lecą azjatyckie filmy sztuk walki.

Opublikowano

no patrz, tak się składa, że jestem odbiorcą z zachodu. 

hero i przyczajony tygrys to największa chu,jnia w gatunku ? ogarnij się 

seto - jeżeli podobały ci się ong baki i raid, to obczaj koniecznie protectora z tonym jaa 

pijany mistrz to klasyka martial arts. wuxia nawiązuje do chińskiej literatury i historii, opowiadane historie mają baśniowy i poetycki charakter, bohaterowie posługują się starymi stylami wushu, często z wykorzystaniem broni białej i ostro naginają prawa grawitacji.

Wez skoncz pier,dolic glupoty :D Wuxia to powiesc przygodowa z elementami fantasy, zadne poetyckie, zadne basniowe, zadne stare style, a po prostu wymyslone przez autora, z czego wiekszosc autorow zylo w 20 wieku :D Poczytaj sobie o Jin Yongu, bo widze ze uslyszales slowko i teraz chcesz powtarzac:D

A po Hero i tygrysie jedzie kazdy, bo zamiast zrobic ciekawa historie o bohaterach, zrobili jakas lzawa historyjke:D

Kolego od filmow azjatyckich, obejrzyj Arahan, Swordsman, City of Violence, Shadowless Sword, the Unjust, a od tego, co daje ci Kazub, trzymaj sie jak najdalej :D

Opublikowano

http://wuxiapedia.com/About/The-Wuxia-genre/What-is-Wuxia

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Wuxia

http://www.heroic-cinema.com/eric/xia.html

http://www.imdb.com/list/22V6cRukUAc/

http://www.rottentomatoes.com/m/hero/

7.9 na imdb, 7.4 na filmweb

najwygodniej napisać, że gniot i każdy jedzie i chcieć uchodzić za znawcę o wysublimowanym guście. 

Edytowane przez Kazub

Opublikowano

filmografie 

Takeshi Kitano

Takashi Miike

Kim Ki Duk

Wong Kar Wai

Ming Liang Tsai

Shinya Tsukamoto

z klasyki

obowiązkowo

Akira Kurosawa

Masaki Kobayashi (Kwaidan to niesamowite doznania wizualne)

Kon Ichikawa

Shuji Terayama( dla lubujących się w temacie okultyzmu)

Seijun Suzuki (gangsterskie kino klasy B, na nim wzorował się m.in Tarantino)

Nagisa Oshima

Shohei Imamura

Opublikowano

_M_ wymienił chyba wszystkich godnych uwagi, ja bym jeszcze dorzucił Kenji Mizoguchi (Ugetsu) i Yasujiro Ozu (Tokyo Story).

Z nadchodzących filmów czekam na światową premierę "The Grandmaster" od  mojego ulubionego reżysera z Hong Kongu czyli Wong Kar Wai'a.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki _M_ sądząc po tytułach i nazwiskach w większości jest to Japońskie kino,a  tego akurat mało mam. Mój kolega ostatnio podchwycił temat jednak go interesują typowo filmy gdzie jest dużo sztuk walki. Coś polecacie?

Edytowane przez SetoPL

• 1 rok później...
Opublikowano

Skończyłem Raid 2 i jestem trochę zawiedzony, za długi i przegadany.

W jedynce był jasny cel, wejść na ostatni level i pokonać bossa, dalej tylko ostra młócka.

Mimo wszystko solidne kino akcji, azjaci sa w tym najlepsi.

Edytowane przez Guernica

Opublikowano

Polecam klasykę kina czyli, Krwawa Pani śniegu (Lady Snowblood) super film o zemście oraz Azumi.

Edytowane przez Max Rockatansky

Opublikowano

Obadaj poprzednia strone tematu, np pierwszy link ktory wrzucilem

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Z koreańskich polecam Madeo i Zagadka Zbrodni. Nikt tu chyba nie wspominał. Oba bardzo dobre!